Teollinen ruoka uhkaa ihmiskunnan eloonjääntiä

Vuosia olen ajanut luomuruokavaliota, joka auttaa optimoimaan terveyttä, välttämään yleisimpiä terveysongelmia ja auttaa regeneroimaan ympäristöä. Luomuruoan valitseminen vähentää altistumista hyönteismyrkyille, kasvimyrkyille, geenimanipuloidulle ruoalle, synteettisille lisäaineille sekä nanopartikkelilisäaineille, joista monikaan ei ole ruoka-aineiden listalla.

Ympäristön suojelemisen ja maaperän eheyttämisen lisäksi luomun suosiminen tukee myös eläinten hyvinvointia ja edistää kasvi- ja eläinkunnan biodiversiteettiä. Valitettavasti amerikkalaiset syövät uskomattoman paljon prosessoitua ruokaa, mutta 57.9% siitä on ultraprosessoitua1 — tuotteita spektrin toisessa päässä, jotka ovat ”huomattavasti muunneltuja”, jotka on yhdistetty lihavuuteen,2 muihin sairauksiin ja ennenaikaiseen kuolemaan useissa tutkimuksissa.3,4,5,6,7

Kehittyneissä maissa syödään yleisesti merkittäviä määriä prosessoitua ruokaa, ja tautitilastot paljastavat tämän trendin seuraamukset. Mikä tahansa ruoka, joka ei suoraan tule puusta, maasta, puskasta, vedestä tai köynnöksestä tulkitaan prosessoiduksi.

Riippuen siitä määrästä muutoksia joita ruoka käy läpi, prosessointi voi olla minimaalista tai merkittävää. Esimerkiksi jäädytetyt hedelmät yleensä ovat minimaalisesti prosessoituja, kun taas pizza, limu, mikroateriat ja laboratoriossa luotu ruoka ovat ultraprosessoituja.8

Prosessoidun ja ultraprosessoidun ruoan lisääntyminen ruokavaliossa on vaikutuksiltaan suuresti piilossa. Se uhkaa yleistä ruokaturvaa. Vaikka ruokapuutarhoista on tullut suosittuja viime vuosina, harva kasvattaa oman ruokansa nykypäivänä, ja luottaa ennemmin prosessoituun tarvikkeeseen ruokakaupassa, josta iso osa on tehty patentoiduista, geenimanipuloiduista aineksista.

Kuka hyötyy geenimanipuloidusta ruoasta? Patenttien omistajat — suuret, kansainväliset korporaatiot, jotka pitävät huolta osakkeenomistajistaan ja sen sijaan, että ne palvelisivat paikallisyhteisöjä, joissa sato kasvatetaan, ne vetävätkin kaikki voitot omiin taskuihinsa. Tohtori Vandana Shiva on ollut teollisuusruoan ja geenimanipuloitujen ruokien pakottamisen äänekäs kriitikko9, ja hän on alleviivannut sitä miten monet yhteiskunnalliset ja ympäristöongelmat syntyvät juuri patenttiruokajärjestelmästä.

Ruoan teollistuminen uhkaa ihmiskunnan eloonjääntiä

Independent Science Newsin artikkelissa10 Shiva puhuu siitä miten edistysmieliset yritykset teollistaa globaali ruoantuotantojärjestelmä yhä suuremmalla määrällä feikkiruokaa ja feikkilihaa uhkaa vääjäämättömällä tuholla ihmiskuntaa:

“Ruoka ei ole hyödyke, se ei ole vain ’tavaraa’ joka on lyöty mekaanisesti ja keinotekoisesti laboratoriossa ja tehtaassa yhteen. Ruoka on elämä. Ruoka pitää sisällään kaikkien olentojen panoksen, joista ruokaverkko koostuu, ja se sisältää potentiaalin ylläpitää ja eheyttää elämän verkkoa.
Ruoalla on myös potentiaali sekä terveyteen että sairauteen, riippuen siitä miten se on kasvatettu ja prosessoitu… Kuten muinaiset Upanisadit meitä muistuttavat, ’Kaikki on ruokaa, kaikki on jonkun toisen ruokaa’…
Hippocrates sanoi ‘Olkoon ruoka lääkettäsi.’ Ayurvedassa, Intian muinaisessa elämäntieteessä, ruokaa nimitetään termillä ‘sarvausadha’, lääke joka kiroaa kaikki taudit.
Teolliset ruoantuotantojärjestelmät ovat supistaneet ruoan hyödykkeeksi, ’tavaraksi’ jota voidaan sitten tuottaa laboratoriossa. Siinä prosessissa sekä planeetan terveys että meidän terveytemme on lähes tuhoutunut.
75% planeetan maaperän, veden, biodiversiteetin tuhoutumisesta ja 50% kasvihuonepäästöistä tulee teollisesta maanviljelystä, joka myös kontribuoi 75% ruoasta peräisin oleviin kroonisiin sairauksiin.

Mikä tärkeintä, maanviljelyn teollistuminen, jossa kemikaalien suurkäyttö on normi, denaturoi maaperän, tuhoaa sen hedelmällisyyden, eikä sitä kautta pääse orgaanista materiaa takaisin. Tämän seurauksena se köyhdyttää maaperän ja muuttaa sen aavikoksi — täydeksi vastakohdaksi verrattuna siihen mitä terveellinen systeemi tekee.

Teollinen maanviljely uhkaa myös globaaleja vesivaroja, se imee niistä pohjavedet nopeammin kuin mitä ne täyttyvät ja saastuttaa sen mikä jää jäljelle myrkyllisillä ja liiallisilla ravinteilla, jotka edistävät myrkyllisten levien kasvua, mikä johtaa suuriin kuolleisiin alueisiin. Kasvi- ja eläinkunnan diversiteetti — erityisesti pölyttävät hyönteiset — tuhoutuvat myös kemiallisella monokulttuurilla.

Kun tarkastelee ekologista sykliä kokonaisuutena, selvästi näkee miten teollinen maanviljely on asteittaisen tuhon veturi, ja kuitenkin tätä tuhon sykliä puolustellaan ruoan hinnalla ja tarpeella ruokkia massat. Vaikka me todellakin tarvitsemme ruoan tuotantoa edullisesti, nykysysteemi on uskomattoman lyhytnäköinen toiminnassaan.

Vaikka se auttaisikin tällä hetkellä, sen ympäristövaikutukset luovat maailman jossa tulevat sukupolvet eivät voi kasvattaa ruokaa tai löytää juotavaa vettä. Voi kuulostaa liioittelulta, mutta me olemme todella äkkiarvaamattoman lähellä hetkeä, jolloin suuret määrät ihmisiä kuolevat, ellemme me radikaalisti ja yhtäkkisesti muuta kurssia.

On tärkeää tajuta, että kun pintamaaperä katoaa, siinä ei voi kasvattaa enää ruokaa huolimatta siitä miten paljon kemikaaleja siihen laitetaan. Vuonna 2014 Maria-Helena Semedo, luonnonvarojen apulaisjohtaja YK:n alaisessa FAO-järjestössä, varoitti, että maailman pintamaaperä tulee katoamaan kokonaan alle 60 vuodessa.11

Nykypäivänä se tarkoittaa, että meillä on noin 55 vuotta aikaa jäljellä. Vesikatkot tulevat olemaan ongelma ympäri maailmaa.

Polku nälättömään maailmaan

Kuten Shiva huomautti,12 “Biodiversiteetti-intensiivinen ja myrkkyvapaa maatalous… tuottaa enemmän ravintoaineita per eekkeri ja samalla elävöittää planeettaa. Se näyttää meille polun kohti ’Nälätöntä Maailmaa’… ” Hän myös huomautti, että vaikka teollinen maatalous käyttää 75% saatavilla olevasta viljelymaasta, se tuottaa vain 30% ruoasta, jota me oikeasti syömme.

