UFO-ekspertti sanoo työskennelleensä salaisessa Pentagonin ohjelmassa, mutta siitä ei ole juurikaan todisteita

kirjoittanut Keith Kloor

Yksi ensimmäisistä kuvista History-kanavan uuden ”Unidentified: Inside America’s UFO Investigation”-ohjelman avausjaksossa on New York Timesin vuoden 2017 otsikko, joka heijastetaan välkkyvälle ruudulle: ”Hehkuvat aurat ja ‘musta raha’: Pentagonin mystinen UFO-ohjelma”.

Se on tarina, joka nosti Luis Elizondon julkisuuteen, artikkeli, joka ”järkytti maailmaa”, ”Unidentifiedin” kertoja julistaa, ennen kuin jatkaa: ”Yhdysvaltain hallituksen salainen ohjelma oli tutkinut UFOja. Kahdeksan vuoden ajan salaista ohjelmaa johti tämä mies, Lue Elizondo.” Sitten kamera siirtyy kuvaan, jossa entinen sotilastiedustelun agentti on pimeässä talossa kurkistelemassa varovaisesti ulos puoliksi vedettyjen ikkunaluukkujen läpi.

Se on outo kohtaus. Onko Elizondo etsimässä avaruusolentoja vai pahista vanhasta vakoojaelämästään? Oli miten oli, History Channelin perjantaina ensi-iltansa saaneessa ohjelmassa, jota mainostetaan ”uraauurtavana faktana”, seurataan Elizondoa, kun hän tutkii uudelleen outoja UFO-tapauksia, joista hän sanoo saaneensa tietää ollessaan Pentagonissa johtamassa Advanced Aerospace Threat Identification Program -ohjelmaa, joka tunnetaan nimellä AATIP. Aivan kuin agentti Mulder olisi luovuttanut X-arkistonsa toiselle vainoharhaiselle hallituksen agentille, jolla on mopsinaama ja pukinparta. Näkemässäni Unidentifiedin episodissa kertoja sanoo, että Elizondo lähti Pentagonista, koska hän oli ”turhautunut siihen, mitä hän sanoo salailuksi”.

Lue Elizondo
Lue Elizondo

Oli totuus tuonpuoleisista UFOista mikä tahansa (tiedemiehet pyörittelevät kollektiivisesti silmiään), yksi ratkaiseva yksityiskohta puuttuu ”Unidentifiedista”, kuten myös kaikista niistä monista tarinoista, joissa Elizondoa on siteerattu sen jälkeen, kun hän lähes kaksi vuotta sitten paljasti itsensä suurisilmäiselle uutismedialle: Ei ole mitään havaittavia todisteita siitä, että hän olisi koskaan työskennellyt hallituksen UFO-ohjelmassa, saati johtanut sellaista.

Kyllä, AATIP oli olemassa, ja se ”tutki ja tutki tunnistamattomia ilmailmiöitä”, Pentagonin tiedottaja Christopher Sherwood kertoi minulle. Hän kuitenkin lisäsi: ”Herra Elizondolla ei ollut mitään vastuuta AATIP-ohjelman suhteen hänen työskennellessään OUSDI:ssä [tiedustelusta vastaavan puolustusministeriön alipäällikön toimisto] siihen asti, kun hän erosi 10.4.2017 alkaen.”

Tämä on suoraan ristiriidassa sähköpostiviestin kanssa, jonka on lähettänyt To The Stars Academy of Arts & Science, UFO-tutkimus- ja viihdeyritys, johon Elizondo liittyi jätettyään puolustusministeriön.

Ei ole mitään todisteita siitä, että Luis Elizondo olisi koskaan työskennellyt hallituksen UFO-ohjelmassa, saati johtanut sellaista.

To the Stars -yhtiön suhdetoiminnan edustaja Kari DeLonge lähetti sähköpostin yli vuosi sitten John Greenewaldille, UFO-tutkijalle, joka ylläpitää Black Vault -nimisellä verkkosivustolla hallituksen asiakirjojen arkistoa, joka on saatu tiedonvapauslain nojalla. Greenewald oli tuolloin turhautunut konkreettisen tiedon puutteeseen AATIP:stä ja Elizondon roolista; lisäksi Elizondo oli torjunut Greenewaldin haastattelupyynnöt.

