Massiivinen sienipilvivälähdys Karibianmerellä

Syyskuun 18. päivänä 2016 Frankie Lucena Puerto Ricon Cabo Rojosta valokuvasi massiivisen aaveen Karibianmeren yllä. Sekunnin murto-osan verran taivas välähti sienen muotoisen valon ansiosta. Oscar van der Velde,  Universitat Politècnica de Catalunyan salamatutkimusryhmästä selittää mitä Lucena valokuvasi:


Kuva: Frankie Lucena.

”Tämän tapainen välähdys usein on nimeltään ’meduusa’ tai ’atomipommi’, ja se on suurin välähdystyyppi sekä horisontaalisesti että vertikaalisesti”, hän sanoo. ”Se koostuu kirkkaasta halosta joka on noin 85km maapallon pinnan yläpuolella, joka ympäröi aavemaisia elementtejä ja sen pitkät lonkerot ulottuvat niinkin matalalle kuin 30km maanpinnan yläpuolelle.”

”Tämän kaltainen aave on monesti erittäin impulsiivisen salaman aikaansaama, joka liikkuu pilvestä maahan”, van der Velde sanoi spaceweatherille.

Hassu juttu tapauksessa oli, että Lucena ei havainnoinut salamaa. Sen sijaan juuri ennen tapahtumaa hän tallensi kirkkaan pistemäisen valonvälähdyksen. Lucena mietti osuiko kameraan kosmiset säteet. Toinen mahdollisuus: pistemäinen valonsäde on voinut olla pilvestä maahan osuva salama jonka edessä oli pilviä.

Jos Lucena kuvasi jotain uutta joka sai aikaan aavekuvan, ehkä tämä ei tule niin suurena yllätyksenä. Ala on suhteelllisen uusi. Vaikka aaveita on nähty ainakin vuosisata, suurin osa tiedemiehistä ei uskonut niiden olevan olemassa kuin vasta vuoden 1989 jälkeen kun niitä kuvattiin avaruussukkulan kameroilla.

Näet välähdyksen katsomalla videon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.