Pentagon iskee takaisin väitteisiin avaruusolentosoluttautujista

kirjoittanut Art Levine

Lähes vuosisadan ajan on kerrottu loputtomasti maahan syöksyneistä UFOista. Yleisöä on pommitettu yhä räikeämmillä tarinoilla siitä, kuinka Pentagon ja sotilasurakoitsijat ovat ”takaisinmallintamisen avulla” kehittäneet avaruusolentojen avaruusaluksia, joita he ovat salaa pitäneet piilossa yleisön näkyviltä — yhdessä avaruusolentojen jäännösten kanssa, jotka he ovat väitetysti löytäneet.

Nämä legendat jäivät kuitenkin pitkälti pop-kulttuurin ja salaliittoteorioiden marginaalipiiriin, kunnes New York Timesin vuonna 2017 julkaisema, sittemmin kumottu ”skuuppi” sai aikaan UFO-hulluuden, joka sai kongressin ja lopulta liittovaltion hallituksen huolestumaan. Tästä seurannut hysteria sai aikaan uusien lakien säätämisen ja viimeaikaiset kongressin kuulemiset, joissa esitettiin toistuvia ja perusteettomia väitteitä, joita johtivat suurelta osin oikeistolaiset edustajainhuoneen jäsenet ja joiden mukaan liittovaltion hallitus valehtelee amerikkalaisille, sekä vaatimuksia puhdistautua. Tällaiset hyökkäykset saivat Pentagonin perustamaan joukon paneeleja ja toimistoja tutkimaan todistamattomia väitteitä.

Muutamat skeptiset toimittajat, jotka raportoivat niinkin erilaisille julkaisuille kuin The Washington Spectatorille ja The New York Postille, huomauttivat, että villit tarinat olivat peräisin pieneltä ryhmältä vaikutusvaltaisia UFO-tosiuskovaisia ja niitä edistäviä tahoja, jotka olivat alttiita huijauksille, petoksille ja rahan ansaitsemiselle hyväuskoisen yleisön lähes rajattomalla alttiudella huijauksille.

Hallitus on vuosien ajan tehnyt suhteellisen vähän vastatoimia — kunnes nyt. Maaliskuussa Pentagonin All-domain Anomaly Resolution Office (AARO) julkaisi uuden raportin, jossa se suhtautuu ankaran epäilevästi, mikä on raivostuttanut uskovia ja kuohuttanut verkossa toimivaa UFO-yhteisöä.

Department of Defense AARO Report

Raporttia täydensi AARO:n entisen johtajan Sean Kirkpatrickin jyrkkä kritiikki UFO-salaliittolaisia kohtaan, joita hän syytti siitä, että he pyrkivät saamaan lisää liittovaltion varoja suosikkiasioihinsa. Hän totesi myös, että eräs mielenterveysongelmainen UFO-fanaatikko väijyi häntä kotinsa ulkopuolella ja hälytti hänen vaimonsa, ja FBI pidätti hänet myöhemmin. ”Aina kun sanon, että tietojen mukaan kyseessä ei ole avaruusolento eikä peittely, he käyvät väkivaltaisiksi”, Kirkpatrick sanoi muutama viikko sitten The New York Postin Steven Greenstreetin haastattelussa. ”Minusta se on enemmän kuin tuomittavaa, kun alatte käydä tyttäreni ja vaimoni kimppuun, koska sanon teille, että olette väärässä.” Kirkpatrick tuomitsi useissa mielipidekirjoituksissaan ja haastatteluissaan myös lainsäätäjiä siitä, että he taipuivat ”salaliittovetoiseen päätöksentekoon”.

Raportin havainnot ovat herättäneet ennakoitavissa olevaa raivoa UFO-mielisten, kuten elokuvantekijä Jeremy Corbellin, keskuudessa, joka kutsui niitä ”loukkaukseksi kaikkia tarkkaavaisia kohtaan”. Odotettavissa on vielä enemmän raivoa, kun he saavat kuulla, että tutkiva toimittaja ja skeptinen ilmiantaja Kal Korff vetoaa uuteen AARO-raporttiin Yhdysvaltain hallituksen lopullisena havaintona huhtikuun puolivälissä SEC:lle jättämässään osakkeenomistajien sijoittajapetosilmoituksessa, jossa hän keskittyy UFO-mies ja yrittäjä Lue Elizondoon (lisää taustatietoa, katso ”Typerysten avaruusalus”, TWS, heinäkuu 2023).

Kal Korff
Kal Korff

Korff on kiistelty UFO-uskovaisten keskuudessa, joista osa on mustamaalannut ja ahdistellut häntä vuosikymmeniä sen jälkeen, kun hän alkoi paljastaa UFO-kulttijohtaja Billy Meierin huijauksia. Korffin tutkimukset auttoivat myös lähettämään edesmenneen Wendelle Stevensin, Meierin pääpromoottorin Yhdysvalloissa, vankilaan lasten hyväksikäyttösyytösten vuoksi. (Katso alaviite.)


(Alaviite) Kal Korff ja hänen vihollisensa: Viestintuojan syyttämisen hinta

Jo teini-ikäisenä Kal Korff julkaisi epäileviä artikkeleita UFOista ja Isojalan kaltaisista myyteistä. Hän jopa julkaisi ensimmäisen kirjansa — Billy Meierin kultista — lukiossa. Korffin vuosien varrella noudattama kovaotteinen lähestymistapa huijareiden, huijareiden ja huijarimiesten paljastamiseen on tehnyt hänestä lähinnä paholaishahmon UFO-tosiuskovaisten ja salaliittojen lietsojien keskuudessa. Hän ei ole tunnettu vaatimattomuudestaan, joten hän on myös ärsyttänyt joitakin skeptisiä liittolaisiaan sodassa huijausta vastaan.

Korff on ottanut julkisesti kantaa moniin johtaviin huijauksiin ja salaliittoteorioihin. Niiden joukossa on mm: Hän käytti tietokonemallinnusta tukeakseen väitettään Oswaldin yksinäisestä salamurhaajasta Larry King Show’ssa JFK:n kuoleman 30. vuosipäivänä käydyssä keskustelussa; hänellä oli johtava rooli väärennetyn ”avaruusolennon ruumiinavausfilmin” paljastamisessa; ja kumosi lopullisesti laajimmin tunnetun Isojalka-elokuvan, joka oli huijaus vuodelta 1967. Hänen tutkimuksensa loi perustan Foxin vuoden 1998 TV-erikoisohjelmalle ”Maailman suurimmat huijaukset” (jossa tämä toimittaja esiintyy lyhyesti) sekä National Geographicin erikoisohjelmalle, jossa esiteltiin hänen järjestämänsä haastattelu kameran edessä väärennetyn Isojalan, Bob Heironimousin, kanssa.

Hänen skeptinen työnsä kiteytyi vuonna 1995 ilmestyneessä kirjassaan sveitsiläisen Billy Meierin johtamasta UFO-kultista sekä Roswellin onnettomuuden perustavaa laatua olevia myyttejä käsittelevässä kirjassaan. Meier-kirjaansa varten hän meni peitetehtäviin Sveitsiin esiintyen pitkätukkaisena amerikkalaisena uskovana, joka halusi paljastaa skeptikko Kal Korffin. Meierin entisen vaimon avulla hän löysi jäänteitä negatiiveista, jotka osoittivat, että Meier käytti ylösalaisin käännettyjä ruokalautasia narujen varassa UFOjen lavastamiseen.

