Westallin UFO-tapaus

Vuosi oli 1966, kun Australian Melbournen pienessä esikaupungissa tapahtui eeppisten mittasuhteiden tapahtuma, joka jäi pysyvästi UFO-ilmiön historiaan. Kuuluisa Westallin UFO-tapaus on yksi Australian merkittävimmistä ja jännittävimmistä UFO-havainnoista tähän päivään mennessä, ja sen tarina on niin rikas, että se on synnyttänyt lukemattomia teorioita, tutkimuksia ja väitteitä hallituksen salailusta.

Huhtikuun 6. päivän aamuna vuonna 1966 Westallin rauhalliseen esikaupunkimaisemaan laskeutui hopeanvärinen, lautasenmuotoinen, noin kahden perheauton kokoinen esine. Yli 200 Westallin lukion ja peruskoulun oppilasta ja opettajaa oli lumoutunut silmiensä edessä avautuvasta aavemaisesta näytelmästä. UFO tuli alas mäntypuiden taakse ja näennäisesti näytti laskeutuvan, mutta nousi pian sen jälkeen uudelleen ilmaan.

Tapahtumaa nähneet kertoivat oudon esineen odottamattomista liikkeistä. Se ei käyttäytynyt perinteisen lentokoneen tai sääilmapallon tavoin, vaan näytti uhmaavan fysiikan lakeja. Esine liikkui nopeasti horisontin yli, laskeutui jyrkästi, pysyi paikallaan lyhyen aikaa ja nousi sitten silmänräpäyksessä suoraan taivaalle.

Mysteeriä syvensi se, että lukuisat silminnäkijät, mukaan lukien Colin Matthews, joka oli tapahtuma-aikaan vasta lapsi, kertoivat, että esineellä oli ainutlaatuinen hopeanhohtoinen väri, jossa oli ripaus violettia sävyä. Se loisti kirkkaasti, mutta se ei kuitenkaan ollut ylivoimainen katsella.

Matthews, kuten monet muutkin todistajat, joutui myöhemmin virkamiesten haastatteluun. Hän ja muut eivät kuitenkaan muistaneet nähneensä UFOa seuranneita kevyitä lentokoneita, mikä on ristiriidassa joidenkin kertomusten kanssa. Monet alkoivat kyseenalaistaa viralliset vastaukset tapaukseen, mikä lisäsi teorioita mahdollisesta salailusta. Virallisen raportin puuttuminen Australian kuninkaallisten ilmavoimien (RAAF) arkistoista, huolimatta lukuisista kertomuksista, joiden mukaan viralliset tahot olivat välittömästi paikalla tapahtuman jälkeen, vain lisäsi epäluuloja.

Sekä UFO-tutkijoiden että epäilijöiden mukaan erilaiset ja ristiriitaiset kertomukset sekä alueen läheisyys Moorabbinin lentokenttään viittaavat siihen, että kyseessä on todennäköisesti kokeellinen ihmisten rakentama alus. Toiset uskovat kuitenkin, että tarina on monimutkaisempi ja mahdollisesti synkempi kuin alun perin luultiin.

Pikakelataan vuoteen 2014, jolloin lähes viisi vuosikymmentä salaperäisen tapahtuman jälkeen paljastus alkoi nousta pintaan. Hiljattain löydetyt valtion asiakirjat osoittivat, että Westallin UFO ei ehkä ollutkaan peräisin Maan ulkopuolelta, vaan se oli pikemminkin valtion salaisen säteilytestiohjelman, HIBALin, tulos.

HIBAL-ohjelmassa, Yhdysvaltojen ja Australian yhteisessä projektissa, seurattiin ilmakehän säteilytasoja vuosina 1960-1969. Taivaalle laskettiin suuria hopeisia, antureilla varustettuja ilmapalloja, ja hanke pidettiin salassa.

Tutkijat uskovat, että se, mitä silminnäkijät näkivät tuona päivänä, oli HIBAL-ilmapallo, joka ajautui pois reitiltään ja joutui laskeutumaan Westalliin. Raportit, joiden mukaan hallituksen virkamiehet pyysivät todistajia vaikenemaan ja pidättivät tietoja, antoivat lisää uskottavuutta tälle teorialle. Tästä palapelistä puuttuu kuitenkin yksi ratkaiseva pala. Westallin tapausta edeltävälle päivälle suunniteltuja laukaisuja koskevat paperit näyttävät kadonneen mystisesti virallisista asiakirjoista, mikä lisää epäluuloja entisestään.

Vallitsevasta säteilytestiteoriasta huolimatta Westallin UFO-tapauksen todellinen luonne on edelleen epävarmuuden peitossa, mikä on vuosien mittaan johtanut lukemattomiin keskusteluihin ja tutkimuksiin. Varmaa on kuitenkin se, että itse tapahtuma on syöpynyt Westallin asukkaiden kollektiiviseen muistiin ja siitä on tullut UFO-ilmiöiden tutkimuksen kulmakivi maailmanlaajuisesti.

 

 

Artikkelin julkaissut Latest UFO Sightings

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.