Area 52: Nevadan toinen salainen tukikohta

Videon tarina ja allaoleva teksti alunperin lähetettiin marraskuussa 2007 Las Vegasin KLAS-TV:llä. Joerg Arnun haastattelu tehtiin JANET-lentokoneparkin ulkopuolella Las Vegasissa lokakuun 10. päivä 2007.


MYSTERY WIRE — Maailman tunnetuin “salainen tukikohta” — Area 51 — on ikuistettu kirjoihin, elokuviin ja uutisiin sen roolista salaisen armeijan teknologian kehityksessä. Harva kuitenkin tietää, että Area 51:lla on sisarlafka Area 52.

Vuosikymmenten mittaan Nevadan aavikolla sijaitsevaa laitosta on pommitettu, myrkytetty ja säteilytetty kansallisen turvallisuuden ja salaisten teknologioiden kehittämiseksi.

Tukikohdan lähellä ja Tonopah’ssa asuvat ihmiset ovat nähneet salaisten lentokoneiden lentävän yllään jo vuosikymmenten ajan, mutta he pitävät havainnot omina tietoinaan.

Läheisen Area 52 alueella Tonopah’n kunnassa asukkaat kuten Jose Ramirez näkevät kymmeniä jättövanoja tukikohdan ympärillä päivittäin. Todennäköisimmin yksityiseen terminaaliin henkilökuntaa kuljettavat lentokoneet jättävät niitä taivaalle. Nämä lennot tunnetaan JANET-lentojen nimellä.

Vuoden 2007 haastattelussa Ramirez sanoi, “Kun menin sinne ensi kertaa, he puhuivat siitä miten he työskentelevät NASAn lentokoneen parissa, joka menee avaruuteen ja tulee takas maahan ja laskeutuu.”

Ramirez sanoo, että hänen pari perheenjäsentään on ollut töissä Area 52:lla, ja hän osaa olla kysymättä sen enempää heiltä mitä he siellä tekevät.

Toisin kuin paremmin tunnettu Area 51, Area 52 ei näy kartoissa. Se on yleensä siellä Tonopah’n koealueen (Tonopah Test Range, TTR) nimellä, mutta armeijan tarkkailijat sanovat sillä olevan toisia nimiä. “TTR:n viitataan virallisissa dokumenteissa Area 52:na”, sanoo Arnu, nevadalainen dreamlandresort.comin yrittäjä Rachelin kunnassa. “Monta kertaa Area 51:ltä on siirretty oikeita mustia projekteja Tonopah’n koealueelle. Area 51 tottakai on supersalainen. Tonopah’n koealue on hieman vähemmän salainen.”

Area 52:lla on symbioottinen suhde kuuluisampaan Area 51:n. PRojektit, jotka saavat alkunsa 51:lla otetaan usein käyttöön 52:lla. Kyllä, salaisuuksia voi pitää ja niitä on myös pidetty.

“Aina on jotain, jota siellä on menossa. Jokin salainen projekti”, Arnu sanoo.

Sekä Area 51 että 52 ovat olleet suuressa roolissa F-117 stealth-hävittäjän koekäytössä. Hävittäjät on jo vedetty pois käytöstä säilöön TTR:lle, mutta niitä on sanottu näkyvän lentokäytössä Rachelin yllä Nevadassaa, kiitämässä kohti Area 51:a.

Pilotti Gabe Zeifman hänen Cessna 150:n edessä, sama kone jolla hän on lentänyt sekä Area 52:n että Area 51:n vierestä. (kuva: Gabe Zeifman)

Vuoden 2019 lopulla ja uudestaan 2020, yksityispilotti Gabe Zeifman laillisesti lensi yksityiskoneensa salaisen tukikohdan vierestä. Yksityispilottien tulee saada lentolupa rajattuun ilmatilaan ilmavoimilta. Tämä on juuri se mitä Zeifman teki, ja hän sai luvan ottaa kuvia sekä Area 52:sta että Area 51:sta.