Hän paljasti myös Meierin väitteet siitä, että hän oli harrastanut seksiä ihmisen näköisten plejadilaisten kaunottarien kanssa, osoittamalla, että nämä ”avaruusolentojen” kuvat oli otettu televisioruudulta, jossa näytettiin Dean Martin Show’n tanssijoita — ja että Meierin todisteet aikamatkasta dinosaurusten aikaan oli otettu näitä esihistoriallisia eläimiä käsittelevästä tv-erikoisohjelmasta. Vaikka Meierin elokuvat, videot ja messiaaniset väitteet diskreditoitiin ainakin 40 vuotta sitten, hänen UFO-uskonnollaan on yhä tuhansia seuraajia ja osastoja Australiassa, Japanissa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Billy Meier and the space beauties who are actually dancers from the Dean Martin show.

Kaikki tämä on johtanut verkkovakoiluun, mustamaalaamiseen, antisemitistisiin hyökkäyksiin ja häirintään, jotka liittyvät useimmiten Meier-uskovaisiin. Eräs Euroopassa asuva ahdistelija lähetti kymmeniä uhkaavia sähköpostiviestejä — ja kirjoitti jopa ”tulen paskaiseen asuntoosi ja puukotan sinua kurkkuun”. Verkossa tapahtuneet mustamaalaukset johtivat Prahan viranomaisten käynnistämään rikostutkintaan, johon sisältyy nyt myös ilmoituksia Interpolille.

Nykyään Korff, jolla on taustaa tutkivasta journalismista ja terrorismin vastaisesta konsultoinnista, lisää jotain uutta ja ennennäkemätöntä skeptisismiinsä. Hän perusti Nevadassa rekisteröidyn UFOlitics-yhtiön, joka on omistautunut paitsi paljastamaan UFO- ja paranormaalien ilmiöiden huijareita ja huijareita myös aktiivisesti pyrkimään siihen, että he joutuisivat oikeudelliseen vastuuseen.

Määritellen ”UFOliticsin” UFOjen, paranormaalin ja politiikan korruptoituneeksi risteyskohdaksi Korff julistaa: ”UFOlitics on ainoa yritys maailmassa, joka on olemassa metsästääkseen, paljastaakseen ja auttaakseen syytteeseen asettamisessa [väitettyjä huijareita] ja periäkseen vahingonkorvauksia uhreille ja yleisölle.” Sitä, voidaanko julkisesti omistettuja yhtiöitä ja UFO-huijareita menestyksekkäästi syyttää tai haastaa oikeuteen kuluttajapetoksesta, ei ole vielä testattu oikeudessa, mutta hän on ensimmäinen skeptikko lähes 80 vuoden aikana, jolloin UFO-valheita, huijauksia ja myyttejä on kokeiltu.

Korff on nyt ilmoittautunut Nevadan osoitteensalaamisohjelmaan (CAP) suojellakseen itseään ahdistelijoilta ja häiriköiltä. Korffin tekemät rikosilmoitukset ovat yleensä johtaneet epäiltyjen poliisitarkkailuun — ja jopa rikostuomioihin joitakin hänen fanaattisimpia arvostelijoitaan vastaan. Korffin ja hänen raportointinsa kimppuun käyvät voivat joutua lain vastaisiksi ja joutua vakaviin vaikeuksiin.

Eräs häirikkö, joka varasti Korffin henkilöllisyyden tehdäkseen talouspetoksia, istui 11 kuukautta Kalifornian vankilassa — FBI:n tutkimuksen tuloksena. Korffin 1980-luvun alussa tekemien tutkimusten jälkeen Meierin johtava yhdysvaltalainen mestari, eläkkeellä oleva USA:n ilmavoimien everstiluutnantti Wendelle Stevens, tunnettu UFO-kirjojen kirjoittaja, joka kuoli vuonna 2010, sai seitsemän vuoden vankilatuomion lasten hyväksikäytöstä. Korff on myös raportoinut Meierin UFO-kultin uhkailuista CIA:n lakiasiainjohtajalle ja FBI:lle.

Korffin päivitetyt lainvalvontaviranomaisten valitukset, jotka on tarkoitus lähettää tämän artikkelin julkaisemisen jälkeen, ovat lisänneet uusia kohteita: Luis Elizondon ja muiden UFO-julkkisten raivokkaat nettisoturit, jotka taistelevat nyt sekä heidän kriitikoitaan että hallituksen tiedemiehiä vastaan, jotka eivät hyväksy avaruusolentojen vierailuja koskevaa kertomusta. Hyökkäykset ovat laajentuneet perheenjäsenten ja läheisten ahdisteluun.

Hulluimmat heistä — joista osa löytyy verkosta osoitteesta #ufohategroup, kuten TWS viime syksynä kertoi — ovat jo ryhtyneet doxxingiin, tappouhkauksiin, verkkovakoiluun, väkivaltaiseen retoriikkaan ja väärien ilmoitusten tekemiseen lastensuojeluviranomaisille ja yksittäisten henkilöiden työnantajille. Korff on jo kerännyt useita näistä hyökkäyksistä — vaikka ne on nyt poistettu tai tilit on suljettu — asiakirja-aineistoon täydentääkseen lainvalvontaviranomaisille toimittamiaan ilmoituksia, jotka on ohjattu Nevadan CAP:n yhteyshenkilön kautta.

Räätälöityjen ohjelmistojen ja tekoälytyökalujen avulla, joita Korff käyttää konsultoidessaan tiedustelupalveluja täällä ja ulkomailla, Korff ja hänen liittolaisensa tutkijat — mukaan lukien eräät lainvalvontaviranomaiset — seuraavat sosiaalisen median tilejä ja verkkosivuja, joilla levitetään Korffiin tai muihin hänen työhönsä vetoaviin henkilöihin kohdistuvia uusia mustamaalauksia ja uhkauksia.

Esimerkiksi Massachusettsin häirintäsääntöä lainaten Korff toteaa, että rikos on ”tietoinen käyttäytymismalli tai tekojen sarja tietyn ajanjakson aikana, jonka tarkoituksena on aiheuttaa vakavaa henkistä kärsimystä toiselle henkilölle ” Tai, kuten se myös tunnetaan, tyypillinen päivä #ufotwitterissä.


Elizondo, jonka nyt kiistetty väite Pentagonin 22 miljoonan dollarin UFO-tutkimusohjelman johtamisesta on paljastettu uudessa AARO:n raportissa, on Korffin kohteena väitetyn petoksen vuoksi. Korffin valituksessa mainitaan myös News Corp, Elizondon kustantajan William Morrow’n emoyhtiö, joka aikoo julkaista elokuussa Elizondon ”petolliseksi omaelämäkerraksi” kutsutun teoksen. Kirjan ennakkokappaleet, Imminent: Inside the Pentagon’s Hunt for UFOs, kannessa Elizondo mainitaan rohkeasti ”puolustusministeriön Advanced Aerospace Threat Identification Programin entisenä johtajana”.

