Cash-Landrumin UFO-tapaus

Tämän lopullisen kaunistelemattoman katsauksen Cash-Landrumin UFO-kohtaamisen todistajien tarinaan on kirjoittanut Curt Collins, ja se ilmestyi alun perin teoksessa American Myths, Legends, and Tall Tales: An Encyclopedia of American Folklore (Vol I), jonka ovat toimittaneet Christopher R. Fee ja Jeffrey B. Webb, ABC-CLIO, 2016.

Se on hyvä johdanto Cash-Landrumin tapauksen faktoihin niille, jotka eivät tunne tarinaa — tai niille, jotka luulevat tuntevansa.

Cash-Landrumin UFO-tapaus vuonna 1980 lähellä Huffmania, Texasissa, on yksi tunnetuimmista ja perusteellisimmin dokumentoiduista tapauksista UFO-historiassa. Todistajat hakivat oikeudessa korvausta UFOn aiheuttamista vammoista, joista he pitivät Yhdysvaltain hallitusta vastuullisena. Kun oikeusjuttu kuitenkin epäonnistui, todistajien tarina sulautui osaksi UFO-tarinoita ja muuttui vertaukseksi Yhdysvaltain hallituksen salailun pahuudesta.

Tammikuussa 1981, Betty Cashin toisen sairaalajakson aikana salaperäisen sairauden vuoksi, alkoi kiertää tarina UFO-kohtaamisesta. Viikkoja aiemmin, 29. joulukuuta 1980, Betty (52-vuotias) oli yhdessä ystävänsä Vickie Landrumin (57-vuotias) ja Vickien pojanpojanpojan Colbyn (lähes seitsemänvuotias) kanssa ajamassa illanvieton jälkeen takaisin kotiin Daytoniin, Texasiin. He olivat autiolla maatiellä FM 1485, kun he huomasivat kirkkaan esineen taivaalla kaukana puiden välistä. Ajaessaan eteenpäin he käänsivät mutkan ja huomasivat massiivisen, kirkkaasti liekehtivän esineen leijuvan tien yllä heidän edessään. Betty pysäytti auton ja nousi ulos tutkimaan asiaa, mutta Vickie palasi autoon lohduttamaan kauhistunutta pojanpoikaansa. Betty jäi ulos useiksi minuuteiksi yrittäen tarkkailla yksityiskohtaisesti esinettä, jota he myöhemmin kuvailivat vesitornin säiliötä suuremmaksi, äänekkäitä piippauksia ja mekaanista suhisevaa ääntä tuottavaksi, ja se tuotti ajoittain loistavan liekkimäisen valo- ja lämpösuihkun leijuessaan tien yllä puiden latvojen yläpuolella.

Betty Cashin varhaisimmassa, helmikuussa 1981 tallennetussa todistuksessa hän sanoi: ”Emme päässeet tarpeeksi lähelle havaitaksemme, mikä luku oli. Tai minä en ainakaan pystynyt, valot olivat liian kirkkaat näkökenttääni.” Myöhemmin hän lisäsi: ”… tämä kirkas esine, joka sai taivaan hajoamaan ja näytti siltä, että maailmanloppu oli tulossa. Se oli hyvin kirkkaan punainen. . . . (Vickie) katsoi lasista ulos, mutta hän sanoi, että valo oli liian kirkas, jotta hän olisi voinut nähdä paljon” (Schuessler 1998, 39, 253).

Colbyn ja Vickie Landrumin piirros, maaliskuu 1981.

 

Pian sen jälkeen, kun Betty oli vetäytynyt autoonsa, esine nousi hitaasti ja siirtyi pois. Samalla he näkivät, että sitä seurasi tai seurasi useita pienempiä lentokoneita. Kun Bettyn silmät olivat sopeutuneet, hän käynnisti auton, ja he jatkoivat matkaansa kotiin. He pitivät auton ilmastointilaitetta päällä, sillä he olivat säikähtäneet sitä lämmön määrää, jonka yläpuolella oleva esine tuotti. Jatkamalla matkaa he kohtasivat salaperäisen esineen uudelleen, mutta tällä kertaa he lähestyivät sitä varovaisemmin ja pysähtyivät kauemmas. He pystyivät näkemään takaa-ajavan lentokoneen selvemmin. Niitä oli yli kaksikymmentä sotilashelikopteria, joiden he uskoivat olevan lähetetty jahtaamaan salaperäistä esinettä. Kun se oli jälleen ohittanut heidät, he jatkoivat kotimatkaa ja vilkaisivat silloin tällöin esinettä ja helikoptereita kaukaisuudessa. Kokemus oli pelästyttänyt heitä pahasti, ja he päättivät olla kertomatta siitä kenellekään: se oli liian outo ollakseen uskottava.

