7 asiaa jotka sinun kannattaa tietää narsismista

Narsisteja on joka puolella, ja he voivat olla uskomattoman kuluttavia ja haastavia ihmisiä kommunikoida. Tässä on 7 asiaa joista sinun kannattaa olla tietoinen. Kirjoittajana on sosiaalipsykologian tohtori Kelly Neff.

1. Huomattava osa ihmisistä on narsisteja

Arviolta 6,2% USA:n populaatiosta kärsii narsistisesta persoonallisuushäiriöstä (NPD), joka tarkoittaa että he täyttävät viisi tai useamman seuraavista DSM-V -kriteereistä:  (kun luet näitä, ajattele ihmisiä jotka saattavat sopia diagnoosiin)

 • ylisuuret käsitykset omasta itsestään ja tärkeydestään, liioittelee omia kykyjään ja saavutuksiaan
 • omaa pysyviä fantasioita rajoittamattomasta menestyksestä, vallasta, kauneudesta, ideaalisesta rakkaudesta, loistosta
 • uskoo olevansa ”erityinen” ja uniikki ja että hänen tulisi asioida vain samantasoisten ihmisten kanssa, että vain huomattavat henkilöt ja instituutiot voivat ymmärtää häntä
 • omaa jatkuvan tarpeen huomiolle, ylistykselle ja hyväksynnälle
 • mielestään oikeus erityiskohteluun
 • manipuloiva, käyttää toisia hyväkseen ja ajaakseen omaa etuaan
 • empatiakyvytön toisia kohtaan
 • usein kateellinen toisille tai uskoo toisten olevan hänelle kateellinen
 • usein käyttäytyy ylimielisesti, omaa ylimielisen asenteen

Todella monet ihmiset eivät täytä kaikkia NPD:n kriteerejä, mutta saattavat silti käyttäytyä narsistisen persoonallisuuden tavalla ajoittain. Tästä syystä on vaikeaa sanoa varmasti kuinka paljon narsisteja maailmassa on!

2. Psykologit eivät ole yksimielisiä narsismin perimmäisestä syystä

Onko narsismi periytyvä geneettinen ominaisuus? Vai johtuuko se vanhempien ja opettajien ehdollistamisesta? Liittyykö se mielisairauteen? Vaikka narsismin syntytekijät ovat tuntemattomat, psykologit suosivat biopsykologista syntymallia, joka integroi biologian ja genetiikan sosiaaliseen ympäristöön ja psykologiseen sopeutumiseen. Toisin sanoen, yhteiskunnalla ja ympäristöllä on tärkeä rooli narsististen piirteiden kehittymisessä.

3. Tutkimuksen mukaan narsismi on kasvussa

Viimeaikainen psykologian tutkimus sanoo, että narsismi on ollut tkasvussa viimeisen 30 vuoden ajan, erityisesti nuorten ihmisten keskuudessa. Eräs tutkimus näytti että jopa 9,4% 20…29-vuotiaista kärsii äärimmäisestä narsismista, verrattuna esim. yli 65-vuotiaiden vain 3,2%:n. Ehkäpä ei olekaan yllättävää kuinka kulttuurime on siirtynyt korostamaan sosiaalista mediaa identiteettinämme, itsetuntonamme ja itsekunnioituksenamme. Todellakin, suora positiivinen yhteys löytyy sosiaalisen median käytön ja narsismin välillä, joka tarkoittaa että mitä narsistisempi on, sitä enemmän käyttää sosiaalista mediaa. Jopa sanalla ’selfie’ ja sen tarkoituksella on narsistinen osallisuus. Surullista kyllä, narsismi on kasvanut Facebookin, Twitterin ja muiden palveluiden leviämisen myötä, samalla kun altruismi ja empatia ovat jyrkästi laskeneet.

4. Narsistit jäävät helposti huomaamatta

Toisin kuten muitten persoonallisuuden ja käyttäytymisen häiriöiden kanssa, narsistit jäävät helposti huomaamatta sillä he eivät vaikuta olevan ’sairaita’ tai ’mielisairaita’. He vain tuntuvat olevan ylikorostetun itsetärkeydentuntoisia, tarvitsevan huomiota säälimättömän paljon, ja heiltä puuttuu empatiakyky. Kun ensin tapaat heidät tai tutustut heihin, he saattavat olla hauskoja, energisiä, ulospäinsuuntautuineita ja hieman egoistisia, mutta tämä saattaa herättää epäluuloja tai sitten ei. Loppujenlopuksi, se on hyvä että on hyvä itsetunto, eikö niin? He saattavat usein houkutella heidän liioitteevaan itsetärkeyteensä ja mahtipontisiin suunnitelmiinsa ja ennenkuin huomaatkaan, olet sotkeutunut johonkin jonka läsnäolo saattaa olla sinulle myrkyllistä.

