Asioita joita narsistit tekevät

1. He kieltäytyvät vastuusta

Se ei ole heidän vikansa. Ei KOSKAAN. Se on aina sinun vika. Jonkun toisen vika. Narsistille ei ole hänen vikansa hän loukkaa sinua, se on sinun vikasi koska loukkaannut. Jos tunteitasi on loukattu, se ei ole heidän vikansa; se on sinun vikasi koska sinulla on tunteet. (Sinulle saatetaan sanoa että ”valitset” sen että löykkaannut niistä asioista joita hän on tehnyt, ja että se on väärä ”valinta”.) Jos heidät saadaan kiinni tekemästä jotain tunteetonta tai itsekästä, he sanovat että heidän oli ”pakko” tehdä niin jonkun toisen takia. Jos viittaat vähänkään siihen että mikään on heidän vastuullaan, he antavat tekosyitä ja valheita, ja usein, jos ne eivät toimi, he lopulta tekevät selväksi että heitä ei yksinkertaisesti kiinnosta koska heidän ei ole pakko, ja se että sinua kiinnostaa on tarpeetonta tai väärin. Heidän perspektiivistään sinun ei tulisi välittää — sinun tulisi tehdä se oikein ja olla enemmän kuin he. Välittämättä.

2. He valehtelevat

Narsistit valehtelevat saadakseen näyttämään itsensä hyvältä. He valehtelevat päästäkseen emotionaalisesta vastuusta. He valehtelevat tavanmukaisesti. Elämä on peliä narsisteille — peliä joka heidän on voitettava — ja totuus on yksi uhri heidän pelisuunnitelmassaan. Ainoa kerta kun narsistilla on yhtään kiinnostusta puhua totta on silloin kun se palvelee heitä tai silloin kun niin tekeminen ei maksa heille mitään. Lopun aikaa he eivät pidä tarpeellisena tai tärkeänä olla ollenkaan rehellinen. Rehellisyys voi haitata heidän itse omaa mielihyvänsä ja vaarantaa heidän voimakkaan persoonansa, ja he eivät pidä siitä. Narsisteille totuus on monesti ”taipuvainen” ja vapaaehtoinen. Ei ole sellaista kuin rehellinen narsisti.

3. He halveksivat sinua

Narsisteilla on tarve tehdä itsestään suurempia tekemällä itsensä vakuuttuneiksi siitä että muut ovat vertailussa alempana. Heille tuttua on olla ylimielinen, snobi, klikkiytynyt, elitisti ja muiden yläpuolella; kuitenkin he saattavat olla hyviä piilottamaan ylenkatsontansa estääkseen julkisuuden menetyksen, josta narsistit saavat voimansa. Narsistit joilla on rahaa halveksuvat työväenluokkaa. Narsistit jotka ovat työväenluokkaisia halveksuvat niitä joilla on rahaa. Koulutetut narsistit halveksuvat kouluttamattomia. Narsistit joilla ei ole koulutusta väittävät koulutettujen ihmisten olevan mistään mitään tietämättömiä. Mitä tahansa narsisteilla on (tai he luulevat että heillä on) on se jota he käyttävät muitten halveksumiseen. Kenenkään tausta, ulkonäkö, arvot, poliittinen suuntautuminen, koulutus, preferenssit, uskonto, elämäntyyli, ammatti tai mielipiteet ole koskaan hyviä tai arvokkaita heidän silmissään elleivät he itse arvosta tai omista samoja. Jos ajattelet tai valitset toisin kuin narsisti, olet ”väärässä” ja he ovat ”oikeassa”.

4. He ovat kaksinaamaisia

Narsisteilla on kirjaimellisesti kaksi naamaa — heidän todelliset kasvonsa ja heidän esityskasvot. Kumpikaan ei muistuta mitenkään toista. Se minkä näet riippuu siitä kuinka kauan olet tuntenut heidät. Narsistit voivat olla erittäin charmikkaita ja tietää sen miten saavat heidät puolelleen. Kukaan joka ei tunne narsistia hyvin voi sanoa sinulle narsistin olevan yksi hienoimmista tapaamistaan ihmisistä. He uskovat tämän olevan älykkäin, kiltein, kiinnostavin, mukavin, kyvykkäin tai menestynein ihminen. He saattavat toivoa olevansa itse samassa asemassa. Kuitenkin kuka tahansa joka tuntee narsistin paremmin (perheenjäsenet, pitkäaikaiset työntekijät jne) voivat kertoa sinulle kuinka he ovat turhauttavimpia ja toksisimpia tuntemiaan ihmisiä, ja pelkkä heidän nimen mainitseminen saa heidät tuntemaan itsensä vihaiseksi, turhautuneeksi, surulliseksi tai ahdistuneeksi. Ollen ainoa joka on kokenut narsistin todelliset kasvot, samalla kun kaikki muut näkevät narsistin esityskasvot voi olla yksinäinen, tuskallinen ja turhauttava tilanne. Kiitos kuitenkin sille että niiden ihmisten määrä joka show’n läpi näkee kasvaa ajan myötä.

