5G ja unen laatu: Miksi uniapnea lisääntyy räjähdysmäisesti?

Uniapnea on yksi vaikeimmista sairauksista hoitaa. Sairauteen liittyy hengityksen pysähtyminen unen aikana. Alkuvaiheen oireisiin kuuluu väsymys päiväsaikaan, nukahtelu ja muita sekundäärioireita ja -sairauksia.

Hengityksen pysähtyminen johtaa hapenpuutteeseen ja toistuviin ‘heräämissignaaleihin’ aivoissa. Nämä ‘heräämissignaalit’ eivät aiheuta suoraan heräämistä; sen sijaan, se vaikuttaa muiden kehon toimintojen kautta kuten nostamalla pulssia ja verenpainetta. Seurauksena on uni joka ei palauta, joka yleensä johtaa väsymykseen päiväsaikaan.

Epänormaalit paussit hengityksessä kestävät yli 10 sekuntia ja johtavat happivajeeseen veressä. Tämä johtaa happivajeeseen kudoksissa; ja se johtaa hengityksen uudelleenkäynnistävään reaktioon. Kaiken tämän myötä unensaanti häiriintyy pahasti ja kehon palauttavat toiminnot häiriintyvät.

Uniapnean riskitekijöitä:

  • lihavuus
  • nenän tukkoisuus
  • ylisuuret kitarisat
  • kurkkulihasten relaksaatio
  • alkoholin, unilääkkeiden, nikotiinin käyttö
  • alaleuan (synnynnäiset) epämuodostumat
  • paisuneet pehmytkudokset
  • electrosmog / sähkömagneettinen saaste

Jos uniapneaa ei hoida, voi esiintyä kroonisia sairauksia (esim. korkea verenpaine, sydänkohtaukset, infarktit). Jos uniapneaa epäillään, tulee suorittaa lepotutkimus. Henkilön unen analyysilla määritetään häiriintyykö hengitys niin merkittävästi, että sitä pitäisi hoitaa.

Tiede on vuosikymmeniä käsitellyt uniapnean diagnoosia ja kliinistä kuvaa. Nyt ensi kertaa mukaan on otettu ulkoisia tekijöitä ja ympäristön vaikutuksia, kuten makuuhuoneen sähkömagneettinen säteily. Vaikka tämän teorian kannattajia on edelleen vähän, ongelma aletaan vähitellen ottaa vakavasti.

GEOVITAL Academy on tukenut potilaita, joilla on ollut uniapneaa. Potilaat ovat pitkään käyttäneet CPAP* -laitteita hengityksen apuna. Kiinnostavaa kyllä, akaikki makuuhuoneen säteilyarviot uniapneasta kärsivillä paljastivat lisääntyneen sähkömagneettisen säteilysaasteen määrän johtuen joko voimavirtakaapeleista tai asunnon sähköjen kaapeloinnista — makuuhuoneen seinät altistivat sängyn alueen suuresti säteilylle.

Suojaustoimien ja kytkimien asentamisen jälkeen kaksi kolmasosaa kaikista uniapneapotilaista kykeni nukkumaan ilman CPAP-laitettaan; hengityksen lamaantuminen oli kadonnut täysin!

*CPAP tulee sanoista Continuous Positive Airway Pressure; laite joka antaa tietyn kiinteän määrän paineistettua ilmaa ja sitä käytetään obstruktiivisen uniapnean, häiriintyneen unihengityksen ja kuorsauksen hoidossa.

Artikkelin julkaissut Geovital


Monissa EMF Academyn artikkeleissa on puhuttu siitä miten sähkömagneettinen säteily vaikuttaa unen laatuumme. Kuitenkin mielestäni on nyt tullut aika kirjoittaa pidempi postaus siitä ja miksi makuuhuoneen suojaaminen säteilyltä on niin tärkeää.

Tässä ei nyt syvennytä siihen mitä sähkömagneettinen säteily on tai mitä muita kuin uneen vaikuttavia riskejä siitä aiheutuu, mutta voit lukea asiasta lisää esim. tästä linkistä.

Aloitetaan sillä miten sähkömagneettinen säteily vaikuttaa uneen.

Säteilyn vaikutus uneen

Puhelimien ja Wifilaitteiden säteily vaikuttaa monilla eri tavoilla uneen:

Sähkömagneettinen säteily ja melatoniinin tuotanto

Sähkömagneettisen säteilyn tiedetään vähentävän tuotetun melatoniinin määrää kehossa. Melbournen yliopiston sähkötekniikan laitos teki asiasta tutkimuksen.

