DNA-testisi tulosta voidaan käyttää bioaseiden kohdistamiseen sinua vastaan

DNA-testauksesta esitetyissä tuoreimmissa varoituksissa, kaksi yhdysvaltalaista poliitikkoa ovat varoittaneet siitä, että DNA-testaaminen saattaa johtaa bioaseisiin, jotka on kohdistettu tiettyihin geeneihin.

Heinäkuun 22. päivänä amerikkalaisedustaja Jason Crow ja senaattori Joni Ernst puhuivat “bioaseiden” vaaroista, kun niitä kohdistetaan DNA:n perusteella valikoituihin populaatioihin. Crow’n ja Ernstin lausunnot esitettiin Aspen Security Forumin paneelikeskustelussa “National Security Today: Emerging Challenges and Opportunities “.

Coloradolainen demokraatti ja edustajainhuonen tiedusteluvaliokunnan jäsen ripitti nuorempia amerikkalaisia liian innokkaiksi antamaan heidän geenitietonsa DNA-testauspalveluja tarjoaville yksityisille yrityksille.

“Ihmiset nopeasti sylkevät kuppiin ja lähettävät sen 23andMe:lle ja saavat tietoa heidän taustoistaan”, Crow sanoi. “Ja arvatkaa mitä? Heidän DNA:nsa on nyt yksityisen yrityksen omistuksessa. Sitä voidaan myydä eteenpäin todella vähäisillä immateriaalioikeussuojilla tai yksityisyyden suojilla, eikä meillä ole juridista tai sääntelyregiimiä, joka tätä ongelmaa voisi hoitaa.”

Crow jatkoi, että yksityisyyskeskustelun tulee tunnustaa, että “yksityisyysodotukset ovat rapautuneet viimeisen 20 vuoden aikana”, ja että “nuorilla on itse asiassa varsin vähän odotuksia yksityisyydestä, tämä käy ilmi galluptiedoista.”

Yksityisyydensuojahuolien ja DNA:n omistukseen liittyvien huolien lisäksi Crow myös varoitti, että DNA-dataa “tulee keräämään myös meidän vihollisemme kehittääkseen” asejärjestelmiä, jotka kohdistavat tiettyyn DNA-kategoriaan tai -piirteeseen.

“On mahdollista ottaa jonkun DNA ja ottaa hänen terveystietojen profiili ja kohdistaa häneen bioase, joka tappaa tuon henkilön tai vie pois taistelukentältä tekemällä hänet toimintakyvyttömäksi”, Crow varoitti Aspen Security Forumissa.

Paneelikeskustelussa senaattori Enst, iowalainen republikaani, keskitti kommenttinsa huoliin siitä, että Yhdysvaltain viholliset saattaisivat käyttää samanlaista teknologiaa kohdistamaan aseita kasvatettaviin karjaeläimiin ja satokasveihin.

“Jos me tarkastelemme ruokaturvaa, mitä vihollisemme voivat tehdä biologisilla aseilla, jotka on kohdistettu karjaeläimiin, maataloussektorillemme?”, Ernst kysyy.

Senaattori varoitti flunssaviruksesta, josta on tehty ase.

“Erittäin patogeeninen lintuinfluenssa, afrikkalainen sikakuume, kaikki nämä jutut ovat kiertäneet ympäri planeettaa, mutta jos vihollinen kohdistaa ne, me tiedämme, että se saa aikaan ruoan puutetta. Ruoan puute saa aikaan paljon muuta pulaa ympäri maailman.”

Nämä varoitukset DNA-testaamisesta eivät ole ensimmäisiä, jotka on uutisoitu. Heinäkuussa 2019 laivaston operaatioiden johtaja amiraali John Richardson varoitti siitä, että perimätiedon kotitestauskittejä ei tulisi käyttää. “Olkaa varovaisia kenelle lähetätte DNA-tietojanne”, Richardson sanoi tapahtumassa, jota isännöi Mitchell Institute for Aerospace Studies. “On paljon sellaisia yrityksiä, jotka selvittävät sinulle perimätietosi. Se on paljon informaatiota.”

“Opit paljon itsestäsi, mutta niin oppii myös se yritys joka sitä tekee”, Richardson jatkoi.

Joulukuussa 2019, Yahoo News raportoi muistiosta, joka oli lähetetty armeijan henkilökunnalle, jossa sanottiin, että yksityisten yritysten keräämät tiedot voisivat olla turvallisuusuhka.

