Hypnagogia: Avain itsensä ymmärtämiseen

Me tiedämme, että on olemassa kaksi pääasiallista tietoisuuden tilaa: valve ja uni. Mutta tiesitkö, että on olemassa myös välitila? Sitä kutsutaan nimellä hypnagogia. Nimi on peräisin kreikan sanoista ‘hypnos’ (uni) ja ‘agogos’ (johdatus), eli tila joka johtaa uneen.

Oletko koskaan ollut päiväunilla ja kokenut transsitiloja, joissa kuvat, värit, äänet, jopa unenkaltaiset tarinat pyörivät päässäsi? Oletko koskaan havahtunut vajotessasi uneen ja nähnyt värien kaleidoskooppeja ja muotoja liikkumassa mielessäsi? Tai omituisia asioita kuten hevosen muuttumassa helikopteriksi? Nämä kokemukset ovat hypnagogiaa, ja on todennäköistä että olet kokenut tämän tilan useita kertoja viikossa, tai jopa joka päivä kun vajoat uneen!

Miten tämä epätavallinen limbotila voi vaikuttaa itsemme ymmärtämiseen ja henkiseen kasvuun? Tässä artikkelissa kerrotaan muutamia pointteja.

Hypnagogian tyypit

Riippuen siitä oletko pääosin visuaalinen (kuvasuuntautunut), auditorinen (äänisuuntautunut) vaiko kinesteettinen (kehosuuntautunut), hypnagoginen kokemuksesi voi vaihdella.

Tässä on eri tapoja kokea hypnagogia:

  • Kuvat — esim. monokromaattisia tai värillisiä, staattisia tai liikkuvia, tasaisia tai kolmiulotteisia — yleensä nämä kuvat ovat häilyviä, mutta joskus ne muodostavat kokonaisia unenpätkiä.
  • Äänet — voivat olla kovia tai hiljaisia ja niihin voi kuulua musiikkia, ääniä, keskustelunpätkiä, sadetta, tuulta, valkoista kohinaa, toistuvia sanoja, nimenhuutoa jne.

  • Toistuvat teot — tunnetaan ‘Tetris-vaikutuksena,’ kun henkilö on tehnyt tarpeeksi pitkän aikaa jotain toistuvasti (kuten työtä, pelannut shakkia, treenannut, lukenut) hän saattaa havahtua tekemästä tätä samaa lipuessaan hypnagogiseen tilaan.
  • Fyysiset tunteet — maut, tuoksut, tekstuurit ja kylmän tai kuuman tunteet voivat olla kokemuksia hypnagogiassa, sekä myös pakenemisen, kellumisen, ruumiista poistumisen ja kehon koon muuttumisen tunteet.
  • Mentaaliset prosessit  — unen rajamailla ajatukset saavat mukautuvan ja vapaa-assosiatiivisen laadun, jolla ne muokkautuvat ja kehittyvät epätavallisin, abstraktein ja innovatiivisin tavoin egon vaikuttamatta.
  • Uniparalyysi — hetkellinen kyvyttömyys liikkua voi, jossain kohtaa, seurata hypnagogian mukana. Vaikka tämä tila voi olla huolestuttava, se on harmiton.

On myös mahdollista (ja yleistä) kokea useita eri hypnagogian muotoja. Esimerkiksi saatat visuaalisesti mennä muistoon edellisestä päivästä, joka muuttuu silmiesi edessä erilaisiksi fyysisiksi tunteiksi ja ääniksi. Yhdistelmiä on rajattomasti.

Henkinen oneiromantia, Dali ja unijooga

Läpi historian on ollut monia kirjailijoita, artisteja ja filosofeja jotka ovat käyttäneet hypnagogiaa tapana laukaista uusia ideoita, havaintoja ja jopa keksintöjä.

Taiteilija Salvador Dali, kirjailija Mary Shelley (Frankensteinin kirjoittaja) ja keksijä Thomas Edison ovat joitain historiamme nimekkäimpiä hahmoja, jotka ovat käyttäneet hypnagogiaa stimuloimaan uusia ideoita. Sekä Dali että Edison, esimerkiksi, käyttivät erittäin samanlaisia tekniikoita, joissa istuttiin alas pidellen esinettä kädessä (Dalilla avain ja Edisonilla pronssipallot) ja herättiin kun esine osui lattiaan. Tämä yhtäkkinen herääminen salli heidän nopeasti säpsähtää hypnagogisesta unestaan ja kirjoittaa muistiin ajatukset ja kuvat, jotka heidän mielessään olivat pyörineet.

