Iso satsi JFK:n murhasta kertovia papereita julkaistu

Presidentti Biden panttaa edelleen presidentti John F. Kennedyn 59 vuotta sitten tapahtuneen murhan tutkintamateriaalia, mutta Amerikan kansallisarkisto on julkaissut yli 13 tuhatta asiakirjaa torstaina 15.12.

Arkistot tiedottavat, että yli 97 prosenttia salamurhaan liittyvistä asiakirjoista on jo julkaistu, kertoo ABC. Julkistus tapahtui yli viisi vuotta sen jälkeen kun laki velvoitti julkaisemaan asiakirjat kansalle, kertoo The Washington Post.

Kennedy murhattiin marraskuun 22. päivänä 1963 Dallasissa. Warrenin komissio määräsi 10 kuukautta myöhemmin, että Lee Harvey Oswald oli toiminut yksin ja murhannut 46-vuotiaan Kennedyn.

Yökerhon pitäjä Jack Ruby tappoi Oswaldin kaksi päivää Kennedyn murhan jälkeen. Vuodesta 1963 lähtien Warrenin komission päätöstä vastaan puhuvia todisteita on tullut esiin useita.

Presidentin muistiossa torstaina, jossa JFK-dokumenttien julkaisuun annettiin lupa, Biden sanoi, että dokumentteja säilytetään kesäkuun 30. päivään asti.

“Tilapäisesti jatkettu viivästyttäminen julkaista kansalle sellaista informaatiota on tarpeen suojella kaikenlaista haittaa vastaan, jota voisi aiheutua maanpuolustukselle, tiedusteluoperaatioille, lainvalvonnalle tai ulkomaansuhteille, jotka ovat niin vakavia, että se painaa vaakakupissa enemmän kuin kansan oikeus saada selko”, Biden kirjoitti muistiossaan.

Politicon mukaan torstaina julkaistut dokumentit vihjasivat, että CIA:n toimisto Meksikossa “tunaroi todistusaineistoa, joka olisi voinut pelastaa Kennedyn hengen, mikäli se oltaisiin toimitettu ajoissa Washingtoniin.”

CIA selitti torstaina, että se halusi pitää joitain omia dokumenttejaan salassa hieman pidempään. Yhteensä 13 173 dokumenttia julkistettiin.

“CIA:n tiedoista jää salaiseksi tiedustelulähteet ja tiedonkeruumenetelmät — joista osa on 1990-luvulta, jotka alunperin annettiin asiaa käsittelevälle lautakunnalle taustoittamaan kontekstia CIA:n toimintaan — ja näiden tietojen julkaisu saisi aikaan selvää haittaa tiedusteluoperaatioille… CIA uskoo, että kaikki sen tieto liittyen presidentti Kennedyn salamurhaan vuonna 1963 on jo julkistettu. Samoin, me emme ole tietoisia yhdestäkään dokumentista, joka liittyisi suoraan Oswaldiin, joka puuttuisi dokumenttikokoelmasta”, ABC kirjoittaa CIA:n lausunnosta.

Oliko valtiolla rooli John F. Kennedyn salamurhassa?

Politico raportoi, että suurin osa dokumenteista CIA:n jättisatsissa liittyy Oswaldin elämään. Oswalf on ollut CIA:n kiinnostuksen kohteena jopa ennen salamurhaa.

Politico esittää, että dokumenttipaljastus voi tarjota lisäyksityiskohtia Oswaldin syyskuun 1963 kriittisestä matkasta Mexico Cityyn. Aiemmat dokumenttipaljastukset ovat vihjanneet, että Oswald otti yhteyttä kuubalaisiin ja neuvostoliittolaisiin vakoojiin siellä, mm. erääseen KGB:n jäseneen, jonka erikoisalaa olivat salamurhat.

Larry Sabato, kirjan “The Kennedy Half Century: The Presidency, Assassination, and Lasting Legacy of John F. Kennedy” kirjoittaja, sanoi ettei odota mitään maailmaa muuttavaa tietoa, kirjoittaa CNN.

“Se ei muuta historiaa. Ei muuta. Takaan sen”, hän sanoi.

Sabato sanoi, että Dallasin tragedia johtui epäpätevyydestä, ei mistään suuresta salaliitosta.

“Oswald ei ollut osana salaliittoa Kennedyn tappaakseen. Totuus on, että tämä salamurha oli estettävissä ja oltaisiin voitu estää ja olisi pitänyt estää jos CIA ja FBI tekisivät hommansa. Siinä se. Se on vakavaa, mutta salaliittoon osallistuneiden nimiä sieltä ei löydä”, hän sanoi CNN:n mukaan.

Eräs dokumentti tiivistää Oswaldin lokakuun 1963 matkan Mexico Cityyn, jolloin CIA “sieppasi puhelun” jonka Oswald soitti Neuvostoliiton suurlähetystöön kaupungissa “omalla nimellään”. Dokumentti sanoi, että Oswald puhui “venäjää murtaen”.

Oswald kysyi sähkeestä, joka oletettavasti oltiin lähetetty Washingtoniin ja lukiko siinä mitään uutta. Hänelle sanottiin, että sähke oli lähetetty ja siihen puhelu loppui.

“Mexico Cityn toimistomme tuottaa tällaista informaatiota Yhdysvaltain kansalaisista, jotka ottavat yhteyttä Neuvostoliiton maiden suurlähetystöihin Mexico Cityssa. Usein meidän saamamme informaatio on erittäin raskauttavaa”, dokumentissa lukee.

Dokumentti myös huomautti Mexico Cityn agenttien toimista saada haltuun valokuva Oswaldista, jotta sitä voitaisiin verrata valokuvaan, joka oli otettu miehestä Neuvostoliiton suurlähetystön ulkopuolella, mutta tämä oli epäonnistunut. Dokumentti sanoi, että lokakuun 24. päivä 1963 lähetetty pyyntö ei ollut tuottanut valokuvaa siihen päivään mennessä, jolloin Kennedy kuoli.

Asianajaja Mark Zaid, joka erikoistuu kansallisen turvallisuuden asioihin ja on ajanut tietojen julkistamista, sanoi, että ”hän ei odota savuavaa asetta” löytyvän tiedoista, jotka tällä viikolla on julkaistu, Politico kirjoittaa.

Zaid sanoi myös, että “iso osa tästä informaatiosta olisi pitänyt julkistaa ja kauan aikaa sitten”.

Katsele juuri julkaistuja tietoja täältä: https://www.archives.gov/research/jfk/release2022

 

Artikkelin julkaissut westernjournal.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.