Pentagon on julkistanut uuden UFO-videon

Kirjoittanut Adam Kehoe and Marc Cecotti

Yhdysvaltain laivasto on julkistanut uuden videon tapauksesta, jossa kuusi tunnistamatonta dronea lentää laivaston kaikkein edistyneimmän taistelualuksen, USS Zumwaltin yllä. Tapaus sattui eteläisen Kalifornian rannikkovesillä huhtikuussa 2019.

The War Zone sai videon FOIA-tietopyyntönä haltuunsa osana käynnissä olevia tutkimuksia koskien dronetapausraportteja, joita on esiintynyt toistuvasti läpi koko vuoden 2019 laivaston alusten lähellä eteläisessä Kaliforniassa. Aiempi tutkimuksia käsittelevä päivitys tuotti useita briiffausdokumentteja, mm. julkiseksi tehdyn videon ja valokuvia, joista käy ilmi merkittävä omituisten tapausten yleistyminen. Vaikka suurin osa droneparvihavainnoista sattuikin heinäkuussa 2019, saimme tietää uusista tapauksista, jotka sattuivat jo aiemmin tuona vuonna. Eräs niistä liittyi USS Zumwaltiin.

Tapaus sattui arviolta puoli yhdeksän aikaan illalla Tyynenmeren aikaa huhtikuun 24. päivänä 2019, 17 merimailin päässä Camp Pendletonin rannikkojääkäritukikohdasta kansainvälisillä vesillä. Tuossa tapauksessa USS Zumwalt raportoi jopa kuuden miehittämättömän lentävän aluksen (unmanned aerial system, UAS) havainnoista, jotka nähtiin operoivan korkeuksilla 300-1000 jalkaa (91.4m – 304.8m). Eräässä vaiheessa tapausta UAS:n raportoidaan kiitäneen USS Zumwaltin kannen yli. Kuten aiemmissakin samankaltaisissa tapauksissa, dronet dokumentoi Ship Nautical Or Otherwise Photographic Interpretation and Exploitation -tiimi eli ”SNOOPIE-tiimi.” Nämä merimiehet toimivat dokumentoijina vaarallisissa ja epävarmoissa tilanteissa käyttäen monenlaisia ammattilaiskameroita.

Voit katsoa uunituoreen kuvamateriaalin tapauksesta ja kuunnella merimiesten kertomusta:

Slaidi briiffausdokumentista ja valokuva tapauksesta, jotka The War Zone on julkaissut:

US laivasto / FOIA-tietopyyntö

 

Tulisi huomata, että USS Zumwalt (DDG-1000) on uniikki alus, johtava omassa kiisteltyjen mutta teknologisesti kehittyneiden stealth-taistelualusten luokassa. Aluksen stealth-teknologia on suunniteltu niin että se kykenee operoimaan lähempänä vihollisen alueita.

Yksityiskohtainen analyysi matalaresoluutioisesta videosta on vaikea antaa, kun ottaa huomioon että kyseessä on yöllä kuvattu video. Vaikka julkiseksi tehdyt dokumentit tapauksesta ovatkin hämmentäviä, on todennäköistä että USS Zumwaltilla oli käytössään monenlaisia kehittyneitä sensoreita tapauksen aikana.

Ainoa selkeä kohta videolla on joukko näkyviä valoja neliskulmaisessa muodostelmassa. Valot näyttävät olevan valkoisia ja vihreitä, ja välillä näkyy vilkkuva punainen valo, jonka oletetaan olevan kohteen keskikohdassa. Merimies kommentoi, että UAS:t eivät vaikuta olevan aseistettuja operaation aikaan.

Analysoidaksemme videota, me puhuimme David Kovarille, URSA Inc:n toimitusjohtajalle. Kovarin yritys on erikoistunut dronejen turvaongelmiin, mm. rikostutkimuksiin ja UAV-uhkien hallintaan. Kovar sanoo, että “en kykene määrittämään aluksen konfiguraatiosta paljoakaan. Sillä vaikuttaa olevan neljä tasavälein olevaa navigaatiovaloa.”