Alla Gabriel Zeifmanin ottamia kuvia Tonopah’n koealueesta. Klikkaa kuvaa niin näet sen kokonaan.


LINKKEJÄ
Vuoden 2019 TTR Panorama
dreamlandresort.com
LazyGRanch.com-sivu TTR:stä


George Knapp
Miten lähdit hommaan mukaan?

Joerg Arnu
Kiinnostuin salaisten tukikohtien tutkimuksesta ja mustan budjetin toiminnasta vuonna 1999, jolloin vierailin Area 51:lla. Näin Area 51:n turvatoimet. Ja tajusin miten vähän konkreettista informaatiota Area 51:sta oli olemassa. Aloin vain kaivella ja perustin oman verkkosivun dreamlandresort.com, jonne laitan infoa Area 51:sta ja mustista projekteista muille kiinnostuneille.

George Knapp
Ja on suuri verkosto tästä kiinnostuneita ihmisiä, eikö?

Joerg Arnu
On. En tajunnut sitä ennenkuin verkkosivuni perustettuani miten paljon ihmisiä kiinnostaa. He vain odottelevat jotain mihin tarttua ja sitten he kerääntyvät yhteen ja keskittävät voimansa ja tutkimuksensa. Ja minulla oli onnea matkassa, että dreamlandresortista tuli eräänlainen näiden ihmisten kokoontumispaikka.

George Knapp
Kerro vähän mitä sivuilla on.

Joerg Arnu
Verkkosivuilla on paljon infoa Area 51:sta, Tonopah’n koealueesta, mustista projekteista, Nelliksen tukikohdan harjoituksista, punaisen lipun harjoituksista. Ja verkkosivuilla on foorumi jolla ihmiset voivat keskustella ja kertoa mielipiteistään ja siitä mitä he ovat saaneet selville. Ja kun he kysyvät kysymyksiä Area 51:sta. Meillä on keskustelua, meillä on chattihuone jossa voi jutella muiden kaanssa. Me annamme heille eräänlaisen kommunikaatiokanavan yhteiselle kiinnostuksen kohteelle.

George Knapp
On paljon ihmisiä jotka menevät sinne, ottavat kuvia julkisista kohteista, eivät tee mitään laitonta, ja siten näyttävät muille miltä se näyttää.

Joerg Arnu
Kyllä, meillä on löyhästi yhteen liittynyt verkosto ihmisiä, jotka menevät sinne ja lähettävät informaatiota ja kuvia ja me laitamme ne sivuille ja jaamme muiden kanssa jotka infoa etsivät.

George Knapp
Toki on riskejä, olit Chuck Clarkin kaveri, tiedät mitä hänelle kävi, olit yhteydessä häneen silloin ja puhuitte mitä siellä tapahtui niiden sensorien kanssa. Onko tekemisilläsi riskejä?

Joerg Arnu
Itse asiassa tuolloin sekä viestittelin Chuckin kanssa että menimme yhdessä sinne ja löysimme ne sensorit tien laidasta. Minä pyrin noudattamaan sääntöjä. En mene aitojen yli. En ole koskaan mennyt luvatta ilmavoimien maille tai TDR:lle tai Area 51:lle. Aina välillä niitä camo-tyyppejä (turvamiehet) tulee, jotka kiihtyvät siitä mitä joku siellä tekee. Minulla oli pari kertaa jolloin he todella yrittivät ärsyttää minua ja estää minua tekemästä mitään. Yhdellä näistä kerroista menin patikoimaan rajatun alueen pohjoispuolelle Whitesidesiin, yhdelle entisistä Area 51:n näköalapaikoista, ja he tarkkailivat minua hetken aikaa ja sitten kun vain jatkoin heistä piittaamatta, he tulivat käytännössä aavikon yli ajamaan minut pois tieltä ja pysäyttivät suoraan minun eteeni ja yrittivät lannistaa minua jatkamasta.

George Knapp
Asia kiinnostaa maailmanlaajuisesti, saat vierailuja sivuille eri puolilta planeettaa.

