Uudet seinäkirjoituslöydöt kirjoittavat Egyptin historian uusiksi

 Noin 60 piirrosta ja hieroglyfiä, jotka ovat noin 5000 vuotta vanhoja, on löydetty Wadi Ameyra -nimiseltä alueelta Egyptistä, Siinain aavikolta.

Kiveen kirjoitetut tekstit on hakannut kaivostutkimusta tehneet Egyptin faaraon alaiset, arkeologit uskovat. Ne paljastavat uutta informaatiota varhaisemman ajan faaraoista.

Esimerkiksi eräs teksti jonka tutkijat löysivät kertoo kuinka 5000 vuotta sitten hallinnut kuningatar nimeltään Neith-Hotep toimi nuoren Djer-nimisen faaraon sijaishallitsijana. Arkeologit arvioivat, että aikaisimmat kaiverrukset Wadi Ameyrassa ovat noin 5200 vuotta vanhoja. Suurin osa teksteistä liittyy myöhäisempään ajankohtaan ja ne kertovat Nebre-nimisen faaraon hallituskaudesta 4800 vuotta sitten.

Nämä kaivostutkijoiden tekstit kertovat kuinka kuningatar Neith-Hotep astui valtaistuimelle noin 5000 vuotta sitten, tuhat vuotta ennen Hatshepsutia tai Kleopatra VII:a.

Wadi Ameyran kaiveruuksista käy ilmi että Memphis, muinainen Egyptin pääkaupunki, joka tunnettiin myös nimellään ”Valkeat Seinät”, oli vanhempi kuin aiemmin on uskottu. Muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset kirjailijat ovat väittäneet Memphisin olevan muinaisen Menes-nimisen kuninkaan rakentama, joiden egyptologit uskovat usein viittaavan faaraoon nimeltä Narmer.

Uudet kaiverrukset näyttävät että Memphis on ollut olemassa jo ennenkuin Narmer oli koskaan syntynytkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.