Kovar sanoi, että merimiesten kertomukset ja briiffausslaidin kontekstin pohjalta kohteen voidaan sanoa olevan “monipropellinen, todennäköisesti nelikopteri-UAV, jolla on ajovalot.” Kuitenkin hän huomautti, että arvio perustuu tyypilliseen nelikopterin valojen konfiguraatioon. Hän sanoi, että vaikka videoi voisikin sopia muihinkin kohteisiin, kun ottaa huomioon sen miten paljon yksityiskohtia videolta jää näkemättä, se vaikuttaa olevan yhdenmukainen UAS:n kuvauksen kanssa, joka slaidissa ja puheissa kuvataan. Toki muitakin tyyppejä on olemassa, mm. pieni bensakäyttöinen kone, joka voi lentää pitkiä matkoja, tai hybridityyppejä jotka voivat nousta ja laskeutua pystysuoraan mutta lentävät tehokkaammin eteenpäin kun niitä autetaan puskuripropellilla tai siipien kaltaisilla ulokkeilla. Jälkimmäisestä on tullut Kiinan laivaston suosikki.

Entinen dronealan analyytikko, joka kieltäytyy paljastamasta nimeään nykyisen työnantajan takia, mainitsi useita muita kiinnostavia detaljeja. Analyytikko kommentoi, että “vaikka video ei ole parasta mahdollista laatua, en näe mitään dronessa joka saisi minut epäilemään että se olisi mitään muuta kuin sellaista jonka voi ostaa kaupallisten dronevalmistajien hyllystä.” Analyytikko lisäsi, että “se, että merimies sanoi näkevänsä lentokuvion jossa lentokorkeus ei muuttunut, kertoo minulle että dronet oli joko ohjelmoitu lentämään tiettyä reittiä tai niitä kontrolloitiin etäältä ja lentokorkeus pidettiin saman, mikä minulle ei ole minkään edistyneen teknologian merkki.”

Lisäksi hän kommentoi, “se mikä on kiinnostava on, että he raportoivat kuudesta dronesta ja ne olivat 17 mailin päässä eteläisen Kalifornian rannikolta. Tämä kertoo minulle, että nämä dronet on laukaistu veneestä ja että kyseessä on ollut suunniteltu ’missio’ koska kenelläkään ei ole kuutta dronea veneessä huvitarkoituksiin.” Analyytikko lisää, että dronen fyysinen sieppaaminen “on ainoa keino määrittää [tunnistamattoman] dronen alkuperä ja kyvykkyydet.”

Kirkkaiden valojen näkeminen tunnistamattomalla UAS:lla on ollut toistuva ilmiö useissa droneparvitapauksessa, joita me olemme tutkineet. Aiemmassa haastattelussa DroneSec:n toimitusjohtaja Mike Monnik kertoi The War Zonelle että firman dronetapausten tietokanta on rekisteröinyt parvitapausten piikin, ja että joissain tapauksissa vähemmän kyvykkäitä droneja käytetään “kanarianlintuina” jotka tarkoituksella hämäävät tai luotaavat potentiaalisen kohteen puolustusta. Kylmän sodan ajalta on myös pitkä historia teknologioista, jotka on suunniteltu tarkoituksella stimuloimaan ilmapuolustusjärjestelmiä arvokkaiden signaalitiedustelutietojen sieppaamiseksi, mistä voit lukea lisää täältä.

Kuten toisissa droneparvitapauksissa samalta ajalta, useita keskeisiä kysymyksiä on jäänyt edelleen ilman vastausta. Yllä esitetyn briiffauskalvon pohjalta, me olemme tavoitelleet lentotukialusryhmä yhdeksää kysyäksemme saatiinko droneoperaattoria koskaan identifioitua tai oliko droneja yritetty seurata niiden lopulliseen kohteeseen. HE eivät olleet vastanneet vielä tätä kirjoitettaessa. Laivasto-operaatioiden johtaja Michael Gilday oli aiemmin sanonut, että laivasto ei saanut selvitettyä samanlaisia tapauksia joita alueella on esiintynyt myöhemmin samana vuonna. Kongressin kuulemisessa aiemmin tänä vuonna laivaston ja puolustusministeriön edustajat selittivät, että useat tapaukset itse asiassa liittyivät droneparviin, mutta eivät kertoneet asiasta enempää.

Vaikka yksityiskohdat näistä tapauksista ovat olleet vaikeita selvittää, droneparvet ovat yleistymässä alueella, joka on laivastolle yhä mielenkiintoisempi. Viime kuussa laivaston sotakeskuksen nostokurkidivisioona piti tapahtuman nimeltä “Silent Swarm 22.” Michiganin kansalliskaartin kansallisen taistelukeskuksen alueella pidetty tapahtuma oli “suuren mittakaavan kokeilutapahtuma”, joka toi yhteen yli 150 osallistujaa  “sähkömagneettisen sodankäynnin (Electromagnetic Warfare, EW) pariin, jota toteutettiin pienillä monialaisilla miehittämättömillä laitteilla (UxS).”