5. Narsismi on vaikeaa hoitaa

Ehkä yksi huolestuttavimmista asioista narsistisessa persoonallisuushäiriössä on että se on erittäin vaikeaa hoitaa terapialla koska asiakkaat usein kiistävät tai ovat täydellisen haluttomia hyväksymään heidän persoonallisuuden häiriötään. Jos joku todella uskoo että hän on tärkeä, osaavampi tai parempi, kuvittele kuinka vaikeaa terapeutilla saattaa olla vakuuttaa hänelle asian olevan toisin.

Tämän takia narsistisen persoonallisuushäiriön omaavat ihmiset harvoin hakeutuvat hoitoon, ja usein hyväksyvät terapian ystävien tai perheenjäsenten pyynnöstä, tai hoitaakseen toisia aiheita (kuten ahdistusta tai masennusta) joka johtuu häiriöstä. Ja surullista kyllä, monet terapeutit myös joutuvat päästämään irti narsistisista potilaistaan kun he ajautuvat umpikujaan ja potilas uskoo olevansa terve ja kieltäytyy näkemästä ongelmaa.

6. On tapoja tunnistaa narsisti

Mikäli epäilet jonkun lähipiirissäsi olevan narsisti, on asioista joita voit tehdä sen lisäksi että vertailet käyttäytymistä yllä esitettyyn diagnostisten kriteerien listaan. Seuraavia suositellaan:

Kysy heiltä kysymyksiä (narsistit rakastavat puhumista mutta eivät kuuntelemista)

Opin partneriltani Jimmy Ohmilta että yksittäinen helpoin tapa spotata narsisti on KYSYÄ HEILTÄ KYSYMYKSIÄ! Johtuen heidän pumpatusta egostaan, he eivät voi tehdä muuta kuin jakaa liioitellun saavutusten ja suoritusten tunteen, uskomuksensa siitä kuinka hyviä ja erikoisia he ovat, ja kuinka kaikki muut ovat niin kateellisia hänelle. Vielä enemmän narsistit tykkäävät puhua, mutta yleensä he eivät ole kauhean hyviä kuuntelijoita. Usein he katselevat sivuun kun muut puhuvat, vain odottaen omaa vuoroaan sanoa jotain.

Tarkkaile heidän sosiaalisen median käyttöään

Ottaen huomioon positiivisen korrelaation sosiaalisen median käytön ja narsismin välillä, jos epäilet jonkun olevan narsisti, yksi helpommista asioista jota voit tehdä on tarkastella heidän sosiaalisen median presenssiään. Kommentoivatko he kaikkea, postaavatko he aina tilapäivityksiä? Puhuvatko he usein itsestään, suunnitelmistaan ja saavutuksistaan verkossa? Vaikka runsas sosiaalisen median käyttö ei yksin olekaan narsismin indikaattori, mikäli tämä henkilö on aina sosiaalisessa mediassa ja täyttää muut kriteerit saattaa hän olla narsisti.

Oletko sinä osa heidän mahtipontisia suunnitelmia?

Narsisteilla on kyky vakuuttaa meidät siitä että he tietävät paremmin ja että he ovat kaikkein kykenevimpiä mihin tahansa hommaan. Jos joku toistuvasti sotkee sinut mahtipontisiin suunnitelmiin, jotka eivät koskaan toteudu, hän saattaa hyvinkin olla narsisti.

Ovatko he manipuloivia?

Narsistit ovat kyvykkäitä manipulaation taidossa ja saamaan sen mitä he haluavat muista ihmisistä. Uskon että tämä johtuu heidän empatiakyvyn puutteesta ja uskomuksestaan omaan erikoisuuteensa ja paremmuuteensa. Usein tämä manipulointi tuntuu ’ajatusleikiltä’ jossa joku sanoo sinulle mitä haluat kuulla mutta sitten tekee päinvastoin, tai kun joku johdattelee sinut uskomaan jotain heistä tai jostain tilanteesta joka osoittautuu vääräksi.

