Hubble kuvasi Jupiterin mahtavat revontulet

Kaasujättiläinen on laittanut kauniin valoshow’n pystyyn revontulien muodossa. Revontulet ovat maapallon kokoisia ja ne esiintyvät planeetan pohjoisnavalla. Hubble-avaruusteleskooppi kuvasi näytöksen.

Toisin kuin revontulet maapallolla, jotka näkyvät valona, Jupiterin sähkönsininen pyörre on ultraviolettivaloa, joten et näkisi sitä paljaalla silmällä tai kuvan mukaisesti. Mutta Hubble kykenee kuvaamaan uskomattomia yksityiskohtia.

Revontulet syntyvät kun korkeaenergiset hiukkaset aurinkotuulista osuvat planeetan magneettikenttään. Jupiterin revontulet navalla eivät itseasiassa koskaan lopu, paljastaa NASA.

Häikäisevät kuvat ovat saaneet maailman huomion juuri kun NASAn Juno-alus saapuu Jupiterin läheisyyteen oltuaan 5 vuotta matkalla.

Juno ohitti Jupiterin äärimmäisen magneettikentän rajan ja sen Waves-instrumentti tallensi kohtaamisen parin tunnin mittaisena ”jousishokkina” kesäkuun 24. päivän tienoilla 2016.  ”Jousishokki” tapahtuu kun yliääninopeudella liikkuva aurinkotuuli lämpenee ja hidastuu Jupiterin magneettikentässä. Se on analoginen äänivallin murtumiselle maapallolla.

Seuraavana päivänä, kesäkuun 25. päivänä 2016, Waves-instrumentti todisti magnetopaussin. ”Jatkumon jumiutunut säteily” viittaa aaltoihin jotka jäävät jumiin tiheään aukkoon Jupiterin magneettikentässä.

Juno saattaa auttaa tiedemiehiä ratkaisemaan mysteerejä kuten miksi Jupiterin Suuri Punainen Läikkä kutistuu.  space.com:n mukaan

tämä myrsky on ollut astronomien tuntema siitä asti kun teleskoopit on keksitty 1600-luvulla. Mutta 1930-luvulta alkaen astronomit ovat havainneet myrskyn pienentyvän jatkuvasti. Vuonna 2014 se oli pienin koskaan. Joskus se on arvioitu olevan niin suuri että kolme maapalloa mahtuisi vierekkäin sen läpimitan suuntaan, myrsky on nyt kuitenkin pienentynyt vain yhden maapallon suuruiseksi.

Hubblen valokuvat:

Kuuntele Junon läpäisevän Jupiterin ”jousishokin” ja saapuvan sen magneettikenttään:

 

Artikkelin julkaissut UFO Sightings Hotspot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.