Heidän olonsa oli kuuma vielä sen jälkeenkin, ja he alkoivat myös voida pahoin. Vickie ja Colby ilmoittivat, että heillä oli flunssan kaltaisia oireita, silmien kirvelyä ja ihon punoitusta seuraavien päivien aikana. Betty, joka oli ollut auton ulkopuolella, kärsi vielä vakavammista ongelmista. Hänkin luuli sairastavansa flunssaa, mutta yön edetessä hän sai lisää oireita: voimakasta päänsärkyä, ihovaurioita, turvotusta ja rakkuloita kasvoihin ja päänahkaan. Kun Vickie huomasi, kuinka sairas Betty oli, hän siirsi hänet kotiinsa, mutta ei huomannut parannusta. Tässä vaiheessa he eivät yhdistäneet vaivojaan UFOon, ja Vickie epäili, että Bettyn komplikaatiot liittyivät hänen aiempaan sydänleikkaukseensa. Vickie kirjautti Bettyn Parkwayn sairaalaan Houstonissa, mutta lääkärit olivat ymmällään Bettyn tilasta. Heidän tekemiensä testien perusteella ei pystytty määrittämään syytä hänen ongelmilleen, joten häntä hoidettiin oireisiinsa, ja kun hänen oireensa olivat parantuneet, hänet päästettiin vapaaksi noin kahden viikon kuluttua.

Betty Cash ja harventunut tukka toisen sairaalajakson jälkeen.

 

Hänellä oli kuitenkin edelleen terveysongelmia, ja hän palasi sairaalaan muutamaa päivää myöhemmin. Kudosongelmat olivat paranemassa, mutta päänsärky, pahoinvointi ja ripuli jatkuivat, ja sairaalaan palatessa todettiin uusi oire: hiustenlähtö. Tämä sai lääkärit harkitsemaan säteilyaltistuksen mahdollisuutta, mutta tulokset olivat negatiivisia. Bettyn toisen sairaalajakson alkuvaiheessa tarina UFO-tapauksesta vihdoin kerrottiin.

Kun juttu oli julki, heitä kannustettiin raportoimaan siitä. Vickie soitti puheluita ja yritti epätoivoisesti saada apua ja vastauksen siihen, mikä esine oli, miten se oli vahingoittanut heitä ja kuka oli vastuussa siitä. Helikopterit vakuuttivat heidät siitä, että kyseessä oli jonkinlainen sotilasoperaatio ja että Yhdysvaltain hallituksella olisi tietoa tapauksesta. Ensimmäinen todellinen vastaus heidän tiedusteluihinsa tuli iltapäivälehdistä, jotka antoivat heidän tarinalleen valtakunnallista julkisuutta. Samoihin aikoihin Betty otti yhteyttä John F. Schuessleriin, joka oli McDonnell Douglasin insinööri NASAn Johnson Space Centerissä läheisessä Houstonissa. Hän oli myös Mutual UFO Networkin (MUFON) tutkija, ja tässä ominaisuudessa hän aloitti intensiivisen tutkimuksen tapahtumasta UFO-tapauksena. Todistajat kunnioittivat Schuesslerin auktoriteettia ja luottivat häneen, ja joskus he lainasivat hänen analyysejään ja spekulaatioitaan tapahtumasta omien muistojensa sijaan.

John Schuessler, 1988

 

Seuraavien kuukausien aikana tiedotusvälineiden huomio jatkoi kasvuaan ja alkoi suhtautua tapaukseen oudosti. Tiedotusvälineet näyttivät ottavan johtoaseman uusien tietojen ja tapahtumien tuottamisessa. Uutislähetyksissä esitetyt pyynnöt, joissa pyydettiin uusia silminnäkijöitä ilmoittautumaan, tuottivat muutamia tuloksia: vastaajat väittivät nähneensä joko UFOn tai helikoptereita. Tarinan uutisointi televisio-ohjelmassa That’s Incredible! aiheutti julkisuutta, joka johti armeijaministeriön ylitarkastajan tutkimukseen siitä, olivatko Yhdysvaltain armeijan helikopterit osallisina tapaukseen. Keväällä 1982 everstiluutnantti George C. Sarran käytti useita kuukausia mahdollisuuksien tarkistamiseen ja matkusti myös Teksasiin, jossa hän tapasi Schuesslerin, tutki kylmiä johtolankoja ja haastatteli käytettävissä olevia todistajia. Sarranin raportissa todettiin, että todistajat olivat uskottavia, mutta hän ei löytänyt mitään todisteita, jotka viittaisivat Yhdysvaltain armeijan osallisuuteen.