7. Paras tapa käsitellä narsistia on rakastaa häntä etäältä

Usein meitä lähellä olevat ihmiset kuten ystävät, kollegat, pomot tai jopa perheenjäsenet voivat olla narsisteja, ja se voi olla haasteellista olla heidän kanssaan samassa tilassa. Jos tunnistat jonkun elämässäsi narsistiksi, yksittäinen paras asia jonka voit tehdä on rakastaa heitä etäältä. Etäältä rakastaminen ei tarkoita heitä kokonaan elämästä pois sulkemista (vaikka tämä voi olla toimiva strategia jollekulle, erityisesti äärimmäisissä tilanteissa), vaan pikemminkin että vetää pois osan omasta energiasta ilman että aktiivisesti ottaa osaa, ja näin tekee tilaa siinä toivossa että jonain päivänä he muuttuvat. Minulle rakastaminen etäältä tarkoittaa että tunnustaa  olevansa voimaton muuttamaan tätä persoonallisuustyyppiä, ja että heidän kanssaan ajan viettäminen voi olla myrkyllistä omalle hyvinvoinnille. Yhteydenpidon ja käytetyn ajan rajoittaminen, ei ota osaa mahtipontisiin suunnitelmiin eikä salli oman itsen tulla manipuloiduksi, nämä kaikki ovat täysin hyväksyttäviä strategioita.

Sellaisten ihmisten tapauksessa joita tapaa joka päivä, kuten kollegat, pomot, asiakkaat tai läheiset perheenjäsenet, joskus rakastaminen etäältä on vähemmän mahdollista. Tässä tapauksessa suosittelen seuraavaa:

Harjoita anteeksiantoa ja myötätuntoa

Voi olla uskomattoman vaikeaa löytää myötätuntoa jollekin joka ei kunnioita toisia ihmisiä ja uskoo olevansa toisia parempi. Vaikka heillä ei sitä olisikaan, sinä voit aina löytää myötätuntoa koska tämä henkilö selkeästi kärsii pahoin, olipa tämä henkilö sitten tietoinen kivusta tai ei. Antamalla anteeksi jonkun narsismin ei tarkoita että hyväksyt tai oikeutat heidän käyttäytymisensä. Se tarkoittaa että et enää halua pitää kiinni siitä tai sallia sen vaikuttaa sinuun. Muista, että heidän käyttäytymisensä ei kerro mitään sinusta ja kaiken siitä mitä he ovat. Tee parhaasi antaaksesi anteeksi ja älä ota heidän narsismiaan henkilökohtaisesti!

Päästä irti kiintymyksestä lopputulokseen

Hoivaavana ja myötätuntoisena ihmisenä näkee paljon muiden ihmisten kärsimystä ja haluaa auttaa heitä paranemaan. Tiedän etten ole tässä yksin. Valitettavasti kun puhutaan narsisteista, meidän tulee oppia päästämään irti lopputuloksesta. Narsistit yleensä eivät ajattele tarvitsevansa apua, sen sijaan he uskovat omaan liioittelevaan tärkeyteensä ja ylemmyyteensä. Heidän käytöksensä, sanansa ja ajatuksensa eivät mitenkään liity sinuun ja siksi lopputulokseen kiintyminen tai heidän muuttaminen ei mitenkään palvele sinua ja johtaa ainoastaan suurempaan tuskaan.

Hyväksy se että annoit tämän luvan heille astua elämääsi ja opi siitä

Tämä on vaikeaa, mutta se on totta että ulkoinen todellisuutemme on heijastusta sisäisestä todellisuudesta. Joten jos löydät itsesi narsistien ympäröimänä, on tärkeää tutkia miksi olet tässä tilanteessa ja kasvaa oppimalla siitä jotain.  Ehkä sinulla on allaolevia narsistisia piirteitä joista et ole tietoinen? Ehkä itsetuntosi on huono ja uskot että olet jonkin arvoinen vain kun sinulla on narsisteja elämässäsi? Ehkä et ole ollut viisas päätöksissäsi ja ihmisten kanssa joiden kanssa teit energeettisiä sopimuksia? Ehkä et tajunnut kuinka narsistisia nämä ihmiset olivat ennenkuin oli liian myöhäistä? Vaikka heidän narsisminsa ei todellakaan ole sinun vikasi, sallimalla heidän tulla lähellesi on sinun vastuullasi. Oppimalla siitä mikä on tuonut sinut tänne asti ja tekemällä muutoksia elämääsi pääset irti tästä syklistä.

