NASAn löytö: maapallolla on toinen kuu

NASA on juuri ilmoittanut, että maapallolla on mitä ilmeisimmin toinen kuu joka on kiertänyt planeettaamme lähes vuosisadan.

Tämä kuu ei näytä siltä mitä olemme tottuneet näkemään tähtitaivaalla. Oikeasti kyseessä on asteroidi. Se on löydetty auringon kiertoradalta, joka pitää sen maapallon kumppanina, ja tämä tulee jatkumaan vuosisatoja.

Tämä uusi asteroidi, nimeltään 2016 HO3, on liian kaukana ollakseen oikea planeettamme satelliitti, mutta se on paras ja vakain esimerkki maapalloa lähellä kiertävästä kaksoiskappaleesta jonka olemme tavanneet.

”Koska 2016 HO3 kiertää planeettaamme, mutta ei koskaan pääse kauhean kauas meistä kun me kierrämme aurinkoa, me viittaamme siihen maapallon quasi-satelliittina”,  selitti Paul Chodas, NASAn planeetanviereisiä esineitä tutkiva laitos Pasadenan Jet Propulsion Laboratoryssa, Kaliforniassa. ”Eräs toinen asteroidi, 2003 YN107, liikkui samanlaista reittiä yli 10 vuotta sitten, mutta se on sittemmin liikkunut pois läheisyydestämme. Tämä uusi asteroidi on paljon enemmän kiinnittynyt meihin. Laskelmiemme mukaan 2016 HO3 on ollut vakaa quasi-satelliitti maapallolle lähes vuosisadan ajan, ja tulee jatkamaan sellaisena vielä vuosisatoja.”

Tämä toinen ”kuu”, jonka löysi Pan-STARRS 1 -asteroiditeleskooppi Hawaiin Haleakalassa, on kallistunut 8 astetta, jota pidetään erittäin elliptisenä. Tämä tekee siitä kykenevän liikkumaan 38-100 kertaa ”oikean kuumme” radan pituuden verran.

Asteroidi liikkuu auringon ympäri 365,93 päivässä, hieman hitaammin kuin maapallon 365,24 päivää. Se on noin 40×100 metrin kokoinen. Sen ei oleteta koskaan tulevan lähemmäksi kuin 14 miljoonan kilometrin päähän maapallosta, eikä sen oleteta myöskään karkaavan kauemmaksi kuin 40 miljoonan kilometrin päähän.

 

Artikkelin julkaissut Educating Humanity

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.