APRO-tiedostot ja Iowan laskeutuminen

kirjoittanut Kevin Randle

Ne, jotka ovat vasta-alkajia, eivät ehkä tiedä paljonkaan APRO:sta (Aerial Phenomena Research Organization), jonka perusti Coral Lorenzen 1950-luvun alussa. Tuohon aikaan oli kaksi merkittävää UFO-organisaatiota, joista APRO oli toinen ja National Investigations Committee on Aerial Phenomena (NICAP) toinen. Pienempiä, paikallisia järjestöjä oli kymmeniä, ellei satoja. Olin jäsenenä Denverin UFO-yhdistyksessä 1960-luvun lopulla, mutta se oli Denverin alueella toimiva ryhmä, jolla ei ollut varsinaista tutkintaosastoa.

Jim & Coral Lorenzen

 

Mainitsen APRO:n sen koon, tuhansien jäsenten ja Coralin vuoksi, ja myöhemmin Jim ja Coral Lorenzen julkaisivat useita hyviä kirjoja UFOista. Toisin kuin NICAP, joka näytti keskittyvän kongressin tutkimuksiin ja ilmavoimien painostamiseen avoimuuden puolesta, vaikka he toki keräsivätkin tuhansia UFO-raportteja, APRO keskittyi siihen, mitä saatettiin jo varhain pitää UFO-tutkimuksen reuna-alueina. Se keräsi raportteja laskeutumisista ja miehitetyistä havainnoista ja oli ensimmäinen amerikkalainen järjestö, joka tutki avaruusolentojen sieppaustapauksia. Vaikka heillä olikin tietoa Vilas-Boasin sieppauksesta vuonna 1957, he raportoivat siitä virallisesti vasta 1960-luvulla, kun Barney ja Betty Hillin tapausta tutkittiin. Mielenkiintoista on, että Betty Hill otti NICAP:n Don Keyhoeen yhteyttä havainnostaan ja sieppauksestaan. Lopulta hänen kiinnostuksensa siirtyi APRO:n puoleen.

Tässä on kyse siitä, että NICAP:n, J. Allen Hynekin UFO-tutkimuskeskuksen (CUFOS) tiedostot ja jopa monet, ellei jopa suurin osa Project Blue Books -hankkeen tiedostoista on kerätty erilaisten siviilitutkimus- ja tutkintaorganisaatioiden toimesta. Poikkeuksena olivat APRO:n tiedostot. Jim ja Coral Lorenzenin kuoltua 1980-luvun puolivälissä tiedostot päätyivät Lorenzenin lasten käsiin. Eri järjestöt ja yksityishenkilöt olivat vuosien mittaan yrittäneet saada asiakirjoja haltuunsa tuloksetta.

Esitän tämän lyhyen historian, jotta kaikki tämä voidaan asettaa asiayhteyteen. Kuten monet tietävät, David Marler, joka on perustanut National UFO Historical Records Centerin, jonka nimi ei sovellu helposti lausuttavaan lyhenteeseen, on ilmoittanut hankkivansa APRO:n arkistot. Tämä tarkoittaa, että hänen keskuksensa on nyt suurimman UFO-arkistokokoelman säilytyspaikka. Siihen sisältyy useiden ulkomaisten tutkijoiden ja järjestöjen tallenteita ja tutkimustoimintaa.

Marler ja hänen tiiminsä ovat digitalisoineet nämä tiedot organisaation päämajassa, mikä tarkoittaa, että yksittäisten tapausten etsinnät ja kaikki asiaankuuluvat tiedot tulevat haettaviksi, tai kuten Marler kirjoitti lehdistötiedotteessaan, tiedostot digitoidaan sähköistä varastointia, analysointia, siirtoa ja helppokäyttöisyyttä varten.

Mielenkiintoista on, että menneisyydessä on ollut UFO-tutkijoita, jotka ovat varjelleet tietojaan ja tiedostojaan sitkeydellä, joka vetää vertoja erilaisille valtion virastoille. Tämä este näyttää nyt jossain määrin murtuneen.

Kuten sanoin, tärkeintä tässä on APRO:n tiedostojen siirtäminen Marlerin ryhmään. Ne sijaitsevat tällä hetkellä Albuquerquessa, New Mexicossa, ja ne löytyvät osoitteesta www.nufohrc.org.

APRO oli ensimmäinen UFO-järjestö, joka otti vakavasti raportit laskeutumisesta ja avaruusolennoista. Se lähetti ensimmäiset tutkijat Pascagoulaan haastattelemaan Charles Hicksonia ja Calvin Parkeria. Ja olivat muutamassa tunnissa Socorrossa, New Mexicossa, haastattelemassa Lonnie Zamoraa siellä vuonna 1964 tapahtuneesta UFO-laskeutumisesta ja siellä havaitusta avaruusoliosta.

Yksi näistä APRO-tapauksista oli laskeutuminen Iowan maaseudulla 6. kesäkuuta 1972. Todistaja, joka APRO:ssa tunnettiin vain nimellä Mr. T., mutta hänen nimensä oli Edward Tieg. Hän kertoi, että valon välähdys kiinnitti hänen huomionsa. Hän luuli sitä lentokoneeksi, mutta esine tuli lähemmäksi. Hän näki, että se oli munanmuotoinen, ja kun se alkoi laskeutua, sen pohjasta kasvoi jalkoja. Hän sanoi, että se oli halkaisijaltaan noin kymmenen tai kaksitoista jalkaa ja korkeudeltaan viisitoista tai kaksikymmentä jalkaa. Hän sanoi, että se heitti varjon istuessaan maassa.

Edward Tiegin luoma kuvitus havainnosta.
Kevin Randlen tiedostoista

 

Se oli noin sadan metrin päässä. Luukku avautui, ja hänen mukaansa sieltä nousi ulos ihmisiä. Olennot olivat noin kaksimetrisiä ja heillä oli yllään yksiosainen lentopuku. He sekoilivat maississa, palasivat alukseensa ja se lähti lentoon.

Tutkijat laskeutumispaikalla.
Kuva: Kevin Randle.

 

Hän sanoi, että kun se nousi ilmaan, sen pohjasta leimahti sininen liekki, kuului karjunta ja jalat vetäytyivät sisään. Alueen maissivarastot näyttivät siltä kuin ne olisivat joutuneet pyörremyrskyyn, mutta ne eivät palaneet. Huomautan tässä yhteydessä, että Lonnie Zamora puhui sinisestä liekistä ja jyrinästä, kun alus nousi ilmaan. En ole varma, tiesikö Iowan maanviljelijä New Mexicon poliisista, joka kuvaili joitakin samoja piirteitä.

Vaikka hän ei halunnut puhua havainnosta, hän antoi kuvauksen siitä, mitä hän oli nähnyt. Kuten UFO-raporteissa niin usein tapahtuu, tälläkään havainnolla ei ollut muita silminnäkijöitä, vaikka alueella oli ollut muita samaan aikaan.

 

Artikkelin julkaissut kevinrandle.blogspot.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.