“Arkaluontoisen geneettisen informaation paljastaminen ulkopuolisille on henkilöriski sekä riski operatiiviselle toiminnalle”, lukee muistiossa, jonka on allekirjoittanut Joseph D. Kernan, puolustustiedustelun alivaltiosihteeri, ja James N. Stewart,  henkilöasioista vastaava apulaispuolustusministeri.

“Nämä [suoraan kuluttajille tarjottavat ] geenitestit ovat suurelta osin sääntelemättömiä ja ne voivat paljastaa henkilökohtaista ja geneettistä informaatiota, ja mahdollisesti saada aikaan tahattomia turvallisuusseuraamuksia ja lisätä yhteisten joukkojen ja tehtävien riskiä.”

COVID19 ja DNA-testaus

Huhtikuussa 2021 raportoitiin toisesta väitteestä koskien DNA-testausta. Tällä kertaa Yhdysvaltain tiedustelupalvelut varoittelivat siitä, että ei tulisi antaa omia terveystietoja kiinalaisyritys BGI Groupille, maailman suurimmalle bioteknologiayritykselle. CBS:n 60 Minutes raportoi, että pian COVID-19 -paniikin alkamisen jälkeen, BGI oli harkinnut rakentavansa COVID-19 -testilaboratorioita ainakin kuuteen osavaltioon, mm. New Yorkiin ja Kaliforniaan.

Pelko siitä, että BGI tai jokin samanlainen yhtiö, jolla on yhteyksiä kiinalaistiedusteluun, saattaisi kerätä DNA:ta COVID-19 -testeillä heidän käynnissä olevaa genomitutkimusta varten. Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset sanoivat myös, että ulkomaan taho saattaisi saada tietoonsa henkilön tämänhetkiset tai tulevat sairaudet tutkimalla heidän DNA:taan ja tätä informaatiota käyttäen saada monopolin täsmäkohdistetuista lääkkeistä tai hoidoista.

BGI:n ympärillä pyörineet huolet saivat alkunsa tammikuussa 2021, kun Reuters raportoi, että yli 40 julkisesti saatavilla olevaa dokumenttia ja tutkimuspaperia kertoivat BGI:n kytköksistä Kiinan kansanarmeijaan  (People’s Liberation Army, PLA). Reuters sanoi, että tutkimus käsitteli monia eri aiheita aina hengityksen mukana kulkevien patogeenien testauksesta aivotieteeseen.

National Pulsen journalisti Natalie Winter myös sai haltuunsa dokumentteja Bill and Melinda Gates Foundationin ja BGI:n välisistä suhteista, jotka ulottuvat melkein vuosikymmenen taakse. Winter löysi Gates Foundationin ja BGI:n välisen yhteisymmärrysmuistion (MOU), jolla “tehdään yhteistyötä globaalin terveyden ja maatalouden kehittämiseksi tarkoituksena saavuttaa yhteiset tavoitteet terveys- ja maatalousalan kehittämisessä.”

Erityisestä tämä kollaboraatio liittyy ihmisten, kasvien ja eläinten genomiikkaan, DNA:n tutkimiseen. Yhteisymmärrysmuistiota käsittelevässä lehdistötiedotteessa BGI:n perustaja suoraan mainitsee kumppanuusohjelman keskittyneen genomiikkaan.

BGI odottaa tulevaisuudessa solmivansa kumppanuuden Bill & Melinda Gates Foundationin kanssa tämän merkittävän yhteistyön tiimoilta soveltamaan genomitutkimusta globaalin kansanterveyden hyväksi”, sanoi tri. Huanming Yang, BGI:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja.

Bill Gates myös vieraili BGI:n päämajalla vuonna 2010, kertoo Financial Times. Times sanoi, että BGI “työskentelee jättiläismäisen DNA-kirjaston rakentamiseksi, joka perustuu miljoonien ihmisten perimään.” BGI:n tavoite on käyttää tätä informaatiota uusien lääkkeiden suunnitteluun, geenitutkimukseen ja “julkisen terveydenhuollon transformointiin”.

COVID-19 -testien käyttäminen genomidatan keräämiseen pahaa-aavistamattomilta kansalaisilta on osa suurempaa keskustelua sukututkimusyhtiöiden aiheuttamista uhista.

