Zombievirus leviää kun ikirouta sulaa

48 500 vuotta vanha zombievirus on herätetty uudestaan henkiin ranskalaislaboratoriossa. Maailman lämmetessä suuria alueita ikiroutaa sulaa, mistä tulee esiin materiaalia joka on ollut jään alla vuosikausia. Näihin kuuluu monenlaiset mikrobit, jotka ovat uinuneet jään alla vuosituhansia.

Tieteentekijät ovat nyt herättäneet henkiin useita ”zombieviruksia” Siperian ikiroudasta, joista yksi on lähes 50 000 vuotta vanha — ennätyspitkä aika virukselle palata takaisin leviämään muihin organismeihin.

Työn taustalla oleva tiimi, jota johtaa Jean-Marie Alempic, sanoo näiden virusten olevan potentiaalisesti uhka kansanterveydelle, ja lisätutkimuksia kaivataan jään alta paljastuvista taudinaiheuttajista.

”Neljännes pohjoisesta pallonpuoliskosta on ikiroutaa, koko ajan jäässä”, heidän tutkimuspaperinsa kirjoittaa. ”Johtuen ilmaston lämpenemisestä, ikiroudan lopullinen sulattaminen vapauttaa orgaanista materiaalia, joka on ollut siellä miljoonia vuosia, joka suurin osa on hajonnut hiilidioksidiksi ja metaaniksi, mikä näin kiihdyttää kasvihuoneilmiötä.”

48 500 vuotta vanha ameeban sisällä oleva virus on yksi 13:sta uudessa tutkimuksessa esitellystä, joista yhdeksää pidetään yli 10 000 vuotta vanhana. Tutkijat selvittivät, että jokainen niistä eroaa kaikista tunnetuista viruksista perimän suhteen.

Vaikka ennätysvirus löytyikin järvestä, muihin keruukohteisiin kuuluu mammutin turkki ja Siperian suden sisäelimet — jotka kaikki ovat hautautuneet ikiroutaan. Käyttäen ameebaviljelmiä tiimi osoitti, että viruksilla oli edelleen potentiaalia olla tarttuvia taudinaiheuttajia.

Nyt on myös suuria määriä bakteereita, joita vapautuu ympäristöön sen lämmetessä, mutta käytössämme olevat antibiootit saattavat tehdä niistä vaarattomia. Uusi virus — sellainen kuin Sars-Cov-2 — voisi olla paljon hankalampi kansanterveydelle, erityisesti kun asutus on siirtymässä pohjoisemmaksi.

”Tilanne voi olla tuhoisampi muinaisen tuntemattoman viruksen herättämisestä aiheutuvan kasvin, eläimen  tai ihmisen sairauden tapauksessa”, tutkijat kirjoittavat.

”Täten on legitiimiä pohtia muinaisten viruspartikkelien tarttuvana pysymisen ja takaisin kiertoon riskiä, kun ikirouta sulaa.”

Tiimi on hartaasti kaivanut esiin viruksia Siperiassa, ja aiemmassa tutkimuksessa he kertoivat löytäneensä 30 000 vuotta vanhan viruksen. Niinkuin tämä uudempi ennätysvirus, aiempi oli myös pandoravirus, joka on niin suuri, että se näkyy mikroskoopissa.

Herätetty virus on saanut nimen Pandoravirus yedoma, joka tunnustaa viruksen koon sekä ikiroutamaaston tyypin, josta se löydettiin. Tutkijoiden mielestä on vielä monia muita viruksia löytämättä, sellaisia jotka leviävät muutakin kautta kuin ameeboja pitkin.

Monet viruksista, joita ikiroudan sulatessa tulee esiin, ovat meille täysin tuntemattomia — vaikka nähtäväksi jää miten tarttuvia nämä virukset ovat niiden altistuessa ulkoympäristön valolle, lämmölle ja hapelle. Nämä kaikki kysymykset vaativat lisätutkimuksia.

Virologi Eric Delwart Kalifornian yliopistosta San Franciscossa on samaa mieltä, että jättiläisvirukset ovat vain alkusoittoa sille mitä tulee ikiroudan salaisuuksiin. Vaikka Delwart ei ollut mukana tutkimusryhmässä, hänellä on paljon kokemusta muinaisvirusten henkiinherättämisestä.

”Jos tutkijat ovat eristäneet eläviä viruksia muinaisesta ikiroudasta, on todennäköistä, että jopa pienemmät ja yksinkertaisemmat nisäkäsvirukset selviäisivät jäätyneinä vuosikausia.”

 

Artikkelin julkaissut UFO Sightings Hotspot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.