Vaarallinen supertulivuori uhkaa purkautua

Tällä hetkellä ympäri maailman purkautuu 23 tulivuorta. Myös yksi supertulivuori on vaarassa purkautua.

Tiedemiehet varoittavat, että kuolettava Pohjois-Korean 3 kilometriä korkea tulivuori, Paektu, joka sijaitsee Pohjois-Korean ja Kiinan rajalla, on vaarassa purkautua ja aiheuttaa globaalin katastrofin, jollaista ei olla nähty tuhanteen vuoteen.

Toinen syy huolestua on se, että supertulivuori sijaitsee lähellä Pohjois-Korean ydinaselaiden testialuetta jossa hallitus suorittaa ydinpommien testausta.

Paektu on aiemmin purkautunut eräänä kaikkein väkivaltaisimmista purkauksista ihmiskunnan historiassa (Hatepen purkaus vuonna 180 sekä 1815 Tamboran purkausten lisäksi).

Vuonna 946 ”taivaallisten rumpujen jyrinää” (todennäköisesti Paektun purkauksesta aiheutunut räjähdys) kuultiin Kaesongin kaupungissa, tuolloisessa muinaisen Korean pääkaupungissa, noin 450km Paektusta etelään, joka pelästytti keisarin niin pahasti, että vangit armahdettiin ja päästettiin vapaaksi.

Tulivuoresta noussutta tuhkaa on löydetty niinkin kaukaa kuin Hokkaidōn eteläkärjestä, Japanin pohjoiselta saarelta, ja jopa Naran kaupungista Japanissa, noin 1100km kaakkoon Paektusta, tapauksessa jolloin kerrotaan nähdyn ”valkoisen tuhkan sateita”.

Perustuen uusiin tutkimuksiin jotka näyttävät, että purkaus voisi päästää paljon enemmän rikkiä ilmakehään kuin aiemmin ajateltiin, asiantuntijat uskovat historian toistavan jälleen kerran itseään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.