Tapahtuman logo kuvaa sota-aluksen jota ympäröi verkko ja roottorilapadronet lentävät sen ympärillä. Dronejen heijastukset näkyvät vedenpinnassa, ehkäpä viittaus “monialaisuuteen” sekä inklusiivisempaan UxS-akronyymiin tapahtuman kuvauksessa.

Michiganin kansalliskaarti

 

Tämä on vain yksi suurista laivaston harjoituksista, joka keskittyy miehittämättömiin laitteisiin, ja nämä toimet ovat kiihtyneet viime vuosina.

Vaikka laivasto keskittyy katsomaan eteenpäin tulevaisuuteen ja ottamaan käyttöön droneparvia, se ei ole ainoa toimija tässä tilassa. Droneparvitapahtumien sarja vuonna 2019 kertoo, että keskeisten laivaston voimavarojen valvontaa tehdään alueilla joissa he harjoittelevat — usein mailien päässä USA:n rannikolta. Droneparvet eivät ole teoreettinen uhka, vaan tämän päivän todellisuus. Yhdysvaltain viholliset avoimesti kehittävät ja käyttävät näitä kyvykkyyksiä ja kaikki viittaa siihen, että keskenään toimivat verkottuneet dronet tulevat olemaan kriittisessä asemassa tulevaisuuden merikonfikteissa.

Dronejen luotettava havaitseminen, seuraaminen ja vastatoimet niitä vastaan ovat luoneet uniikin haasteen Pentagonille. Itse asiassa, se on ministeriön suurin taktinen ja strateginen huolenaihe. Usein sumea kuvamateriaali tapauksista on johtanut siihen, että droneongelma sekoittuu pitkäaikaiseen UFO-kiinnostukseen — dilemma jota The War Zone on käsitellyt jo jonkin aikaa. Dronevalvontatapausten erottaminen sekavammista väitteistä vaikuttaa merkitsevän prioriteettien muutosta laintekijöiden keskuudessa, vaikka nähtäväksi jää miten puolustusministeriö aikoo käytännössä nämä ongelmat erotella.

Ehkäpä kaikkein tärkeimpänä, nähtäväksi jää miten tehokas laivasto ja puolustusministeriö tulee olemaan tutkimaan ja ratkaisemaan näitä ongelmia aikana, jolloin aiemmin erittäin kehittyneinä pidetyt teknologiat yleistyvät.

Päivitys 1.9.2022:

Me tavoittelimme DroneSecia, melbournelaista dronetiedusteluyhtiötä, koskien heidän kommenttiaan USS Zumwaltin tapauksen videota. Aikavyöhyke-erosta johtuen me emme kyenneet laittamaan tähän mukaan heidän vastausta alunperin. DroneSecin TJ Mike Monnik kertoi meille sähköpostilla, että “ottaen huomioon muuttumattoman nopeuden ja korkeuden, reitti oli todennäköisesti ennalta suunniteltu. Joko se laitettiin päälle kun UAS lähestyi alusta, tai se oli jo valmiiksi esiohjelmoidulla reitillään ja USS Zumwalt tuli vain alueelle.” Monnik sanoi, “meidän mielestämme, me emme usko että kyseessä on kiintosiipialus, kun läpileikkaus näkyy jonkun verran.” Hän myös sanoi, että DroneSec-tiimi löysi visuaalisia samankaltaisuuksia DJI Inspireen, jolla on myös valoja laatikkomuodossa ja samankaltainen LED-valosekvenssi. Video DJI Inspiren toiminnasta yöaikaan on nähtävissä alla:

Huomaa videon selkeys, tämä ei ole positiivinen tunnistus, vaan arvio yleisestä dronetyypistä jota on saatettu käyttää. Vaikka LED-valosekvenssi voikin auttaa identifioimaan droneja joissain tapauksissa, päättelyn perustaminen tähän yksistään ei ole riittävä. Monnik painottaa, että “UAS:t voivat usein muuttaa oman valosekvenssinsä värejä, taajuutta tai nopeutta” ja että nämä toiminnot ovat saatavilla kaupallisissakin droneissa.

 

Artikkelin julkaissut thedrive.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.