John Titor ja IBM 5100

Vuonna 1975 IBM julkaisi ensimmäisen massatuotetun kannettavan tietokoneen, IBM 5100.

Se oli uskomatonta tuohon aikaan: integroitu 5 tuuman CRT-monitori, 64 kilotavua RAM-muistia ja kyky ajaa ohjelmia, jotka oli tarkoitettu suuremmille, kalliimmille koneille, kaikki noin salkkuun mahtuvan laitteen sisällä.

Itse asiassa, IBM 5100 oli poikkeuksellisen lähellä muuttua maailman ensimmäiseksi PC-tietokoneeksi, titteli jonka sai muutama kuukausi aiemmin Altair 8800.

Mutta IBM 5100 oli muutakin kuin kannettava tietokone. Se sisälsi salaisen ominaisuuden, joka pysyi tuntemattomana kansalta yli 15 vuoden ajan, kunnes tultiiin vuoteen 2000.

Tämä vuosi oli se, jolloin John Titor oletetusti saapui meidän maailmamme aikalinjalle.

The IBM 5100 personal computer
kuva: Marcin Wichary via CC by 2.0

2036

John Titorin tarina alkaa vuodesta 2036.

Titor kuului seitsemän henkilön ryhmään, jotka oli valittu lähtemään matkalle ajan halki. Hän oli elänyt läpi kauheuksien maailmassa, jonka itsekkyys, kyynisyys ja korruptoituneet hallitukset olivat tuhonneet, ydinsodalla.

Asioiden vaikeuttamiseksi teknologiaa tuolloin uhkasi UNIX-järjestelmän ajanlaskun loppu vuonna 2038.

IBM 5100 oli juuri se mitä he tarvitsivat. Sillä oli kyky debugata ja emuloida koodia eri ohjelmointikielten välillä, mikä oli tärkeä komponentti kun halutaan korjata teknologia-arkkitehtuuri heidän romahtaneessa maailmassaan.

Valitettavasti sellaista vain ei löytynyt helposti vuonna 2036.

Ja niinpä Titorin tehtävä oli suorasukainen: Matkata ajassa taaksepäin, käyttäen alkeellista aikakonetta, ja hankkia IBM 5100 -tietokone.

IBM 5100 pelastaa

Vaikka tämä oli vain pieni palanen John Titorin legendaa, ilmeisesti se on kuitenkin koko myytin alkuperä. Titor ei olisi koskaan lähtenyt aikamatkalle mikäli tarinasta ottaa pois IBM 5100:n ja vuoden 2038 ongelman.

Ja mielenkiintoista on, että se perustuu ihan oikean elämän ongelmaan.

Meidän tarvitsee “debugata” eri legacy-tietokoneohjelmia vuonna 2036. UNIXilla on ongelma vuonna 2038. – John Titor

IBM 5100:ssa oli kuin olikin funktionaalisuus, jota oltiin pidetty salassa. Tuohon aikaan ohjelmat tukivat lähinnä BASIC-ohjelmointikieltä, mutta IBM 5100:ssa oli kyky emuloida ohjelmia sekä system/3:n BASICilla että system/370:n APL-kielellä (“system” tässä viittaa IBM:n keskuskoneisiin). Bob Dubken mukaan, joka oli yksi IBM 5100:n suunnittelijoista, tämä funktio piilotettiin koska “oltiin huolissaan siitä miten [IBM:n] kilpailijat käyttäisivät sitä.”

Tämä osuus tarinasta on varmistettavissa todeksi.

Vaikka toiminto olisikin piilotettu, erityisesti vuosina 2000-2001, todennäköisimmin kansalla ei ollut mitään hajua sen olemassaolosta. Kuka sitten postasikin John Titorin nimellä, hän tiesi mitä hän oli etsimässä.

Joten kun UNIXin ajanlasku loppuu vuonna 2038, se on ilmeisesti suuri ongelma, ja vuonna 2036 vaaditaan kykyä “takaisinmallintaa” tai debugata tiettyä koodia, jotta estettäisiin teknologinen maailmanloppu. 5100 voi olla tähän tarkoitukseen käyttökelpoinen.

Unixin ajanlaskun loppu 2038

UNIXin ajanlaskun loppu on oikea huoli.

Ajanlaskuongelma esiintyy siinä miten tietokoneet mittaavat aikaa. Ne eivät laske aikaa päivissä, vaan sekunneissa.

Ongelma on, että tietokoneilla on rajoittunut ajanlasku. Joten kun ne saavuttavat tuon rajan, voi tulla pahoja ongelmia.

Vuoden 2038 UNIX-ongelma juontaa juurensa 32-bittisten kokonaislukujen käytöstä. Kun 32-bittiset UNIX-järjestelmät saavuttavat tuon rajan kello 03:14:07 UTC tiistaina, tammikuun 19. päivä 2038, tapahtuu 32-bittinen ylivuoto.

Siitä hetkestä eteenpäin ajanlasku on vuodessa 1901.

Tämä aiheuttaa sen, että käyttöjärjestelmät ja tietyt ohjelmistot vikaantuvat, ellemme saa estettyä tämän tapahtumista.

Ongelma ei rajoitu ainoastaan UNIX-koneisiin, vaan kaikkiin koneisiin jotka käyttävät 32-bittistä kokonaislukumuuttujaa, sekä UNIX-ajanlasku, saavuttavat saman virherajan (64-bittiset koneet, jotka ovat yleistymässä nykyään, eivät kärsi 2038 UNIX-ongelmasta).

Y2K-bugin ympärillä oli samanlaista hässäkkää, ja sellaiset ongelmat voivat jopa tuoda alas joitain kaupallisia palveluja. Microsoft Zune, esimerkiksi, kärsi karkausvuosiongelmasta, joka aiheutti sen että Microsoft Zunet ympäri maailman jäätyivät kello 01:30 itäistä aikaa, keskiviikkona, joulukuun 31. päivä 2008.

Nämä virheet, vaikkakin kinkkisiä, olivat selvästikin korjattavissa. Me emme vielä ole nähneet UNIX-ajanlopun vaikutusta.

Ja se on juuri John Titorissa hassua: vaikka suurin osa hänen “ennustuksistaan” osoittautuivat vääriksi, kuten mikä tahansa hyvä urbaanilegenda, hänen tarinassaan on monia totuuden siemeniä. Siinä on myös moraalinen viesti ja varoitus: Muuta tapasi, tai asiat menevät vikaan.

Ehkä on myös aika päivittää tietokone.

  Artikkelin julkaissut Stranger Dimensions

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.