Ansaitset parempaa

Muista, jos et ole narsisti, silloin ansaitset parempaa kuin olla narsistien ympäröimä! On OK vakuuttaa itsensä tästä tunteesta ja leikata siteet ihmisiin jotka eivät ole samalla aaltopituudella. Monissa tapauksissa tämä on ainoa selviytymiskeino. Monet meistä ovat kärsineet huonosta itsetunnosta tai uskoneet ettemme todella ansainneet rakastavia ihmisiä elämäämme. Jos olet tehnyt näin, anna itsellesi lupa poistaa tämä sopimus sillä perusteella että sinä ANSAITSET olla myötätuntoisten, rakastavien ja hyvien ihmisten ympäröimä. Luota siihen että tapaat heitä kun teet tilaa heille elämässäsi.

 

Artikkelin julkaissut The Mind Unleashed.

5 vastausta artikkeliin ”7 asiaa jotka sinun kannattaa tietää narsismista”

 1. Jos jotakuta kiinnostaa kategorioiden sijaan ihmisen sisäisen todellinen ymmärtäminen, kannattaa tutustua Alkuajatus-nimiseen kirjaan, siitä löytyy uutta ja hyvin erilaista mutta ennen kaikkea selkeyttävää tietoa, joka on avuksi enemmän kuin ehkä osaa arvaakaan.

 2. Ainakin minua on kohdeltu narsistina jopa psykkootisena henkilönä syynä oletus suuri ja se todellinen navarrusvierailu tapahtusi 2015 riittäväti syitä tähän kohtelluun ?

  Yleensä mielenterveysysteemi on kotrolloiva: Ja toimii narsistin tavoin siis ihmisiä kohtaan suomi on sen malli maa jossa estetään kriittiiki tätä kohtaan ..

  Systeemi on toiminut näin imee itseensä niin nasisteja kuin niitä jotka luulee sitä samaa no minusta ihmisenä alkaa minua kontrolloida hallitakseen itseään?

  Ammatti jo altistaa tälle toiminnnalle salailu ja vaitiolovelvolisuus: Jopa siis aiheuttaa sitä mitä liitettään narsismiin riisttää elämäsi on elinkautinen ranagaitus..

  Kehitysvammaisia samalla tavalla rajoitetaan: Ja vakuutus ei kata tätä elämäsi muutosta ja sinä et sitä siksi tee nyt ..

  PELKÄÄN VÄLILLÄ OLEVANI ITSE SITÄ EPÄILEN ITSEÄNIKIN ?

  Luisuminen sellaiseen on veteen piirretty raja: Kontrollit ja konttorollointi on suomessa hallinossa ja näillä hoiva aloilla raakaa toimintaa henkisesti voimia syövää..

  Luovun 2015 jälkeen en oleta sen tapahtuvan alan olla vanha mitään en voi voittaa jos no jatkan oletusta hautaanui asti kriisejä katasrofeja tapahtuu koko ajan ..

  Mielenterveysongelma alkaa jos käsittelet ufoilmiöitä parapsykologisia ilmiöitä?

  Kontrolli on siellä minulle este olla toisinaan mukana siinä piirissä?

  Ja se on raskas ja kova kokemus kun sinua syyllistettään narsistiksi?

  Ja et luovu ajatuksista niiden ilmaisusta muille ihmisille täthän ne puuttuu yrittää kieltä puhumasta tai tekemästä mitään sen asian suhteen?

  Negatiivista alan ihmisille olla rajatietoa omaava henkilö: Leima syyllistäminen alkaa jo lapsena mielisairauskin on määritelty niin ufojen kohtaamisella kokemisella..

  Psykkoottinen asteen verran 2014 narsistinen halitseva leima nyt ?

  Alistaminen systeemin yksi tavoite suomessa: Vaikka sitä ei suoraan sanota meillä näin se on niin ajateltu keinona kitkeä pois sairautta lisätä sairauden tuntoa?

  Aiheuttaa narsistista käytöstä jo itsessään systeemissä..