“Samaan aikaan pienet, biodiversiteetiltään hyvät farmit käyttävät 25% maasta, ja ne tuottavat 70% syömästämme ruoasta”, hän kirjoittaa.13 “Tällä tahdilla jos teollisen maanviljelyn ja teollisen ruoan osuus ruokavaliossamme kasvaa 45%:n, meidän planeettamme on kuollut. Siinä ei ole elämää eikä ruokaa.
Feikkiruokaan ja Feikkilihaan syöksyminen päättömästi, tietämättömänä ruokamme ja ruokakulttuurimme moninaisuudesta, sekä biodiversiteetin roolista terveytemme ylläpidossa, on naula planeetan ja terveytemme arkkuun.

Shiva vastaa Impossible Foodsin puolustukseen GM-soijasta

Tässä kohtaa olet varmaankin kuullut jo viimeisimmästä ruokahärdellistä: Impossible Burger14,15,16,17 jota monet vegaanit ja Piilaakson sijoittajat ovat pitäneet vastauksena ympäristöongelmiin, joita luetaan karjan syyksi. Impossible Foodsin feikkiliha tehdään GM-soijasta, jonka yritys on erityisesti valinnut sen ”kestävyyden” takia. Ylempi johtaja Rebekah Moses kertoi FoodNavigator-USAlle:18

“Me olemme ahkeroineet suuren määrän ja olemme luottavaisia että GM-soijaa käyttämällä me emme ota askelta taaksepäin kestävyyden suhteen.

Independent Science Newsin artikkelissa19 Shiva tyrmää firman väitteen, sanoen:

“Ottaen huomioon sen seikan, että 90% monarkkiperhosista on kadonnut Roundupin käytön seurauksena, ja me elämme sitä mitä tiedemiehet nimittävät ”hyönteismaailmanlopuksi”, GM-soijan käyttäminen ei todellakaan ole ’ympäristöllisesti vastuullinen valinta’.”

Shiva myös huomauttaa miten yrityksen ”täysi tietämättömyys” siitä miten kasvimyrkkyvastustuskykyiset superrikkaruohot ajavat yhä suurempaa määrää myrkyllisten torjunta-aineiden käyttöä.

Kuten St. Louis Post-Dispatch raportoi,20 2,4-D:n yhteys syöpään ja rauhastoiminnan epätasapainoon on tiedossa, sekä myös sen kulkueutumispotentiaali — sitä tullaan ruiskuttamaan miljoonille eekkereille viljelysmaata Keskilännessä ja Etelä-USA:ssa tänä vuonna. Yritykset rajoitaa dicamban käyttöä Arkansasissa, joka on tuhonnut dicambaa sietämättömät satokasvit parin viime vuoden aiikana, ovat myös menneet mönkään, ja lainsäätäjät ovat valinneet sen sijaan lakien höllentämisen.21

“Aikana jolloin ympäri maailman Roundupin ja GM-ruoan kieltoa ajava liike kasvaa, GM-soijan edistäminen ’feikkilihana’ harhaan johtaa syöjää sekä burgerin ontologian suhteen, että turvallisuuden suhteen”, Shiva kirjoittaa Independent Science Newsissa.22

Impossible Burger — Myrkyllisen glyfosaatin merkittävä lähde

Todellakin, hetki sitten Moms Across American pyynnöstä tehty testaus23 paljasti, että Impossible Burger sisältää glyfosaattia — itsestäänselvyys kun ottaa huomioon että se on tehty GM-soijasta,  kun kasvimyrkky imeytyy koko kasviin eikä sitä voi pestä pois.