Imminent: Inside the Pentagon’s Hunt for UFOs by Luis Elizondo

Korff teki myös Scotland Yardin vakavien petosten yksikölle kantelun brittiläistä kustantajaa John Blakea vastaan. Arvostettu kustantaja on aloittanut Elizondon kirjan ennakkomyynnin — kaikkine hänen kumottuine väitteineen. Tätä kirjoitettaessa Blake-yhtiö ei ole vastannut, kun sitä pyydettiin kommentoimaan Scotland Yardin tai SEC:n petosilmoituksia, jotka Korff on tehnyt Elizondoa ja hänen kustantajaansa vastaan.

(Kummallista kyllä, samana päivänä kun TWS otti yhteyttä brittiläiseen kustantajaan kommenttia varten, Elizondo antoi lausunnon, jonka mukaan häntä ja muita UFO-”ilmiantajia” uhkasi ”henkilökohtainen uhka”, joka saattoi johtaa hänen kuolemaansa; hän julisti: ”Jos minulle tai perheenjäsenilleni tapahtuu jotakin tulevaisuudessa, saatte tietää, mitä tapahtui”.

Lukijat voivat lukea Elizondon väitetyt kuusitoista rikosta, jotka perustuvat hänen todistamattomaan väitteeseensä, jonka mukaan hän on johtanut Pentagonin rahoittamaa UFO-toimistoa, ja jotka on poimittu tästä Korffin SEC:lle tekemästä ilmoituksesta. Valituksen otsikko kuuluu seuraavasti:

Aihe: Lue Elizondoa vastaan tehty virallinen kantelu petoksista, osake-, sijoittaja- ja julkaisupetoksista, mediahuijauksista, kiskonnantapaisesta toiminnasta ja muista rikoksista.

(Huom: Washington Spectator ei ole väittänyt, että SEC tutkii Elizondoa tai että virasto olisi tehnyt häntä vastaan rikosilmoituksen.) Ensimmäisessä artikkelissamme viime heinäkuussa kerroimme, että SEC otti vakavasti Korffin valituksen sijoittajapetoksesta, jonka hän teki Elizondoa ja muita johtajia vastaan, jotka olivat yhteydessä rock-tähti Tom DeLongen johtamaan UFOja edistävään yritykseen).

Elizondon asianajaja Todd McMurtry suhtautuu kielteisesti Korffin uuteen huhtikuun SEC-ilmoitukseen. ”Se, että joku sekopää tekee valituksen, ei tarkoita, että tutkinta on käynnissä”, hän kirjoitti vastauksena Spectatorin kommenttipyyntöön. ”Ei voi luoda väärää tarinaa tekemällä perusteettoman valituksen.” Tätä kirjoitettaessa News Corp tai sen tytäryhtiö William Morrow ei ollut vastannut Washington Spectorin puhelin- ja sähköpostipyyntöihin kommentoida Korffin uusia petossyytöksiä.

Jos Korffin SEC:lle sekä osavaltioiden ja paikallisille lainvalvontaviranomaisille esittämiin syytöksiin johtavia UFO-mielisiä vastaan, joissa heitä syytetään kuluttajapetoksesta, vastataan ryhtymällä toimiin, lopputuloksella voi olla vaikutusta tuottoisaan UFO-teollisuuteen. UFO-mytologian levittäjien vauraus ja kulttuurivaikutus näkyvät kaikkialla, suosituista kaapelitelevisio-ohjelmista, kuten Ancient Aliens, rahanarvoisista YouTube-katseluista kirjoihin, dokumenttielokuviin ja konferensseihin; heidän rinnalleen on syntynyt joukko uusia voittoa tavoittelevia järjestöjä, jotka pyrkivät lisäämään liittovaltion UFO-rahoitusta ja lahjoituksia suojellakseen lisää ”ilmiantajia”. Toistaiseksi UFOt ja paranormaalit ilmiöt ovat edelleen niitä harvoja amerikkalaisen julkisen elämän areenoita, joilla todistettavasti väärien väitteiden myyminen ei aiheuta juurikaan tai ei lainkaan seurauksia väitteiden esittäjille.

Ancient Aliens

Sean Kirkpatrickin haastattelut ja AARO:n raportti ovat jo hidastaneet — vaikkakaan eivät täysin pysäyttäneet — UFO- ja muukalaisuhkakertomusten lähes yhdenmukaista hyväksyntää. Kirkpatrick esimerkiksi huomautti suorasanaisesti vähän ymmärrettävästä vaarasta: siitä, miten UFO-fanaattisuus tarttuu joihinkin virkamiehiin, joilla on hallituksen sisällä huippuluokan turvallisuusselvitykset.

Kirkpatrick kertoi National Security Space Associationin haastattelussa, kuinka yllättynyt hän oli kuullessaan, että useat ihmiset, joiden kanssa hän oli työskennellyt vuosikymmeniä, levittelivät samoja salaliittofiktioita. Silloin he istuutuivat hänen toimistoonsa ja sanoivat hänelle: ”En aio auttaa sinua, koska olet osa valtion kaiken avaruusolentoteknologian salailua.” Hän lisäsi: ”Se, että joku, jonka olen tuntenut pitkään ja jonka kanssa olen työskennellyt erittäin arkaluonteisten kansallisen turvallisuuden ongelmien parissa, sanoo tämän ilman todisteita uskomuksena, on huolestuttavaa, ja sen pitäisi olla varoitus kansallisen turvallisuuden yhteisölle”. Kuinka voitte luottaa siihen, että nämä ihmiset saavat haltuunsa kansallisen turvallisuutemme salaisuuksia?” Lisäksi hän on sanonut, että nämä virkamiehet ovat osa UFO-”uskontoa”.

Tällaisista kiihkeistä kannattajista, mukaan lukien niistä, joita hänen toimistonsa haastatteli, hän sanoi myös: ”He kaikki kertovat tarinoita, joita he ovat kuulleet muilta ihmisiltä. Ja jos jäljittää, mistä kaikki nämä ihmiset tuntevat toisensa, kaikki palautuu samaan ydinjoukkoon.”

Pentagonin uudessa raportissa ei nimenomaisesti mainita näitä nykyisiä ja entisiä sotilastiedustelu-upseereja ja tiedekonsultteja, jotka puskevat UFO-tarinoita ”ympäripyöreällä raportoinnilla”, kaikki ilman todisteita. Mutta UFO-puolustuksen läheiset tarkkailijat viittaavat vaikutusvaltaisiin henkilöihin, kuten entisiin puolustusministeriön virkamiehiin Luis Elizondoon, Christopher Melloniin, tiedemies Eric Davisiin ja uusimpaan ja sensaatiohakuisimpaan heistä kaikista, David Gruschiin, entiseen ilmavoimien tiedustelu-upseeriin, joka on yhteydessä aiempiin UFO-myyttien kehittäjiin.

