Tieteilijät varoittavat ’välittömästä’ avaruusolentojen hyökkäyksestä — tarvitaan ’diplomatiasuunnitelma’

TikTokin ’aikamatkaaja’ sanoo avaruusolentojen laskeutuvan Maapallolle näillä näppäimillä

Toisin kuin yleisesti uskotaan, tähtienvälinen avaruus — kirjaimellisesti tähtien välinen tila — ei ole pelkkää tyhjää tilaa. Se on täynnä vetyä ja heliumia sekä yhä useampien tutkijoiden mukaan kehittyneitä avaruusolentojen yhteiskuntia.

Yksi näistä tutkijoista on John Gertz, joka on kirjoittanut uuden artikkelin, jonka nimi on osuvasti ”Interstellar Diplomacy”. Gertz on ollut mukana SETIssä (Search for Extraterrestrial Intelligence) jo vuosia, ja hän on kirjoittanut muutaman kiinnostavan artikkelin Scientific Americaniin.

Vaikka ihmiset eivät ole vielä valmiita aloittamaan tähtienvälistä matkaa (lähimmälle tähdelle pääseminen kestäisi kymmeniä tuhansia vuosia), muut, paljon kehittyneemmät sivilisaatiot voisivat olla. Itse asiassa, kun luet tätä juttua, ne saattavat olla jo matkalla luoksemme juuri nyt, syöksyen kohti Maata käsittämättömällä nopeudella. Mitä aiomme tehdä, jos ja kun ”ne” saapuvat?

Kirjoituksessaan Gertz väittää, että ”kontakti avaruusolentoihin saattaa olla nurkan takana”, ja tästä syystä hän ehdottaa, että maailman johtajien on kokoonnuttava yhteen ja laadittava virallinen suunnitelma diplomatiaa varten älykkään maan ulkopuolisen elämän kanssa.

“Kansakunnat eivät ole suunnitelleet mitään ensimmäisen havaitsemisen jälkeisiä toimia”, kirjoittaa kirjoittaja. Huomioikaa sana ”jälkiseuraukset”, joka viittaa merkittävästi järkyttävän tapahtuman jälkiseurauksiin.

John Gertz on "Interstellar Diplomacy" -kirjan kirjoittaja.
John Gertz on ”Interstellar Diplomacy” -kirjan kirjoittaja.

Jos Gertziä on uskominen, Maan ulkopuolisen älykkyyden erittäin epämiellyttävä vierailu saattaa olla edessä. ”Minä ja muut ovat haastaneet klassisen SETI-paradigman ja väittäneet, että ET:n parempi strategia yhteydenottoon olisi lähettää fyysisiä luotaimia aurinkokuntaamme tätä tarkoitusta varten”, hän toteaa.

ChatGPT:n nousun myötä on helppo kuvitella, että paljon kehittyneempi järjestelmä tai älyllisen elämän muoto, joka on moninkertaisesti kuolevaisia älykkäämpi, ottaa meihin yhteyttä — ehkä jopa valtaa planeettamme. Teoriassa teknisesti kehittynyt sivilisaatio voisi jo tuntea englannin kielen tai kaikki 7000 ihmisen nykyisin käyttämää kieltä. Miksi ”heillä” olisi mitään kiinnostusta oppia meidän kielemme? Helpottaakseen yhteydenpitoa ihmisiin, tietenkin.

Getzin mukaan ”muukalaisluotain saattaisi käydä vuoropuhelua Maan kanssa lähes reaaliajassa, eikä niinkään vuosisatojen tai vuosituhansien mittaisella tähtien välisellä edestakaisella matkalla”. Toisin sanoen meidän pitäisi olla valmiita ensikontaktiin.

Nebraska-Lincolnin yliopiston oikeustieteellisen korkeakoulun avaruusoikeuden professori Frans von der Dunk sanoi Daily Express US:lle, että ”tähtienvälisen diplomatian” määrittely ei ole niin helppoa kuin voisi kuvitella. ”En halua olla pilkallinen, mutta koska kyseessä ei ole vakiintunut termi tai käsite, se voi tarkoittaa mitä tahansa”, akateemikko sanoo.

Hän lisää kuitenkin, että sana ”diplomatia” ”ymmärretään tavallisesti välineeksi, jolla viestitään valtioiden välillä (juridinen sana, joka tarkoittaa ’maata’ tai ’kansakuntaa’) kansallisten etujen suojelemiseksi ja kansainvälisten konfliktien välttämiseksi mahdollisimman pitkälle.”

Tähtienvälinen avaruus on tähtien välinen tila (Kuva: Getty).
Tähtienvälinen avaruus on tähtien välinen tila (Kuva: Getty).

Näyttää siis siltä, että ”tähtienvälisen diplomatian” loogisin merkitys olisi luultavasti ”yhteydenpito yhtäältä Maapallon valtioiden, mahdollisesti kollektiivisesti (joko Yhdistyneiden Kansakuntien kautta tai muuten), ja minkä tahansa Maapallon valtioon verrattavissa olevan yksikön välillä jossain aurinkokunnan ulkopuolella.”

Lyhyesti sanottuna, sanoo van der Dunk, ”tähtienvälistä diplomatiaa” ei ole vielä olemassa, koska emme ole olleet yhteydessä mihinkään tällaiseen Maan ulkopuoliseen yksikköön.”

Avi Loeb, luonnontieteiden professori ja Harvardin Institute for Theory & Computation -instituutin johtaja, kehottaa lukijoita kuitenkin jättämään huomiotta sen, ettei termiä ole vielä olemassa, ja keskittymään sen sijaan mahdollisuuksiin olla vuorovaikutuksessa kehittyneiden muukalaisten sivilisaatioiden kanssa.

“Meidän pitäisi olla tyytyväisiä tilaisuuteen oppia Maan ulkopuolisilta vierailijoilta, koska he saattavat edustaa teknologista tulevaisuuttamme”, arvostettu tiedemies ehdottaa. ”Älykkäiden olentojen suurin ilo”, hän uskoo, ”on oppia tuntematonta. Eikä ole parempaa tapaa saavuttaa se kuin tavata kaukaa tuleva sanansaattaja.”

Miltä nämä ”sanansaattajat” hänen mielestään näyttäisivät?

“Minulla ei ole aavistustakaan”, Loeb vastaa. ”En mieluummin kuvittele kuin tutkin. Kun lähdet treffeille, on parempi pysyä ennakkoluulottomana kuin katsoa peiliin ja kuvitella itsesi kaltainen ihminen, koska olet todennäköisesti yllättynyt tai pettynyt, jos olet kehittänyt odotuksia etukäteen.”

Mutta jos he tulevat, miten me kommunikoimme heidän kanssaan? Loppujen lopuksi se, että ihmisillä on suu ja me käytämme näitä aukkoja kommunikoidaksemme keskenämme, ei tarkoita, että kehittyneet muukalaisten sivilisaatiot, jos niitä edes on olemassa, kommunikoivat samalla tavalla. Loeb on samaa mieltä.

Tästä syystä hän uskoo, että meidän on ehkä käännyttävä tekoälyn puoleen. ”Saatamme joutua käyttämään omia tekoälyjärjestelmiämme tulkitsemaan heidän tekoälyjärjestelmiään”, israelilais-amerikkalainen teoreettinen fyysikko sanoo. Tämä johtuu siitä, että ”tekoälymme saattaa tuntea sukulaisuutta heidän tekoälyynsä enemmän kuin meihin. Olemme jo kehittäneet Maapallolle muukalaismielen suurten kielimallien, kuten ChatGPT:n, muodossa.”

 

Artikkelin julkaissut express.co.uk

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.