Löydettiinkö me justiinsa avaruusolentoja?

Se on yksi maailmankaikkeuden suurimmista arvoituksista, ja se on askarruttanut ihmiskuntaa siitä lähtien, kun ensimmäisen kerran katsoimme tähtiä ja ajattelimme muita maailmoja. Onko Maapallomme ainoa paikka, jossa on elämää, vai voisiko sitä löytyä muualta, triljoonien planeettojen, tähtijärjestelmien ja galaksien joukosta? Kuten Arthur C. Clarke asian ilmaisi: ’On olemassa kaksi mahdollisuutta: joko olemme yksin maailmankaikkeudessa tai emme ole. Molemmat ovat yhtä pelottavia.’

Paljastus siitä, että saatamme olla todella lähellä vastausta, on siis merkittävä ja yllättävä; vielä yllättävämpää on, että se tapahtui Jools Hollandin uudenvuodenaattona 2023 järjestämässä ”Musical Hootenanny” -ohjelmassa Rod Stewartin, Sugababesin, Joss Stonen ja Mary Wallopersin esitysten välissä.

Tapansa mukaan aina kun musiikki hiljeni, Jools Holland kiersi poikamaisesti BBC:llä tv-vieraidensa välissä ja pyysi heiltä kommentteja menneestä ja tulevasta vuodesta. Yksi näistä vieraista oli Dame Maggie Aderin-Pocock, University College Londonin maailmankuulun fysiikan ja tähtitieteen laitoksen kunniatutkimusassistentti.

Tohtori Aderin-Pocockin vieressä istuessaan Holland kysyi tunnetulta tähtitieteilijältä hänen odotuksiaan vuodelle 2024, ja hän vastasi rehellisesti ja suorasukaisesti: ”Uskon, että löydämme Maan ulkopuolista elämää.” Hieman hätääntyneenä Holland pyysi hieman selvennystä — esim. tapaammeko ne Maapallolla — johon hän vastasi edelleen: ”Muukalaiselämää on ehdottomasti olemassa”. Huomautus: ei täällä, vaan siellä.

Jos tämä olisi vain yksittäinen tapaus, voisimme jättää sen huomiotta. Ehkä BBC oli epätavallisen avokätinen englantilaisen porejuoman kanssa pukuhuoneessa. Aderin-Pocock ei kuitenkaan ole ainoa henkilö, joka päättää vuoden 2023 hätkähdyttäviin ennustuksiin avaruusolentojen löytymisestä. Suosittu brittiläinen astrofyysikko Becky Smethurst lisäsi muutama päivä sitten YouTubessa julkaistulla videollaan tähän kaikkeen yksityiskohtia sanomalla: ”Uskon, että saamme hyvin, hyvin pian tutkimuksen, jossa on vahvaa näyttöä biosignaalista eksoplaneetalla. Sanotaan, että se on bingokortissani vuodelle 2024”.

Samoin CNBC:n haastattelussa, joka lähetettiin vuoden 2024 ensimmäisellä viikolla, brittiläistä astronauttia Tim Peakea pyydettiin spekuloimaan Maan ulkopuolisesta elämästä, ja hän sanoi: ”Mahdollisesti James Webb -teleskooppi on jo saattanut löytää [Maan ulkopuolista elämää]… he eivät vain halua julkaista tai vahvistaa tuloksia ennen kuin ovat täysin varmoja, mutta löysimme planeetan, joka näyttää antavan voimakkaita signaaleja biologisesta elämästä.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa? On mahdollista, että nämä kolme avaruusjohtohahmoa viittaavat eri löytöihin, mutta se, että he kaikki ovat brittiläisiä ja käyttävät samankaltaista kieltä, viittaa siihen, että he viittaavat samaan asiaan: nimittäin tieteelliseen julkaisuun, joka on todennäköisesti brittiläistä alkuperää ja ehkä vielä vertaisarvioitavana, ja joka tarjoaa vankan todisteen Maan ulkopuolisesta elämästä eksoplaneetalla (aurinkokuntamme ulkopuolisella planeetalla) biomerkkien avulla, mikä tarkoittaa yleensä ilmakehässä olevia kaasuja ja kemiallisia aineita, jotka ovat erittäin todennäköisesti peräisin orgaanisista olennoista. Nämä biojäljet voivat olla metaanin ja hapen tai metaanin ja hiilidioksidin yhdistelmiä ja niin edelleen.

Ei ole yllättävää, että tämä lausuntojen sarja on saanut spekulaatioiden avaruusjäniksen juoksemaan kovaa vauhtia. Twitter/X:ssä vannoutuneet UFO-ihmiset väittävät esimerkiksi, että tämä on vain ”UFO-paljastuksen” ensimmäinen vaihe — ihmiskunnalle varovasti annettavaa valistusta Maan ulkopuolisesta elämästä ilman, että maailma joutuu epävakaaseen tilaan.

Oletettu paljastussuunnitelma menee näin: ensiksi valtaapitävät kertovat meille rennosti, että miljardin kilometrin päässä sijaitsevalla planeetalla on luultavasti muutama ötökkä pilvissä — toisin sanoen jotain syvällistä, mutta ei uhkaavaa. Kun olemme tottuneet siihen, meille kerrotaan, että olemme kohdanneet ”teknosignaalin”, joka viittaa älykkääseen muuhun kuin maanpäälliseen elämään, joka ehkä lähettää radioaaltoja tai lähettää luotaimia (mikä on huolestuttavaa, mutta hei, me selvisimme mikrobeista).

Lopulta meille kerrotaan, että ei-ihmisäly kulkee keskuudessamme, ja on tehnyt niin jo jonkin aikaa — mikä on syvästi uhkaavaa, mutta koska olemme tottuneet avaruushyönteisiin ja sitten avaruusradiosignaaleihin, mitä väliä sillä on, jos meillä on avaruusolentoja maan päällä?

Tämä kuulostaa melko hullulta — mutta toisaalta monet ufomaiset paljastukset viime vuosina ovat vaikuttaneet melko hulluilta. Meidän ei kuitenkaan tarvitse mennä kovin syvälle tähän kaninkoloon, jotta nämä houkuttelevat brittiläiset avaruusvihjeet olisivat erittäin stimuloivia. Saako näiden biosignatuurien tunnistamista koskeva tutkielma laajan hyväksynnän? Vai haastavatko muut tutkijat sen, ja jääkö se lopulta epäselvyyksiin ja kiistoihin?

Ehkä sitä ei oteta niin vakavasti (näin kävi viimeaikaisille fosfiinikaasulöydöille Venuksesta). Tai sitten odotettu artikkeli osoittautuu lopulliseksi, ja se hyväksytään osaksi tieteellistä konsensusta. Sen jälkeen me kaikki nyökkäämme ja ymmärrämme, että kyllä, tuolla ulkona on muitakin elämänmuotoja, maanpäällisen kotimme ulkopuolella. Jos näin käy, Jools Hollandin vuoden 2023 Musical Hootenanny jää todennäköisesti historiaan — eikä vain siksi, että se osoitti Rod Stewartin osaavan yhä vääntää komean biisin.

 

Artikkelin julkaissut spectator.co.uk

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.