hybridikeskus

Hybridikeskus paljastettu! Operation Earnest Voice

Elokuussa 2013 Joint Special Operations Universityn julkaisema Smart Power and U.S. National Strategy -raportti sanoi Operation Earnest Voicesta seuraavaa:

Juuri paljastettu amerikkalaisoperaatio pyrkii kehittämään ohjelmistoa, joka mahdollistaa tekaistujen identiteettien, eli “käsinukkejen” käytön internet-keskusteluihin vaikuttamisessa ja strategisen viestinnän välittämisessä. Yhdysvaltain pääesikunnan (CENTCOM) viestintähenkilön, laivaston komentaja Bill Speaksin mukaan “Teknologia tukee turvaluokiteltuja bloggausaktiviteetteja ulkomaankielisillä verkkosivuilla, joilla CENTCOM voi toimia väkivaltaista ääriliiketoimintaa ja vihollisen propagandaa vastaan USA:n ulkopuolella. Valmistuessaan ohjelmisto mahdollistaisi Yhdysvaltojen “vastata verkkokeskusteluihin millä tahansa määrällä koordinoituja viestejä, blogipostauksia, chattikeskusteluviestejä sekä muilla interventioilla.”

Lausunnon mukaan alkuperäiset operaatiot oli paljastettu vuonna 2010 kenraali Petraeuksen valvontatodistajainlausunnon yhteydessä, joka oli silloinen CENTCOMin komentaja, Yhdysvaltain senaatin asevoimakomitean edessä. Se oli tärkeä vastaterrorismi- ja radikalisaationvastainen ohjelma nimeltään Operation Earnest Voice (OEV), psykologisten operaatioiden ohjelma, jolla vastattaisiin al-Qaedan läsnäoloon verkossa. Todistajainlausunnossa senaatin komitean edessä kenraali James Mattis, silloinen CENTCOMin komentaja, lisäksi selitti, että OEV pyrki “häiritsemään itsemurhapommittajien rekrytointia ja koulutusta; kieltämään turvapaikat vihollisiltamme; sekä torjumaan ääri-ideologioita ja propagandaa”.

Paljastamatta jää se mitä metriikoita käytetään onnistumisen ja epäonnistumisen määrittämiseen näissä operaatioissa. Koska tämän tyypin arkaluonteisen teknologian olemassaolo ja sen käyttökohteet muuttuvat viraaleiksi, se on kutsu vihollisillemme kehittää samanlaisia käyttökohteita ja/tai ottaa käyttöön samanlaisia vastatoimia, joilla on meidän sekä maailman suhteen tuntemattomia seuraamuksia.

Pisteet The Guardianille siitä, että se kirjoitti tästä operaatiosta.

The Black Vault pyysi informaatiota CENTCOMilta koskien Operation Earnest Voicea, ja sai tiedon, että kaikki informaatio operaatiosta oli turvaluokiteltua vuonna 2013. Kieltävä vastaus tietopyyntöön on arkistoitu alla viittausta varten. Vastauksessa todettiin, että kaikki 13 sivua jätettiin julkaisematta.

The Black Vault jätti vuonna 2018 pakollisen turvaluokituksen poistamisen uudelleentarkastelupyynnön (Mandatory Declassification Review, MDR) saadakseen 13 vastaussivua, jotka alunperin evättiin, käsitellyksi ja julkistetuksi.

Kesti aina vuoden 2022 joulukuuhun asti, että tiedot julkistettiin, osittain. Julkistus on alla.

Asiakirjat

2022 osittainen MDR-julkistus

Operation Earnest Voice [14 sivua, 1MB]

Vuoden 2013 epäämiskirje

 CENTCOM’s 2013 Denial of Records – Exemption (b)(1) [ 2 Pages, 0.4MB ]

 

Artikkelin julkaissut The Black Vault


Tälläkö meidät ajettiin NATOon? Amerikkalainen verkkokeskusteluja manipuloiva vakoiluoperaatio paljastettu

Yhdysvaltain armeija kehittää ohjelmistoa, joka mahdollistaa manipuloida salaa verkkokeskusteluja käyttäen tekaistuja verkkopersoonia vaikuttamaan keskusteluihin ja levittämään amerikkamyönteistä propagandaa.

