Tieteilijöiden väite: Kävivät 20min keskustelun valaiden kanssa

Tämä voi kuulostaa kohtaukselta elokuvasta Avatar 2.

Mutta tieteentekijät väittävät, että nyt on mahdollista keskustella valaan kanssa, kun he olivat käyneet 20 minuutin pituisen keskustelun ryhävalaan kanssa Kaakkois-Alaskassa.

38-vuotias Twain-niminen valas ’puhui’ SETI-instituutin ja Kalifornian Davis-yliopiston tutkijoille vastaamalla etukäteen nauhoitettuun ’kutsusoittoon’.

Tämä on ensimmäinen kommunikaatio ihmisten ja valaiden välillä niiden omalla kielellä, tiimi sanoo.

Tutkijat sanovat, että keskustelu voi raivata tietä tulevaisuudessa avaruusolentojen kanssa käytävälle keskustelulle.

Tutkijat sanoivat käyneensä 20-minuuttisen keskustelun Twain-nimisen valaan (kuvassa) kanssa
Tutkijat sanoivat käyneensä 20-minuuttisen keskustelun Twain-nimisen valaan (kuvassa) kanssa

Ryhävalaat: Meren laulajat

Tieteellinen nimi: Megaptera novaeangliae

Ruokavalio: Kaikkiruokainen

Pituus: 12-18 metriä

Paino: 25-48 tonnia

  • Ryhävalaita löytyy kaikista maailman meristä.
  • Niiden nimi tulee selkäevästä, joka on vain pieni tynkä.
  • Ne tunnetaan niiden lauluistaan, joilla ne kommunikoivat ja houkuttelevat kumppaneita.

Tutkimuksessaan SETIn tutkijat tutkivat valaiden kommunikaatiota siinä toivossa, että he kykenisivät löytämään ’älykkyyssuodattimen’ avaruusolentojen kanssa kommunikointiin.

Tieteilijät lähettivät viestinä eräänlaisen kutsuhuudon vedenalaisilla kaiuttimilla.

Kun kutsua soitettiin vedessä, Twain lähestyi venettä ja vastasi siihen omalla kutsuhuudollaan. Tieteilijät saivat selville, että Twain muutti omaa taajuuttaan vastauksena tutkijoiden lähetykseen.

Tohtori Brenda McCowan Davisin yliopistosta sanoo, että tämä peilaava käytös näyttää, että valas oli käymässä interaktiivista keskustelua nauhoitteen kanssa.

McCowan sanoi: ’Me uskomme, että tämä on ensimmäinen vastaava kommunikaation vaihdanta ihmisten ja ryhävalaiden välillä ryhävalaiden omalla ”kielellä”’.

Tutkimuspaperissaan Brenda ja hänen kanssakirjoittajansa ehdottavat, että Twainin motivaatio vastata oli ’innostus ja mahdollisesti alkava levottomuus’.

He huomauttavat, että tällainen valaan ’käytöksen synkronia’ liittyy sitoutumiseen ja ryhmän yhteenkuuluvuuteen. Tutkijoiden mukaan Twain oli aktiivisesti mukana viestinvaihdossa.

Tri. Brenda McCowan (vas.) ja tri. Fred Sharpe soittivat ennalta nauhoitettua kutsuhuutoa vedessä, kun Twain lähestyi heidän tutkimusalustaan.
Tri. Brenda McCowan (vas.) ja tri. Fred Sharpe soittivat ennalta nauhoitettua kutsuhuutoa vedessä, kun Twain lähestyi heidän tutkimusalustaan.
Ryhävalaiden korkea älykkyys ja hienostunut viestintä tekevät niistä hyviä välikappaleita avaruusolennoille viestimiselle.
Ryhävalaiden korkea älykkyys ja hienostunut viestintä tekevät niistä hyviä välikappaleita avaruusolennoille viestimiselle.

Tutkijoiden lopullinen tavoite ei ole puhua valaille vaan vieläkin omituisemmille elämänmuodoille.

Samoin kuin tutkija voisi nähdä Etelämantereen välivaiheena Marsille tai avaruusolentojen elinympäristöille, SETIn tutkijat näkevät valaat välivaiheena Maan ulkopuolisille älyille.

Avaruusolentojen puuttuessa tutkijat toivovat käyttävänsä valaita kehitttelemään strategioita ei-ihmisten kanssa kommunikointiin. Ryhävalaat ovat hyvä ehdokas johtuen niiden erittäin korkeasta älykkyydestä ja viestintäkyvyistä.

Niiden suurissa aivoissa on isoja lohkoja ääni-informaation prosessointiin ja vesiympäristö antaa niiden lähettää signaaleja pitkiä matkoja.

Tri. Fred Sharpe Alaska Whale Foundationista sanoo: ’Ryhävalaat ovat äärimmäisen älykkäitä, niillä on monimutkaiset sosiaaliset järjestelmät, ne rakentavat työkaluja — kalaverkkoja kuplista — ja kommunikoivat laajalti sekä laulaen että kutsuhuudoin.’

Tämä tarkoittaa, että oppimalla valaiden kutsuissa välitetystä informaatiosta, tieteilijät voivat joku päivä kyetä saamaan selvää avaruusolentojen viestinnästä.

SETIn tohtori Laurence Doyle sanoo: ’Johtuen nykyisistä teknologisista rajoitteista, tärkeä oletus Maan ulkopuolisen älyn etsinnässä on, että avaruusolennot olisivat kiinnostuneita ottamaan yhteyttä ja viestimään ihmisvastaanottajille.’

SETI käyttää tutkapattereita, kuten Very Large Array -radioteleskooppia New Mexicossa, etsimään avaruusolennoilta tulevia viestintäsignaaleja.

Hän lisää, että ’tämä oletus on tärkeä, ja ryhävalaiden käytös tukee sitä.’

Aiemmin SETI on yrittänyt löytää Maan ulkopuolista elämää kuuntelemalla Maahan saapuvia radiosignaaleja.

Teoria on, että erittäin kehittynyt avaruusolentojen sivilisaatio saattaisi olla kiinnostunut viestimään muille planeetoille ja lähettäisi informaatiota energiapulssien avulla.

Tämä on keskittynyt viime aikoina teoriaan siitä, että Linnunradan keskellä saattaisi olla sykkivä majakka, joka lähettää avaruusolentojen informaatiota.

Koska SETIllä ei ole keinoa tietää miten avaruusolennot kommunikoisivat (toim. huom. SETI ei halua pitää kanavointia kommunikaationa?), SETI on keskittynyt kehittelemään työkaluja älykkäiden signaalien skannaamiseen avaruuden taustasäteilystä.

 

Artikkelin julkaissut Daily Mail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.