Rokotettuja voitaisiin tunnistaa ’näkymättömän musteen tatuoinnista’

Kansallisen rokotustoiminnan edistystä valvovat tahot eri maissa ovat voineet tulkita vaikeaksi pitää kirjaa siitä kuka on saanut rokotteen.

Mutta MIT:n tutkijoilla saattaa olla ratkaisu: he ovat luoneet musteen, joka voidaan ottaa turvallisesti mukaan rokotteeseen, joka näkyy ainoastaan erityisellä älypuhelimen kameran applikaatiolla ja filtterillä.

Toisin sanoen, he ovat löytäneet tavan jolla pitää kirjaa rokotetuista kuvaamalla suoraan heidän ihoaan, sen sijaan että tarvittaisiin dokumentteja paperilla tai tietokannoissa — ja heidän matalariskinen tarkkailujärjestelmänsä voisi suuresti yksinkertaistaa prosessia, jolla pidetään kirjaa rokotetuista, erityisesti suuressa mittakaavassa.

“Alueilla joissa paperisia rokotetodistuksia ei ole tai joissa ne katoavat rokotetuilta, ja joissa elektronisista rokotustietokannoista ei ole kuultukaan, tämä teknologia voisi mahdollistaa nopean ja anonyymin potilaan rokotehistorian tarkkailun ja varmistaa, että jokainen lapsi on rokotettu”, tutkija Kevin McHugh sanoi lausunnossa.

The Bill and Melinda Gates Foundation rahoitti tiimin tutkimusta, joka julkaistiin Science Translational Medicine -tiedelehdessä. Scientific Americanin jutun mukaan, projekti sai alkunsa itsensä Microsoftin perustajan Bill Gatesin pyynnöstä, joka oli ollut henkilökohtaisesti mukana polion ja tuhkarokon hävittämiseen rokotuksilla tähtäävissä aloitteissa.

Rokotteessa mukana oleva näkymätön “tatuointi” on pienistä kvanttipisteistä tehty kuvio — pieniä valoa heijastavia puolijohdekiteitä — joka hehkuu infrapunavalossa. Kuvio — ja rokote — annetaan ihoon käyttäen korkean teknologian liukenevia mikroneuloja, jotka on tehty polymeereistä ja sokereista.

Tähän mennessä systeemi on olemassa konseptitasolla. Mutta tutkijat ovat jo kokeilleet sitä rotilla, ja saaneet selville, että kuviot olivat havaittavissa yhdeksän kuukautta injektion jälkeen. Ihmisruumiiden ihomalleissa kuviot kestivät pidempään kuin viiden vuoden simuloidun auringolle altistumisen ajan.

“On mahdollista, että jonain päivänä tämä ‘näkymätön’ tapa voisi luoda uusia mahdollisuuksia datan tallennukseen, biosensoreihin ja rokotesovelluksiin, jotka voisivat parantaa annettua lääketieteellistä hoitoa, erityisesti kehittyvissä maissa”, MIT:n professori ja vanhempi tiedemies Robert Langer sanoo lausunnossa.

 

Artikkelin julkaissut Futurism

Yksi vastaus artikkeliin ”Rokotettuja voitaisiin tunnistaa ’näkymättömän musteen tatuoinnista’”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.