Kadonnut Gondwanan manner löytynyt Intian valtamerestä

Tiedemiehet ovat varmentaneet Intian valtameressä sijaitsevan Mauritiuksen alla sijaitsevan ”kadonneen mantereen” olemassaolon. Saari on jäänyt jäljelle Gondwana-supermantereen hajoamisesta, joka alkoi noin 200 miljoonaa vuotta sitten.

Maankuoren osa, joka sittemmin tuli tuoreen laavan peittämäksi volkaanisten purkausten seurauksena on ilmeisesti pieni palanen muinaista mannerta, joka irtosi Madagascarin saaresta kun Afrikka, Intia, Australia ja Etelänapamanner irtosivat ja muodostivat Intian valtameren.

Tutkijat Witsin yliopiston School of Geosciences:ta, German Research Centre for Geosciences:ta ja Oslon yliopistosta

sanovat, että uusi todistusaineisto tästä hajoamisesta kertoo hajoamisen olevan monimutkainen hajoamisprosessi joka tapahtui eri kokoisten mantereen kuoren palasten ajelehtiessa erilleen kehittyvässä Intian valtameren syvänteessä.

Gondwanaland on supermanner joka oli olemassa yli 200 miljoonaa vuotta sitten ja sen kivimassa on jopa 3,6 miljardia vuotta vanhaa. Manner hajosi myöhemmin meidän tuntemiksi Afrikaksi, Etelä-Amerikaksi, Etelänapamantereeksi, Intiaksi ja Australiaksi mannerlaattojen geologisen prosessin seurauksena.

Allaolevalla videolla näkyy realistinen animaatio Pangean ja Gondwanan eroamisesta 200 miljoonaa vuotta sitten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.