Tämä valoilmiö havaittiin eri puolilla Suomea yöllä

Vuorokausi oli juuri ehtinyt vaihtua 13.8.2022 puolelle, kun kahden aikaan yöllä ihmiset havaitsivat eri puolilla Suomea valoilmiön.

Valoilmiö havaitsijoiden mukaan kulki kaakosta luoteeseen, ”Venäjältä Ruotsiin”.

Ihmiset ottivat eri puolilla kuvia ja videoita valoilmiöstä.

Havaintoja postailtiin Ylilaudalle. Eräs käyttäjä kirjoittaa: ”Sain videolle mutta laatu on nyt mitä on. Katoin aluksi että jaa joku kirkas tähti/planeetta loistaa sumuverhon takaa. Sitte koko paska alko liikkumaan eikä täällä mitään pilviä ole. Olo siis tuollainen kirkas valopallo tommosessa usvassa joka lähti liikkumaan pohjoiseen päin ja häipyi sarastukseen savuna.”

View post on imgur.com

Toinen käyttäjä kirjoittaa: ”Itsehän olin kusella ku pallukka ländäs puiden taakse nii en kerenny kuvaa kunnol”

View post on imgur.com

Tämä havainto oli Turusta: ”Turussa kulki taivaan halki idästä länteen. Ei mitään flightradarissa. Täysin äänetön. Kaksi lähellä olevaa valoa.”

Havainto näytti osissa videoissa liikkuvan, toisissa olevan paikallaan. Tällä videolla havainto on lähinnä paikallaan, ja punertavan värinen horisontissa. Käyttäjä kertoo: ”En tiiä mut tommone kuumottava oli tuolla.”

View post on imgur.com

Joku käyttäjä oli mahdollisesti ottanut kuvan Kuusta, ja ehkä trollaten laittanut keskusteluun: ”tollanen kuumottava iso pallo taivaalla näkyny monta tuntia täällä”

Valoilmiölle pohdittiin mahdollisia selityksiä. Ainakin meteorista puhuttiin, sekä raketista. Raketti oli Iltalehden artikkelin mukaan Falcon 9:

Valoilmiö, joka loisti taivaalla noin kello yhden aikaan aamuyöllä, kummastutti ympäri Suomen.

Kyseessä oli Kaliforniassa Yhdysvalloissa laukaistu Space X:n raketti Falcon 9. Laukaisu tapahtui hieman ennen kello kolmea iltapäivällä Kalifornian aikaa. Tämä tarkoitti hyvää raketin havainnointimahdollisuutta Suomessa, sillä yötaivaalla kantoraketin ylimmän vaiheen jälkipoltto näkyi erityisen hyvin.

Laukaisu oli osa Starlink-operaatiota, ja raketti kuljetti 46 satelliittia maapallon alemmalle kiertoradalle. Tämä oli Falcon 9 uudelleenkäytettävän kantoraketin kymmenes lento.

View post on imgur.com

View post on imgur.com

Mikä tämä sinun mielestäsi oli?

Raketti on aika vahva selitys, mutta ei ainoa.

Voit laittaa selityksiä myös tänne: https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/108349

https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/108353

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.