Kuten Moms Across America raportoi toukokuun 16, 2019:24

“(Glyfosaatin ja sen hajoamisen AMPAksi) kokonaisvaikutus oli 11.3 ppb. Moms Across America myös testasi Beyond Meat -burgerin ja tulos oli 1 ppb …
Tätä uutta tuotetta markkinoidaan ratkaisuna ’terveelliseen’ syömiseen, kun itse asiassa 11 ppb suuruinen glyfosaattiannos voi olla erittäin vaarallinen. Jo 0.1 ppb glyfosaattia on näytetty25,26,27 muuttavan yli 4000 geenin toimintaa maksassa, munuaisissa, ja aiheuttavan vakavia sisäelinvaurioita rotilla.28
Impossible Burger on tehty GM-soijasta, jonka on näytetty aiheuttavan sisäelinvaurioita eläinkokeissa29 ja sen on näytetty merkittävästi eroavan ei-GM-soijasta.30
GM-ainekset Impossible Burgerissa, joka sisältää geneettisesti muokattua hiivaa ja GM-soijan leghemoglobiini-proteiineja,31 joista 46 on salaisia ja testaamattomia,32 on vieläkin huolestuttavampaa monille kuluttajille kuin glyfosaatin terveysvaikutukset johtuen sen raportoidusta allergisesta potentiaalista,33 jonka valmistajakin myöntää.

Moms Across America huomauttaa myös, että Impossible Foods väittää keskeisen ainesosan sen feikkilihassa — leghemoglobiini-soijan — “olleen ruokaa satoja tuhansia vuosia”, tohtori Michael Hansen, vanhempi tiedemies kuluttajaliitossa (Consumers Reportsin divisioona), on sanonut ”Tämä ei ole kategorisesti totta”. Samassa artikkelissa Living Maxwell sanoo:

“Impossible Foodsille lähetetty sähköposti kysyi ’Miten Impossible Burgerin heme voisi olla ’identtistä’ ihmisten syömään hemeen tuhansia vuosia sitten sekä muihin ruokiin jos te olette sitä geneettisesti muokanneet?’ eikä siihen olla vielä saatu vastausta.34

Lisäksi,35 Living Maxwell huomauttaa että vaikka yritys kertoi USA:n elintarvikevirastolle, että soijaleghemoglobiini oli ”huomattavasti samankaltainen” kuin proteiinit joita lihassa ja muissa kasviksissa on, Impossible Foods nyt kertoo asiakkailleen (verkkosivuillaan) että tämä GM-heme on ”identtistä” kuin mitä muista ruoista löytyy.

Miten paljon GM-aineksia Impossible Burgerissa onkaan?

Moms Across America varoittaa myös, että GMO-soija ei välttämättä ole Impossible Burgerin ainoa ainesosa, joka aiheuttaa glyfosaattikuormitusta.36 Useat ainesosat sen feikkilihassa ovat myös geenimanipuloituja (vaikka ei ole tiedossa käyttääkö yhtiö geenimanipuloituja ainesosia niistä), ja jotkut saattavat olla kuivikkeita,37  joita juuri ennen sadonkorjuuta on ruiskutettu glyfosaatilla.

Lyhyesti, mikä tahansa tai kaikki seuraavat aineet voivat olla mahdollisesti GMO:ta ja glyfosaattikontaminoituneita:

”…soijaproteiinikonsentraatti, auringonkukkaöljy, luonnolliset makuaineet, perunaproteiini, metyyliselluloosa (mahd. perua puuvillasta), hiivauute38 , hapatettu dekstroosi, muunneltu ravintotärkkelys, soijaleghemoglobiini, soijaproteiini-isolaatti, sekoitettu Tocopheroli (E-vitamiini)39 … tiamiinihydrokloridi40 (B1-vitamiini), natriumaskorbaatti41 (C-vitamiini), niasiini, pyridoxiinihydrokloridi (B6-vitamiini), riboflaviini (B2-vitamiini), B12-vitamiini.”42

Hypoteettisesti Impossible Burger voi olla lähes kokonaan geenimuunneltua, sillä vain neljä ainesosaa sen listalla ei ole mahdollisesti geenimuunneltua: vesi, kookosöljy, sinkkiglukonaatti ja suola. Shivaa lainataksemme:43

“Tuoreet oikeustapaukset ovat näyttäneet kytkökset Roundupin ja syövän välillä. Kun vastuuta kasautuu lisää44 syöpään liittyen, investoinnit Roundup-soijaan sokaisevat markkinat. Taikka toiveet siitä, että kuluttajien kusettaminen voi pelastaa Bayer/Monsanton.