Grusch sai aikaan uuden mediakohun tultuaan viime kesäkuussa julkisuuteen ja esitettyään laajalti julkisuudessa esitettyjä väitteitä, jotka osittain toistettiin kongressin todistuksessa, että noin 40 silminnäkijää kertoi hänelle muukalaisalusten takaisinmallintamisen parissa tehdystä työstä ja nähneensä avaruusolennon — tai ”ei-ihmisälyn” — ruumiita. Silti mitään näistä väitteistä ei ole tuettu millään julkisella todisteella tai todennettavissa olevalla vahvistavalla todistuksella lähes 10 kuukauden aikana hänen ilmaantumisensa jälkeen.

Lisäksi Grusch kieltäytyi viime kesäkuun ja tämän tammikuun välisenä aikana yhdeksästä erillisestä AARO:n ja Kirkpatrickin haastattelupyynnöstä, ilmenee AARO:n viime kuussa vastauksena FOIA-pyyntöön julkaisemista räjähdysherkistä uusista asiakirjoista. Sitä vastoin Grusch todisti heinäkuussa 2023 valan alla kongressille (ks. todistajanlausunnon sivu 27): ”Hän [Kirkpatrick] ei ottanut yhteyttä… Toivon, että hän olisi ottanut. Annoin hänelle mielelläni viisaita neuvoja siitä, mistä etsiä, kun hän astui AARO:n ruoriin.” Hän toisti väitteensä sen jälkeen, kun Kirkpatrick valitti Politicolle marraskuussa, että Grusch kieltäytyi haastattelusta. Grusch sanoi NewsNationille: ”Minulle ei ole tullut yhtään sähköpostia tai puhelua heiltä. Se on valetta.”

UFO-kiihkoilun maailmassa tosiuskovaiset hyökkäsivät tutkija John Greenewaldia vastaan, koska hän oli julkaissut hallituksen aineistoa, joka dokumentoi AAROn pyrkimykset haastatella Gruschia. Kaiken lisäksi Grusch ja hänen kannattajansa keksivät salaperäisiä syitä selittääkseen valheensa ja kieltäytymisensä tapaamisesta AAROn kanssa. Grusch esimerkiksi käytti niljakkaita sanoja väittäessään, että AARO:n henkilökunta ei ollut ottanut virallisesti yhteyttä häneen eikä asianajajaansa millään tavalla ennen marraskuuta 2023 — vaikka häntä oli selvästi yritetty tavoittaa siitä lähtien, kun hän tuli julkisuuteen viime kesäkuussa.

Itse asiassa Grusch keksi joka kerta uusia tekosyitä kieltäytyäkseen yhteistyöstä, ja aluksi hän kieltäytyi jopa antamasta puhelinnumeroaan tai sähköpostiosoitettaan AARO:n tutkijoille. Hän väitti esimerkiksi, että virastolla ei ollut valtuuksia käsitellä salaisia tietoja tai että se ei voinut suojella hänen luottamuksellisuuttaan.

Kaikki tämä, muistakaa, rohkealta UFO-”ilmiantajalta”, joka tyrmistytti maailman ja vauhditti uusia kongressin kuulemistilaisuuksia ja lainsäädäntöä järkyttävillä väitteillään hallituksen salailusta.

Gruschin kieltäytyminen haastattelusta oli vieläkin kummallisempaa, kun otetaan huomioon UAP-ilmiantajia suojaavat uudet lait ja se, että AARO oli nimetty ensisijaiseksi toimistoksi, joka vastaanottaa sotilaallisia UFO-raportteja turvallisissa olosuhteissa. Houkutellakseen häntä edelleen haastateltavaksi AARO:n henkilökunta antoi hänelle DOD:n kirjalliset vakuutukset siitä, että häntä suojellaan, ja kertoi hänelle, että AARO:lla oli rajoittamaton valta tutkia hänen väitteitään. Kongressin avustajien painostuksesta AARO:n henkilökunnan haastateltavaksi hän suostui lopulta tapaamaan AARO:n henkilökuntaa marraskuussa, mutta hän ei tullut paikalle, vaan teki oharit heille toimistorakennuksen aulassa.

Sen sijaan uuden Sol-säätiön perustajana Grusch on ollut paljon halukkaampi kertomaan sisäpiirin UFO-tarinoitaan miljardööreille ja teknologiasijoittajille. Näihin kuuluvat suunnitelmat puhua tulevassa SkyBridge Altenatives (SALT) –konferenssissa (hänen päälavapaikkansa peruttiin hiljattain ilman selitystä) ja hänen mennyt yksityinen tiedotustilaisuutensa Manhattanin kattohuoneistossa, jota isännöi kryptovaluuttayrittäjä ja jossa hän kuvaili Tardis-tyyppistä, 40 jalkaa pitkää UFOa, joka oli sisältä jalkapallokentän kokoinen.

AARO, kuten kävi ilmi, oli kuin kiihkeä kosija ja Grusch välttelevä halun kohde Moliere-farssissa. AARO:n aikajanamuistiossa (ks. sivut 4-5) epäonnistuneista yrityksistä saada Gruschin mahdollisesti maailmaa mullistavat tiedot, virasto totesi lopulta: ”Oli ilmeistä, että Gruschilla ei ollut aikomusta antaa AARO:lle tietoja väitteistään.” (Videopodcaster ja koomikkonäyttelijä Lu Jimenez lukee ääneen AAROn dokumentoituja yrityksiä tavoittaa Grusch, mikä korostaa niiden absurdiutta).

Vaikka Gruschin repaleinen uskottavuus on edelleen rapautunut, hänen takaisinmallinnusta koskevat väitteensä jakavat edelleen monet hallituksen sisällä ja sen ulkopuolella olevat puolestapuhujat, mukaan lukien kymmenet näennäisen vilpittömät haastateltavat, jotka puhuivat AAROlle. Silti heidän hämmästyttävät tarinansa, jotka ohjaavat tiedotusvälineiden uutisointia ja poliittista päätöksentekoa, on uudessa raportissa todisteiden puuttumisen vuoksi kumottu melko yksityiskohtaisesti.

Kuten AAROn uusi vt. johtaja Tim Phillips kertoi toimittajille päivää ennen raportin julkaisua: ”AARO arvioi, että väitettyjä piilotettuja UAP-ohjelmia ei joko ole olemassa tai ne on virheellisesti määritelty aidoiksi kansallisiksi turvallisuusohjelmiksi, jotka eivät liity Maan ulkopuolisen teknologian hyödyntämiseen.”

Kaikki tämä on puolestaan aiheuttanut UFOjen kannattajien keskuudessa tulipalon kongressissa, sosiaalisessa mediassa ja NewsNation-kaapelikanavalla, joka on rakentanut katsojaluvut UFOjen ympärille. He ovat muun muassa syyttäneet puolustusministeriön virkamiehiä ”rikollisesta” peittelystä. Edustaja Tim Burchett (R-TN)), joka on pitkään vedonnut Raamatun kohtiin todisteena UFOista ja myy UFO-sälää sosiaalisen median sivuillaan, julisti: ”He valehtelevat — he valehtelevat meille… He yrittävät vain halventaa ihmisiä.” (Itse asiassa, kuten Kirkpatrick paljasti Steven Greenstreetin haastattelussaan, Burchett ja muut mahtipontiset edustajainhuoneen UFO-myönteiset eivät ole koskaan vaivautuneet puhumaan Kirkpatrickin tai AARO:n henkilökunnan kanssa.)

