Asiantuntija: ’Me tulemme löytämään elämää Maan ulkopuolelta’

The Conversation järjesti Redditissä julkisen kyselytunnin, jossa SETI-instituutin vanhempi tähtitieteilijä Seth Shostak selitti, miksi älyllisen elämän etsiminen on niin tärkeää ja miksi voimme pian löytää sitä.

Kysymys – Miksi jatkamme etsintöjä? Eikö esimerkiksi ole totta, että radioaallot muuttuvat lähes erottamattomiksi taustahälystä vain muutaman valovuoden päässä niiden alkuperästä?

Vastaus – Voimme havaita radioaaltoja miljardien valovuosien päästä, ja vieläpä ilman suurempia ongelmia. Ajatus siitä, että ne muuttuvat erottamattomiksi kohinasta jollakin pienellä etäisyydellä, on virheellinen. Riittävän suurella antennilla signaalin voi aina löytää.

Laajemmin ajateltuna tiedämme nyt kaksi asiaa, joita emme tienneet 20 vuotta sitten. Ensinnäkin, että planeettoja, mukaan lukien sellaisia, jotka saattavat olla Maan kaltaisia, on uskomattoman paljon näkyvässä maailmankaikkeudessa. Meidän maailmamme serkkuja voi olla miljardi biljoonaa. Toiseksi elämä alkoi Maassa hyvin varhain.

Jos älyllistä elämää ei ole olemassa, olemme tehneet paljon parempaa kuin pelkkä lottovoitto. Ja jos luulet, että olemme niin erityisiä … no, ajattele, että saatat olla väärässä. Ja tämän mahdollisuuden vuoksi kannattaa yrittää vastata kysymykseen kokeellisesti sen sijaan, että sanoo ”tiedän vastauksen jo”.

Kun lopulta löydätte älyllistä elämää Maan ulkopuolelta, kuka hallitsisi ilmoitusta? Onko olemassa protokolla, jota on noudatettava ennen kuin siitä tulee julkinen?

On olemassa asiakirja. Lyhyesti sanottuna siinä sanotaan, että tarkistakaa signaali varmistaaksenne, että se on todella maan ulkopuolinen. Ilmoita siitä sitten maailmalle ja neuvottele kansainvälisesti ennen vastauksen lähettämistä.

Mutta todellisuudessa siitä tulee hullu mediakohu, ja tiedemiehet yrittävät parhaansa mukaan oppia mahdollisimman paljon signaalista.

Miten tällainen yhteydenotto etenisi? Koska Stephen Hawking uskoo, että sen perusteella, miten me ihmiset kohtelemme monia vähemmän älykkään elämän muotoja maapallolla, uskotteko, että on todennäköistä, että korkeammilla elämänmuodoilla ei olisi parhaita aikomuksiamme mielessä yhteydenottohetkellä?

Kehitämme todennäköisesti vahvan tekoälyn (AI) tällä vuosisadalla. Tämä viittaa siihen, että kaikki signaalit, joita saatamme havaita, tulevat tekoälystä niiden puolelta. Monissa täällä esitetyissä kirjoituksissa kuvattujen motiivien liittäminen tällaiseen ”älykkyyteen” vaikuttaa suurelta osin perusteettomalta. Meillä ei ole aavistustakaan, mikä niitä kiinnostaisi, mutta meidän tuhoamisemme vaikuttaa liian itsekeskeiseltä.

Voitko kertoa meille WOW-signaalista ja sen merkityksestä?

Se ei ollut muuta kuin tietokoneen rivitulostimella kerran näkyvä ajelehtiva kuvaaja. Ei toista kertaa, vaikka sitä etsittiin vain minuuttia myöhemmin. SETI:n vanhoina aikoina oli paljon tällaisia ”kertaluonteisia” signaaleja, eikä ole mitään hyviä todisteita siitä, että yksikään niistä olisi ollut maan ulkopuolinen signaali.

Kuinka usein tapahtuu jotakin, joka saa sinut sanomaan itsellesi: ”Tämä voisi olla se”.

Koska tietokoneohjelmamme suodattavat häiriöt pois, ”tämä voisi olla se” -hetki tapahtuu vain hyvin harvoin. Edellinen hyvä hetki oli vuonna 1997.

Mitä mieltä olet Fermi-paradoksista, jonka mukaan elämää ei ehkä olekaan niin paljon, koska jos sitä olisi, se olisi jo ottanut meihin yhteyttä?

Fermi-paradoksi on suuri ekstrapolaatio hyvin paikallisesta havainnosta. Emme näe täälläpäin mitään selviä todisteita galaktisesta kolonisaatiosta. Joten niitä ei voi olla tuolla. Niinkö? En näe mitään todisteita megaeläimistä takapihallani, joten ehkä niitä ei olekaan …

Voi löytää monia ideoita siitä, miksi galaktinen kolonisaatio ei ole kovinkaan suuri toivomus kehittyneelle älykkyydelle, ja se, että ihmiset voivat keksiä uskottavia syitä, pitäisi saada sinut pitämään paradoksia mielenkiintoisena ajatuksena, mutta ei kovin merkityksellisenä havaintona.

Mitä ajattelet panspermiasta – ajatuksesta, jonka mukaan elämää on olemassa kaikkialla maailmankaikkeudessa mikrobimuotoisena, jota levittävät taivaankappaleet, kuten asteroidit?

Panspermiaa saattaa esiintyä, vaikka useimmat astrobiologit, joiden kanssa olen puhunut tästä, ovatkin sitä mieltä, että vaikka bakteerien itiöt selviytyisivät matkasta aurinkokunnan sisällä, ne eivät selviäisi aurinkokuntien välillä.

Miksi tiedemiehet etsivät jatkuvasti vettä ja happea etsiessään älyllistä elämää?

Kemia viittaa siihen, että hiilipohjaiset molekyylit ovat luultavasti paras vaihtoehto biologialle. SETI ei kuitenkaan tee tästä mitään oletuksia.

Kuinka moni alallanne on huolissaan Bill Wattersonin sitaatista, jonka mukaan ”varmin merkki siitä, että älyllistä elämää on olemassa muualla maailmankaikkeudessa, on se, että se ei ole koskaan yrittänyt ottaa meihin yhteyttä”?

Ensinnäkin oletus (se ei ole koskaan yrittänyt ottaa meihin yhteyttä) on väite, josta ei ole minkäänlaisia todisteita. Tämän lainauksen itsekeskeinen osa … että emme ole sen arvoisia, että meihin otettaisiin yhteyttä … kertoo enemmän Wattersonista kuin ihmiskunnasta.

 

Artikkelin julkaissut anomalien.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.