Joerg Arnu
Kyllä, meillä on porukkaa ympäri maailman, Britanniassa, Euroopassa ja Aasiassa on paljon kiinnostusta mustiin projekteihin. Tarkoitan, että ihmiset haluavat kyetä katsomaan verkkosivuilta uusimmat tiedot ja kysyä kysymyksiä. Puhua vakkareille.

George Knapp
Puhutaan Tonopah’sta. Oletko kuullut TTR:stä puhuttavan Area 52 -nimellä?

Joerg Arnu
Kyllä, TTR:n viitataan virallisissa dokumenteissa nimellä Area 52. Kaikki tuo ulottuu aina Nevadan koealueelle, kun he tekivät ydinkokeita 1950-luvulla Nevadassa, ja koko koealue oli jaettu alueisiin. Ja Groom Lake sekä osa Papoose Lakea sai nimen Area 51 tämän alueen tunnistusta varten, ja alue Tonopah’n lähellä sai nimen Area 52.

George Knapp
Useimmat eivät tajua, että Area 51:lla on tämä siskonsa Area 52.

Joerg Arnu
Niinpä!  Area 52 on olemassa. Ja se näkyy julkisissa dokumenteissa, jotka on saatavilla verkossakin.

George Knapp
Onko sitten näiden välillä yhteys? Voitko kertoa siitä? Tarkoitan, joskus juttuja siirrellään 51:sta 52:n, eikö? Mustia projekteja.

Joerg Arnu
Aivan. Useaan otteeseen, itse asiassa, on siirretty mustia projekteja Area 51:sta Tonopah’n koealueelle. Area 51, toki, on supersalainen laitos. Tonopah’n koealue on hieman vähemmän salainen, mutta se on kuitenkin salainen, mutta ei supersalainen. Eräs sellainen kerta oli 1970-luvulla, silloin Area 51:llä tehtiin paljon tutkimusta venäläisistä hävittäjistä. He saivat käsiinsä yhden näistä hävittäjistä. Me emme halua puhua siitä miten he sen saivat käsiinsä. Ja sitten he vain leikkivät niillä.

He yrittivät keksiä mitä he voisivat tehdä ja mitä he eivät saisi tehdä. Miten voisimme voittaa ne. Ja tämä projekti myös siirrettiin Tonopah’n koealueelle myöhemmässä vaiheessa, jolloin pilotteja koulutettiin Tonopah’n koealueella lentämään niitä venäläisiä Mig-hävittäjiä. Mig-25, Mig-29, SU-27 sekä noiden koneiden taktista arviointia varten että osallistumaan punaisen lipun harjoituksiin. Ja sitten seuraava suuri projekti, joka siirrettiin Area 51:sta Tonopah’n koealueelle oli F-117 stealth-hävittäjä, joka alunperin oli kehitetty Area 51:lla täysin salassa. Ja sitten se siirrettiin Tonopah’n koealueelle taktista arviointia varten. Kun se oli lentokelpoinen, hävittäjänä käytettävä kone, he siirsivät sen Tonopah’n koealueelle ja koittivat miettiä miten parhaiten lentää ja käyttää sitä, mitä se kykenee tekemään.

George Knapp
Ja sitten tottakai se tuli julki. Oli sinunlaisia ihmisiä, Jim Goodall, John Lear, ja muita. Tiesitte että sitä lennettiin siellä, se näkyi siellä vuosia ja siitä ei puhuttu.

Joerg Arnu
Se oli Tonopah’n avoin salaisuus. Ja tottakai Tonopah kun on sellainen pikkukunta, on paljon paikallisia joiden elinkeino riippuu Tonopah’n koealueesta. Joten se oli avoin salaisuus, kukaan ei halunnut puhua siitä ettei pilattaisi tulonlähdettä. Ja aina välillä ihmiset tulivat katsomaan kun niitä lennettiin yöllä, ja sitten he raportoivat nähneensä lentäviä kolmioita. Ja monet niistä yhdistettiin UFOihin.