Greenewald kertoi minulle, että hän oli kysynyt DeLongelta nimenomaan, missä Elizondo työskenteli puolustusministeriössä, kun hän johti AATIP:tä.

“Hei John. Kiitos, että otit yhteyttä”, DeLonge kirjoitti. ”Ohjelmaa johdettiin alun perin [puolustusministeriön tiedustelupalvelusta], mutta kun Lue ryhtyi sen johtajaksi vuonna 2010, hän johti sitä puolustusministerin toimistosta (OSD) tiedustelusta vastaavan puolustusministerin (USDI) alaisuudessa. Toivottavasti tämä selventää asiaa.”

Yritin ottaa yhteyttä Elizondoon useita kertoja sähköpostitse ja puhelimitse. Hän ei ole vastannut. Ei ole niin, että hän olisi jossain vetäytymässä; huomasin, että ennen kuin hän pääsi tähdeksi uuteen History Channelin ohjelmaan, hän on puhunut kaikille New York Timesista UFO-median henkilöihin ja sotilasbloggaajiin.

Kaikista internetissä pyörineistä UFO-tarinoista päätellen ”uravakoojaksi” itseään kutsuvalla henkilöllä on jälleen suuri hetki median valokeilassa. Ajoitus on joko suotuisa yhteensattuma tai ”lentävät lautaset ovat täällä”-prikaatin hyvin öljytty PR-koneisto tekee ylitöitä.

Toinen tärkeä yksityiskohta, joka on sivuutettu tai jätetty kokonaan pois Unidentifiedin julkaisua ympäröivästä henkeäsalpaavasta uutisoinnista, on sen tuottajan Tom DeLongen, Elizondon ja muiden ohjelmassa esiintyvien entisten Pentagonin viranomaisten ja tiedusteluyhteisön jäsenten välinen suhde.

DeLonge, Blink-182:sta tuttu muusikko ja pitkäaikainen UFO-harrastaja, on To the Stars -yhtiön toinen perustaja ja väliaikainen toimitusjohtaja. Elizondo liittyi yhtiöön lokakuussa 2017, muutama päivä sen jälkeen kun hän oli eronnut puolustusministeriöstä. Yrityksen perustamisesta lähtien tietyt sen ”eliittitiimin” jäsenet, Elizondo mukaan lukien, ovat esiintyneet usein uutismedioissa.

Tämä viikko on tästä hyvä esimerkki. Toinen entinen Pentagonin viranomainen, jolla oli merkittävä rooli ”Unidentifiedissa”, esiintyi useita päiviä sitten Fox & Friends -ohjelmassa.

“Tiedämme, että UFOja on olemassa”, Chris Mellon, Clintonin ja George W. Bushin hallintojen tiedustelusta vastaava apulaispuolustusministeri, totesi ohjelmassa. ”Tämä ei ole enää ongelma. Kysymys on siitä, miksi ne ovat täällä? Mistä ne tulevat? Ja mikä on näiden havaitsemiemme laitteiden taustalla oleva teknologia?”

Mellon työskentelee Elizondon tavoin To the Stars -yhtiölle (yhtiön verkkosivujen mukaan hänen tittelinsä on kansallisten turvallisuusasioiden neuvonantaja). ”Fox & Friends -ohjelmassa unohdettiin mainita tämä yhteys sekä se, että History Channelin ohjelman teki yritys, jolle Elizondo ja Mellon työskentelevät.

En ole yllättynyt. Tähän mennessä Elizondo ja Mellon ovat jo luottaneet pitkälti passiiviseen ja hyväuskoiseen lehdistöön sensaatiomaisia UFO-otsikoita tuottaessaan.

kuva: Saul Loeb/AFP/Getty Images
kuva: Saul Loeb/AFP/Getty Images

Viimeisten kahden vuoden aikana tiedotusvälineissä on uutisoitu Elizondosta, mutta olen löytänyt vain yhden jutun, joka vahvistaa virallisesti, että hän johti hallituksen UFO-ohjelmaa, joka tunnetaan nimellä AATIP.

