Pine Gap: Australian oma Area 51

Huippusalainen Keski-Australian Pine Gapin vakoilutukikohta on saanut suuremmat kyvyt kerätä tiedustelutietoa, kertoo usean tunnetun tiedusteluasiantuntijan raportti. Vuosikymmenten ajan USA:n ja Australian yhteinen laitos Pine Gap on ollut sekä Australian että Amerikan tiedustelupalvelujen käytössä tukikohtana CIA:n kehittämille signaalitiedustelusatelliiteille, jotka sieppaavat ballististen ohjusten koetelemetriaa ja mikroaaltokommunikaatiota. Pine Gapin laajentaminen “yleiskäyttöiseksi tiedustelun megakeskukseksi” kertoo Australian tiedusteluverkostojen ja henkilöstön tärkeydestä satelliitti- ja sähköisen viestinnän keräämisessä.

Pine_Gap_edited.jpg

Australian ’Area 51’

Pine Gap, 19 kilometriä lounaaseen Keski-Australian Alice Springsistä, on pitkään ollut mielenkiinnon ja väärän informaation kohde. Se on saanut lempinimen ‘Australian Area 51’, ja siitä kiertää vakoilu- ja UFO-havaintotarinoita. Vuonna 1970 valmistunut laitos on ollut maiden pakkolunastuksen ja rakentamisen johdosta monenmoisen kiistan kohteena. Sen rooli ja toimiala on muuttunut monta kertaa ja siitä on tullut keskeinen komponentti kotimaan ja kansainälisen satelliittidatan keräämisessä osana “Five Eyes”-allianssia (FEVY). “Five Eyes”-tiedusteluverkostoon kuuluu Australia, USA, Britannia, Kanada ja Uusi-Seelanti, ja se mahdollistaa yhteisen tiedonjakamisen jäsenvaltioiden kesken. Snowdenin vuotamien dokumenttien myötä paljastui, että jäsenvaltiot keräävät informaatiota omista kansalaisistaan ja jakavat dataa muiden FEVY-jäsenten kesken, näennäisesti kiertääkseen kotimaan reformeja, joiden tarkoitus on parantaa kansalaisten tietoturvan asemaa liialta valtion valvonnalta. Yhteinen Australian-Britannian-Kanadan raportti otsikolla ”Laajennettu kommunikaatiosatelliittien valvonta ja tiedustelutoiminta käyttäen monisädeantennijärjestelmiä”, jonka on kirjoittanut Desmond Ball, Duncan Campbell, Bill Robinson ja Richard Tanter, ilmaisee huolensa Pine Gapin laitoksen “perustavanlaatuisesta transformaatiosta”, jota heidän mukaansa  “ei ole uudelleenarvioitu julkisesti”. Pine Gapin laitos, vaikkakin yhteiskäytössä, on Yhdysvaltain National Reconnaissance Officen (NRO) hallinnoima ja siellä on National Security Agencyn (NSA) internet-servereitä. NSA:n servereillä säilyttämää dataa pidetään viraston omaisuutena, ja näin se on Yhdysvaltain lainsäädännön alaista, mm. Patriot Actin. Pine Gapin kaltaisten laitosten välinen yhteistoiminta,  verkkoviestinnän ‘troolaaminen’ ja tiedustelutietojen jakaminen  “Five Eyes”-allianssin kesken on sekä sopimatonta että huolestuttavaa. Vuonna 2013 silloinen varjoviestintäministeri Malcolm Turnbull huomautti PRISM-ohjelman ja “ulkomaan kansalaisten laajamittaisen valvonnan ja tietojen keruun ilman oikeuden lupaa” olevan erityisen huolestuttavaa suurten teknojättiläisten taholta.

