Four pillars

Tutkijat löysivät viitteitä komeetan iskusta maapallolle Atlantiksen aikoihin

Edinburghin yliopiston tutkijaryhmä on löytänyt viitteitä komeetan osumasta maapallolle suurinpiirtein samoihin aikoihin kuin planeetalla on eletty nuorempaa Dryas-aikaa eteläisessä Turkissa.

Ryhmä on julkaissut löydöksensä journaissa Mediterranean Archaeology and Archaeometry otsikolla ”DECODING GÖBEKLI TEPE WITH ARCHAEOASTRONOMY: WHAT DOES THE FOX SAY?”

Aikaisempi todistusaineisto Grönlannista kerätyistä jääytimistä viittaa siihen, että komeetan isku on voinut johtaa nuoremman Dryas-kauden alkamiseen — maapallon kylmempään aikakauteen joka kesti noin 1000 vuotta.

Toinen evidenssi viittaisi myös siihen, että kylmempi aikakausi sai aikaan ihmisryhmien yhteenliittymisen viljan kasvattamiseksi, joka johti maanviljelyn kehittymiseen, mikä taas sitten johti suuriin harppauksiin teknologisissa ja yhteiskunnallisissa innovaatioissa, esim. neoliitiseen sivilisaatioon. Tutkijat kuvaavat julkaisussaan sitä kuinka he löysivät Göbekli Tepen, vanhimman tunnetuimman temppelipaikan, kivipaadesta todistusaineistoa joka viittaisi samoihin havaintoihin kuin jääytimien havainnot — että komeetta osui maapallolle suurinpiirtein 10,950 e.Kr.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.