“Pentagonin tiedottaja Dana White vahvisti Politicolle, että ohjelma oli olemassa ja että sitä johti Elizondo”, Bryan Bender kirjoitti joulukuussa 2017. (Aiemmin tänä vuonna White, Trumpin hallinnon poliittinen nimitetty, erosi sisäisen tutkinnan keskellä, jossa oli tutkittu syytöksiä väärinkäytöksistä).

Pentagonin tiedottaja Christopher Sherwood kertoi kuitenkin, ettei hän ”voi vahvistaa” Whiten lausuntoa.

Sattumoisin Bender, joka on Politicon puolustustoimittaja, oli toistuvassa roolissa ”Unidentifiedin” ensimmäisessä jaksossa. Hän esiintyi kameran edessä lukuisia kertoja eräänlaisena arvovaltaisena luonnetodistajana Elizondolle, Mellonille ja heidän UFO-tutkimuksilleen.

“Jos yrittäisit koota A-ryhmän entisiä, korkean tason virkamiehiä, jotka tulisivat esiin tässä asiassa, et todellakaan voi keksiä parempaa ryhmää”, Bender sanoo seulontaesityksessä. ”Lue Elizondo, Chris Mellon — näillä kavereilla on yhä turvallisuusselvitykset, heillä on yhä verkostoja Washingtonissa, he ovat yhä alalla, jos niin voi sanoa.”

Viimeinen kohta kuulostaa salaperäiseltä viittaukselta urakkatyöhön, jota he saattavat tehdä Yhdysvaltain tiedustelupalvelulle tai muulle valtion yksikölle. Elizondo vahvisti minulle aiemmin tänä vuonna, että hän itse asiassa työskentelee hallituksen alihankkijana, ”mutta se ei ole sitä, mitä luulet”, hän sanoi. Mellon ei vastannut kommenttipyyntööni.

Kuumeisessa UFO-yhteisössä, jossa salaliittoteoriat ovat jo pitkään kukoistaneet kuin mutantoituva virus (joskus hyvällä syyllä), jotkut epäilevät, että DeLongea on huijattu kuin hyödyllistä idioottia — ja että hänen To the Stars -akatemiansa on jonkinlaisen salaisen operaatioprojektin kulissi.

Jos hän ei ole kätyri, hän on Mellonin ja Elizondon kannalta varmasti outo hahmo, johon Mellon ja Elizondo kiinnittävät vaununsa.

Itse asiassa koko To the Starsin syntytarina, jonka DeLonge kertoi omituisessa julkisessa esittelyssä lokakuussa 2017 ja vieläkin omituisemmassa haastattelussa podcast-isäntä Joe Roganin kanssa, on aika sekava. Yhteenvetona DeLonge väittää olevansa armeijan valitsema kanava UFOjen paljastamiseksi.

“Miksi sinä?” Rogan kysyi podcastissaan. “Mitä sinä voisit tehdä?”

“Viestintää”, DeLonge vastasi. “Heillä ei ole keinoa tehdä elokuvaa tai kirjaa. Heillä ei ole mahdollisuutta osallistua tällaiseen ohjelmaan.”

On syytä huomata, että useita vuosia ennen kuin DeLonge otti vastaan tämän merkittävän viestintätehtävän, hän perusti Strange Times -nimisen verkkosivuston, joka oli lähinnä UFO-uutisten ja salaliittojen selvityskeskus. ”Ajattele sitä kuin Huffington Postia peltikypäräpukeutuneille”, kirjoitti eräs musiikkibloggaaja.