 3. Ainakin minua on kohdeltu narsistina jopa psykkootisena henkilönä syynä oletus suuri ja se todellinen navarrusvierailu tapahtusi 2015 riittäväti syitä tähän kohtelluun ?

  Yleensä mielenterveysysteemi on kotrolloiva: Ja toimii narsistin tavoin siis ihmisiä kohtaan suomi on sen malli maa jossa estetään kriittiiki tätä kohtaan ..

  Systeemi on toiminut näin imee itseensä: Niin nasisteja kuin niitä jotka luulee sitä samaa no minusta ihmisenä alkaa minua kontrolloida hallitakseen itseään?

  Ammatti jo altistaa tälle toiminnnalle salailu ja vaitiolovelvolisuus: Jopa siis aiheuttaa sitä mitä liitettään narsismiin riisttää elämäsi on elinkautinen ranagaitus..

  Kehitysvammaisia samalla tavalla rajoitetaan: Ja vakuutus ei kata tätä elämäsi muutosta ja sinä et sitä siksi tee nyt ..

  PELKÄÄN VÄLILLÄ OLEVANI ITSE SITÄ EPÄILEN ITSEÄNIKIN ?

  Luisuminen sellaiseen on veteen piirretty raja: Kontrollit ja konttorollointi on suomessa hallinossa ja näillä hoiva aloilla raakaa toimintaa henkisesti voimia syövää..

  Luovun 2015 jälkeen en oleta sen tapahtuvan alan olla vanha mitään en voi voittaa jos no jatkan oletusta hautaanui asti kriisejä katasrofeja tapahtuu koko ajan ..

  Mielenterveysongelma alkaa jos käsittelet ufoilmiöitä parapsykologisia ilmiöitä?

  Kontrolli on siellä minulle este olla toisinaan mukana siinä piirissä?

  Ja se on raskas ja kova kokemus kun sinua syyllistettään narsistiksi?

  Ja et luovu ajatuksista niiden ilmaisusta muille ihmisille täthän ne puuttuu yrittää kieltä puhumasta tai tekemästä mitään sen asian suhteen?

  Negatiivista alan ihmisille olla rajatietoa omaava henkilö: Leima syyllistäminen alkaa jo lapsena mielisairauskin on määritelty niin ufojen kohtaamisella kokemisella..

  Psykkoottinen asteen verran 2014 narsistinen halitseva leima nyt ?

  Alistaminen systeemin yksi tavoite suomessa: Vaikka sitä ei suoraan sanota meillä näin se on niin ajateltu keinona kitkeä pois sairautta lisätä sairauden tuntoa?

  Aiheuttaa narsistista käytöstä jo itsessään systeemissä..

  Aiheuttaa alistumista : Ja se kerää alistujia itseensä alistuu alkaa muita alistamaan samalla tavalla kuin heitä on alistettu…

  Kierreliikke sukupolvien ketjussa aiheuttaa vaikka mitä pahuutta lisää kuin tyhjästä?

  Ei ole syytä: Alussa on vain syy josta tulee seuraus lopussa se on jo karma jota ei ole jos ei ole mielenterveys leimaa ..

 4. Psykiatria on oppijärjestelmä?

  Sairaus on hoidon syy: Ja syyksi riittää asiakirja joka on diaknoosi onko se oikea tieto ei ole merkitykselistä potilas kyllä sairaustuu kunhan tämäkin joutuu hoitoon?

  Systeemi voi olla narsistin unelma: Jossa hallintaa ja sitä kotrollia ei voi siis kyseen alaistaa millään tavalla työntekijät saa palkan siintä mitä he tekee?

  Vastustaminen lisää toimenpiteen julmuutta ja moninketaistaa vaurioita: Alistumalla ja muita alistamalla saa palkinnon pääsee pois ja kotiin..

  Alististaa sille teolle sen lapsen mieli on ja mukautuu alkaa käyttämään muita hyväkseen syy on aina lapsen ja yksilön rikos” jota kohdellaan julmalla tavalla ” ..

  Psykiatrinen väkivalta lailla suojeltu oikeus: Jota valtio yhteiskunta yllä pitää vauriot ei mene oikeuteen eikä niitä hyvitetä koskaan ..

  Täydellisesti narsismin mukaista kohtelua tehokas tapa alistaa ihmisiä valtaansa ..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.