AARO:n raportti voi osoittautua käännekohdaksi, vaikka kannattajat ovatkin vastustaneet sitä. Se voi hyvinkin hidastaa UFO-”paljastuksen” vauhtia — ja väitettyä kusetusta. Huolimatta parlamentin herkkäuskoisen, nimellisesti kaksipuolueisen ja salaliittoja harrastavan ”UAP-ryhmittymän” jäsenten pyynnöistä perustaa uusi valikoitu valvontavaliokunta tutkimaan hallituksen UFO-salaisuuksia, uusien kuulemistilaisuuksien järjestäminen on epävarmaa.

(Alun perin näiden edustajainhuoneen jäsenten rinnalla pyrkivät valtion kätkemiä avaruusaluksia löytämään myös jotkut demokraattiset senaattorit, kuten enemmistöjohtaja Chuck Schumer, jotka vaativat suurempaa julkisuutta kaikista salaisista UFO-ohjelmista). AARO:n raportti ja Gruschin loputtomat kiertelyt näyttävät viilentäneen heidän nälkäänsä Maan ulkopuolisten paljastusten suhteen. Grusch vältti myös ehdotetun tapaamisen Sean Kirkpatrickin kanssa, jonka senaattori Kirsten Gillibrand (NY), joka on johtava UFO-paljastuksen puolestapuhuja ja jolla on huippusalainen tiedustelu- ja asevoimien komiteoiden turvaluokitus, yritti järjestää).

Tiedotusvälineet, kuten New York Times ja The Guardian, esittelivät AARO:n raportin. Ironista kyllä, nämä samat tiedotusvälineet ovat aikoinaan mainostaneet raportin kumoamia kaukaa haettuja väitteitä — mutta toistaiseksi ne eivät ole tehneet korjauksia tai peruuttaneet aiempia juttujaan. Jopa jotkut kongressin UFO-asiantuntijat, kuten edustaja Eric Burlison (R-MO), ovat alkaneet julkisesti kyseenalaistaa Luis Elizondon ja David Gruschin kaltaisten itseään ilmiantajiksi kutsuvien henkilöiden todenperäisyyttä. Vastauksena New York Postin toimittajan Steven Greenstreetin hiljattain esittämään kysymykseen heidän kyseenalaisista väitteistään Burlison vastasi: ”En usko juuri mitään, mitä he kertovat minulle.”

* * * *

Pohjimmiltaan AARO:n raportti näyttää tukevan Korffin ja muiden skeptikoiden Elizondoa ja hänen liittolaisiaan vastaan esittämiä tylyjä syytöksiä, koska se kumoaa heidän todistamattomat väitteensä — vaikkei siinä suoraan mainita ketään yksittäistä huijaria. Sen lisäksi, että raportissa torjuttiin ”takaisinmallintamisen” myytti, siinä todettiin myös, että 1940-luvulta lähtien esitetyille väitteille, joiden mukaan UFO-havainnoissa olisi ollut kyse avaruusolennoista, ei yksinkertaisesti ole ”mitään todisteita”, vaan lähes kaikissa tapauksissa kyse oli tavallisten esineiden virheellisestä tunnistamisesta.

AARO:n raportti näyttää saaneen sekä Luis Elizondon että Christopher Mellonin luopumaan aiemmista avaruusolentoihin keskittyneistä selityksistään. ”Henkilökohtainen uskomukseni on, että on olemassa erittäin vakuuttavia todisteita siitä, ettemme ehkä ole yksin”, Luis Elizondo kertoi CNN:lle vuonna 2017 sen jälkeen, kun Timesin juttu, jossa hän oli mukana, julkaistiin. Hän korosti toistuvasti, kuten eräälle UFO-myönteiselle järjestölle pitämässään puheessa: ”Ei, emme nähneet droneja.

Nyt he ovat kääntyneet lennokkiselityksen puoleen — ja jopa teeskentelevät, etteivät he koskaan tukeneet Maan ulkopuolisten olentojen hypoteesia, joka teki heidät kuuluisiksi. Elizondo toisteli Christopher Mellonia, joka oli tyytyväinen hallituksen uuteen huomioon ”droneongelmaa” kohtaan, ja julisti: ”Napakymppi, Chris… kuten olemme sanoneet viimeiset seitsemän vuotta.” New York Postin Steven Greenstreet nimitti tätä ilmeistä käännettä häpeämättömäksi ”kaasuvalottamiseksi”.

AARO:n raportissa myös puhkaistiin koko UFOihin, jotka tunnetaan myös nimellä ”tunnistamattomat poikkeavat ilmiöt” (UAP), liittyvä mytologia tarkastelemalla tarkkaan, miten vahvistamattomat väitteet ja tarinat ovat levinneet. Siinä tutkittiin kuulopuheiden ja toisen ja kolmannen käden tarinoiden kierrettä, joka on kuin rikkinäinen puhelin, joka saa aikaan yhä hallusinatorisempia taruja UFOista ja avaruusolennoista.

Raportti on tärkeä myös siksi, että se saattaa vähentää herkkäuskoisuutta niissä johtavissa toimielimissämme — kuten kongressissa ja suurimmassa osassa tiedotusvälineitä — jotka ovat tähän asti suurelta osin omaksuneet narratiivin avaruusolennoista. Ensimmäistä kertaa hallitus on antanut virallisen, lopullisen hyväksynnän korkean profiilin ”ilmiantajien” ja UFO-promoottoreiden hyvin julkisuudessa olleiden, avaruusolentoihin liittyvien väitteiden kumoamiselle.

Ajatellaanpa vaikka kiistaa Luis Elizondon paljon kohua herättäneestä väitteestä, jonka mukaan hän johti Pentagonin salaista 22 miljoonan dollarin UFO-tutkimusohjelmaa lähes 10 vuoden ajan. Itse asiassa hän oli mukana vain rahoittamattomassa, harrastuksenomaisessa ”toiminnassa” — sen jälkeen kun alkuperäinen ohjelma menetti rahoituksensa — proosallisten hallintotehtäviensä ohella. ”Tämä ponnistus ei ollut tunnustettu, virallinen ohjelma, eikä sillä ollut omaa henkilöstöä tai budjettia”, AARO:n raportissa todettiin.

Toinen Elizondon asianajaja, tunnettu edistysmielinen asianajaja Danny Sheehan, kertoi The Washington Spectator -lehdelle, että Elizondo pysyy alkuperäisissä väitteissään UFO-tutkimuksen johtotehtävistä.

(Vahvistaakseen väitettyä johtamistaan olemattomasta ohjelmasta Elizondo loi hieman ennen kuin hän lopetti Pentagonissa vuonna 2017 väärennetyn paperijäljen. Myöhemmin vuotanut hänen lähettämänsä sähköposti näytti luovuttavan epämääräisesti kuvatun ”ohjelman” johtohommat hämmentyneelle kollegalleen Neill Tiptonille. Muistio [katso sivu 1] oli täynnä byrokraattista mutu-tuntumaa, eikä siinä edes mainittu UFOja tai ilmailuteknologiaa. Tipton vastasi: ”Kiitos, Lue — vaikka jossain vaiheessa minun täytyykin tietää, mitä tämä oikeastaan ‘on’…”).