Jotenkin meidän on uskottava, että tämä on se ajattelutapa, jolla sotilas- ja tiedusteluyhteisön vakiintuneet entiset jäsenet pyrkivät yhdistämään voimansa. Mutta ehkä on olemassa viattomampi vastaus. To the Starsia, joka keräsi sijoittajilta yli kaksi miljoonaa dollaria, mainostettiin alun perin UFO-tutkimusyhtiönä, joka tutkisi ”tieteen reuna-alueita”, mutta sen Security and Exchange Commissionin ilmoituksessa se mainitaan ”elokuva- ja videotuotantoyhtiönä”.

Tämä nimitys tuntuu sopivalta nyt, kun ”Unidentified” julkaistaan, joka listaa DeLongen toimeenpanevana tuottajana. (Hän on myös näkyvästi esillä ohjelmassa.) Hän näyttää nauravan viimeisenä kaikille niille, jotka kutsuivat häntä hulluksi, koska hän on jahdannut Isojalkaa ja lentäviä lautasia Nevadan autiomaassa.

Advanced Aerospace Threat Identification Program sai laajaa huomiota lehdistössä sen jälkeen, kun Elizondo paljasti sen olemassaolon lähes kaksi vuotta sitten. ”Voit nauraa, jos haluat, mutta monet ihmiset ottavat tämän paljastuksen vakavasti”, Brett Baer sanoi Fox News -ohjelmassa muutama päivä sen jälkeen, kun New York Times kertoi tarinasta 17. joulukuuta 2017 sunnuntaina ilmestyneellä ylenpalttisella etusivullaan.

Lähes yhdessä yössä Elizondo siirtyi ”varjoista”, kuten hän itse sanoi, kaapeliuutisten studioiden väliseen hyppelyyn, jossa hän puhui vakavasti yliäänennopeudella kulkevista, painovoimaa uhmaavista ”tunnistamattomista ilma-aluksista”, jotka ovat viime vuosina tunkeutuneet sotilasharjoitusalueille rajoitetussa ilmatilassa. Monia näistä kertomuksista havainnollistettiin sopivasti F-18-hävittäjien ohjaamokameroiden videoilla, jotka Elizondo oli järjestänyt Pentagonin julkaistavaksi juuri ennen kuin hän lopetti. Rakeinen kuvamateriaali pienistä, lentävistä esineistä yhdistettynä Elizondon tosissaan esittämiin väitteisiin ”vakuuttavista todisteista” ”ilmiöistä”, joita hän ei pystynyt tunnistamaan, oli loistavaa televisiota. (Pentagonin tiedottaja Sherwood sanoi, että videot julkaistiin ”tutkimustarkoituksiin … eikä yleisölle”, mikä vaikuttaa merkityksettömältä erottelulta, kun otetaan huomioon, että uutisorganisaatiot käyttävät niitä laajalti.)

Kuukausia myöhemmin, sen jälkeen kun valtavirran tiedotusvälineiden huomio oli laantunut, Elizondo lähti UFO-juhlallisuuksiin, joissa hän silitteli uskovaisten egoja. ”Ihmiset ovat saattaneet yhdistää sinut marginaaliin tai ulkopuolisuuteen”, hän kertoi eräälle sadoista ihmisistä koostuvalle yleisölle viime heinäkuussa pidetyssä UFO-konferenssissa. ”Olit koko ajan oikeassa.” Kyseessä oli ensimmäinen julkinen foorumi, jossa Elizondo esitteli AATIP:n historiaa ja tavoitteita; hänen puheensa ääniklippejä ripoteltiin ”Unidentifiedin” ensimmäiseen jaksoon.

Siihen mennessä pitkäaikaisilla UFO-tutkijoilla oli kuitenkin vaikeuksia saada selville, mitä ohjelma tarkalleen ottaen teki ja mikä oli Elizondon rooli. FOIA-pyynnöt eivät tuottaneet tulosta.

Elizondo oli valmiina heitä varten. ”Puolustusministeriössä on aina paperijälki”, hän kertoi UFO-konferenssin yleisölle. ”Kun perustat organisaation, siitä jää paperijälki. Kun organisaatiota lakkautetaan, siitä jää paperijälki. Tästä ohjelmasta ei löydy sellaista.”

