Kuinka rikkaat UFO-fanit vahvistivat hörhöuskomuksia

kirjoittanut Keith Kloor

Vuonna 2017 60 Minutes -ohjelman haastattelussa Robert Bigelow ei epäröinyt, kun häneltä kysyttiin, ovatko avaruusolennot koskaan käyneet Maassa. ”On ollut ja on olemassa läsnäolo, avaruusolentojen läsnäolo”, sanoi Bigelow, Las Vegasissa asuva kiinteistömoguli ja Bigelow Aerospace -yrityksen perustaja, jonka NASA oli tilannut rakentamaan puhallettavia avaruusaseman asuintiloja. Bigelow oli niin varma, koska hän oli ”käyttänyt miljoonia ja taas miljoonia ja taas miljoonia dollareita” UFO-todisteiden etsimiseen. ”Olen luultavasti käyttänyt yksityishenkilönä enemmän rahaa kuin kukaan muu Yhdysvalloissa on koskaan käyttänyt tähän aiheeseen.”

Hän on oikeassa. 1990-luvun alusta lähtien Bigelow on rahoittanut runsaasti nykyajan UFO-historiaa käsittelevää pseudotiedettä, jossa tutkitaan kaikkea viljakuvioista ja karjan silpomisista avaruusolentojen sieppauksiin ja UFO-maahansyöksyihin. Jos nimeät jonkin UFOjen kaninkolon, 79-vuotias rahamies on varmasti syytänyt rahojaan sinne.

Mutta on myös todennäköistä, että Bigelow näkee asian toisin. Loppujen lopuksi sekä tiedotusvälineet että kongressi keskustelevat nyt juhlallisesti Yhdysvaltain hallituksen oletetusta massiivisesta UFOjen peittelystä. On jopa ehdotettu lainsäädäntöä X-arkistojen avaamiseksi! ”Amerikkalaisella yleisöllä on oikeus saada tietoa tuntemattomasta alkuperästä peräisin olevasta teknologiasta, ei-inhimillisestä älykkyydestä ja selittämättömistä ilmiöistä”, New Yorkin senaatin enemmistöjohtaja Chuck Schumer jyrisi hiljattain julkisessa lausunnossaan.

Tämä plutokraattien tukeman marginaalitieteen perintö iskee samaan aikaan, kun poliittinen puolueellisuus, yrityspropaganda ja salaliittojen lietsonta kylvävät edelleen epäluottamusta tiedettä kohtaan. Eräs lainsäätäjä, Tennesseen edustaja Tim Burchett, sanoi äskettäin: ”Paholainen on ollut tiellämme”, ja väitti, että sotilas- ja tiedustelupalvelut ovat ”peitelleet” UFO-raportteja.

Ryan Graves, executive director of Americans for Safe Aerospace, David Grusch, former National Reconnaissance Officer Representative of Unidentified Anomalous Phenomena Task Force at the U.S. Department of Defense, and Retired Navy Commander David Fravor take their seats as they arrive for a House Oversight Committee hearing titled
Ryan Graves, Americans for Safe Aerospace -järjestön toiminnanjohtaja, David Grusch, entinen tiedustelu-upseeri, Yhdysvaltain puolustusministeriön tunnistamattomien poikkeavien ilmiöiden työryhmän edustaja, ja eläkkeellä oleva laivaston komentaja David Fravor istuvat edustajainhuoneen valvontakomitean kuulemistilaisuudessa, jonka aihe on ”Tunnistamattomat poikkeavat ilmiöt: vaikutukset kansalliseen turvallisuuteen, yleiseen turvallisuuteen ja hallituksen avoimuuteen” Capitol Hillillä 26. joulukuuta 2023 Washingtonissa. kuva: Drew Angerer/Getty Images

Tällaiset puheet olivat aikoinaan vain internetin hörhöjen ja myöhäisillan salaliittoteemaisten radio-ohjelmien aluetta. Nyt se on osa poliittista valtavirtaa. Tämä ei tapahdu ilman, että Bigelow (ja muut varakkaat) voitelevat tietä lihavilla lompakoillaan. Esimerkiksi Laurance Rockefeller oli 1990-luvulla epäilemättä merkittävin UFOjen hyväntekijä. Rikas perijä rahoitti lukuisia UFO-paneeleita, konferensseja ja kirjojen pituisia raportteja, jotka pitivät lentävät lautaset julkisessa keskustelussa.

Tieteellisestä näkökulmasta katsottuna kaikki tämä raha tuntuu tuhlatulta hassuun etsintään, joka muistuttaa Isojalan tai Atlantiksen etsintää. Samaa voidaan sanoa Harvardin astrofyysikon Avi Loebin äskettäisestä Maan ulkopuolisen elämän todisteiden etsinnästä Papua Uuden-Guinean rannikolla, joka maksoi 150 000 dollaria ja jonka rahoitti kryptovaluuttamoguli Charles Hoskinson. Loebin polarisoivat väitteet avaruusolentojen teknologian jälkien löytämisestä ja ennakkoluulottomammasta ja kiihkottomammasta lähestymistavasta marginaalitieteisiin ovat keränneet todella huikean määrän mediajulkisuutta, mutta hänen tiedeyhteisökollegansa pyörittelevät silmiään.