Sheehanilla on omat uskottavuusongelmansa. Hän on liberaali ikoni Pentagon Papers -tapauksen parissa tekemänsä työn ansiosta, mutta viime aikoina hän on saanut mainetta siitä, että hän on perustanut oman puoliuskonnollisen voittoa tavoittelemattoman järjestön, jonka tarkoituksena on edistää ”UFO-paljastusta”. Hän myös kehottaa ihmisiä neuvottelemaan avaruusolentojen kanssa — hän on tunnistanut useita lajeja — ja tarjoamaan niille vapaaehtoisesti ihmisen spermaa ja munasoluja. Sheehan on ehdottanut tätä ehdotusta rauhanomaiseksi vaihtoehdoksi sille, että avaruusolennot sieppaisivat ja raiskaisivat, mikä oli aikoinaan suosittu myytti, joka tekee paluuta. Hän spekuloi, että avaruusolennot voitaisiin valita palvelemaan ehdotettuun liittovaltion paneeliin, joka määrittelee, mitä hallituksen UFO-salaisuuksia on turvallista paljastaa. ”Toinen kahdesta avoimesta paikasta pitäisi täyttää Maan ulkopuolisella olennolla”, hän sanoi asiallisesti bestseller-kirjailija Whitley Streiberille.

Mutta hänen New Paradigm Institute -instituuttinsa ilmoitettuja epäitsekkäitä motiiveja saada aikaan UFO-paljastus ja järjestää rauhansopimus muukalaisherrojemme kanssa on täydennetty uudella jalolla asialla: kouluttaa uusi sukupolvi ufologeja. Yhteistyössä Santa Cruzissa sijaitsevan pienen Ubiquity Universityn kanssa, jota mikään tunnustettu valtavirtaorganisaatio ei ole akkreditoinut, UFOjen tutkijaksi pyrkivä voi saada yhdistetyn maisterin ja tohtorin tutkinnon avaruusolentotieteissä vain 16600 dollarilla.

Sheehan kertoi myös sekä NewsNation-toimittaja Ross Coulthartille että AARO:lle alati muuttuvan tarinansa siitä, että hän olisi nähnyt salaisia valokuvia kaapatusta lentävästä lautasesta; valitettavasti hänellä ei ole todisteita, sillä hän on kadottanut keltaisen lehtiönsä, johon hän oli kopioinut oudot UFO-symbolit.

Ei ollut yllättävää, että AARO oli haluton hyväksymään hänen tarinaansa. Coulthart ja Sheehan sanovat, että tämä on todiste siitä, että AARO on salannut sen, mitä he väittävät Sheehanin ”omakohtaiseksi” todisteeksi avaruusaluksista. Sean Kirkpatrick oli kertonut The Guardianille: ”On ihmisiä, jotka puhuvat ihmisille, jotka tulevat kertomaan tarinaa tai kertovat medialle, ja muita ihmisiä saapuu, mutta käy ilmi, ettei kenelläkään heistä ole omakohtaisia todisteita tai tietoa.”

Sheehan puolestaan on sinnikäs. Hän kertoi Coulthartille uudessa NewsNation-podcastissaan ”Reality Check”, että hänen tarinansa kadonneesta keltaisesta vihkosta on lopullinen todiste siitä, että Kirkpatrick valehtelee siitä, ettei hän ole saanut ensikäden todisteita. Synkkä Coulthart hiillosti Sheehania: ”Valehteliko Sean Kirkpatrick, kun hän sanoi, että AARO ei saanut ensikäden todisteita maahansyöksyjen nouto-ohjelmasta?” Sheehan vastasi: ”Mielestäni se oli tahallinen, läpinäkyvä ja tietoinen valhe.”

Ross Coulthart on sen jälkeen, kun hän esitteli David Gruschin tv-yleisölle viime kesäkuussa antamissaan hyväuskoisissa yksinoikeushaastatteluissa, ollut johtava tv-persoona, joka on levittänyt sellaisia todisteettomia UFO-salaliittotarinoita, jotka AARO:n raportti romutti — mukaan luettuna David Gruschin väitteet takaisinmallinnuksesta ja avaruusolentojen ”biologisesta materiaalista”.

Coulthart on enemmän kuin yhtä hyvä kuin Grusch ja Sheehan, sillä hän esittää hurjia, todistamattomia väitteitä. Vaikka hän ei ehkä koskaan saavuta laajalti tunnustettua huijauslöytöjen kuningasta Jaime Maussania, joka hiljattain esitteli Meksikossa pidetyssä konferenssissa arkkuihin pakattuja avaruusolentojen muumioita, se ei ole johtunut siitä, ettei hän olisi yrittänyt.

Ennen NewsNationille ja muille tiedotusvälineille tekemänsä työn aikana Coulthart edisti sensaatiohakuisia, vahvistamattomia ja usein epäuskottavia tarinoita, joita hän ei ole koskaan perunut tai korjannut. Näihin kuuluvat perusteeton Britannian parlamentin pedofiiliskandaali, joka maksoi Scotland Yardille lähes neljä miljoonaa dollaria ja joka perustui mielisairaiden tai epäluotettavien todistajien johtolankoihin ja väitteisiin, joita poliisi syytti väärien ilmoitusten tekemisestä ja yhdessä tapauksessa lasten hyväksikäytöstä; dokumenttielokuva, jossa luvattiin lopullisia todisteita talteenotetusta avaruusolentoteknologiasta; ja huijaus, joka koski väitettyä Area 51:n silminnäkijää, jonka veljenpoika oli aiemmin kaupitellut eBayssä avaruusolentojen alusten nouto-ohjelmahihamerkkiä, joka oli peräisin ohjelmasta.

Ei ole yllättävää, että AARO ei uskonut näitäkään valheita. Coulthart arvosteli AAROa odotetusti siitä, ettei se ottanut hihamerkkimyyjän Area 51 -väittämää vakavasti. (Coulthartin journalististen väärinkäytösten koko laajuuden voi ymmärtää katsomalla videopodcaster Steven Cambianin 10-tuntisen koosteen Coulthartin valheista.)

Coulthart mainosti myös pudonnutta UFOa, joka on niin suuri, että sen päälle on rakennettu rakennus. Mutta jos hän paljastaisi UFOn sijainnin, hän sanoo: ”Vaarantaisin maansa palveluksessa olevien hyvien miesten ja naisten hengen.” Tämä peloton toimittaja mainostaa nyt 5 000 dollarin Egyptin-kiertuetta, jolla hän tutkii siellä psyykkisiä voimia ja avaruusolentojen vaikutteita.

Kun hänen holtiton raportointinsa on jatkunut hillittömänä — ja lopulta hän sai erikoiskirjeenvaihtajan tittelin ja oman uuden videopodcast-sarjan ”Reality Check” NewsNationilla — Coulthartin retoriikasta tuli entistä vaarallisempaa. Hän saattaa nimittäin mahdollisesti yllyttää joitakin epävakaimpia seuraajiaan — uskovaisten yhteisössä, jossa muutama kiihkoilija on jo nähnyt murhaavansa perheenjäsenensä — hyökkäämään hallituksen virkamiehiä vastaan heidän osuutensa vuoksi väitetyssä UFOjen peittelyssä. That UFO Podcast -ohjelmassa viime marraskuussa hän sanoi, että jos oletetaan, että hallituksen virkamiehet vehkeilevät salaliitossa ”rikollisesti” peitelläkseen totuutta avaruusolennoista, heidät pitäisi möyhyttää ”tervassa ja höyhenissä ja raahata ympäri Washington DC:tä ja kivittää Humveen takana”. Vaikka tämä olikin tarkoitettu vain yliampuvaksi kärjistykseksi, jolla haluttiin korostaa pointtia, tässä ilmapiirissä Sean Kirkpatrick ja muut voisivat mahdollisesti joutua Coulthartin stokastisen terrorismin uhreiksi.

