Miksi skeptisyys on tärkeää

kirjoittanut William Pullin

Tervehdys. Skeptisyyttä ei pidetä suosittuna toimintatapana suurimmassa osassa UFO-alakulttuuria, itse asiassa sitä usein parjataan tai se leimataan virheellisesti debunkkaamiseksi. Pyrkimys esittää kysymyksiä ja tiedustella väitteiden, todisteiden ja tietojen paikkansapitävyyttä on olennaisen tärkeää ja ehdottoman välttämätöntä, jos uskottavia ja laillisia tutkimuksia halutaan tehdä.

Huolimatta siitä, mitä monet UFO-maailman edustajat näyttävät uskovan, ihmiset tunnistavat ilmiöitä, joita heillä on tilaisuus havaita, väärin. Näin tapahtuu koko ajan, eikä vain väitetyille UFO-silminnäkijöille. Kysykää keneltä tahansa lainvalvontaviranomaiselta tai piirisyyttäjältä. He valittavat usein täsmälleen samaa tilannetta; ihmiset eivät useinkaan kykene antamaan tarkkoja kertomuksia ja havaintoja. Tämä on ensisijainen syy siihen, miksi rikospaikkatutkijat tekevät paljon työtä selvittääkseen kaikkien käytettävissään olevien anekdoottisten tietojen paikkansapitävyyden tai sen puutteen. Tällaisten tietojen sokea hyväksyminen on epäviisasta, huolimatonta, epäammattimaista ja johtaa usein umpikujaan tai valheisiin.

Kuitenkin suurimmassa osassa tapauksia ihmiset ovat niin avoimia ja rehellisiä kuin on inhimillisesti mahdollista kertoessaan näkemästään. Valehtelijat ja huijarit eivät ole yleisiä, ainakaan suuressa määrin, mutta heitä on olemassa. Pyrkimys tutkia anekdoottisen tiedon kaikkia näkökohtia ja sisältöä tarjoavia henkilöitä poistaa harhaanjohtavat väitteet ja paljastaa tällaiset ihmiset sellaisina kuin he ovat, epärehellisinä valehtelijoina. Ilman tällaisia ponnisteluja harhaanjohtavasta ja/tai epätarkasta tiedosta voi tulla osa kätköä, osa kertomusta, ja tämä vaikuttaa siten, että koko aihe joutuu epäilyksen pilven peittoon. Jos emme pysty erottamaan oikeaa ja väärää, olemme suurissa vaikeuksissa.

Terveen skeptisyyden ylläpitäminen on looginen lähestymistapa kaikkiin tuntemattomiin tai vastaamattomiin kysymyksiin. Kysymykset ovat järkeviä, kyselyt ovat tärkeitä, laadukas tutkimus on välttämätöntä, ja niiden kaikkien tarkoituksena on löytää lisätietoa ja vahvistaa jo massojen saatavilla olevan tiedon paikkansapitävyys. Tervettä skeptisyyttä ei ole tarkoitettu välineeksi, jolla halutaan mustamaalata henkilöitä tai kumota tapauksia ja/tai väitteitä. Se on yksinkertaisesti osa tutkimusprosessia, väline, jota käytetään laadukkaan tiedon löytämiseen ja epäpätevien tietojen hylkäämiseen. Siinä kaikki.

Mitä tulee UFO-ongelmaan, skeptisen lähestymistavan puute ei johda mihinkään, vaan anekdoottisia todistuksia pidetään sokeasti totena ilman minkäänlaista tutkimusta. Ihmisiä leimataan kokijoiksi, vaikka heidän tarinoidensa paikkansapitävyyttä tai paikkansapitämättömyyttä selvittävää tutkimusta ei ole lainkaan tehty. MUFONin paikallisosastot tarjoavat usein kokijoille tilaisuuden puhua tarinoistaan, mutta mitään tutkimuksia ei koskaan yritetä tehdä, ja jos tällaisia harjoituksia todella tehdään, mainittujen tutkimusten tulokset eivät koskaan tule julki. Anekdoottinen tieto ei riitä, varsinkaan jos tällaista tietoa ei todenneta tai vahvisteta todeksi objektiivisen tarkastelun jälkeen.

Terve skeptisyys ei ole vihollinen, vaan tahallinen tietämättömyys, ja meidän kaikkien on vältettävä sen sudenkuoppia.

Kiitos ajastanne ja huomiostanne.

 

Artikkelin julkaissut williamgpullin.blogspot.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.