Fake Newsin seuraava ulottuvuus: Keinoäly-uutisankkuri

Idea superälykkäistä koneista voi kuulostaa juonenpätkältä Terminator tai The Matrix -elokuvista, mutta monet asiantuntijat sanovat ettei idea ole niin kaukaa haettu. Jotkut pitävät tätä singulariteettina — pisteenä jolloin keinoäly voi mätsätä, ja sitten ottaa haltuunsa ihmisen älyn — ja tämä saattaa tapahtua vain 16 vuodessa.

Kysymys kuuluukin, voimmeko me kehittää itsemme ulos olemassaolosta, niin että koneet korvaavat meidät asteittain?

Monet asiantuntijat uskovat tulevan yhteiskunnan perustuvan tehokkaaseen ihmisten ja koneiden yhteistyöhön. Mutta luottamuksen puute on yksittäinen tärkein tekijä, joka estää tätä kehitystä tapahtumasta.

Tekoälyn päätöksentekoprosessi on usein liian vaikea usimmille ihmisille hahmottaa. Ja jonkin tällaisen kanssa tekemisissä oleminen, jota emme ymmärrä, voi aiheuttaa ahdistusta ja saada meidät tuntemaan itsemme siltä kuin emme olisikaan ohjaksissa enää.

Monet ihmiset myös pyrkivät olemaan tutustumatta oikeasti toimiviin tekoälyn moniin ilmenemismuotoihin, koska se usein tapahtuu taustalla. Sen sijaan, he ovat monesti tietoisia niistä tapauksista jolloin tekoäly hajoaa täysin käsiin.

Robottien saapumisesta yksi esimerkki on Xinhuan ensimmäinen englanninkielinen uutisankkuri, joka teki debyyttinsä World Internet Conferencessa, Wuzhenissa vuonna 2018.

Kiinan valtion pyörittämä Xinhua-uutistoimisto paljasti todella kuumottavan tekoälyuutisankkurin teknologiakonferenssissa. Tekoälyankkuri on täysin virtuaalinen puhuva pää maassa, jossa on tiukka lehdistönvapauden säätely, ja jossa pidetystä teknologiakonferenssista julkaistut raportit ovat pelottavan dystooppisia.

”Teen työtä lakkaamatta pitääkseni teidät tiedotettuina, sillä tekstiä kirjoitetaan järjestelmääni lakkaamatta”, ankkuri sanoi debyyttivideollaan konferensissa.

Virtuaalisen ankkurin habitus perustuu oikean elämän Xinhuan juontajaan nimeltä Zhang Zhao.

Mutta kuten useimmat yritykset luoda ihmiskunta koneilla, virtuaalinen ankkuri on sekä häikäisevän realistinen että huolestuttavan sieluton.

Sillä on rajoittuneet liikeradat ja sen ilmaisut muuttuvat itseään toistaviksi lyhyen ajan kuluttua, kun taas sen harmaa pikkutakki ja täydellisen kammatut hiukset ovat jopa jäykemmät kuin ihmis-juontajien kuontalot.

Huffington Postin mukaan uutishuoneet ovat yhä enemmän ottaneet käyttöön tekoälyteknologiaa viime vuosina, mm. sellaiset tahot kuin The Washington Post käyttää tekoälyä raportoimaan mm. urheilutuloksia ja lähettämään uutistiedotteita.

 

Artikkelin julkaissut UFO Sightings Hotspot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.