Lihankaltaiset tuotteet ovat pelkkää voitontavoittelua ja ihmisten kontrollointia

Shiva huomauttaa myös toisen ”ontologisen sekaannuksen” liittyen erityisesti feikkilihateollisuuteen. Impossible Foodsin mukaan geenimanipuloitu hiivajaloste ”heme” on se mikä Impossible Burgerissa ”tuo makoisan makuelämyksen ja aromin, jota lihaa syövät kuluttajat kaipaavat.”45

“Luulin kasvisruokavalion olevan vain vegaaneille ja kasvissyöjille, ei lihansyöjille”, Shiva sanoo.46 Mutta se mikä todella ajaa feikkilihateollisuutta ei ole vegaaninen mielenlaatu, vaan päätavoite on korvata oikea liha kokonaan patentoiduilla tuotteilla.

“Todellakin, feikkiruokien promoaminen liittyy enemmän GM-maatalouden elvyttämiseen ja roskaruokateollisuuteen, sekä niitä kohtaaviin uhkiin, jotka syntyvät tietoisuuden kasvaessa kaikkialla luomusta, paikallisesta, tuoreesta ja aidosta ruoasta todellisena ruokana, joka eheyttää planeetan ja terveytemme”, Shiva kirjoittaa.
”Tämä liittyy liikevoittoon ja kontrolliin. Ne jotka hyppäävät feikkiruoan matkaan, heillä ei ole tietoa tai tietoisuutta myötätunnosta eläimiä kohtaan, elämän verkostoa kohtaan, eikä elävän ravinnon roolista tuon verkoston kutojana.
Heidän yhtäkkinen heräämisensä ’kasvisruokavalioon’, mukaanlukien GM-soijaan, on ontologinen rikkomus ruokaa kohtaan elävänä järjestelmänä joka yhdistää meidät ekosysteemeihin ja muihin olentoihin, mikä kertoo tietämättömyydestä sitä kulttuurien moninaisuutta kohtaan joka käyttää kasveja ravinnossaan.

Lyhyesti, feikkilihan yleistyminen on yritys saada aikaan sama ruoantuotannon kontrolli jonka Monsanto ja muut ovat saaneet aikaan patenteillaan ja GM-siemenillään.

Nyt he haluavat saavuttaa saman asian eläintuotteilla, ja kun elävät eläimet on eliminoitu ja korvattu patentoiduilla kasveista saatavilla vaihtoehdoilla — aivan kuten kaupattavat perintölajikkeet ja perinteiset siemenet korvataan patentoiduilla, joista on pakko maksaa — yksityiset yritykset kontrolloivat ruoan toimitusketjua.

Kuten Shiva huomauttaa, feikkiruoan nousu ja massiivinen kasvu ei ratkaise mitään ongelmistamme, mutta ”kiihdyttää ryntäystä romahdukseen” ruoantuotantojärjestelmässämme, ekologiassamme, ihmisten terveydessä ja viljelijöiden elinkeinoissa. Lisäisin vielä, että se kiihdyttää henkilökohtaisen vapauden eliminaatiota, koska se joka kontrolloi ruokaa, kontrolloi kansaa.

Impossible Foods hyökkää regeneratiivisen viljelyn kimppuun

Kuten kerroin jo kesäkuun 26. päivän 2019 artikkelissa, “Impossible fools at Impossible Burger,” Impossible Foods suoraan hyökkää regeneratiivista viljelyä kohtaan sen vuoden 2019 raportissa,47 jossa se väittää ruoholla ruokittujen karjaeläinten tuottavan suurempia määriä kasvihuonekaasuja kuin lehmien, jotka ovat saaneet konsentraattia (CAFO).48,49

Huolimatta todisteista50 jotka osoittavat ruoholla ruokitun karjan olevan nettopäästöissä negatiivisen puolella, kun kaikki relevantit seikat otetaan huomioon.