Tämä riski on vieläkin suurempi UFOihin uskovien yhä raivostuneemmassa verkkomaailmassa, joka pitää itseään salailun uhreina. Kuten aiemmat raporttimmeTyperysten avaruusaluksessa” ja kolumnisti Dave Troyn kommentit osoittivat, väkivallan mahdollisuus — jota kiihottava ja oikeistolainen retoriikka ruokkii — UFO-yhteisön kulttimaisten ääriryhmien keskuudessa on vain lisääntynyt, kun heidän toiveensa ”paljastumisesta” on toistuvasti murskattu.

* * * *

AARO:n raportissa käsiteltiin useita tapauksia, joissa Yhdysvaltain hallituksen väitettiin osallistuneen avaruusolentoihin liittyvään toimintaan ja salanneen sitä, ja jotka vilpittömät — mutta erehtyneet — uskovaiset olivat saattaneet AARO:n tietoon. Toimisto raportoi osittain, että ”AARO onnistui löytämään haastateltavien yksilöimät USG:n [Yhdysvaltain hallitus] ja teollisuuden ohjelmat, virkamiehet, yritykset, johtajat ja asiakirjat”. Haastateltavat nimesivät kuitenkin usein aitoja salaisia ohjelmia, jotka olivat Pentagonin ja valittujen kongressin jäsenten tiedossa. ”He yhdistivät nämä aidot USG:n ohjelmat virheellisesti avaruusolentojen ja Maan ulkopuolisten toimintaan”, AARO totesi.

Mietinnössä lytättyjen kuulopuheiden ja väärinymmärrettyjen väitteiden joukossa oli mm.:

— Eräs AARO:n haastateltava väitti, että entinen sotilasupseeri kertoi hänelle, että sotilas oli koskenut avaruusolennon ”Maan ulkopuoliseen” ajoneuvoon. Kun häneen otettiin yhteyttä, upseeri sanoi, ettei hän ole koskaan kohdannut muukalaisteknologiaa eikä muista puhuneensa haastateltavan kanssa. Raportissa kuitenkin todettiin: ”Jos näin on tapahtunut, ainoa tilanne, jonka hän on saattanut kertoa, on se, kun hän kosketti F-117 Nighthawk -nimistä stealth-hävittäjää eräässä laitoksessa.”

— Eräs haastateltava väitti, että hän kuuli 1990-luvulla kahden sotilastukikohdan tiedemiesten välistä viestintää, jossa väitettiin ”avaruusolentojen” olleen läsnä erikoismateriaalien testauksen aikana. AARO:n tutkijat päättelivät: ”Keskustelussa viitattiin todennäköisesti testi- ja arviointiyksikköön, jonka lempinimellä oli ’avaruusolentoihin’ viittaavia merkityksiä kyseisessä laitoksessa.” Kuten epäileväinen UFO-tutkija Luis Cayetano huomautti, tämä oli todennäköisesti viittaus F-117:n ”materiaalien soveltamisen ja korjaamisen asiantuntijoihin (MARS), lempinimeltään marsilaiset”.

— Raportti mainitsi todistajasta, joka uskoi avaruusolentojen lentäneen avaruusaluksellaan “erikoista lentokuviota” amerikkalaisessa sotilastukikohdassa. AARO:n havainto: Hän tiesi ajan ja paikan oikein, mutta “DOD teki kokeita alustalla, joka on suojattu [salaiseksi luokitellulla] erityisohjelmalla… tämä ohjelma ei liity millään tavalla Maan ulkopuolisen teknologian hyödyntämiseen.”

Raportissa myös moitittiin David Gruschin, Luis Elizondon ja Eric Davisin kaltaisten itseään ilmiantajiksi nimittävien henkilöiden yleistä väitettä, jonka mukaan he ovat allekirjoittaneet salassapitosopimuksia (NDA) tai heillä on muita rajoituksia sen suhteen, mitä he voivat kertoa. Heidän mukaansa nämä sitoumukset estävät heitä kertomasta todellista, yksityiskohtaista totuutta hallituksen työskentelystä avaruusalusten parissa, kuten esimerkiksi Davisin väärennetyssä muistiossa esitetään, jota hän ei kommentoi väitetyn syytteen uhan vuoksi. Puolustajat ovat väittäneet, että vankilaan joutuminen, potkut ja jopa tappaminen — Grusch väittää, että ilmiantajia on murhattu — uhkaavat jokaista, joka rikkoo heidän pyhää UFO-salaisuussopimustaan. (Tähän liittyy myös tekosyy, jonka mukaan miehet mustissa hyökkäsivät ja varastivat heidän UFO-todistuksensa, jota on myös yleisesti esitetty vuosikymmenien ajan.)

AARO:n raportti on suorasanainen tämän totuudenpuhujia uhkaavan väitetyn NDA-uhan suhteen: sitä ei ole olemassa. Raportissa todetaan: ”Tähän mennessä AARO:n henkilökunta ei ole havainnut eikä sille ole ilmoitettu mistään NDA:sta, joka sisältäisi UAP:hin liittyviä tietoja.”

Kaiken kaikkiaan tapaus on loppuun käsitelty.

* * * *

No, ei aivan. Jos ei ole uppoutunut UFO-salaliittojen kaninkoloon, voisi luulla, että uudet AARO-löydökset olisivat heikentäneet UFO-yhteisön viimeisiä uskon pilareita heidän tärkeimpiin sankareihinsa, Lue Elizondoon ja David Gruschiin. Olihan Elizondo julistanut ensimmäisenä periaatteena tässä pinttyneessä twiitissä: ”Lupaukseni teille: 1) Kerron teille aina totuuden.”

Joidenkin kannattajien mielestä raportin kovat totuudet todellakin horjuttivat heidän uskoaan ilmiantajiin, mutta eivät avaruusolentojen vierailujen todellisuuteen.

Monien usko kuitenkin vain vahvistui, kun jäljellä olevat kriittisen ajattelun rippeet olivat vuosien armottoman propagandan ja laumamielisyyden jälkeen murentuneet. Vanhanaikaiset käsitykset riippumattoman, todennettavissa olevan todistusaineiston hankkimisesta tuntuivat vanhanaikaisilta. Tällaisia hyviä neuvoja sisältyi Carl Saganin ”Baloney Detection Kit” -kirjassa, mutta hän on jo kauan sitten kuollut.