Kalifornialainen korporaatio on saanut sopimuksen Yhdysvaltain pääesikunnalta (CENTCOM), joka valvoo Yhdysvaltain sotaoperaatioita Lähi-Idässä ja Keski-Aasiassa, jolla kehittää ”verkkopersoonien hallintapalvelu”, joka mahdollistaa amerikkalaisen varusmiehen kontrolloida jopa kymmentä erillistä identiteettiä ympäri maailman.

Internet-asiantuntijat ovat verranneet projektia Kiinan pyrkimyksiin kontrolloida ja rajoittaa internetissä käytävää vapaata keskustelua. Kriitikot todennäköisesti valittelevat sitä, että se mahdollistaa Yhdysvaltain armeijan luoda valheellinen konsensus verkkokeskusteluihin, syrjäyttää epätoivottavat mielipiteet ja tukahduttaa kommentit tai raportit, jotka eivät vastaa sen omia päämääriä.

Sen paljastuminen, että Yhdysvaltain armeija kehittää tekaistuja verkkopersoonia — jotka sosiaalisen median käyttäjät tuntevat termillä ”käsinukke” — voisi myös rohkaista muita maita, yksityisiä yrityksiä ja kolmatta sektoria tekemään samoin.

CENTCOMin sopimuksen mukaan jokaisella väärennetyllä verkkopersoonalla tulee olla uskottava tausta, historia ja näitä tukevia yksityiskohtia, ja että 50 amerikkalaisoperaattorin joukon tulisi pystyä operoimaan väärennettyjä identiteettejä heidän omilta työasemiltaan ”ilman pelkoa siitä, että se paljastuisi kehittyneille vihollisille”.

CENTCOMin viestintähenkilö, komentaja Bill Speaks sanoi: ”Teknologia tukee turvaluokiteltuja bloggausaktiviteetteja ulkomaankielisillä verkkosivuilla, joilla CENTCOM voi toimia väkivaltaista ääriliiketoimintaa ja vihollisen propagandaa vastaan USA:n ulkopuolella.”

Hän sanoi, että mitään interventioita ei tehtäisi englanniksi, sillä olisi laitonta ”puhutella amerikkalaisia kohderyhmiä” sellaisella teknologialla, ja CENTCOMin kaikki englanninkielinen sosiaalisen median toiminta on aina selvästi määritelty. Kielet, joilla interventioita tehtäisiin olisivat muunmuassa arabia, farsi, urdu ja pashto.

CENTCOM sanoi, että se ei kohdistaisi toimintaa amerikkalaisiin verkkosivuihin, englanniksi tai millään muullakaan kielellä, ja erityisesti sanoi, että se ei kohdistaisi Facebookiin tai Twitteriin.

Valmistuessaan ohjelmisto mahdollistaisi amerikkalaisten varusmiesten työskennellä kellon ympäri yhdestä sijainnista ja vastata verkkokeskusteluihin millä tahansa määrällä koordinoituja viestejä, blogipostauksia, chattikeskusteluviestejä sekä muilla interventioilla. Sopimuksen yksityiskohdat vihjaavat tämän sijainnin olevan MacDillin lentotukikohta lähellä Tampaa, Floridassa, jossa myös Amerikan erikoisoperaatioiden esikunta sijaitsee.

CENTCOMin sopimus velvoittaa antamaan jokaisen operaattorin käyttöön yhden Yhdysvalloissa sijaitsevan ”virtuaalisen yksityisen palvelimen”, jotta USA:n ulkopuolisille ihmisille tulisi käsitys, että väärennetyt persoonat olisivat oikeita ihmisiä eri puolilla maailmaa.

Sopimuksessa vaadittiin myös ”liikenteen sekoittamista”, profiilia käyttävän internet-liikenteen sekoittamista CENTCOMin ulkopuolella asuvien liikenteeseen tavalla, jonka olisi tarjottava ”loistava suoja ja tehokas kiistettävyys”.

Sopimus on myönnetty osana Operation Earnest Voice (OEV) -ohjelmaa, joka kehitettiin alunperin Irakin sodan psykologista sodankäyntiä varten al-Qaedan tukijoita ja muita koalitionvastaisia voimia vastaan. Siitä lähtien OEV:n on raportoitu laajentuneen $200 miljoonan suuruiseksi ohjelmaksi, ja sen ajatellaan olevan käytössä Pakistanin, Afganistanin ja Lähi-Idän jihadisteja vastaan.