Kolmannen osapuolen elinkaarianalyysin51 (LCA) mukaan — jonka on toteuttanut sama yritys joka teki Impossible Burgerin LCA:n — White Oakin laidunmaiden karjan lihan hiilijalanjälki (joka on regeneratiivinen karjatila) on huomattavasti pienempi kuin perinteisen CAFO-lihan, sillä “systeemi tehokkaasti kaappaa maaperän hiilen ja paikkaa suurimman osan lihantuotannon päästöistä.”

Ottaen huomioon kaikki yksityiskohdat, mukaanlukien sisäsyntyiset päästöt, lannoitepäästöt, maaperän hiilisidonta, kasvuston hiili, sekalaiset viljelytoimet, teurastus ja kuljetus, nettohiilipäästöt naudanlihan tuotannossa White Oakilla olivat negatiiviset 3,5 kg hiiltä per kilo lihaa, mikä tekee tästä integroidun, holistisen järjestelmän, joka on kuusi kertaa hiilitehokkaampi kuin keskimääräinen CAFO-tuotantomalli.

Sillä aikaa Impossible Foodsin soijapohjainen feikkiliha on emittoi edelleen hiilipäästöjä. Civil Eatsin raportin mukaan52 vaikka ruoholla ruokittu naudanliha on 3,5 kg nettohiilinielu, perinteinen soijapapu tuottaa 2kg hiilipäästöjä jokaista ruokakiloa kohden, ja herneproteiini (jota Beyond Burgerissa käytetään lihankorvikkeena) tuottaa 4 kg hiilipäästöjä jokaista ruokakiloa kohden.

Miten feikkilihaa voidaan pitää ympäristöystävällisempänä vaihtoehtona kuin regeneratiivista maanviljelyä? Hiilipäästöjen lisäksi geenimanipuloitu soija ei tee mitään maaperän eheyttämiseksi tai parantamiseksi, ei hyönteisten tai villieläinpopulaatioiden suojelemiseksi, ei tee mitään kasvattaakseen kasvidiversiteettiä eikä mitään parantaakseen kuluttajien terveyttä.

Päinvastoin, maissi ja soija, jotka molemmat ovat geenimanipuloituja, hävittävät ruohotasankoja USA:sta ”nopeimpaan tahtiin sitten 1930-luvun”, Washingont Post kirjoitti vuonna 2013.53

Tämä laidunmaiden ja preerioiden konvertointi yksikasviseksi pelloksi voi olla ympäristövaikutuksiltaan pahimpien joukossa. Kuten Christian Science Monitor huomautti,54 preerian palauttaminen (joka kuulu regeneratiivisen maatalouden malliin) “parantaa veden saatavuutta ja sitoo hiiltä maaperään”.

Regeneratiivisen maanviljelyn skaalautuvuuden ymmärtäminen

Kun Impossible Foodsilta pyydettiin kommenttia epäjohdonmukaisuuteen, heidän edustajansa sanoi Civil Eatsille, että he “yrittävät lisätä tietoisuutta siitä, että ruoholla ruokittu laajamittainen tuotanto ei ole yksinkertaisesti skaalautuvaa”. Poislukien heidän kysymyksen sivuuttaminen ja vastaamatta jättäminen, tämä väite ei perustu myöskään kunnolla todellisuuteen. Kuten White Oaks Pasturesin omistaja Will Harris sanoi Civil Eatsille:55

“White Oak Pastures ei tule koskaan olemaan monikansallinen korporaatio. Aidosti humaani, regeneratiivinen, reilu maatila ei tule koskaan skaalautumaan kansalliselle tasolle — ja vielä vähemmän kansainväliselle. Sen sijaan jokaisessa maaseutupiirikunnassa kaikissa 50 osavaltiossa tulisi olla yksi tai kaksi White Oak Pasturesia. Se on se miten asia oli ennen.”

