Kuinka tieto avaruusolennoista leviää nykyisenä informaatioaikana

Kun SETI otti käyttöön protokollat joilla ilmoitetaan maailmalle että ET on olemassa, ihmiset saivat uutisensa radiosta, TV:stä ja sanomalehdistä. Vuosi oli 1989.  Internet oli vasta pilke USA:n armeijan silmäkulmassa, ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network). Facebookin perustaja Mark Zuckerberg oli 5-vuotias. ”Ei ollut mainintaa internetistä tai sosiaalisesta mediasta koska sellaista ei ollut olemassa”, sanoo Leslie Tennen, arizonalainen asianajaja ja SETIn kansainvälisen astronauttiakatemian jäsen. Protokollat edellytävät, että ulkoavaruuden elämänmuodon signaalin löytäjä ilmoittaa kaikille tahoille ”ulkoavaruuden älyn havaitsemista seuraavien toimien periaatejulistuksesta” ennenkuin menee julkisuuteen näiden tietojen kanssa.

”Tämä on suunniteltu niin että kandidaattisignaalia voidaan testata ja se voidaan varmistaa”, Tennen sanoi kansainvälisessä astronauttikongressissa Meksikossa.

Tällaisen ilmoituksen tekemisen etuoikeutus, protokollien mukaan, on varattu löytäjälle. Mutta Twitterin aikana Tennen ei ole enää niin varma säilyisikö luottamuksellisuus.

”On vaikeaa kuvitella löytö joka olisi suurempi vaikutuksiltaan yhteiskuntaan kuin ilmoitus varmistetusta havainnosta ulkoavaruuden älykkäistä olennoista”, Tennen sanoi. ”Henkilö joka ilmoituksen tekee on välittömästi kansainvälinen julkkis, joka ei enää koskaan saa hetkeäkään rauhaa.”

Kuuluisuuden kirot voivat tuoda paineita jollekin julkistaa havainto ennenkuin se on varmistettu. Lisäksi nykyään monet tutkijat ovat mukana  SETIssä, joista suurin osa on sitoutunut noudattamaan protokollia.

Löytäjä saattaa itse asiassa olla joku jonka tietokone on analysoinut dataa SETI@Homen kautta, hajautetun laskentaprojektin jota Berkeleyn yliopisto tukee.

”Riski luvattomalle paljastukselle kasvaa kun yhä useammalla on pääsy tietoon”, Tennen sanoi.

Sosiaalisen median kasvun mukana on aika uudistaa SETIn havainnon jälkeisten toimien protokolla.

Yksi idea on nimittää yksi ainoa informaatiolähde julkiselle tiedolle. ”Me näemme sen solmukohtana informaatiolle, ei minään sensuurilaitoksena”, Tennen sanoi.

”Tottakai tämä olettaa että hallitus ei jää panttaamaan informaatiota. Jos näin tapahtuu, meillä on täysin toisenlainen tilanne ja keskustelu saa aivan toisenlaisen suunnan”.

Alkuperäinen protokolla oli  International Academy of Astronauticsin kehittämä, International Institute of Space Law’n avustuksella. Se esitettiin YK:n avaruuden turvallisten käyttömahdollisuuksien komitealle, joka otti käyttöön doktriinin osana omaa virallista toimintatapaansa, ja se oli kuuden suuren avaruusyhteisön suosittelema, sanoi Paul Shuch, kirjan Searching for Extraterrestrial Intelligence: SETI Past, Present, and Future (The Frontiers Collection) kirjoittaja.

Doktriini päivitettiin vuonna 2010, silti siinä ei edelleenkään ole mainintaa internetistä tai sosiaalisesta mediasta.

Astronomi Dan Werthimer, SETI@Homen perustaja, sanoo uskovansa että protokollan tulisi välttää suosimasta minkään tietyn teknologian käyttöä kandidaattisignaalin havaitsemisessa.

”Nämä sovellukset ja teknologiat muuttuvat niin nopeasti”, Werthimer kirjoitti sähköpostissa.

”Kaikki informaatio kandidaattisignaalista tulee julkistaa heti kun kandidaattisignaali on itsenäisesti varmistettu”, hän lisäsi. ”Tämä informaatio tulisi olla helposti saatavilla tiedeyhteisölle sekä yleisölle kaikissa maissa”.

Astronomi Seth Shostak, vanhempi tiedemies SETIssä, sanoi että jo nyt on ollut useita väitteitä signaaleista ulkoavaruuden olennoilta, joista osa on ”tietämättömien” ihmisten tekemiä.

 

 

Artikkelin julkaissut Educating Humanity

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.