Pääesikunta pitää OEV:ta keskeisenä radikalisaationvastaisena ja terrorismia vastustavana ohjelmana. Todisteiksi Yhdysvaltain senaatin asevoimakomitealle kenraali David Petraeus, silloinen CENTCOMin komentaja, kuvaili operaation taistelevan ”ääri-ideologioita ja propagandaa vastaan ja varmistamaan että uskottavat äänet alueella tulevat kuulluiksi”. Hän sanoi, että Yhdysvaltain armeijan tavoitteena oli ”totuus ensin”.

Tässä kuussa Petraeuksen seuraaja kenraali James Mattis kertoi samalle komitealle, että OEV ”tukee kaikkia aktiviteetteja, jotka liittyvät vihollisen narratiivin rapauttamiseen, mukaanlukien verkkokeskustelu sekä verkossa levitettävät tuotteet”.

CENTCOM vahvisti, että $2.76 miljoonan sopimus myönnettiin Ntrepidille, juuri perustetulle Los Angelesiin rekisteröidylle korporaatiolle. Se ei paljastanut oliko persoonanhallintaprojekti jo käytössä tai puhunut mistään tähän liittyvistä sopimuksista.

Ntrepidiltä ei tavoitettu ketään kommentoimaan.

Senaatin komitean puheenvuorossaan kenraali Mattis sanoi: ”OEV pyrkii häiritsemään itsemurhapommittajien rekrytointia ja koulutusta; kieltämään turvapaikat vihollisiltamme; sekä torjumaan ääri-ideologioita ja propagandaa”. Hän lisäsi, että CENTCOM työskenteli ”koalitiokumppaneidemme kanssa” kehittääkseen uudenlaisia tekniikoita ja taktiikoita, joita Yhdysvallat voisi käyttää ”torjumaan vihollisia cybermaailmassa”.

Yhdysvaltain Irakissa toimivan puolustusministeriön ylitarkastajan raportin mukaan OEV:ta pyörittää monikansalliset joukot eikä niinkään CENTCOM.

Kun Britannian puolustusministeriöltä kysyttiin oliko Britannia mukana OEV:ssa, vastaukseksi annettiin ”ei todisteita”. Puolustusministeriö kieltäytyi sanomasta oliko se ollut mukana kehittämässä usean persoonan hallintaohjelmia sanoen: ”Me emme kommentoi kyberkyvykkyyttä”.

OEV:sta puhuttiin viime vuonna Washington DC:n elektronisen sodankäynnin kokouksessa, jossa CENTCOMin ylempi johto kertoi delegaateille, että sen tarkoitus oli ”kommunikoida kriittisiä viestejä vihollisillemme ja torjua vihollisen propagandaa”.

Yhdysvaltain armeijan väärennettyjen persoonien hallintajärjestelmä voisi kohdata juridisia haasteita jos sitä käytettäisiin amerikkalaisia vastaan USA:ssa, jossa useat käsinukketoiminnassa mukana olleet ovat joutuneet syytteeseen.

Viime vuonna newyorkilainen lakimies, joka esitti internetissä tutkijaa, tuomittiin vankeuteen ”rikollisesta toisena henkilönä esiintymisestä” ja identiteettivarkaudesta.

Ei ole selvää rikkoisiko persoonanhallintaohjelma Britannian lakia. Lakiasiantuntijat sanovat, että se voisi rikkoa vuoden 1981 väärentämistä koskevaa lakia, jossa sanotaan että  ”henkilö syyllistyy väärennykseen, jos hän tekee väärän välineen tarkoituksessa, että hän tai joku muu käyttäisi sitä saadakseen jonkun hyväksymään sen aidoksi ja että hän näin hyväksyessään sen tekisi tai jättäisi tekemättä jonkin teon omaksi tai jonkun muun vahingoksi”. Tämä pätisi kuitenkin vain jos verkkosivu tai sosiaalinen media voitaisiin näyttää kärsineen sen seurauksena ”ennakkoasenteista”.

 

Artikkelin julkaissut The Guardian

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.