He saivat selville, että sähkömagneettinen säteily haittaa melatoniinin tuotantoa. Melatoniini on hormoni, joka säätelee unta ja vireystilaa. Pääasiallinen syy melatoniinin tuotannon häiriintymiselle on, että käpylisäke (elin joka tuottaa melatoniinia ja muita hormoneja) tulkitsee sähkömagneettisen säteilyn signaalit valoksi. Käpylisäke ajattelee, että ulkona tai huoneessa on edelleen valoisaa, ja se rajoittaa melatoniinin tuotantoa.

Tutkimuksen tiivistelmän loppuosa sanoi:

“…tulokset näyttävät, että melatoniinin tuotanto merkittävästi häiriintyy heikoille sähkömagneettisille säteille altistumisesta, mikä voi mahdollisesti johtaa pitkäaikaisiin terveysvaikutuksiin ihmisillä.”

Me tiedämme, että sähkömagneettinen säteily voi vaikuttaa unen määrään ja laatuun. Tämän perusteella on helppoa ymmärtää sen terveysvaikutuksia.

Uni on uskomattoman tärkeää kehomme uusiutumiselle. Unessa solut regeneroituvat ja poistavat kuona-aineita, ja ilman kunnollista unta tuo työ häiriintyy. Kun solumme eivät ole terveitä, se vaikuttaa myös sisäelinten toimintaan.

Epäterveet solut johtavat myös mutaatioihin ja hermojärjestelmän toiminnan häiriintymiseen. Sähkömagneettisten säteiden suojalaitteita markkinoivat usein näyttävät kuvia soluista ennen ja jälkeen.

Sähkömagneettinen säteily ja solujen toiminta

Solumme häiriintyvät unenpuutteesta, mutta myös säteily itsessään voi häiritä solujen toimintaa suoraan. Weston A Price Foundationin tutkimus sai selville, että kännykkäsäteily vaikuttaa suoraan kehojemme kykyyn tuottaa terveitä soluja.

Sen lisäksi tutkimukset ovat selvittäneet, että sähkömagneettinen säteily voi häiritä sisäistä kelloamme ja dramaattisesti heikentää saamamme unen laatua.

Sähkömagneettinen säteily häiritsee sisäistä kelloa

Vuoden 2012 tutkimus, joka on julkaistu Iranian Journal of Science and Engineeringissä, sai selville, että suurjännitetornien lähellä työskentelevät saivat dramaattisesti huonompaa unta johtuen heidän altistuksestaan sähkömagneettiselle säteilylle töissä. Tutkimus erityisesti tarkasteli unen laatua, ei ainoastaan määrää.

On täysin järkeenkäypää olettaa, että kun me nukumme yöllä ja heräämme huonosti nukkuneena, sähkömagneettinen säteily voi olla syypää ilmiöön, ja asiaa kannattaa ehdottomasti selvitellä enemmän.

Tästä syystä kirjoitin kokonaisen postauksen sähkömagneettisesta säteilystä makuuhuoneessa, jossa on myös paljon vinkkejä miten vähentää säteilyaltistusta unen laadun parantamiseksi. (Tsekkaa myös tämä)

Maailman terveysjärjestö ja sähkömagneettisen säteilyn häiriöt

Maailman terveysjärjestö julkaisi vuonna 2007 Environmental Health Criteria Monograph 238:n. Tämän dokumentin tarkoitus oli tiivistää tutkimustieto sähkömagneettisesta säteilystä ja sen vaikutuksista ihmisen terveyteen. Viidennessä kappaleessa (kohdassa 5.2.5), he tiivistävät aiemmat tutkimukset seuraavasti:

“Uni on monimutkainen biologinen prosessi, jota keskushermosto kontrolloi ja se on tarpeen yleisen terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Mahdollisuus sille, että sähkömagneettinen säteily voisi heikentää unta, on ollut kahden eri tutkimuksen kohteena. EEG:tä on käytetty määrittämään unen parametrit, Åkerstedt et al. (1999) raportoivat että terveiden koehenkilöiden jatkuva altistus 50 hertsin taajuiselle 1 mikroteslan magneettikentälle öisin häiritsi unta. Tässä tutkimuksessa kokonaisunimäärä, unen tehokkuus, unen vaiheet (vaiheet III ja IV), sekä hitaan unen aktiivisuus häiriintyivät merkittävästi altistuksen johdosta, kuten kävi myös unen syvyydelle. Graham & Cook (1999) raportoivat, että toistuva, mutta ei jatkuva, altistuminen 60 hertsin ja 28 mikroteslan magneettikentille öisin johti vähäisempään uneen, heikentyneeseen unen tehokkuuteen, suurempaan II vaiheen unessa vietettyyn aikaan, vähentyneeseen REM-uneen ja pitempään viiveeseen ensimmäisen REM-vaiheen esiintymiselle. Huonomman ja katkonaisemman unen lisäksi vapaaehtoiset raportoivat voivansa huonommin ja tunsivat olonsa vähemmän levänneiksi aamulla.”

Selvä, nyt kun me olemme käsitelleet sitä miten sähkömagneettinen säteily vaikuttaa uneen, puhutaan siitä mitä tälle voi tehdä.

Selvästikin eräs tavoitteemme on vähentää sähkömagneettista säteilyä makuuhuoneessa.

Miten vähentää säteilyä makuuhuoneessa ja parantaa unen laatua

Suurin osa näistä on käsitelty aiemminkin, joten ehdotukset on esitetty tiivistelmänä. On tärkeää puhua sen lisäksi, että miten sähkömagneettinen säteily negatiivisesti vaikuttaa elämänlaatuun, myös miten asian voisi korjata tai tilannetta parantaa.

1. Kännykkä pois

Tässä kohtaa ei pitäisi olla mikään yllätys, että kännykkäsäteily on sekä haitallista että myös yksi pahimmista sähkömagneettisen säteilyn lähteistä elämissämme. Se on sekä vaarallista terveydelle (tunnettu karsinogeeni) että heikentää suoraan unen laatua.

USA:ssa (ja todennäköisesti samalla tavalla kehittyneissä maissa) yli 50% ihmisistä nukkuu kännykkä sänkynsä vieressä.

Tämä ei ole mitenkään yllättävää kun miettii miten riippuvaisiksi me olemme näistä laitteista tulleet. Tyypillisesti me käytämme niitä ennen nukkumaanmenoa ja käytämme niitä herätyskelloina.

Tässä on pari vaihtoehtoa!

Ok vaihtoehto:

Kun olet lopettanut puhelimenkäytön, laita se lentomoodiin (tämä vähentää säteilyä huomattavasti) ja laita se huoneen toiseen laitaan. Tämä antaa sinun käyttää sitä herätyskellona (ja myöskin on pakko nousta sängystä laittamaan se pois päältä). Tärkeää on, että et nuku pää lähellä säteilylähdettä.

Hieman parempi vaihtoehto:

Jätä puhelin kokonaan toiseen tilaan ja laita se pois päältä ja hanki yksinkertainen mekaaninen herätyskello. Minulla on tällainen (se on kovaääninen!)

Paras vaihtoehto:

Aiemmat kaksi vaihtoehtoa ovat hyviä. Kuitenkin oman kokemukseni mukaan, tiedän että jos sanon laittavani sen pois päältä ennen nukkumaanmenoa, todennäköisesti kuitenkin unohdan niin tehdä.

Siksi parempi olisi tehdä omasta makuuhuoneesta tila täysin ilman puhelimia. Hanki mekaaninen herätyskello, lue hyvää kirjaa ennen nukkumaanmenoa (kuten tämä!) ja nauti rauhasta omassa makuuhuoneessa!

2. Laita WiFistä virrat pois yöksi

Jos et ole vielä lukenut tätä, rohkaisen lukemaan postaukseni Why You Should Turn Off WiFi At Night [And 3 Ways To Do It]. Tuossa artikkelissa syvennyn enemmän siihen miksi Wifi vaikuttaa terveyteemme ja kykyymme nukkua kunnolla.

Wifi-boksi tykittää kämpän täyteen sähkömagneettista säteilyä. Ymmärrän että nykyaikana on melkein mahdotonta asua asunnossa, jossa ei ole langatonta internetiä. Kuitenkin on monta syytä sille, miksi siitä kannattaa laittaa virrat pois nukkuessa. Ylläolevassa artikkelissa on muutamia keinoja laittaa internetistä sähköt pois yöksi automaattisesti ja aamulla sitten takaisin.

Tämä on yksinkertainen tapa vähentää säteilyä kodissa nukkuessa.