Joitakin epäilyttäviä, epävirallisia asiakirjoja vuoti julkisuuteen George Knappille, lasvegasilaiselle tv-toimittajalle, joka on vuosikymmenien ajan kuulunut UFO-median piiriin. Knapp on puolustanut Elizondoa ja DeLongea äänekkäästi viimeisten kahden vuoden aikana ja vastustanut kriitikoita, jotka ovat esittäneet hankalia kysymyksiä To the Starsista. Knapp on myös ostanut yhtiön osakkeita, mitä hän ei ole aina paljastanut lukijoille ja katsojille raportoinnissaan.

The Intercept -lehdelle lähettämässään sähköpostiviestissä Knapp myönsi ostaneensa 400 akatemian osaketta vuonna 2018, ”ei sijoituksena, vaan keinona tukea heidän nuorta yritystään ja heidän työtään”. Hän kirjoitti, että hän oli ”julkistanut tämän tiedon” ja ”ilmoittanut” työnantajalleen” KLAS-TV:ssä Las Vegasissa. Knapp sanoi myös, että hän laittoi osakkeet rahastoon, joka ”lahjoitettaisiin hyväntekeväisyyteen”. Hän uskoo, että kauppa on toteutunut ja että hän omistaa nyt ”nolla osaketta” yrityksestä, hän kirjoitti.

Sattumoisin Knapp esiintyi myös ”Unidentified”-sarjan ensimmäisessä jaksossa ja kehui DeLongea hänen ”ennennäkemättömistä” ponnisteluistaan UFO-kysymyksen edistämiseksi.

Toinen UFO-aiheinen henkilö on John Greenewald, FOIA-tutkija ja eräänlainen vastakohta Knappille. Greenewald oli aluksi innostunut To the Starsista, mutta hänestä tuli yhä skeptisempi, kun hän ei pystynyt todentamaan monia Elizondon väitteitä hallituksen UFO-ohjelmasta FOIA-pyyntöjen ja Pentagonin edustajien kanssa käytyjen keskustelujen avulla. Niinpä Greenewald otti viime vuonna yhteyttä To the Starsin tiedottajaan Kari DeLongeen (Tomin siskoon) saadakseen lisätietoja Elizondon osallistumisesta AATIP:iin.

Mainitsin Kari DeLongen vastauksen — siitä, että Elizondo oli ottanut AATIP:n haltuunsa ja johtanut sitä ”puolustusministerin toimistosta (OSD) tiedustelusta vastaavan puolustusministerin (USDI) alaisuudessa” — Pentagonin tiedottajalle Sherwoodille, joka oli kertonut minulle yksiselitteisesti, että Elizondolla ”ei ollut mitään vastuualueita AATIP-ohjelman suhteen hänen työskennellessään OUSDI:ssä”.

Kysyin Sherwoodilta, mistä hän tiesi, ettei Elizondo ollut työskennellyt AATIP:lle työskennellessään tiedustelusta vastaavan puolustusministeriön alivaltiosihteerin toimistossa, jossa hän työskenteli vuodesta 2008 eläkkeelle siirtymiseensä vuonna 2017. Sherwood sanoi, että hän oli puhunut OUSDI:n johdon kanssa, mukaan lukien henkilöt, jotka ovat ”yhä siellä” ajalta, jolloin Elizondo aloitti työskentelyn toimistossa.

Ehkä Elizondo johti AATIP:iä jonkin toisen puolustusministeriön viraston tai viraston alaisuudessa? Sherwood myönsi, että Elizondo ”työskenteli muille puolustusministeriön organisaatioille”. Mutta sekin olisi ollut ristiriidassa Kari DeLongen Greenewaldille antaman lausunnon kanssa.

Kari DeLonge ei vastannut useisiin kommenttipyyntöihin.

On syytä huomata, että vaikka Elizondo on toimittanut toimittajille (minut mukaan lukien) erilaisia asiakirjoja osoittaakseen vilpittömyytensä, hän ei näytä toimittaneen mitään aineistoa, joka vahvistaisi hänen yhteytensä hallituksen UFO-ohjelmaan, jota hän väittää johtaneensa. Ei muistioita, ei sähköpostiviestejä, joissa keskusteltaisiin tuloksista tai havainnoista, eikä hänelle osoitettuja tai häneltä peräisin olevia papereita, jotka liittäisivät hänet AATIP:iin.