George Knapp
Onko sinulla ideaa mitä siellä nyt lennetään? Onko siellä jonkinlaisia lentokoneohjelmia?

Joerg Arnu
Kyllä, TTR:llä on useita juttuja käynnissä. Tällä hetkellä yksi käynnissä olevista jutuista on, että heillä on suuri tutka-alue ympäri Tonopah’n koealuetta. He periaatteessa testaavat lentokoneita erilaisia tutkia vastaan, joista monet ovat venäläistä alkuperää. He yrittävät selvittää miten venäläiset näkevät stealth-koneemme, mitä me voimme tehdä asialle? Miten voimme parantaa designia? Joten iso osa Tonopah’n koealueen toiminnasta liittyy sähköiseen kenttätaisteluun. Toinen iso juttu Tonopah’ssa juuri nyt (2007) on, ja tästä olen aika varma, että heillä on erilaisia UAV:ta joita he arvioivat taktisesta näkökulmasta. He yrittävät selvittää miten parhaiten käyttää niitä.  Okei, meillä on nyt näitä UAV:ta, ne on hienoja lentää, mitä meidän pitäisi tehdä niiden kanssa? Miten parhaiten käyttää niitä? Koska tämä on täysin uudenlaista teknologiaa. Ja meidän pitää keksiä kokonaan uusia tapoja käyttää niitä.

George Knapp
Olen nähnyt jotain viittauksia Predator-droneihin.

Joerg Arnu
Aivan, siellä on kokonainen eskadroona näitä Predatoreja. Niitä säilötään Indian Springsissa aika lähellä. Myöskin tehdään toimintakokeita. Miten voisimme parantaa niitä. Yksi asia joka tästä seurasi oli Reaper, Predatorin isoveli. Se on samanlainen design, mutta paljon isompi, ja se voi kantaa paljon suuremman lastin.

George Knapp
Niin että he tekevät siellä juttuja. Hei selvitetään jotain salaisia juttuja mitä Predator osaa tehdä. Selvitetään miten se toimii ennen kuin me näytetään se muille Indian Springsissa.

Joerg Arnu
Niin. Meillä on näitä UAV:ta. Ne on hienoja. Me emme menetä pilotteja jos sellainen ammutaan alas. Meidän ei tarvitse huolehtia elämän menetyksestä. Niitten design on kompakti. Selvitetään nyt että miten voitaisiin parhaalla tavalla käyttää niitä ja mihin, tiedustelun lisäksi.

George Knapp
Eli tutkat, UAV:t, mitä muuta? Mitä muuta siellä on?

Joerg Arnu
Oikeastaan vain kaksi isoa juttua. Toinen on F-117 stealth-hävittäjän vetäminen pois käytöstä. Ja monet niistä on varastoitu Tonopah’n koealueen hangaareihin, sattumalta, ne laitettiin siis samaan paikkaan missä niitä koekäytettiin aivan aluksi. Siellä on riveittäin näitä hangaareita, ne ovat turvallisia erillisiä tiloja, erillään tukikohdasta. Ja niitä käytettiin F-117 stealth-hävittäjiin 1980-luvulla. Ja sen takia ne viedään sinne uudestaan. Jos olet siellä ja tarpeeksi onnekas näkemään hangaarin avoimesta ovesta, voit nähdä sellaisen.

George Knapp
Tiedätkö, se on hämmentävää. Niinkuin Area 51:n tapauksessa, pystyy keksimään sen… onko se ilmavoimat, CIA, energiaministeriö ja kaikki nuo jotka ovat olleet kiinnostuneita tuollaisesta. Selitätkö että kenellä on kontrolli TTR:stä.

Joerg Arnu
Joo, toisin kuin Area 51, joka on ilmavoimien hallussa, TTR on yksityisen alihankkijan hallussa, Sandia National Laboratories. He taas tuottavat sopimuksella palveluja eri armeijan asehaaroille ja myös energiaministeriölle.