3. Likaisesta sähköstä eroonpääsy

Likainen sähkö lisääntyy sitä mukaa kun uusia teknologioita tulee markkinoille. Useimmat ihmiset eivät edes tiedä miten paljon sähkömagneettista säteilyä heidän kodeissaan ja makuuhuoneissaan on likaisen sähkön johdosta. Tämä on suuri säteilyn lähde, ja erittäin todennkäköisesti syy sille miksi ihmiset eivät saa öisin kunnolla unta.

Lue tästä mitä likainen sähkö on ja tästä miten vähentää sitä kotona.

4. Laita valot pois

Kirjoitin artikkelin turvallisista lampunpolttimoista, mutta tässä artikkelissa riittää tajuta, että jotkut hehkulamput ovat toisia pahempia, erityisesti makuuhuoneessa. Jotkut hehkulamput emittoivat sinistä valoa enemmän kuin toiset. Ehkä tiedätkin, että sininen valo ennen nukkumaan menoa vähentää melatoniinin eritystä ja vaikuttaa unen laatuun.

Sinun kannattaa ottaa pois LED-lamput ja CFL-lamput ja laittaa mieluummin vanhan tyylisiä hehkulankalamppuja. Hehkulankalamput eivät emittoi mitään säteilyä, ja niiden sininen valo on vähäinen. Lisäksi ne eivät pahenna kodin likaisen sähkön tilannetta.

5. Välttele tukiasemien mastoja

Tämä on jotain mistä puhutaan usein, mutta sille ei tehdä paljoakaan. Kännykkätukiasemat emittoivat suuria määriä sähkömagneettista säteilyä, ja niiden toimintasäde on suuri. Kirjoitin artikkelin siitä miten voit kartoittaa tukiasemat kotisi lähellä. Artikkelissa puhun myös tukiasemien mastojen vaaroista, joten en syvenny asiaan tässä enempää.

Paras tapa arvioida tukiasemien säteilyn määrää on hankkia laadukas säteilymittari (käytän tätä). On tärkeää mitata tukiasemasäteily, ja on myös tärkeää arvioida ja korjata säteilylle altistumista kotona.

Makuuhuoneen säteilyn vähentämiseksi ja paremman unen laadun varmistamiseksi tukiasemille on vaikeaa tehdä kauhean paljon yhtään mitään. Yksi mahdollisuus on hankkia Faradayn häkkitarpeet. Tämä on käytännössä hyttysverkkoa muistuttava verho, joka peittää sängyn ja pitää sähkömagneettisen säteilyn loitolla. Se voi ehkä tuntua äärimmäiseltä, mutta yllättyisit miten hyvin saat unta.

6. Heitä pois metallinen joustinpatja

Tämä voi kuulostaa oudolta, mutta se on mielestäni tärkeä askel. Jos tavoitteenasi on makuuhuone, joka mahdollistaa hyvän unen ja kehon korjaamisen, joustinpatjasta pitää päästä eroon.

Metallinen joustinpatja voi toimia sähkömagneettisen säteilyn antennina ja vahvistimena. Scientific American kirjoitti:

USA:ssa sängyn kehikot ja jouset tehdään metallista, ja sängyn pituus on tarkalleen puolet FM:n ja TV-lähetysten taajuudesta, joita on lähetetty 1940-luvulta lähtien. Säteily ympäröi kehomme niin, että kentän maksimivahvuus kehittyy 75 senttimetriä patjan yläpuolelle kehon keskelle. Nukkuessa oikealla kyljellä kehon vasen kylki altistuu SM-kentälle, joka on kaksi kertaa niin vahva kuin mitä oikea kylki absorboi.”

Tämä on helppo ratkaista hankkimalla vaahtomuovipatja (nettikaupoista saa erilaisia) tai mikä tahansa muu patja, jossa ei ole metallia sisällä. Paras ratkaisu on hankkia vaahtomuovipatja, jossa ei ole metallijousia tai kehikkoa.

Loppusanat säteilystä ja unesta

Sähkömagneettinen säteily vaikuttaa unen laatuun. Se vaikuttaa myös yleisesti meidän terveyteemme. Nukkuessa keho on varsin haavoittuvainen kun kaikki korjaustoimet ovat käynnissä. Kannattaa varmistaa, että keho on suojassa ja terve. Kokeile näitä ehdotuksia.

 

Artikkelin julkaissut EMF Academy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.