Seitsemän valtiota kokoontuu keskustelemaan avaruusturvallisuudesta

Puolustusministeriö osallistui Uuden-Seelannin puolustusvoimien ja Uuden-Seelannin puolustusministeriön isännöimään vuotuiseen Combined Space Operations (CSpO) Initiative Principals Board -kokoukseen 6.-8. joulukuuta.

Vuosittainen tapahtuma kokosi yhteen Australian, Kanadan, Ranskan, Saksan, Uuden-Seelannin, Yhdistyneen kuningaskunnan ja Yhdysvaltojen edustajat, ja siinä keskityttiin edistämään yhteistyötä ja tiedonvaihtoa avaruusturvallisuusasioissa.

CSpO on aloite, jolla pyritään luomaan ja parantamaan yhteistyötä, koordinointia ja yhteentoimivuusmahdollisuuksia toimintavapauden ylläpitämiseksi avaruudessa, resurssien optimoimiseksi, tehtävien varmuuden ja kestävyyden lisäämiseksi sekä konfliktien estämiseksi.

Tämänvuotisessa tapahtumassa puolustusjohtajat korostivat tarvetta jatkaa sääntöihin perustuvan kansainvälisen järjestyksen ja vastuullisen käyttäytymisen edistämistä avaruudessa ja samalla käsitellä yhteistyössä avaruuteen liittyvien operaatioiden turvallisuuteen ja varmuuteen liittyviä haasteita.

Yhdysvalloista tilaisuuteen osallistuivat muun muassa avaruuspolitiikasta vastaava apulaispuolustusministeri John Plumb, Yhdysvaltain avaruusjoukkojen avaruusoperaatioiden päällikkö, kenraali Chance Saltzman, Yhdysvaltain armeijan kenraali James Dickinson, Yhdysvaltain avaruusjoukkojen komentaja, ja Damon Wells, National Reconnaissance Office.

CSpO:n johtokunta kokoontui viimeksi joulukuussa 2021 Yhdysvalloissa ja vahvisti tukensa avaruuteen ulottuvien tai sieltä alkunsa saavien konfliktien estämiselle ja avaruusympäristön turvallisuutta uhkaavien henkilöiden saattamiselle vastuuseen.

Tämän vuoden helmikuussa ryhmä julkaisi ”CSpO Vision 2031”, jossa hahmotellaan aloitteen yleistarkoitusta ja korostetaan sen pääperiaatteita, joihin kuuluvat muun muassa avaruuden käytön vapaus, avaruuden vastuullinen ja kestävä käyttö, kumppanuus suvereniteetti tunnustaen ja kansainvälisen oikeuden noudattaminen.

Nämä johtavat periaatteet ohjaavat aloitteen tavoitteita, ja niitä tuetaan useilla toimintalinjoilla, jotka ulottuvat joustavien ja yhteentoimivien arkkitehtuurien kehittämisestä ja käytöstä vastuullisen sotilaallisen käyttäytymisen edistämiseen avaruudessa sekä tiedustelu- ja informaatioyhteistyöhön, jotka kaikki johtavat turvallisen, varman ja kestävän avaruusalueen luomiseen.

https://www.spaceforce.mil

https://www.spacewar.com

 

Artikkelin julkaissut spacewar.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.