5. He ovat kostonhimoisia

Jos koskaan kehtaat kyseenalaistaa narsistia tai pyytää asioita kuten terveitä rajoja ja rehellisyyttä, heistä tulee sinun julkinen vihollinen numero yksi. ”Herra/Rouva Ihana”-naamio välittömästi katoaa, ja ei ole mitään mikä ei saisi heitä ”rankaisemaan” sinua. Heillä voi olla monia tapoja yrittää tätä; jotkut ovat salaperäisiä, ja jotkut ovat avoimia ja ilmiselviä. Narsistilla on näennäisen loppumaton obsessio saada ihmiset, jotka hänen vastaansa tulevat, ”maksamaan”. Kun he ovat iskeneet silmänsä sinuun, olet ikuinen vihollinen, ja heidän kiehuva vihansa tuntuu yhtä vahvalta kuin vuosia sitten kun se ensimmäisen kerran alkoi. He kostokampanjansa on absoluuttisen mykistävä ei-narsisteille.

6. He käyttävät psykologista projisointia

Monet henkisesti sairaat yksilöt usein projisoivat psykologisesti. Narsistit, kuitenkin, ovat eräitä kaikkein aktiivisimpia ja vakavimmin projisoivimpia ihmisiä. Aina täynnä syytöksiä ja kritisismiä, kaikkein eniten hulluksi saava asia suurimman osan narsistien väitteissä on, että SINÄ teet juuri sitä mitä HE tekevät. (Projektio) Eivätkö he juuri valehdelleet sinulle? No, sinua tullaan kohta haukkumaan epärehelliseksi. Ovatko he luikkimassa pakoon ensimmäisen tilaisuuden tultua? Sinua osoitetaa sormella siitä että olet viekas. Ja et voi sanoa sanaakaan heille jostain heidän tekemästään asiasta joka on satuttanut, koska se tekee sinusta hyväksikäyttäjän — heidän pahoinpitelijänsä. Et voi antaa heille muuta kuin hehkuvaa palautetta ilman että he raivoavat sinulle, mutta sinua kritisoidaan jatkuvasti ja sitten sinua kutsutaan omituisen yliherkäksi jos näytät yhtäkään tunnetta aiheesta. Ja heidän sanansa on laki — sinä et tiedä mistä puhut.

7. He mustamaalaavat heitä vastustavia ihmisiä

Narsistit ovat allergisia terveille rajoille ja reiluudelle. Jos kyseenalaistat heidän tekemänsä tunteettomat asiat tai asetat minkäänlaisia rajoja heidän pahalle käyttäytymiselleen, sinut koitetaan tuhota sosiaalisesti, ammatillisesti tai henkilökohtaisesti. Mitä tahansa narsistit havaitsevan olevan sinun psykologisia tai tilannekohtaisia ”heikkoja kohtia”, ne ovat heidän pääkohteitaan. Esimerkiksi, jos narsisti tietää että sinun suurin pelkosi on julkinen pilkka, se tulee olemaan heidän suurin tavoitteensa mustamaalaamiskampanjassa. Jos hän tietää että hetki sitten olet tehnyt virheen josta tunnet syyllisyyttä, se tullaan kääntämään sinua vastaan. Narsisti tietää että mitä tehokkaammin he voivat osoittaa epävarmuudet tai virheet sinussa, sitä tehokkaampia he tulevat olemaan itseluottamuksesi ja vaikutusvaltasi rapauttamisessa. Ja jos he onnistuvat sen tekemään, heillä on hyvä mahdollisuus saada takaisin valta jonka he aikoivat alunperinkin saada itselleen ennenkuin ”sinä tulit väliin”.

 

Artikkelin julkaissut After Narcissistic Abuse

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.