Toisin sanoen, ei tule sekoittaa regeneratiivista maataloutta teolliseen maatalouteen, jossa pieni määrä yrityksiä tuottaa suurimman osan ruoasta.

Regeneratiivinen malli vaatii maatilojen määrän kasvattamista, ei karjan määrän kasvattamista per maatila. Tällä on hyötyjä siviili- ja paikallisyhteisötasolla, joita on vaikeaa hinnoitella rahallisesti.

Vastauksena Impossible Foodsin perusteettomaan hyökkäykseen regeneratiivista maanviljelyä vastaan, Harris antoi avoimen kutsun56 Impossible Foodsin toimareille vierailla maatilalla saadakseen paremman ymmärryksen siitä miten regeneratiivinen laiduntaminen oikeasti toimii.

Lannoiteteollisuus on suuri metaanipäästäjä

Aiheeseen liittyvissä uutisissa, tuore tutkimus57 sai myös selville, että lannoiteteollisuus on suuri metaanipäästäjä Amerikassa, joka tuottaa 29 gigagrammaa metaania vuodessa — yli 100 kertaa enemmän metaania kuin aiemmat estimaatit 0.2 gigagrammaa vuodessa.

Lannoiteteollisuuden päästöt yksinään ovat kolme kertaa suuremmat kuin mitä Environmental Protection Agency arvioi kaikkien muiden metaania päästävien alojen yhteensä tuottavan, lukema joka on 8 gigagrammaa metaania vuodessa. Syy tälle suurelle metaanipäästöjen määrälle lannoiteteollisuudessa johtuu siitä, että se käyttää maakaasua (joka on suurimmaksi osaksi metaania). John Albertson kertoi New Atlasille:58

”Me otimme yhden pienen teollisuudenalan, josta useimmat eivät ole kuulleetkaan, ja saimme selville että sen metaanipäästöt olivat kolme kertaa suuremmat kuin mitä EPA oli arvioinut kaiken teollisen tuotannon päästöjen olevan USA:ssa. Se kertoo meille, että on olemassa suuri aukko apriori-estimaattien ja todellisen elämän mittauksien välillä.
[M]aakaasu on suurimmaksi osaksi metaania, jonka molekyylikohtainen lämmityspotentiaali on suurempi kuin hiilidioksidilla. Suurten päästöjen tai vuotojen esiintyminen missään kohtaa toimitusketjua voisi tehdä maakaasusta merkittävämmän ilmastonmuutostekijän kuin aiemmin ollaan ajateltu.”

Ruokavalio on määräävä tekijä terveydessä ja pitkäikäisyydessä

Joku joka on tarpeeksi harhainen uskoakseen elävänsä pitkän, terveen elämän synteettisillä kemikaaleilla, toksisilla viljoilla (perinteisillä tai GMO-viljoilla täynnä kasvi- ja hyönteismyrkkyjä ja tuleennuttamisaineita) sekä samoista toksisista viljoista tehdyillä feikkilihoilla, hän tulee todennäköisesti ennemmin tai myöhemmin kokemaan herätyksen.

Vaikka voitaisiinkin väitellä loputtomiin siitä minkälainen ruokavalio on paras, ei ole yksinkertaisesti olemassa argumenttia sille miksi oikea ruoka olisi huonompaa kuin synteettinen ja toksinen. Ka ikki väitteet päinvastaisesta voidaan suoraa sivuttaa markkinointipuheina. Joten jos sinua kiinnostaa terveytesi ja hyvinvointisi, sinun tulee yksinkertaisesti tehdä oikeasta ruoasta prioriteettiasia. Voit aloittaa seuraavilla:

  • Keskity raakoihin, tuoreisiin ruokiin ja vältä prosessoitua ruokaa niin paljon kuin mahdollista (jos se on tölkissä, pullossa tai paketissa ja siinä on ainesosien lista, se on prosessoitua).
  • Korvaa limut ja muut makeutetut juomat puhtaalla, suodatetulla vedellä.
  • (Jenkkiläiseen päivittäistavarakaupan tuotteiden sijoitteluun liittyvä neuvo:) Osta ruokakaupan laitamilta jossa on terveysruoat, kuten lihat, hedelmät, kasvikset, munat ja juusto. Kaikki laitamilla ei ole terveellistä, mutta vältät monia ultraprosessoituja ruokia tällä tavoin.
  • Vaihtele ostamiasi ruokia ja tapaa jolla syöt niitä. Esimerkiksi, porkkanat ja paprikat ovat maukkaita dipattuina luomu-hummukseen.
  • Stressi luo fyysisen himon rasvalle ja sokerille, joka voi ajaa addiktiiviseen stressisyömiseen. Jos voit tunnistaa kun stressaannut ja etsit muita keinoja emootioiden vapauttamiselle, syömistapasi todennäköisesti paranevat.
  • Emotional Freedom -tekniikat (EFT) voivat auttaa vähentämään stressiä, muuttamaan syömistottumuksia ja luomaan uusia, terveellisempiä syömistapoja pitkäaikaisen terveyden tukemiseksi. EFT:stä lisää, miten se toimii stressin vähentämisessä ja tapojen muokkaajana, kts. aiempi artikkeli ”EFT Is an Effective Tool for Anxiety.”

Ei ole parempaa hetkeä kuin NYT — Toimi näin

Nyt kysymys kuuluu: jatkatko korruptoituneen, toksisen ja kestämättömän ruokajärjestelmän tukemista, jota Big Biotech, Monsanto/Bayer ja heidän teolliset shillinsä ja voitonnälkäiset kätyrinsä ovat vaivalla kasanneet? Se riippuu paljolti meistä itsestämme, kuluttajina, löystytämmekö heidän tiukkaa otettaan ruokajärjestelmästä ja rikommeko kahleet. Hyvä uutinen on, että virtauksen suunta on jo kääntynyt.

Kuluttajien maailmanlaajuisesti tullessa enemmän tietoisiksi ongelmista, joita geenimuunnellut ruoka-aineet ja toksiset kemikaalit aiheuttavat, yhä useammat kieltäytyvät proaktiivisesti syömästä näitä ruokia. Myöskin globaalit luomuviljelyn ja ruoholla ruokitun lihan alat ovat kasvussa. Tämä osoittaa yhden asian todeksi: Me voimme kaikki saada aikaan jotain jos me uutterasti työskentelemme samaa tavoitetta kohti.

Yksi parhaista asioista on ostaa ruokia paikalliselta tuottajalta, joka pyörittää pikkubisnestä ja käyttää eri menetelmiä regeneratiivista maataloutta edistääkseen. Voit myös liittyä luomuruokapiireihin, jossa ostat osuuden tilan tuotannosta, joten saat toistuvasti tuoretta ruokaa. Uskon, että ruokapiiriin liittyminen on hyvä investointi omaan terveyteen, mutta sen lisäksi myös paikallisyhteisöön ja talouteen.

Lisäksi kannattaa ottaa käyttöön ehkäisystrategioita, jotka voivat auttaa vähentämään toksisten kemikaalien saastutusta kehossa. Suosittelen näillä sivuilla käymistä oman maan kohdalla:

Organic Food Directory (Australia) Eat Wild (Canada)
Organic Explorer (New Zealand) Eat Well Guide (United States and Canada)
Farm Match (United States) Local Harvest (United States)
Weston A. Price Foundation (United States) The Cornucopia Institute
Demeter USA American Grassfed Association

Monsanto, Bayer ja heidän liittolaisensa haluavat teidän uskovan, että he kontrolloivat kaikkea, mutta totuus ei voisi olla päinvastaisempi. Te lukijat, suurina joukkoina, olette valta käsissänne. Työskennellään yhdessä biotalouden korttitalon romauttamiseksi. Muistakaa — se alkaa valitsemalla oikein kaupassa.

Lähteet

  Artikkelin julkaissut Mercola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.