Tiibetin buddhalaisuudessa hypnagogiset tilat ovat tapa harjoittaa ‘unijoogaa.’ Unijooga on henkinen harjoitus joka perustuu oletukseen siitä, että unenkaltaisia tiloja voidaan käyttää treenaamaan mieltä henkisen tietoisuuden kehittämiseksi. Tämä itsekurin muoto voi auttaa kokemaan valaistumisen.

Modernina aikana on joukko ihmisiä, jotka viittaavat itseensä termillä oneiromantikko; henkilö joka käyttää unia ennustusmuotona. Sana oneiromantia tulee kreikan sanoista ‘oneiros’ (uni) ja ‘manteia’ (ennustus). Sellaiset ihmiset yleensä käyttävät ja tulkitsevat unia ennustaessaan tulevaa.

Jopa psykologit kuten Carl Jung ja Sigmund Freud ovat olleet kiinnostuneita unista ja niiden potentiaalisista merkityksistä. Jung oli tunnettu hänen viehtymyksestään uniin ja niiden yhteydestä alitajuntaan heti lapsuudesta eteenpäin.

En voi henkilökohtaisesti voi hehkuttaa unien ennustuspuolta (vaikka minulla onkin ollut enneunia). Lisäksi uskon, että tulevaisuuden ennustaminen on hyödytöntä ja suuri harhautus, ellei samalla olla maadoittuneita nykyhetkeen. Sen takia tapani lähestyä unia ja hypnagogiaa erityisesti on henkinen kasvu. Ilman ymmärrystä itsestä, oman varjonsa kohtaamista, vanhojen traumojen ja haavojen löytämistä ja läpikäyntiä ja omien löydöksien integrointia ei pääse kovinkaan pitkälle. Kaikki unityö maailmassa on vain juuri sitä: fantasiaa.

Puoliksi unessa ja puoliksi hereillä

Hypnagogia on lyhyin polku alitajunnan kanssa kommunikoimiseen. — Sirley Marques Bonham Ph.D, fyysikko

Sekulaarissa maailmassa hypnagogiaa käytetään usein keinona stimuloida luovuutta. Mutta esitän, että samalla tavalla kuin tiibetiläismunkit ja heidän ’unijoogansa’ sekä Carl Jung ja hänen ’aktiivinen mielikuvituksensa’, hypnagogiaa voidaan käyttää myös syvään psykologiseen tutkimukseen.

Pyrkimällä etsimään kuvioita, tulkitsemalla syntyviä kuvia ja tulemalla yhteyteen oman itsensä sirpaloituneiden osien kanssa, hypnagogia on voimakas itsetutkiskelun muoto, sellainen jolla on potentiaalia yhdistää sinut Sielun Yhtenäisyyteen ja lopulliseen tarkoitukseen.

Alitajuinen mieli on osa aivojamme, joka sisältää kaiken minkä olemme haudanneet ja unohtaneet: muistot, puolustusmekanismit, haavat, esi-isien traumat, arkketyyppiset voimat tai ’alipersoonat’ — ihan kaikki.

Transsinkaltaisessa hypnagogian tilassa me kykenemme havainnoimaan alitajuista mieltämme ja sen sisältöä sen alkaessa kuplia pinnalle.

Miten käyttää hypnagogiaa tutkimaan tiedostamatonta mieltämme

Jos haluat yksinkertaisen ja tehokkaan tavan käyttää hypnagogiaa tutkimaan alitajuntaasi, voit kokeilla seuraavaa:

1. Aseta aikomus — ‘Ensisijaista’ mielesi ja valmistele se ennen illalla tai päiväunille nukkumaan menoa. Voit tehdä tämän vakaasti miettimällä mitä haluat tutkia noin 20-30 minuuttia ennen lepäämään menoa. Esimerkiksi, aikeesi voi olla selvittää miksi kamppailet itsesi hallinnan kanssa joidenkin tiettyjen ihmisten ympärillä, mitkä mentaaliset uskomukset vievät sinulta onnellisuuden, mitä varjopuolesi haluaa kertoa sinulle tai mikä tahansa asia mikä liittyy sinuun persoonana. Oma kokemukseni on, että auttaa jos on erittäin selkänä mielessä oma aikomus ja tiivistää se yhteen lauseeseen. Voit jopa kirjoittaa tämän paperinpalalle jos se auttaa. Esimerkiksi, tiivistetty aikomuksesi voisi olla ”Haluan ymmärtää miksi aina vedän puoleeni vääriä partnereita”, ”Haluan selvittää miten vahvistaa sosiaalisia rajojani”, ”Haluan selvittää miksi tunnen itseni niin onnettomaksi ja eksyneeksi”, jne. Aikomuksen meditointi on myös voimakas tapa valmistella mieli etukäteen.