Todistajat olivat edelleen sitä mieltä, että hallitus ei ollut täysin avoin heidän osallistumisensa suhteen, ja he olivat vakuuttuneita siitä, että UFO oli jonkinlainen sotilasprojekti. Schuessler näytti olevan samaa mieltä, mutta hän oli sitä mieltä, että tuntematon alus viittasi avaruusolioiden osallisuuteen.

Kesällä 1981 todistajat olivat kirjoittaneet kongressiedustajilleen, jotka vastasivat ja kehottivat heitä matkustamaan Bergstromin lentotukikohtaan tapaamaan tukikohdan virkamiehiä ja täyttämään vahingonkorvausvaatimuslomakkeet. He tekivät niin, mutta vasta vuoden 1982 lopulla Peter Gersten, räikeä ”UFO-lakimies”, jätti todistajien puolesta yhteensä 20 000 000 dollarin korvausvaatimukset. Kun korvausvaatimukset hylättiin, he yrittivät nostaa siviilikanteen Yhdysvaltain hallitusta vastaan, ja tämä riitaisa prosessi jatkui useita vuosia. Tämäkin menettely epäonnistui, koska todisteet eivät koskaan riittäneet tuomioistuimen hyväksymiseen. Todistajien suureksi pettymykseksi asia hylättiin elokuussa 1986 ilman oikeudenkäyntiä. Tapauksen käsittely tiedotusvälineissä hiipui, kunnes se herätettiin henkiin vuonna 1991 Unsolved Mysteries -ohjelmassa. Ohjelmassa tarinaa yksinkertaistettiin ja tiivistettiin huhuilla ja oletuksilla, jotka sekoitettiin tosiasioihin.

Cash-Landum -tapauksen UFO, siten kuin ufologit ja media sen kuvasivat.

 

Lähes alusta alkaen UFOihin uskovat ja hallituksen vastaiset salaliittoteoreetikot tekivät tarinasta sadun, jossa opetetaan varotoimenpiteitä sotilaallisen salailun ja ydinenergian vaaroista tai siitä, mitä tapahtuu niille, jotka kyseenalaistavat hallituksen UFO-peittelyn. Tarinan ydin säilyi muuttumattomana, mutta yksityiskohtia kaunisteltiin. Joissakin versioissa väitettiin, että ajorata oli salaa kaivettu ylös ja korvattu yön aikana tapahtumapaikalla, että hallitus oli uhkaillut silminnäkijöitä ja että tapauksen tutkija oli kuvaillut heidän määrittelemättömän loistavaa kohdettaan kolossaaliseksi timantinmuotoiseksi avaruusalukseksi, jota ympäröivät siniset valot. 1980-luvulla UFO-tarinat keskittyivät synkempiin elementteihin, kuten sieppauksiin, silpomiseen ja pahaenteisiin sopimuksiin avaruusolentojen ja Yhdysvaltain hallituksen välillä. Tällaisessa ympäristössä Cash-Landrumin tapaus liitettiin usein tähän sekoitukseen, josta tuli myöhemmin lähdemateriaalia 1990-luvun Salaiset Kansiot -televisiosarjalle. Legendojen alla Cash-Landrumin tapauksen ytimessä näyttäisi olevan aito tapahtuma, mutta sen erottaminen myyttien kerroksista, jotka ovat liittyneet siihen lähes molekyylitasolla, näyttää olevan mahdotonta.

Todistajat jatkoivat taistelua tarinansa kuulemiseksi, ja kaksi naista piti kiinni väitteistään loppuun asti. Bettyllä oli loppuelämänsä ajan huono terveys, jonka hän yhdisti UFOon. Hän kuoli vuonna 1998, mutta Vickie selvisi vuoteen 2007 asti, jolloin hän kuoli 83-vuotiaana. Nykyään vain Colby Landrum on jäljellä.

. . .

Lisäluettavaa

 

Artikkelin julkaissut blueblurrylines.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.