Betelgeuse pyöriikin ehkä lujempaa kuin on luultu

Astronomi J. Craig Wheeler Teksasin yliopiston Austinin osastolta on havainnut, että Betelgeuse, Orionin tähtikuvion olkapää, on ollut historialtaan paljon mielenkiintoisempi kuin ollaan luultu.

Kansainvälisen opiskelijajoukon kanssa tutkimusta suorittanut Wheeler on löytänyt todistusaineistoa siitä että punainen superjättiläistähti on saattanut syntyä kaksoistähtenä, jonka jättiläinen on myöhemmin nielaissut.

Kuva:  Betelgeuse – Thomas Wildoner

Tutkimus on julkaistu joulukuun 19. päivänä Monthly Notices of the Royal Astronomical Society -lehdessä.

Niinkin tunnetuksi tähdeksi Betelgeuse on mystinen. Astronomit tietävät sen olevan punainen jättiläinen, massiivinen tähti joka on elämänsä loppupäässä ja niinpä se on turvonnut moninkertaisesti alkuperäiseen kokoonsa nähden.

Joku päivä se räjähtää supernovana, mutta kukaan ei tiedä milloin. ”Se voi olla kymmenen tuhannen vuoden päässä tai se voi olla huomisiltana”, supernova-asiantuntija Wheeler sanoo.

Uusia vihjeitä Betelgeusen tulevaisuudesta antaa sen pyöriminen akselinsa ympäri. Kun tähti alkaa kasvaa superjättiläiseksi, sen pyörimisliikkeen olisi kuulunut hidastua. ”Se on kuin klassinen taitoluistelija joka ei laske käsiään vaan avaa ne auki”, Wheeler sanoo. Luistelijan avatessa kätensä, hän hidastuu.

Niin pitäisi myös Betelgeusen pyörimisnopeuden hidastua odotetusti, mutta tämä ei ole se mitä Wheelerin tiimi on havainnut. Leen Decinin Leuvenin yliopistossa ottamat infrapunakuvat Betelgeusesta vuodelta 2012 näyttävät kaksi materiakerrosta jotka ovat interaktiossa.

Kukaan ei tiedä tarkasti niiden alkuperää. Mutta ”fakta on”, Wheeler sanoo, ”että on olemassa todistusaineistoa siitä että Betelgeusella on käynnissä jotain vilinää tällä aikaskaalalla”, eli siis 100 tuhatta vuotta sitten jolloin tähti muuttui superjättiläiseksi.

 

Artikkelin julkaissut UFO Sightings Hotspot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.