George Knapp
Olet nähnyt Sandian tekevän paljon työtä energiaministeriölle Tonopah’n alueella ydinasetyyppisissä jutuissa, kytkimissä ja sensellaisissa, eikö?

Joerg Arnu
Sitä ne tekevät. Siksi Sandia on niin isoa bisnestä ydinaseiden kaikessa ei-ydinvoimaan liittyvässä. Tämä on hyvää aluetta missä kokeilla niitä osia, koska heillä on sekä Tonopah’n koealue että koko Nevadan koealue siitä etelään, jossa he voivat räjäytellä juttuja ja ketään ei kiinnosta.

George Knapp
Joten ne on melkein yksi ja sama. He voivat käyttää Nelliksen aluetta, kaipa kaikki tässä tekevät yhteistyötä.

Joerg Arnu
Todellakin. He työskentelevät yhdessä. Se ei ole välttämättä kyse siitä että yksi käsi tietäisi mitä toinen tekee. Osastointia tapahtuu, mutta he auttavat toisiaan niin paljon kuin pystyvät. Ja kyllä, todellakin, heillä on yhteiset tilat. Monet näistä tiloista Nevadan alueella ovat Sandian hoidossa.

George Knapp
Jotkut viittaavat Sandiaan erillisenä TTR:stä? Onko jotain eroa, onko siellä periaatteessa vain yksi laitos jonka me tiedämme TTR:nä ja Sandian tukikohtana?

Joerg Arnu
Parhaan tietoni mukaan ei ole eroa. Tukikohdan alue, johon viitataan nimellä TTR, on oikeasti vain osa aluetta. Aluetta hoitaa Sandia. Ja tukikohta itse on osa TTR:n koealuetta, joka on minun parhaiden tietojeni mukaan myös Sandian hoidossa.

George Knapp
Oletko koskaan kuullut tarinoita maanalaisista tiloista siellä? Niistä on kuultu vuosia Area 51:sta puhuttaessa.

Joerg Arnu
Joo, en tiedä onko Tonopah’n koealueella mitään maanalaisia tiloja. Nevadan koealueella on toki maanalaisia tiloja, joita he käyttävät maanalaisten ydinaseiden testaamiseen ja sensellaiseen. Mutta sikäli kun tiedän, TTR:llä ei ole niitä.

George Knapp
Onko sinulla vielä jotain kerrottavaa?

Joerg Arnu
Puhutaanko S-4:sta ollenkaan?

George Knapp
Toki. S-4, tottakai, on kuuluisa nimike Bob Lazarin tarinassa. Mutta onko S-4:aa oikeasti olemassa?

Joerg Arnu
Totta. Joo. On Site 4, joka on usein lyhennetty S-4:ksi. Se on osa Tonopah’n elektronista taistelualuetta. Se on periaatteessa paikka jossa on paljon tutkia ja sellaista tavaraa, jota käytetään elektronisen sodankäynnin testaamiseen. Ja uskon, että Lazar jotenkin sai vihiä S-4:n tarkoituksesta ja mihin sitä käytettiin ja sen tarinasta. Mielestäni se vain ei pidä paikkaansa.

George Knapp
Tiedätkö, tuolloin Nellis oli vahvistanut minulle, että siellä oli enemmän kuin yksi S-4 alue. He eivät sanoneet missä se oli, mitä  siellä tehtiin. Mutta nimike oli aito, ja sen lisäksi niitä oli useampi kuin yksi.

Joerg Arnu
Niinkö? No, se S-4 joka on Tonopah’ssa on ainoa mistä olen tietoinen.

George Knapp
Sanon vain sen mitä he sanoivat minulle. He olivat tosi leuhkoja siitä myös. Mitä S-4:ssä oikein tapahtuu?

Joerg Arnu
S-4 on osa elektronista taistelukenttää.

Interview recorded 10/10/2007

Tonopah Test Range Map
Artikkelin julkaissut Mystery Wire

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.