Pine Gap: “CIA:n tärkein tekninen tiedustelutiedon keräämiskeskus maailmassa”

Pine Gapin laajentuminen  “erittäin erikoistuneesta”  “yleiskäyttöiseksi tiedustelun megakeskukseksi” ilman virallista Australian valtion puoltoa tulisi olla huolenaihe sekä kansalle että Australian lainsäätäjille. Erittäin salainen paikka on harvaan asutulla alueella Alice Springsin lounaisosassa, ja sen laitamilla näkyy suuria kylttejä joissa lukee “AUSTRALIAN LIITTOVALTION KIELLETTYÄ ALUETTA – EI LÄPIKULKUA, EI VALOKUVAAMISTA, EI ASEITA” ja joissa uhataan seitsemän vuoden vankeudella niitä, jotka tunkeutuvat turvallisen tilan viereiselle alueelle. Ballin, Campbellin, Robinsonin ja  Tanterin raportti käyttää Snowdenin vuotamaa julkisesti saatavilla olevaa informaatiota ja yksityiskohtia, sekä visuaalisia havaintoja, valokuvia ja graafeja selittämään Pine Gapin kapasiteetin ja koon kasvua. Raportti on täynnänsä epätarkkoja ilmaisuja kuten “tämä oli mahdollisesti”, “vaikuttaa olevan”, “mahdollisesti liittyy”. Nämä approksimaatiot eivät johdu huonoista tutkimusmenetelmistä tai räikeistä yleistyksistä, vaan tarkasti kuvaavat informaatiovakuumia, joka ympäröi laitosta ja siellä tapahtuvaa toimintaa. Kuten kaikkien huippusalaisten laitosten kanssa, rakennukset ja operaatiot ovat luottamuksellisia, mutta se miten paljon australialaiset kansana, edes Australian virkamiehet, pidetään pimennossa on yhä vain huolestuttavampaa. USA-Australian yhteispuolustuskeskus Pine Gapissa jatkaa erittäin erikoistuneiden funktioidensa kehittämistä, ja tarkempaa syynäystä tulisi suorittaa siitä väistämättä aiheutuvista lopputulemista ja seuraamuksista. Vuonna 2013 paljastui, että datankeruu Pine Gapin laitoksessa tapahtuu geopaikannustarkoituksiin ja dronen sotilaskäyttöä varten suvereeneja valtioita kuten Yemeniä ja Pakistania vastaan. Vaikka näennäisesti droneja käytetäänkin työkaluina terrorisminvastaisessa sodassa, amerikkalaisten drone-iskut ovat aiheuttaneet siviilikuolonuhreja ja johtaneet YK:n ihmisoikeustarkkailijoiden nuhteisiin dronenkäytön “läpinäkyvyyden esteistä”  ja patistaneet Yhdysvaltoja “selkiyttämään kantaansa juridisissa ja faktuaalisissa ongelmissa… paljastamaan… informaatiota, joka on relevanttia sen maan aluerajojen ulkopuolisille terrorismin vastaisille operaatioille; ja julkaisemaan omat datansa kauko-ohjattavilla aluksilla tuotetuista siviilikuolonuhrien määristä…”.

Muutoksen aikaansaaminen

Pine Gapin laitosten datankeruu mahdollistaa kyseenalaisen dronkenkäytön, datan säilömisen suuressa mittakaavassa ja satelliittikommunikaation keruun, joista mitään näistä ei valvota eikä kukaan ole vastuullinen oikeusistuimille, suvereeneille valtioille, journalisteille tai Australian kansalle. Ballin ym. luovuttama raportti alleviivaa Pine Gapin tärkeyttä Yhdysvaltain ympäri maailmaa kohdistuvien tiedusteluoperaatioiden keskuksena, Itä-Venäjältä Lähi-Itään ja Itä-Afrikkaan ottamalla käyttöön monikäyttöisiä kyvykkyyksiä. Vaikka Australian valtiolla on pitkäänjatkunut vaitiolon politiikka tiedusteluasioissa, entinen puolustusministeri Stephen Smith sanoi, että Pine Gap toimii Australian hallituksen ”täydellä tiedolla ja suostumuksella”, suostumus tarkoittaa että Australian valtio hyväksyy toiminnan läsnäolon tai tarkoituksen Australiassa mutta ”se ei tarkoita, että Australia hyväksyy kaiken tehdyn toiminnan”.

Pine Gapin tulevaisuus pysyy, paljon kuten sen olemassaolokin, mysteerinä. Sillä aikaa Australian sydämessä sijaitseva salamyhkäinen laitos jatkaa operaatioitaan Australian kansalaisten silmiltä piilossa ja aiheuttaen kaikenlaista Australian rajojen ulkopuolella.

 

Artikkelin julkaissut Young Australians in International Affairs

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.