Hieno löytö astronomeilta: jättiläisplaneetta jolla on kolme aurinkoa

Luke Skywalkerin kotiplaneetta Tatooine Star Warsissa oli omituinen maailma jolla oli taivaalla kaksi aurinkoa, mutta astronomiryhmä on nyt löytänyt jättiläisplaneetan joka on vieläkin eksoottisempi. Silminnäkijä planeetalla kokisi joko jatkuvan päivänvalon tai nauttisi kolmesta auringonnoususta ja -laskusta, riippuen vuodenajasta, joka kestää pidempään kuin ihmisen elinikä.

320 valovuoden päässä maapallolta Centauruksen tähtikuviossa, HD 131399Ab on noin 16 miljoonaa vuotta vanha, joka tekee siitä yhden nuorimmista eksoplaneetoista joka tähän mennessä on löydetty, ja erään harvoista suoraan kuvatuista planeetoista.

Sen lämpötila on noin 580 Celsius-astetta ja sen massa on noin neljä kertaa Jupiterin massa. Se on myös yksi kylmimmistä ja vähiten massiivisista suoraan kuvatuista eksoplaneetoista.

Astronomit ovat käyttäneet SPHERE-instrumenttia ESO:n jättiläisteleskoopissa kuvatakseen uutta planeettaa joka kiertää kolmoisaurinkotähtijärjestelmän sisällä. Tulokset on julkaistu Sciencessa 7. heinäkuuta 2016.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.