Yhdysvaltain puolustusministeriö (DoD) haluaa julkistaa lisää avaruusohjelmia lisätäkseen maan sotilaallista etumatkaa avaruudessa.
Kun maailman supervallat jatkavat investointeja avaruuden militarisointiin, jotkut Pentagonin johtajat uskovat, että on aika vapauttaa joitakin Yhdysvaltojen salaisia avaruusohjelmia. Tätä varten Yhdysvaltain apulaispuolustusministeri Kathleen Hicks hyväksyi hiljattain uuden käytännön, jolla alennetaan joidenkin erittäin salaisten avaruusohjelmien ja -teknologioiden turvaluokitustasoa.
Avaruuspolitiikan apulaisministerin John Plumbin mukaan käytänteet, jotka ovat kieltäneet näiden tietojen jakamisen, ovat vanhentuneita ja jarruttavat Yhdysvaltojen ylivoiman saavuttamista avaruudessa. ”Luokitusmuistio yleensäkin ylikirjoittaa — se todella kirjoittaa täysin uudelleen — 20 vuotta vanhan asiakirjan, eikä sitä voida enää soveltaa nykyiseen ympäristöön, johon liittyy kansallisen turvallisuuden avaruus”, Plumb sanoi viime viikolla Breaking Defensen mukaan.
Linjaus ei tarkoita, että nämä ohjelmat ja teknologiat olisivat nyt täysin salassapidettäviä ja julkisia; sen sijaan se alentaa niiden turvaluokitustasoa, jotta jotkin teknologiat ja ohjelmat voidaan jakaa yksityisen teollisuuden ja kansainvälisten liittolaisten kanssa ja auttaa Yhdysvaltoja rakentamaan ”epäsymmetristä etua ja voimankäytön kerrannaisvaikutusta, jota Kiina tai Venäjä ei voi koskaan toivoa saavuttavansa”, Plumb sanoi DoD:n lausunnossa.
Näin jokainen Yhdysvaltain asevoimien haara saisi itse päättää omasta luokitustasostaan sen sijaan, että puolustusministeriö levittäisi yleistä linjausta kaikkiin sotilaallisiin avaruusohjelmiin ja -teknologioihin.
Yksi keskeisimmistä tämän toimintatapamuutoksen taustalla olevista seikoista on niin sanottujen erityispääsyohjelmien (SAP) käyttö. Kyseessä ovat turvallisuuskäytännöt, jotka rajoittavat erittäin arkaluonteisten ja turvaluokiteltujen tietojen jakamista ankarasti. Jotkin näistä SAP-ohjelmista ovat tunnustettuja, mikä tarkoittaa, että niiden olemassaolo on yleisesti tiedossa, mutta niiden yksityiskohtia ei ole paljastettu. Toiset taas ovat tunnustamattomia, mikä tarkoittaa, että niiden pelkkä olemassaolo on jopa salaisuus.
Plumb väitti, että uusi linjaus poistaa SAP-aseman joiltakin Pentagonin arvokkaimmilta avaruusohjelmilta ja antaa Yhdysvaltain armeijalle etulyöntiaseman puolustusministeriön mielestä kansallisen turvallisuuden kannalta ”keskeisimmällä alalla”.
”Kaikki, mitä voimme tuoda esimerkiksi SAP-tasolta Top Secret -tasolle, tuo valtavaa arvoa taistelijalle, valtavaa arvoa ministeriölle, ja rehellisesti sanottuna toivon, että ajan mittaan [se] antaa meille myös mahdollisuuden jakaa enemmän tietoa liittolaisten ja kumppaneiden kanssa, jota he eivät ehkä tällä hetkellä pysty jakamaan”, Plumb sanoi.
Eräät Pentagonin virkamiehet ovat vaatineet tällaista uutta turvaluokituspolitiikkaa jo vuosia ja väittäneet, että liiallinen turvaluokitus on estänyt kehittyneitä sotilaallisia voimavaroja torjumasta vastustajien hyökkäyksiä, mikä on yksi tärkeimmistä syistä, miksi ne on alun perin luotu.
Yhdysvaltain avaruusvoimat ja kansallinen tiedustelupalvelu NRO paljastivat harvinaisessa paljastustilaisuudessa United Launch Alliancen syyskuussa 2023 laukaiseman Silent Barker -vakoilusatelliitin yleiset ominaisuudet.
Ennen laukaisua NRO:n ja avaruusvoimien upseerit kertoivat yleisölle, että Silent Barker oli suunniteltu tarkkailemaan geosynkronisella kiertoradalla olevia satelliitteja ja avaruusaluksia. Ilmoituksen tarkoituksena oli auttaa estämään hyökkäykset Yhdysvaltojen satelliitteja vastaan, Space Forcen avaruusjärjestelmien komentaja kenraaliluutnantti Michael Guetlein sanoi tuolloin.
”Sen lisäksi, että pidämme huolta ja pystymme havaitsemaan, mitä geosynkronisella radalla tapahtuu, meillä on myös viitteitä ja varoituksia, joiden perusteella tiedämme, että jotakin tavanomaisesta poikkeavaa tapahtuu, ja se edistää pitkälle pelotetta”, Guetlein sanoi.
Monien Yhdysvaltain armeijan ja tiedusteluyhteisön satelliittien tarkat ominaisuudet ja tekniset tiedot ovat edelleen tuntemattomia.
Artikkelin julkaissut space.com