Se on Loebin viimeisin temppu, sillä hän johtaa myös kiistanalaista UFO-projektia ja on aiemmin herättänyt kollegoidensa vihan outoilla väitteillä, jotka koskevat (tosin outoa) tähtienvälisen komeetan oletettavasti keinotekoista luonnetta. Steve Desch, astrofyysikko Arizonan valtionyliopistossa, kertoi hiljattain New York Timesille: ”Yleisö ei näe Loebissä sitä, miten tiede toimii. Eikä heidän pitäisi lähteä ajattelemaan niin.”

Totta, mutta kuten viestinnän tutkija Alexandre Schiele kirjoitti vuonna 2020 Journal of Science Communication -lehdessä julkaistussa artikkelissaan, ihmiset näkevät ”tiedettä” yleensä televisiossa, erityisesti kaapelikanavien, kuten Discoveryn ja History Channelin, sensaationhakuisissa ohjelmissa, joissa katsojia ”pommitetaan avaruusolennoilla, aaveilla, salaperäisillä ilmiöillä ja ihmeillä ikään kuin ne olisivat kiistattomia tosiasioita”.

Valitettavasti suuri osa tästä hölynpölystä on jossain vaiheessa peitetty arvovaltaisten instituutioiden laillisuuden auralla. Esimerkiksi Massachusetts Institute of Technology antoi hyväksyntänsä 1990-luvun alussa pidetylle avaruusolentojen sieppauksia käsitelleelle konferenssille, jonka Robert Bigelow auttoi maksamaan. Bigelow, joka on antelias akateemisen maailman hyväntekijä, antoi 1990-luvulla miljoonia myös Nevadan yliopistolle, jossa tutkittiin oletettuja psyykkisiä ilmiöitä, kuten telepatiaa, selvänäköisyyttä ja kuolemanjälkeisen elämän mahdollisuutta. (Viime vuosina miljardööri on suunnannut huomionsa ja rahansa suurelta osin kuolemanjälkeiseen elämään.)

Arvostetuissa yliopistoissa on todellakin pitkä perinne marginaalitieteiden alalla. Esimerkiksi kyseenalainen parapsykologian ala on olemassaolostaan velkaa Duken ja Harvardin yliopistoissa vuosikymmeniä jatkuneelle pseudotutkimukselle, jota varakkaat yksityiset mesenaatit ovat rahoittaneet. Jotkut kuuluisimmista ajattelijoistamme, kuten arvostettu psykologi William James, ovat menneet siihen lankaan. Usko marsilaisiin sai alkunsa suurelta osin varakkaasta harrastajatähtitieteilijästä Percival Lowellista, joka rakensi observatorion, joka yhä kantaa hänen nimeään. Eräs Arizonan yliopiston psykologian professori sai viime vuosina kritiikkiä siitä, että hän otti rahaa Pioneer Fund -rahastosta, jonka tekstiilimagnaatti perusti vuonna 1937 edistääkseen rasistista eugeniikkaa.

Lopulta nämä hullut jutut, olipa kyse ESP:stä tai UFOista, päätyvät kongressiin ja Pentagoniin. Näin päädymme siihen, että valtion rahoittamissa ohjelmissa on ihmisiä, jotka väittävät pystyvänsä taivuttamaan lusikoita mielensä avulla tai kävelemään seinien läpi. Ja näin päädymme siihen, että puolustusministeriö antoi Robert Bigelow’lle 22 miljoonaa dollaria vuosina 2008-2011 UFOjen, ihmissusien ja poltergeistien (vakavaan) tutkimiseen Utahissa sijaitsevalla maatilalla.

Tämä oli sama tila, jonka Bigelow oli jo ostanut luettuaan utahilaisessa sanomalehdessä tarinan, jonka mukaan tila oli täynnä UFOja, mukaan lukien yksi ”valtava, usean jalkapallokentän kokoinen alus”.

Kuulostaako tämä tutulta? Jos kuulostaa, se johtuu siitä, että viime viikkoina useita samanlaisia vaikeasti ymmärrettäviä, todisteettomia UFO-väitteitä on kaikunut kiistatta kongressin saleissa ja kaikissa televisiokanavissa. Kulmakarvoja nostattavimpia ovat tarinat talteen otetuista lautasista, piilotetuista avaruusolentojen ruumiista ja jalkapallokentän kokoisesta UFOsta, joka havaittiin sotilastukikohdan yllä.

Arvaa mitä: voit vetää linjan näistä järjettömistä väitteistä Bigelowin aikoinaan rahoittamien niin sanottujen tutkimusten laajaan arkistoon. Itse asiassa jotkut niistä ihmisistä, jotka hän palkkasi kirjoittamaan niitä, kuten astrofyysikko Eric Davis, ovat myöntäneet puhuneensa (suljettujen ovien takana) kongressin kanssa.

Ei ole liioiteltua sanoa, että UFO-innostus on vallannut Washington D.C.:n. Viime vuosina on järjestetty kolme kongressin kuulemistilaisuutta ja kaksi Pentagonin työryhmää. NASA antoi oman tuomionsa vuoden kestäneen tutkimuksen jälkeen. Kuten Timothy Noah kirjoittaa New Republic -lehdessä, ”UFOista on nopeasti tulossa Yhdysvaltain hallinnon tutkituin aihe”.

Ehkä, mutta Robert Bigelow kertoo, ettei kukaan ole tutkinut aihetta enemmän kuin hän. Hän saattaa olla oikeassa. Mitä tahansa viimeisin UFO-tietovuotaja sanookin ja mitä tahansa kongressi löytääkin, voitte lyödä vetoa, että Bigelow on jo maksanut siitä.

 

Artikkelin julkaissut Scientific American

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.