Kuinka pian löydämme elämää?

Jääkö maapallon ulkopuolinen elämä löytämättä seuraavaksi 1,500 vuodeksi kuten eräiden astronomien tutkimus tahtoisi sanoa, vai tuleeko se päivä aiemmin? On monia hyviä syitä uskoa älykkään elämän löytyvän muualtakin galaksista, ja se voi löytyä jopa suhteellisen läheltä omaa kotiplaneettaamme.

Jos kehittyneet elämänmuodot ovat tavallisia läpi galaksin, se kasvattaa mahdollisuuksia sellaisen sivilisaation löytymiseen maapallon läheltä. Tässä on muutama syy sille miksi avaruusolennot tulevat pian meille kaikille tutuksi.

Ensinnäkin, pelkkä eksoplaneettojen määrä on uskomaton. Kepler-avaruusalus yksin on löytänyt 2326 planeettaa joka kiertää toista tähteä. Tähdet ovat täynnä maailmoja.

Tämän lisäksi vettä pidetään usein vaatimuksena elämälle, ainakin sellaiselle elämälle jota maapallolla löytyy. Vettä on sittemmin löytynyt Europalta, Marsista ja Enceladukselta. Tämä viittaisi siihen, että universaali liuotin saattaa olla yleinen myös muilla aurinkoja kiertävillä planeetoilla.

”Elämä löytää tien” ei ole vain lainaus Jurassic Parkista, vaan myös lausahdus elämän joustavuudesta. Täällä maapallolla elämänmuodot ovat kehittyneet alueilla joissa ei ole valoa, happea tai muita suurimmalle osalle elämää tarpeellisia vaatimuksia.

Monet elämän esiasteet, kuten proteiinit, rasvat ja hiilihydraatit, löytyvät komeetoilta, kuista ja planeetoilta. Nämä monimutkaiset orgaaniset molekyylit löytyvät ilmakehistä Saturnuksen kuun Titanista Orionin tähtisumuun.

Vuonna 1977 astronomi Jerry Ehman työskenteli Big Ear radioteleskoopin kanssa etsien signaaleja älykkäästä ulkoavaruuden elämästä. Yhtäkkiä vastaanotettiin signaali joka läheisesti muistutti kutsua avaruudesta. Purske kesti 72 sekuntia, mutta se ei koskaan enää toistunut. Tämän hetken tutkimukset tästä signaalista ehdottavat signaalin alkuperäksi komeetan liikettä avaruudessa. Silti signaali on paras kandidaatti ulkoavaruuden elämän kutsulle.

Kaikki nämä tekijät saattavat johtaa ihmiskunnan kontaktiin ulkoavaruuden sivilisaation kanssa ensimmäistä kertaa muutaman vuosikymmenen sisään, jotkut tutkijat ovat tätä mieltä. Ajan kuluessa evidenssin määrä joka tukee elämän läsnäoloa toisissa maailmoissa kasvaa.

”Mielestäni meillä tulee olemaan vahvoja viitteitä elämästä maapallon ulkopuolella pian. Me tiedämme mistä etsiä. Me tiedämme miten etsiä. Monissa tapauksissa meillä on teknologia, ja olemme jo matkalla sen käyttöönottoon. Ja täten mielestäni olemme todellakin oikealla polulla”,  sanoo Ellen Stofan, NASAn päätiedemies.

Vuonna 2020 NASA tulee laukaisemaan uuden mönkijän Marsiin, joka on erityisesti suunniteltu etsimään todisteita elämästä, miten primitiivisiä tahansa, punaisen planeetan pinnalta tai sen alta.

Draken yhtälö, astronomi Frank Draken luomus, kehitettiin arvioimaan Linnunradan sivilisaatioiden määrä. Jos tarpeeksi moni yhtälön tekijä — eksoplaneettojen määrä ja suhde siitä kuinka moni ylläpitää elämää — ovat elämälle suotuisat, silloin avaruusolennot saattavat elää ihan naapurissa.

 

Artikkelin julkaissut techtimes.com

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.