San Andreas kovan paineen alla — varautukaa purkaukseen!

Tiedemiehet ovat varoitelleet nyt jo yli 100 vuoden ajan 800 mailia pitkän San Andreaksen siirroksen alueella kasautuvasta paineesta.

Eteläisen Kalifornian alue San Andreaksen siirroksesta on ”ladattu ja valmiina rullaamaan”, johtava maanjäristystutkija sanoi kansallisessa maanjäristyskonferenssissa Long Beachilla.

Viimeksi suuri maanjäristys San Andreaksen alueella oli vuonna 1857, kun 7.9 Richterin asteikolla oleva järistys mursi käsittämättömät 185 mailia Montereyn piirikunnan ja San Gabrielin vuorten välillä lähellä Los Angelesia. Alue on ollut hiljaa sen jälkeen, liian hiljaa, sanoo Thomas Jordan, Southern California Earthquake Centerin johtaja.

Toisia suuria osuuksia San Andreaksen siirroksesta on myös mennyt yliajalle suuren järistyksen kanssa. Kaakkoon Cajon Passista, San Bernardinon piirikunnassa, siirros ei ole liikkunut juurikaan sitten vuoden 1812 maanjäristyksen, ja tästä edelleen kaakkoon Salton Sealle asti on ollut hiljaista noin vuoteen 1680 tai 1690.

Tiedemiehet peräänkuuluttavat erittäin suuren järistyksen tapahtumista pian. Jos siirros pääsee vapaaksi, se on yksi suurimmista luonnonmullistuksista koskaan, ja mahdollisesti saa aikaan muita samanlaisia.

Allaolevalla videolla BPEarthWatch informoi meitä tämänhetkisestä tilanteesta. Animaatio kertoo mitä tapahtuisi jos 7.8 Richterin asteikon järistys osuisi eteläiselle alueelle San Andreaksesta.

Monet siirrokset leikkaavat Kalifornian rannikkoalueen. Miltä näyttäisi maanjäristys Haywardin siirroksen kohdalla?

California Academy of Sciences on tehnyt tietokonevideon jossa skenaariosta kerrotaan (allaoleva video).

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.