EU for UAP

Euroopan komission UAP-tilaisuus: Historiallinen EU-konteksti

Maaliskuun 20. päivänä Euroopan parlamentissa pidettiin kauan odotettu kokous, jossa esiteltiin UFO/UAP-ilmiötä ja syitä Euroopan toimielinten kiinnostukselle ja osallistumiselle. Kokousta koordinoi portugalilainen Euroopan parlamentin jäsen Francisco Guerreiro.

Viisi kutsuttua puhujaa esitteli ilmiön ja sen tutkimisen eri näkökohtia ja viittasi virallisiin yhdysvaltalaisiin toimikuntiin ja lentoturvallisuuskysymyksiin, kuten kaksi paikalla puhunutta lentäjää huomautti.

Tämä oli historiallinen tapahtuma yksityiselle eurooppalaiselle ufologialle, joka pystyi esittäytymään korkeimmalla institutionaalisella tasolla ja nousemaan esiin sitä pitkään ympäröineestä häpeän sädekehästä.

Tämä on selvästikin ensimmäinen, pieni askel kohti konkreettista yhteistyötä, jatkuvaa ja koordinoitua osallistumista. Tapahtuman merkitys on kuitenkin ilmeinen, ja enemmän kuin äskettäinen Yhdysvaltain edustajainhuoneen kuulemistilaisuus, se tuo mieleen kuuluisan istunnon YK:ssa vuonna 1978, jossa ufologit Allen Hynek ja Jacques Vallée olivat aktiivisesti läsnä.

Näistä esityksistä ja sitä seuranneesta keskustelusta julkaistaan lähipäivinä yksityiskohtaisempia raportteja ja kommentteja. Tästä voitte lukea Edoardo Russon tekstin, hän teki yhteenvedon UAP-historiasta ja tilanteesta Euroopassa siviiliufologien näkökulmasta.

Gian Paolo Grassino
Centro Italiano Studi Ufologici

Edoardo Russon puhe

UAP:t eivät ole vain amerikkalainen ilmiö. Se on aina ollut maailmanlaajuinen ilmiö, ja havaintoja ja todistuksia on saatu kaikkialta maailmasta. Eurooppa on aina ollut keskeisessä asemassa havaintoraporttien suhteen, jo ennen kuin amerikkalainen yleisö löysi ”lentävät lautaset” kesällä 1947. Ensimmäinen sodanjälkeinen tunnistamattomien ilmahavaintojen aalto olivat Skandinavian (mutta myös Italian ja Kreikan) yllä vuonna 1946 tehdyt ”kummitusraketit”.

Ja eurooppalaisia todistajia on paljon: puhumme miljoonista ihmisistä. Mielipidetutkimuksissa, joissa kysyttiin ”luuletko nähneesi UFOn” eri Euroopan maissa, keskimäärin 6,5 prosenttia vastasi ”kyllä”, mikä tarkoittaa jopa 29 miljoonaa pelkästään Euroopan unionin alueella.

Kaikki silminnäkijät eivät ilmoita havainnoistaan: arviomme mukaan alle yksi silminnäkijä sadasta ilmoittaa havainnostaan, sillä UAP-siviiliorganisaatioiden keräämät tapaushistoriatietokannat käsittävät tällä hetkellä noin 170 000 ilmoitusta (mikä on enemmän kuin vastaavien tietojen kerääminen Yhdysvalloissa) Portugalista Ukrainaan ja Norjasta Maltalle.

Tunnistamattomat ilmailmiöt eivät ole säännöllisiä: havaintoraportteja tulee aaltoina, on runsaita ja huonoja vuosia. Ensimmäinen suuri havaintoaalto oli keväällä 1950, ja se oli todella eurooppalainen, ja se koski useita maita (Belgia, Italia, Espanja, Britannia). Vielä suurempi ”UAP-paniikki” koettiin syksyllä 1954, jolloin tuhansia tapauksia sattui pääasiassa Ranskassa ja mediassa syntyi ennennäkemätön kohu. Vuonna 1967 se koski Britanniaa, vuonna 1968 Espanjaa, vuonna 1973 Italiaa, vuonna 1974 Ranskaa ja niin edelleen: merkittäviä UAP-havaintoaaltoja tapahtui useimmissa Euroopan maissa viimeisten 75 vuoden aikana. Kotimaassani Italiassa oli vuoden 1978 lopulla niin voimakas ”UAP-aalto”, että kalastajat kieltäytyivät kalastamasta, poliisipartioita lähetettiin kuvaamaan outoja valoja, parlamentissa esitettiin kysymyksiä ja hallitus antoi Italian ilmavoimille tehtäväksi aloittaa virallisen yleisön todistusten keräämisen.

