Laseraseen kuuloiset revontuliäänet nauhoitettiin Ruotsissa

Satojen vuosien ajan Napapiirin taivastarkkailijat ovat silloin tällöin raportoineet kuulevansa omituisia ääniä revontulien aikaan. Sihinä, rätinä, jopa kovia paukahduksia on kuultu ja nauhoitettu. Voi olla aika lisätä repertuaariin yksi uusi ääni: laserase.

Valokuvaaja Oliver Wright, joka oli Napapiirin pohjoispuolella, sanoo: ”Jouluyönä 2016 seisoin intensiivisen revontulinäytöksen äärellä Abiskossa, Ruotsissa, kun kuulin jotain joka muistutti Star Warsin laseraseiden ääntä.”

Valojen tanssiessa pään yläpuolella sarja ”suhinoita” emittoitui läheisestä voimavirtakaapelista. ”Toiset läsnäolijat kuulivat sen myös”, hän sanoo. ”Juoksin lähemmäs voimavirtaa ja onnistuin nauhoittamaan pätkän puhelimellani”.

Wright sanoo että äänet vahvistuivat ja hiljenivät ylläolevien revontulten tahdissa, mitä kirkkaammat valot, sen kovempi ääni, raportoi Spaceweather.

Mistä on kyse?

”Revontuliäänet” ovat pitkän aikaa olleet ristiriitainen aihe. Eräät tutkijat väittävät että ne ovat olemassa vain kuulijan mielikuvituksessa, mutta kasvava todistusaineiston määrä sanoo niiden olevan totta.

Wrightin nauhoittamat äänet voivat johtua ”elektrofonisesta transduktiosta” eli sähkömagneettisen energian muunnoksesta mekaaniseksi liikkeeksi. Joulun revontulien aikaan magneettikenttä Abiskon alueella oli aktiivinen.

Fysiikan peruskurssi: huojuva magneettikenttä voi aiheuttaa virtoja voimavirtapiuhoihin. Voimattaat matalan taajuuden virrat voivat kirjaimellisesti ravistella esineitä, joka saa aikaan akustisia värähtelyjä ilmassa.

Wright on saattanut nauhoittaa näiden voimavirtapiuhojen uniikin vasteen magneettimyrskyyn.

Kuuntele ääntä alla, klikkaa kuvaa tai tätä linkkiä – ja laita hieman ääntä kaiuttimiin.

Lähde: Oliver Wright.( https://clyp.it/urzipw02 ).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.