Mitä jos dinosaurukset eivät kuolleetkaan sukupuuttoon vaan kehittyivät?

Kuusikymmentäkuusi miljoonaa vuotta sitten asteroidi iskeytyi Maahan 10 miljardin atomipommin voimalla ja muutti evoluution kulkua. Taivas pimeni ja kasvit lakkasivat fotosyntetisoimasta. Kasvit kuolivat, ja sen jälkeen myös niitä ravintonaan käyttäneet eläimet. Ravintoketju romahti. Yli 90 prosenttia kaikista lajeista katosi. Kun pöly laskeutui, kaikki dinosaurukset kourallista lintuja lukuun ottamatta olivat kuolleet sukupuuttoon.

Mutta tämä katastrofaalinen tapahtuma mahdollisti ihmisen evoluution. Eloonjääneet nisäkkäät kukoistivat, mukaan lukien pienet proto-alkueläimet, joista kehittyi me.

Kuvitellaan, että asteroidi olisi jäänyt ohi ja dinosaurukset olisivat jääneet henkiin. Kuvittele, että pitkälle kehittyneet petoeläimet istuttavat lippunsa kuuhun. Dinosaurustutkijat, jotka löytävät suhteellisuusteorian tai keskustelevat hypoteettisesta maailmasta, jossa nisäkkäät uskomatonta kyllä valloittavat maapallon.

Tämä saattaa kuulostaa huonolta tieteiskirjallisuudelta, mutta siinä käsitellään syvällisiä, filosofisia kysymyksiä evoluutiosta. Onko ihmiskunta täällä vain sattumalta, vai onko älykkäiden työkalujen käyttäjien evoluutio väistämätöntä?

Aivot, työkalut, kieli ja suuret sosiaaliset ryhmät tekevät meistä planeetan hallitsevan lajin. Homo sapiens -ihmisiä on 8 miljardia seitsemällä mantereella. Painon perusteella ihmisiä on enemmän kuin kaikkia villieläimiä.

Olemme muokanneet puolet maapallon maasta ruokkiaksemme itsemme. Voisi väittää, että ihmisen kaltaisten olentojen oli pakko kehittyä.

Paleontologi Dale Russell ehdotti 1980-luvulla ajatuskokeilua, jossa lihansyöjädinosaurus kehittyi älykkääksi työkalujen käyttäjäksi. Tämä ”dinosauroidi” oli isoaivoinen, hänellä oli vastakkaiset peukalot ja hän käveli pystyasennossa.

Se ei ole mahdotonta, mutta epätodennäköistä. Eläimen biologia rajoittaa sen evoluution suuntaa. Lähtökohtasi rajoittaa päätepisteitäsi.

Jos keskeytät opinnot, sinusta ei todennäköisesti tule aivokirurgia, lakimiestä tai Nasan rakettitutkijaa. Mutta sinusta voi tulla taiteilija, näyttelijä tai yrittäjä. Elämässä valitsemamme polut avaavat joitakin ovia ja sulkevat toisia. Näin on myös evoluutiossa.

Mieti vaikka dinosaurusten kokoa. Jurakaudella sauropodi-dinosaurukset, Brontosaurus ja sen sukulaiset kehittyivät 30-50 tonnin painoisiksi jättiläisiksi, jotka voivat olla jopa 30 metriä pitkiä – kymmenkertaisesti norsun painoon verrattuna ja yhtä pitkiä kuin sinivalas. Tämä tapahtui useissa ryhmissä, kuten Diplodocidae-, Brachiosauridae-, Turiasauridae-, Mamenchisauridae- ja Titanosauria-ryhmissä.

Tämä tapahtui eri mantereilla, eri aikoina ja eri ilmastoissa, aavikoista sademetsiin. Muista näissä ympäristöissä eläneistä dinosauruksista ei kuitenkaan tullut superjättiläisiä.

Näitä eläimiä yhdisti se, että ne olivat sauropodeja. Jokin sauropodien anatomiassa – keuhkot, ontto luusto, jossa on suuri lujuus-painosuhde, aineenvaihdunta tai kaikki nämä asiat – avasi niiden evoluutiopotentiaalin. Sen ansiosta ne kasvoivat suuriksi tavalla, jota yksikään maaeläin ei ollut tehnyt ennen eikä ole tehnyt sen jälkeen.

Samoin lihansyöjädinosauruksista kehittyi toistuvasti valtavia, kymmenmetrisiä, monitonnisia saalistajia. Sadan miljoonan vuoden aikana megalosaurideista, allosaurideista, karharaodontosaurideista, neovenatorideista ja lopulta tyrannosauruksista kehittyi jättimäisiä huippupetoja.

Dinosaurukset tekivät isoja ruumiita hyvin. Isot aivot eivät niinkään. Dinosaurusten aivojen koon kasvaminen ajan myötä oli heikko suuntaus. Jurakauden dinosauruksilla, kuten Allosauruksella, Stegosauruksella ja Brachiosauruksella, oli pienet aivot.