2. Etsi jotain millä panna muistiin kokemuksesi — Ennen hypnagogiaan pääsyä ota muistikirja, vihko, päiväkirja, piirtoalusta tai ääninauhuri (on myös olemassa applikaatioita tätä varten) ja aseta se sängyn/sohvan/tuolin viereen missä lepäät.

3. Aseta lempeä herätys — Kestää arviolta noin 10-20 minuuttia vajota uneen. Joten se hetki milloin herätyksen kannattaa piristä on kutakuinkin tuolloin. Sammutko nopeasti? Siinä tapauksessa voit haluta asettaa herätyksen kellossasi 10 minuuttiin.  Jos nukahtaminen kestää pidempään, silloin laita se 20 minuuttiin. Kokemuksen ja arvioinnin avulla siitä miten väsynyt olet, osaat säätää kellon täydelliseen hetkeen.

4. Ota nokkaunet — Muista, että tarkoituksesi ei ole nukahtaa (vaikka se tapahtuu, älä huoli, tämä vaatii harjoitusta!). Käy makaamaan sängyllesi, sohvallesi, tai minne tahansa missä on mukavaa. Rentoudu. Anna kehosi ja mielesi harhailla pehmeään ja utuiseen pökkyrään. Rentoudu täysin ja anna itsesi olla paikallaan.

5. Tarkkaile mieltäsi — Ei ole aina mahdollista tarkkailla mieltä, erityisesti silloin kun tietoisuus on vaipumassa uneen, minkä takia tämä koko askel vaatii harjoitusta. Voit käyttää hengitystäsi tai tunnetta siitä että rintakehäsi liikkuu ankkuroimaan itsesi tietoisuuteen kun havainnoit sitä mitä tapahtuu.

6. Kirjoita ylös! — Bzzzz! Jossain kohtaa herätyskello soi. (Toivottavasti laitoit lempeän soittoäänen.) Kun olet herännyt, kirjoita muistiin mitä näit, koit, tunsit tai koit. Tee tämä nopeasti niin ettet unohda.

7. Tulkinta — Mieti mitä olet kirjoittanut, piirtänyt tai nauhoittanut. Mitkä olivat ensimmäiset ajatuksesi tai tunteesi jotka tulivat mieleesi? Jos koit vahvan fyysisen/emotionaalisen ’ahaa’-elämyksem olet löytänyt oikean tulkinnan. Innostaako, kiihottaako tai järkyttääkö tulkintasi? Jos kyllä, silloin olet mahdollisesti tulkinnut oikein. Jungilaisen analyytikon Robert A. Johnsonin mukaan paras tapa tietää oletko tulkinnut unia oikein on sen energian kautta. Toisin sanoen, jos tulkinta tuntuu ohuelta, tylsäktä tai elottomalta, se on todennäköisesti väärin. Mutta jos se tuntuu eloisalta ja kiihottavalta, silloin olet löytänyt vastauksesi.

Muista myös, että hypnagoginen kuvitus voi olla abstraktia tai erittäin suoraviivaista — se on varsin ennalta-arvattavaa. Joskus se ottaa aikansa tulkita sen mitä olet kokenut. Joskus materiaali ei ole relevanttia kysymykselle tai aikeelle. Jatka harjoituksia. Usein kuvat, sanat, äänet tai tunteet voivat tuntua  täysin kysymykseen liittymättömiltä. Mutta kun käyt niitä läpi muutama päivä myöhemmin, jokin voi ”klikata” ja saatat yhtäkkiä saada selville miten symbolisia ne olivatkaan.

8. Mietiskele löydöksiäsi — Sen jälkeen kun olet tulkinnut hypnagogista sisältöä, istu ja mieti sitä. Mieti sen merkityksiä, oppeja ja neuvoja. Kannustan kirjoittamaan päiväkirjaan kokemuksistasi hypnagogian parissa, sillä se syventää kapasiteettiasi oppia ja kasvaa tästä harjoituksesta.

Hypnagogia on psykedeelistä, kiinnostavaa, kaleidoskooppinen maailma täynnä loputtomia mahdollisuuksia ja potentiaaleja. Kaikkein parasta siinä on sen tarjoama portti alitajuiseen mieleesi. Käyttämällä hyödyksi tätä vaipuvaa mielentilaa saat mahdollisuuden ja kyvyn ratkaista ongelmasi, saada johdatusta ja kokea sisäisen rauhan ja Eheyden.

 

Artikkelin julkaissut Rise Earth

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.