NASA valppaana: Asteroidi suuntaa kohti maapalloa lähimmällä koskaan ennustetulla kiertoradalla

Ohi lentävä asteroidi 2013 TX68 on maapalloa lähin koskaan ennustettu taivaankappale joka on näin suuri. 45 metriä läpimitaltaan oleva kivi saattaa ohittaa maapallon 17 kilometrin etäisyydeltä maaliskuun 5, päivänä, joka on 21 kertaa lähempänä kuin mitä kuu on meitä. Tosin NASA myöntää lähestymisen olevan todella epävarma ja kiertoradan laskelman toinen reuna on yhdeksän miljoonan mailin etäisyydellä (kiertoratakoodi 7) ja etäisyys ei ole tarkkaan tunnettu tällä hetkellä.

Kuitenkin, jos asteroidi ohittaa sen lähimmän mahdollisimman kiertorataetäisyyden skenaariossa 17000 kilometrin päästä, ohilento tulee olemaan äärimmäisen lähellä. Asteroidi tulisi jopa lähemmälle kuin kommunikaatiosatelliitit lentävät maapalloa.

Asteroidi 2013 TX68 on estimoitu painonsa suhteen olevan 130 000 tonnia. Avaruuskivi liikkuu noin 51800 kilometrin tuntinopeudella maapallon suhteen.

Jos asteroidi osuisikin maahan, yhteentörmäyksestä syntyisi noin 2,5 megatonnia energiaa ilmakehään ja sen odotettaisiin aiheuttavan paikallista tuhoa.

Vertailun vuoksi samansuuruinen impakti oli kappaleella, joka osui Siperian Tunguskaan vuonna 1908.

Asteroidipiireissä Tunguskan tapauksena tunnettu kappale oli vain hieman 2013 TX68:a pienempi (arviolta noin 30-40 metriä läpimitaltaan) ja sen uskotaan tuhonneen noin 2200 neliökilometriä metsää Podkamennaja Tunguska -joen ympäriltä siellä mikä nykyään tunnetaan Krasnojarsk Krain nimisenä alueena Venäjällä.

Asteroidin löysi NASAn rahoittama Catalina-tutkimus lokakuun 6. päivänä 2013 kun se lähestyi maapalloa yötaivaalta. Kolmen päivän seurannan jälkeen asteroidi liikkui päivätaivaalle ja sitä ei voitu enää havaita.

Vaikka tiedemiehet eivät voikaan ennakoida tarkkaa kiertorataa asteroidille auringon ympärillä, he sanovat että se ei voi osua maapalloon ohilentonsa aikana ensi kuussa.

Kosmiset säteet ovat kasvamassa ja maapallon pohjoinen napa kääntyy edelleen, joka viittaa magneettisten napojen liikkeeseen. Tällä videolla BPEarthWatch selittää nämä kehityskulut ja ESA:n antaman informaation asteroidista.

 

Artikkelin julkaissut UFO Sightings Hotspot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.