Myöhäisliitukauden lopulla, 80 miljoonaa vuotta myöhemmin, tyrannosauruksilla ja ankkasyöjillä oli kehittynyt suuremmat aivot. Mutta koosta huolimatta T. rexin aivot painoivat vain 400 grammaa. Velociraptorin aivot painoivat 15 grammaa. Ihmisen keskimääräiset aivot painavat 1,3 kiloa.

Dinosaurukset pääsivät ajan mittaan uusiin markkinarakoihin. Pienet kasvinsyöjät yleistyivät ja linnut monipuolistuivat. Pitkäjalkaiset muodot kehittyivät myöhemmin, mikä viittaa kilpavarustelukilpailuun nopeajalkaisten saalistajien ja niiden saaliin välillä.

Dinosauruksilla näyttää olleen yhä monimutkaisempi sosiaalinen elämä. Ne alkoivat elää laumoissa ja kehittivät taidokkaat sarvet taistelua ja näyttämistä varten. Silti dinosaurukset näyttävät toistavan itseään ja kehittyneen jättimäisiksi kasvinsyöjiksi ja pieniaivoisiksi lihansyöjiksi.

Dinosaurusten 100 miljoonan vuoden historiassa on vain vähän sellaista, joka viittaisi siihen, että ne olisivat tehneet jotain radikaalisti erilaista, jos asteroidi ei olisi puuttunut asiaan. Meillä olisi luultavasti yhä jättiläismäisiä, pitkäkaulaisia kasvinsyöjiä ja valtavia tyrannosauruksen kaltaisia petoeläimiä.

Niillä olisi ehkä kehittynyt hieman suuremmat aivot, mutta ei ole juurikaan todisteita siitä, että ne olisivat kehittyneet neroiksi. Ei ole myöskään todennäköistä, että nisäkkäät olisivat syrjäyttäneet ne. Dinosaurukset hallitsivat ympäristöään aivan loppuun asti, kunnes asteroidi iski.

Nisäkkäillä puolestaan oli erilaisia rajoitteita. Ne eivät koskaan kehittyneet jättimäisiksi kasvinsyöjiksi ja lihansyöjiksi. Mutta ne kehittivät toistuvasti suuria aivoja. Massiiviset aivot (yhtä suuret tai suuremmat kuin meillä) kehittyivät valaille, siittimille, paaluvalaille, norsuille, leopardihylkeille ja apinoille.

Nykyään muutamilla dinosaurusten jälkeläisillä – linnuilla, kuten variksilla ja papukaijoilla – on monimutkaiset aivot. Ne osaavat käyttää työkaluja, puhua ja laskea. Nisäkkäillä, kuten apinoilla, norsuilla ja delfiineillä, on kuitenkin suurimmat aivot ja monimutkaisin käyttäytyminen.

Takaako dinosaurusten hävittäminen siis sen, että nisäkkäille kehittyisi älykkyys?

No, ehkä ei.

Lähtökohdat voivat rajoittaa päätepisteitä, mutta ne eivät myöskään takaa niitä. Steve Jobs, Bill Gates ja Mark Zuckerberg jättivät kaikki opintonsa kesken. Mutta jos opintojen keskeyttäminen tekisi sinusta automaattisesti miljardöörin, jokainen opintonsa keskeyttänyt olisi rikas. Vaikka aloittaisitkin oikeasta paikasta, tarvitset mahdollisuuksia ja onnea.

Kädellisten evoluutiohistoria viittaa siihen, että evoluutiomme oli kaikkea muuta kuin väistämätöntä. Afrikassa kädelliset kehittyivät isoaivoisiksi apinoiksi, ja 7 miljoonan vuoden aikana niistä syntyi nykyihminen. Muualla kädellisten evoluutio kulki kuitenkin hyvin erilaisia polkuja.

Kun apinat saapuivat Etelä-Amerikkaan 35 miljoonaa vuotta sitten, ne vain kehittyivät useammaksi apinalajiksi. Ja kädelliset saapuivat Pohjois-Amerikkaan ainakin kolme kertaa, 55 miljoonaa vuotta sitten, 50 miljoonaa vuotta sitten ja 20 miljoonaa vuotta sitten. Silti ne eivät kehittyneet lajeiksi, jotka tekevät ydinaseita ja älypuhelimia. Sen sijaan ne kuolivat sukupuuttoon syistä, joita emme ymmärrä.

Afrikassa, ja vain Afrikassa, kädellisten evoluutio otti ainutlaatuisen suunnan. Jokin Afrikan eläimistössä, kasvistossa tai maantieteessä johti apinoiden evoluutioon: maalla elävien, isokokoisten, isoaivoisten, työkaluja käyttävien kädellisten. Vaikka dinosaurukset olivat kadonneet, evoluutiomme tarvitsi oikean yhdistelmän tilaisuuksia ja onnea.

 

Artikkelin julkaissut anomalien.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.