How to detect baloney, Carl Sagan style

Elizondo, Grusch ja heidän mediamestarinsa olivat auttaneet tekemään kaiken tämän mahdolliseksi, joten ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä, kun vielä yksi itseoikeutetusti sotilaalliseksi ilmiantajaksi julistautunut henkilö astui esiin täyttämään tyhjiön, jonka heidän asteittainen katoamisensa on tehnyt mahdolliseksi. Twitter-tilassa 21. huhtikuuta entinen ilmavoimien upseeri nimeltä Jason Sands tuli esittämään joukon omituisia väitteitä, kuten aikamatkoja Marsiin ja yhteydenpitoa ”sinilintu”-avaruusolentojen kanssa.

UFO-maan asukkaat ottivat hänet vastaan enimmäkseen kunnioituksella, uskolla ja kiitollisuudella — lukuun ottamatta muutamia epäileviä kyselijöitä. Hän kertoi heille kaiken, mitä he halusivat kuulla, mukaan lukien sen, että hän oli osa ”Salaista avaruusohjelmaa” (SSP), jota on popularisoinut häpäisty mediahahmo Corey Goode, joka tunnetaan parhaiten työstään Gaia TV -kaapeliverkossa, jolla on lähes 800 000 jäsentä ja 3,6 miljoonaa verkkokävijää kuukaudessa. Hän väitti olleensa osa ”20 and back -ohjelmaa”, jossa hänet lähetettiin Marsiin — vain palauttaakseen hänet ajallaan takaisin Maahan nuorempana itsenään 20 vuoden kosmisen ja kosmeettisen planetaarisen palvelun jälkeen.

Myöhemmin Goode pakotettiin 2022 lausunnossa, jonka podcastaaja Steven Cambian esitti ensimmäisenä, myöntämään, että hän oli keksinyt koko sarjan keksittyjä tarinoita päästään — ”henkistä omaisuuttaan”, hän selitti — saadakseen rahaa uskollisilta katsojiltaan. ”En ole koskaan asunut toisella planeetalla”, hän myönsi. Kuten tv-evankelistat, jotka palaavat laumansa luo skandaalin jälkeen, Corey Goode on edelleen toiminnassa kertomalla nyt 184 000 seuraajalleen YouTubessa salaisesta avaruusmatkastaan, esiintymällä konferensseissa ja tarjoamalla kursseja uskovaisille verkkosivuillaan.

Koko hullun tarinan alkuperä on vielä oudompi: se sai alkunsa 1970-luvulla Isossa-Britanniassa televisiossa esitetystä ”Alternative 3” -nimisestä pilailudokumentista, joka oli tarkoitettu aprillipilaksi (ja jonka elokuvantekijä Emily Louise Church dokumentoi hulvattomasti), mutta kasvoi sitten maailmanlaajuiseksi myytin luomisen kultiksi.

Kuukausi sitten, kun Jason Sands ilmoitti tosiuskovaisille, että hänkin oli SSP:n jäsen, hän kertoi tuhansille enimmäkseen palvoville kuulijoille: ”Minut pakotettiin ohjelmaan.” Heidät on ehdollistettu hyväksymään kaikki, mitä sotilaalliset ilmiantajat heille kertoivat, vaikka myöhemmin noin puolet uskovaisista, mukaan lukien Alien Girl -nimellä tunnetun, itseään avaruusolennoksi kutsuvan ihmis-”Tähtisiemenen” kannattajat, pitivät sitä liian uskomattomana uskoakseen.

Kriittisimmät iskut Sandsin pyrkimyksille markkinoida itseään uusimpana rohkeana ilmiantajana tulivat kuitenkin vakiintuneilta UFO-vaikuttajilta. Häädettyään Sandsin, he vetivät tikapuut takanaan kiivetessään takaisin UFOjen rahan ja maineen emoalukseen. Asianajaja Danny Sheehan, raittiusmielisen UFO-aktivismin malliesimerkki, kertoi podcasterille, että tavattuaan Sandsin hän piti tätä ”hämmentyneenä” eikä ilmeisesti tarpeeksi uskottavana edustettavaksi.

Eric Davis, valtion rahoittama tiedemies, joka väitti, että poltergeistit ovat seuranneet häntä kotiinsa ja että hän on kommunikoinut telepaattisesti demonien kanssa Skinwalker Ranchilla tekemiensä tutkimusten aikana, haukkui Sandsin yksityisessä Facebook-ryhmässä: ”Sands osoittautui joko valehtelijaksi tai omaan hevonpaskaansa uskovaksi….Miehet, joiden kanssa teen yhteistyötä, ovat tavanneet hänet ja ymmärtävät, että hänen väitteensä eivät pidä paikkaansa.”

Kävi kuitenkin ilmi, että Jason Sands oli yksi David Gruschin haastattelemista ”ilmiantajista”, joiden outoja tarinoita Grusch saattoi välittää hallituksen virkamiehille.

Sandsin vaikutusvaltaisin puolustaja oli elokuvantekijä James Fox, jonka tulevassa hallituksen sisäpiiriläisiä käsittelevässä elokuvassa Sandsin on määrä esiintyä — ja jota Sands halusi innokkaasti edistää. Fox julisti: ”Osana asianmukaista huolellisuuttani voin todeta, että hän on se, joka sanoo olevansa, ja että hän on valmis todistamaan valan alla ja jopa tekemään valheenpaljastustestin väitteistään.” Hän lisäsi arvioivansa edelleen Sandsin väitteitä.

Valitettavasti Fox, vaikka hän onkin teknisesti hiotuin UFO-myönteisistä elokuvaohjaajista, on taipuvainen tyrkyttämään todistamattomia ja ristiriitaisia tarinoita pseudo-”silminnäkijöiltä”. Tämä käy selvästi ilmi hänen elokuvassaan Moment of Contact — joka käsittelee usein debunkattua ”Brasilian Roswellin” tapausta — jonka Steven Cambian lyttäsi asiantuntevasti, joskin tylysti.

Osa Sandsia koskevista laajemmista epäilyistä saattoi johtua siitä, että hän esiintyi viime vuonna eri nimellä eräässä ohjelmassa ja väitti työskennelleensä läheisesti David Gruschin kanssa — mutta ei osannut lausua hänen nimeään oikein. Hyväuskoiset verkkoyhteisöt #UFOtwitterissä ja #UFOx:ssä keskustelivat vielä muutama päivä hänen esiintymisensä jälkeen siitä, oliko hän legitiimi.

Se, että historiallisesti horjumattomien UFO-kiihkoilijoiden keskuudessa on ylipäätään epäilyksiä, jotka joutuvat nyt kohtaamaan AARO:n raportin aiheuttamia uusia haasteita maailmankuvalleen, olisi pidettävä tervetulleena uutisena.

Silti tie ulos kaninkolosta on edelleen tarpeettoman vaikea navigoida. Lainvalvontaviranomaiset ja liittovaltion virastot eivät ole onnistuneet hillitsemään UFO-promoottoreiden ja tosikkoihin uskovien Pentagonin urakoitsijoiden harjoittamaa, valvomatonta paranormaalia harrastusta. AARO:n raportti voi olla tärkeä ensiaskel kriittisen ajattelun palauttamisessa, ja se voi auttaa saamaan ne, jotka käyttävät uskovia hyväkseen väärillä väitteillään, vastuuseen.

 

Artikkelin julkaissut Washington Spectator

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.