Pudasjärven UFO-havainnot inspiroivat valokuvaajaa

1960-luvun lopulla Pudasjärvi koki UFO-havaintojen aallon. Valokuvaaja Maria Laxin juuret ovat Pudasjärvellä. Lax on opiskellut London Film Schoolissa elokuvausta, ja hän erään Suomen vierailunsa aikaan löysi kokoelman ensikäden silminnäkijäkuvauksia näistä havainnoista. Löytö inspiroi hänen työtään suuresti.

Kokoelma UFO-havaintokertomuksia oli Marian isoisän, Soini Laxin koostama. Hän kutsui sitä nimellä Pudasjärven Ufot. Soini oli journalisti ja hän keräili kertomuksia 70-luvulla. Ne vaihtelevat mystisten valojen silminnäkijähavainnoista raportteihin omituisista olennoista ja väitteisiin avaruusolentojen abduktiosta.

Kuva: Maria Lax
Kuva: Maria Lax

Nämä tarinat kiehtoivat Mariaa-

“Aluetta ympäröi suuri erämaa, joten voit kuvitella miten kuumottavaa jokin tuollainen on,” Lax kertoi Wiredille. “Ihmiset usein kuvaavat näitä valoja kauniiksi ja väriä muuttaviksi, ja täysin hiljaisiksi. Oli myös joitain  jotka väittivät tulleensa abduktoiduiksi, ja joitain varsin pelottavia tarinoita — mutta ei niistä nyt sen enempää”.

Kuva: Maria Lax
Kuva: Maria Lax

Maria oli niin liikuttunut tarinoista, että hän päätti ottaa näiden havaintojen inspiroimia kuvia. Hän alkoi etsiytyä luontoon, mutta hän sanoo ettei halunnut toisintaa näitä havaintoja. Sen sijaan hän halusi kuvien projisoivan, niinkuin Wired selittää, ”sitä henkeä mitä nuo ihmiset kokivat.”

Kuva: Maria Lax
Kuva: Maria Lax

Hän on julkaissut käynnissä olevan projektinsa kuvia Instagramiin, ja työskentelee elokuvan parissa nimeltä Lights.

“En ole skeptikko, mielestäni jotain saattaa olla tuolla”, hän sanoo. ”Kuten eräs heistä sanoi minulle, olisi todella arroganttia ajatella että näin suuressa avaruudessa me olisimme ainoita.”

Kuva: Maria Lax
Kuva: Maria Lax

Hänen filminsä ei tule uskottelemaan ihmisille UFO-ilmiön olemassaolosta. Wired kirjoittaa, että se käsittelee enemmänkin ”yöaikaa ja siihen liittyvää yksinäisyyttä.”

Artikkelin julkaissut Open Minds

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.