Vaikka 90-95 prosenttia kaikista näistä UAP-ilmiöistä tunnistettaisiin ja selitettäisiin myöhemmin tunnetuilla luonnonilmiöillä ja ihmisen tekemillä esineillä (mikä on juuri meidän ”UAP-tutkijoiden” ruohonjuuritason toimintaa), jäljelle jää pieni (mutta merkittävä) jäännös poikkeavista tapauksista, joiden kokonaismäärä on tuhansia UAP-ilmiöitä Euroopan mittakaavassa suppeassa merkityksessä.

Mitä ihmiset näkevät? Suurin osa havainnoista koskee joko kaukaisia valoja yötaivaalla (75 %) tai kaukaisia päivällä lentäviä kohteita (15 %), ja näille on helpointa osoittaa tunnetut syyt. On kuitenkin myös muita oudompia ja uskottavampia raportteja, kuten lähikohtaamisia (10 %), sotilas-, siviili- tai yksityislentäjien tekemiä havaintoja lennon aikana (1 %), tilapäisiä fyysisiä vaikutuksia tai maanpäällisiä jälkiä (2 %) ja tutkaluotauksia.

Lisäksi on sosiaalisia sivuvaikutuksia, joita psykologit, sosiologit ja antropologit ovat tutkineet akateemisesti. Vaikka tässä ja nyt ei voida puhua todellisista paniikkitilanteista, jäljelle jää suuri määrä ihmisiä, jotka ihmettelevät, mitä he näkivät, joilla on oikeus vastaukseen (jos sellainen on olemassa), mutta jotka eivät löydä ketään virallisesti valtuutettua antamaan sitä heille, ja jotka ovat murskautuneet niiden väliin, jotka sanovat heille, että ”olit humalassa”, ja niiden väliin, jotka uskovat, että kyseessä ovat Maan ulkopuoliset vierailijat. Vain yksityiset järjestöt ottavat vastuun näistä ihmisistä ja heidän todistuksistaan ja yrittävät löytää ja tarjota vastauksia todistajille. He ovat palkattomia vapaaehtoisia, jotka tekevät sitä intohimosta. Euroopan unionissa on muutamia satoja vakavasti otettavia yksityisiä tutkijoita, jotka yrittävät soveltaa tieteellistä lähestymistapaa. He ovat järjestäytyneet kymmeniin järkeviin yhdistyksiin, yksi lähes jokaisessa Euroopan maassa, joista jotkut ovat toimineet aktiivisesti vuosikymmeniä ja joista useimmat tekevät yhteistyötä eurooppalaisessa UFO-verkostossa. Muuten, maailman suurimmat olemassa olevat UAP-arkistot sijaitsevat eräässä Euroopan maassa: Ruotsissa.

Armeija on perinteisesti kerännyt UFO/UAP-ilmoituksia omassa tehtävässään valvoa ja puolustaa kunkin maan ilmatilaa. Useimmilla, ellei kaikilla Euroopan mailla, on ollut omat sotilasarkistonsa (enimmäkseen sotilaallisia) raportteja varten, aivan kuten Yhdysvalloissakin. Kymmenkunta niistä on vapauttanut tai avannut UAP-arkistonsa osittain tai kokonaan, mikä tarkoittaa, että useita tuhansia raportteja on nyt saatavilla.

Ei-sotilaallisista, mutta kuitenkin valtiollisista organisaatioista, jotka keräävät ja analysoivat UAP-ilmoituksia, ainoa, ei vain Euroopassa vaan koko maailmassa, on Ranskassa: Kansallinen avaruustutkimuskeskus (CNES) perusti vuonna 1977 tunnistamattomien ilmatilailmiöiden tutkimusryhmän (GEPAN, nykyisin GEIPAN), ja se on edelleen aktiivinen, ja se tarjoaa juuri tätä palvelua ranskalaiselle yleisölle: se kokoaa heidän kertomuksiaan ja yrittää selvittää niiden syitä ja tarjota vastauksia yleisölle.

Entä politiikka? Se on tietenkin ollut mukana alusta lähtien: Parlamentaarisia kysymyksiä on esitetty useimmissa Euroopan maissa ainakin vuodesta 1950 lähtien. Myös Euroopan parlamentti sai oman osansa niistä. Kaikkein laajimmin se oli mukana sen jälkeen, kun Belgiassa oli tapahtunut vaikuttava ”lentävien kolmioiden” havaintojen aalto, ja kyseisen maan edustaja (Elio Di Rupo) sai aikaan sen, että energia-, tutkimus- ja teknologiavaliokunta aloitti tutkimuksen, ja se valtuutti kuuluisan tiedemiehen ja Euroopan parlamentin jäsenen Tullio Reggen tekemään tämän työn ja laatimaan ehdotuksen vuosina 1991-1993. Hänen päätöslauselmaehdotuksensa oli antaa Ranskan GEPANille eurooppalainen asema, mutta poliittiset vastalauseet ja liian vähäinen poliittinen kiinnostus johtivat siihen, että Euroopan parlamentti ei ryhtynyt toimiin eikä osallistunut konkreettisesti.
Tähän asti.

 

Artikkelin julkaissut uapcheck.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.