Tieteen läpimurto mahdollistaa Star Trekin replikaattorin

MIT:n ja Yalen alumnien perustama startup on tehnyt läpimurron luodessaan seuraavan sukupolven materiaalin, joka tekisi mahdolliseksi 3D-tulostaa käytännössä mitä tahansa tyhjästä.

Newyorkilainen Mattershift on onnistunut luomaan suuren mittakaavan hiilinanoputkikalvoja (carbon nanotube, CNT), jotka kykenevät yhdistämään ja erottamaan yksittäisiä molekyylejä.

uncaptioned image

”Tämä teknologia antaa meille kontrollin materiaalisesta maailmasta jollaista meillä ei ole koskaan aiemmin ollut”, sanoi yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja tri. Rob McGinnis lehdistötiedotteessa. ”Esimerkiksi, juuri nyt me työskentelemme poistaaksemme hiilidioksidia ilmasta ja muuttaaksemme sen polttoaineeksi. Tätä on jo tehty perinteisellä teknologialla, mutta se on liian kallista ollakseen käytännöllistä. Teknologiamme avulla me kykenemme tuottamaan hiiletöntä polttoainetta, dieseliä ja kerosiinia, jotka ovat halvempia kuin fossiiliset polttoaineet.”

CNT:t ovat olleet tulevaisuuden lupaus useisiin eri käyttökohteisiin, paremmista golfmailoista sekavampiin projekteihin kuten avaruushisseihin. Science Advanceslehdessä julkaistu tutkimus vahvistaa yrityksen suurten nanokalvojen toimivan prototyypeissä.

Yritys sanoo, että läpimurto vähentää materiaalin valmistamisen kustannuksia ja vaikeutta, mikä mahdollistaisi teknologian yleistymisen laboratorioiden ulkopuolelle.

”Pitäisi olla mahdollista yhdistää eri tyypin CNT-kalvoja koneeseen joka tekee sen mitä molekyylitehtaat ovat kauan ennustettu kykenevän tekemään: tuottamaan kaiken tarvitsemamme molekyylirakennuspalikoista”, sanoo McGinnis. ”Tässä puhutaan nyt materian luomisesta ilmasta. Kuvittele että sinulla on eräs näistä laitteista mukanasi Marsissa. Voisit tulostaa ruoat, polttoaineet, rakennusmateriaalit ja lääkkeet ilmakehän tai maaperän kierrätysmateriaaleista ilman, että niitä tarvitsee tuoda Maasta”.

Molekyylitehdas on pitkään ennustettu teknologia, joka, ainakin teoriassa, tulisi kyetä johonkin sellaiseen kuten replikaattori ”Star Trekista”, vaikka ei niinkään puhtaasti kuin sarjassa. Yrityksen lähestymistapa on enemmänkin molekyylien erottelua ja yhdistelyä uusien raakamateriaalien muodostamiseksi, minkä takia polttoaineet ovat looginen lähtökohta.

Mutta kuten McGinnis huomauttaa, jos se toimii hyvin, silloin ei ole syytä miksei monimutkaisempiakin tehtaita voisi pystyttää, ja lopulta tarjota drinkki tyhjästä.

 

Artikkelin julkaissut Forbes

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.