Hänen toimittamiinsa asiakirjoihin kuuluvat puolustusministeriön viimeaikaiset vuotuiset suoritusarvioinnit ja hänen 4. lokakuuta 2017 silloiselle puolustusministerille James Mattisille osoittamansa erokirje, jossa on puolustusministeriön alipäällikön toimiston ilmeinen sinetti. Kirjeessä Elizondo viittaa Pentagonin sisäiseen vastustukseen tutkia UFOja, jotka hänen mukaansa olivat uhanneet laivaston lentäjiä ja muodostivat ”eksistentiaalisen uhan kansalliselle turvallisuudellemme”. Hän oli lähdössä, hän antoi kirjeessään vahvasti ymmärtää, koska Pentagon ei ottanut tätä uhkaa vakavasti.

Kirjeessä ei mainita AATIP:tä tai Elizondon roolia sen johtajana.

Politicon Bender kuvailee ”Unidentifiedissa” Elizondoa ”monella tapaa arvoitukseksi. Tässä on kaveri, joka vietti vuosikymmeniä tiedusteluyhteisössä.”

Se näyttää olevan totta. Elizondo jäi eläkkeelle tiedustelusta vastaavan puolustusministeriön alipäällikön toimiston virkamiehenä. Julkisista tiedoista tehty haku paljastaa myös useita Elizondon kotiosoitteita kahden viime vuosikymmenen ajalta, jotka ovat lähellä tiedustelulaitoksia Toa Bajassa, Puerto Ricossa (jossa on toteutettu hallituksen Echelon-niminen tunnustamaton valvontaohjelma) ja Grovetownissa, Georgiassa.

“Georgiasta kotoisin olevana voin vakuuttaa teille, ettei ole mitään syytä, miksi kukaan täysjärkinen asuisi Grovetownissa, ellei hän työskentelisi Fort Gordonissa, joka on armeijan tärkeimpien signaalitiedusteluyksiköiden ja -koulun kotipaikka”, Tim McMillan, joka Greenewaldin tavoin on jo pitkään ollut kiinnostunut UFOista, mutta joka on tullut epäilemään Elizondon osallisuutta mihinkään hallituksen UFO-ohjelmaan.

Kun Elizondo vuonna 2017 paljasti itsensä Timesille, hänet kuvattiin vastahakoiseksi ilmiantajaksi ja hieman vainoharhaiseksi. Kolme toimittajaa, jotka jakoivat jutun sivutunnukset, mukaan lukien freelancer Leslie Kean (joka kirjoitti vuonna 2016, että hänellä oli ”etuoikeus toivottaa tervetulleeksi” Chris Mellon UFO-järjestöön, johon hän kuului), tapasivat Elizondon ”epämääräisessä washingtonilaisessa hotellissa, jossa hän istui selkä seinään päin pitäen silmällä ovea”.

Timesin podcastissa ”The Daily” sanomalehden Pentagon-kirjeenvaihtaja Helene Cooper kuvaili Elizondoa ”pelottavaksi, salamyhkäiseksi tyypiksi”, mutta lisäsi, että hän oli ”täysin uskottava”. Hän näytti hänelle asiakirjoja, kuvia ja sotilasvideoita mahdollisista UFOista, jotka vaikuttivat hänestä fantastisilta, mutta myös vakuuttavilta. ”En usko häntä”, Cooper sanoi. ”Se vaikutti minusta sillä hetkellä täysin uskottavalta.”

Myöhemmin, hotellihuoneesta poistumisen jälkeen, Cooper myönsi, että epäilykset hiipivät mieleen. Lopulta hän kuitenkin päätti, että tärkeintä oli se, oliko Pentagonin UFO-ohjelma todellinen. Se oli hänen mukaansa jutun ydin.

 

Artikkelin julkaissut theintercept.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.