Miljoonat ihmiset ympäri maailman ovat vapaaehtoisesti lähettäneet DNA-näytteen ja saaneet tästä vastalahjaksi tietoaan syntyperästään. Suurin osa näiden yritysten asiakkaista, kuten Ancestryn ja 23andMen, eivät lue käyttöehtoja, joissa kerrotaan miten nämä yritykset dataa voivat käyttää.

Vaikka on selviä syitä olla huolissaan Kiinan valtion vaikutusvallasta ja siitä mitä he saattaisivat DNA-tiedoillasi tehdä, todellisuudessa suurin osa valtioista, joilla tällaisia resursseja on, pyrkii louhimaan tietoja DNA-datasta. Näihin todellakin kuuluu Yhdysvaltain hallitus, armeija ja yksityiset yritykset.

Näihin kuulu 23andMe, jonka edustaja Jason Crow aivan erityisesti mainitsi.

Tammikuun 2021  60 Minutes –raportissa Anne Wojcicki, 23andMe:n toimitusjohtaja, vastasi kysymyksiin koskien hänen yhtiönsä keräämän datan käyttöä. Vaikka Wojcicki sanoikin, että hänen yhtiönsä on “voimaannuttanut henkilöitä tällä mahdollisuudella tulla yhteen, joukkoistaa tutkimusta”, hän ei perääntynyt tunnustamasta, että hänen yhtiönsä suunnittelee käyttävänsä informaatiota uusien lääkkeiden kehittämiseen.

“Ja minä todellakin seison tämän takana: me tulemme kehittämään lääkkeitä. Niin että jokainen itse asiassa hyötyy ihmisgenomista. Todellakin data on arvokasta,” Wojcicki sanoi 60 Minutesille.

Vaikka hän sanoo olevansa samaa mieltä, että amerikkalaisten tulisi olla huolissaan Kiinan geenitutkimukseen investoimisesta, hän uskoo, että vastaus on siinä, että Yhdysvallat investoi geeniohjelmiin.

Wojcicki ja 23andMe ovat saaneet kritiikkiä niskoilleen datankäytöstään ja siitä voiko kansa sanoa omien DNA-tietojensa olevan turvassa. Helmikuussa 2021 ilmoitettiin, että 23andMe menisi pörssiin miljardööri Richard Bransonin avulla. The Guardian kirjoitti, että Bransonin Virgin Acquisition Group sanoi 23andMe:n ja heidän “suuren yksityisen datamassan” DNA:ta mahdollistavan  Virginille “avata tulovirtoja digitaalisessa terveydenhuollossa, terapeutiikassa ja muuallakin”.

Kuten aiemmin raportoitu, Anne Wojcicki, 23andMe:n toimitusjohtaja, on Susan Wojcickin sisko, YouTuben toimitusjohtaja. Lisäksi Anne Wojcickin aviomies vuoteen 2015 asti oli Sergey Brin, yksi Googlen perustajista ja Googlen emoyhtiö Alphabetin hallituksen puheenjohtaja (vuoteen 2019 asti). Google omistaa myös YouTuben.

DNA-tiedon keräämisen, kiinalaisten tiedustelupalvelujen, DNA-testiyhtiöiden ja säätiöiden kuten Gates Foundation välillä tuntuu olevan kontaktien verkosto, johon kuuluu myös teknologiayrityksiä ja Yhdysvaltain hallitus. Totuus on, että Yhdysvaltain armeija on aivan yhtä innoissaan DNA-aseiden kehittämisestä.

Esimerkiksi, pahamaineinen DARPA on työskennellyt erilaisten geenitutkimusprojektien parissa, mm. pyrkimyksenään  “hakkeroida” hyönteisten DNA:ta sotilaskäyttöön. DARPA on antanut $5 miljoonaa DNA Scriptille yhteistyöhön Modernan kanssa kehittää prototyyppijärjestelmä etähoidoille ja rokotetuotannolle.

Monille miljoonille ihmisille, jotka ovat vapaaehtoisesti luovuttaneet DNA:taan, todellisuus on, että potentiaaliset pahantekijät voivat olla jo kehittämässä lääkkeitä ja aseita perustuen heidän kaikkein intiimimpään henkilötietoonsa — heidän geneettiseen koodiin.

 

Artikkelin julkaissut The Last American Vagabond

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.