Maapalloa ympäröi 1000 valovuoden supernovakupla

Kosmista tyhjiötä ympäröi monet tähtiä muodostavat alueet, jotka ovat syntyneet räjähdyksien seurauksena. Maapallo on keskellä läpimitaltaan 1000 valovuoden mittaista kuplaa, jonka tiheä pinta synnyttää monia uusia tähtiä.

Tutkijat ovat pitkään pohtineet sitä mikä on saanut tämän ”superkuplan” aikaan. Nyt uusi tutkimus ehdottaa, että tämä kosminen kupla on muotoutunut ainakin 15 voimakkaan tähtiräjähdyksen seurauksena.

Astronomit 1970-luvulla löysivät giganttisen tyhjiön nimeltään Paikalliskupla, kun he tajusivat että tämän kuplan sisällä ei ollut syntynyt yhtään tähteä 14 miljoonaan vuoteen. Ainoat tähdet kuplan sisällä joko olivat olleet olemassa ennen kuplan syntyä tai sitten muodostuneet kuplan ulkopuolella ja nyt liikkumassa kuplan läpi; Aurinkomme on eräs näistä kulkijoista.

Tämän tyhjiön ovat synnyttäneet useat supernovat. Tutkijat sanovat, että tähtien räjähdykset ovat singonneet ainetta, kuten vetykaasua, uusien tähtien synnyttämiseen suuren alueen laitamille, ja Paikalliskupla on jäänyt tyhjäksi.

Nature-julkaisun uudessa tutkimuksessa tutkijat ovat kartoittaneet tähtiä muodostavia alueita Paikalliskuplan ympärillä ja näin laskeneet miten nopeasti kupla laajenee.

Tämä on mahdollistanut tiimin selvittää miten monta supernovaa tarvitaan, että jättiläistyhjiö on voinut syntyä ja näin he paremmin ymmärtävät tähtiä synnyttävien alueiden syntymistä Linnunradalla.

 

Artikkelin julkaissut UFO Sightings Hotspot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.