Ufologiaa tolkun ihmisille: Typerysten avaruusalus

UFO-tutkimuksen ja ufologian piireissä on välillä taipumusta kulttimaiseen ajatteluun ja yksipuoliseen asioiden käsittelyyn. Ilmiöillä on myös nurja puolensa, josta tässä artikkelissa puhutaan. Toisaalta ufologia on myös jakautunut pieniin leireihin, jotka kiistelevät keskenään. Tämä artikkeli on julkaistu, jotta ihmiset saisivat tasapainoisemman kuvan siitä mitä kulisseissa tapahtuu UFO-paljastuksen edetessä.

Kriitikot ovat esittäneet väitteitä, että David Grusch ei ole mitään muuta kuin saman TTSA/AATIP-porukan jatke, joka kertoo samoja tarinoita UFOista, niitä samoja joita CIA ja muut tiedustelupalvelut haluavat meidän kuulevan, joita käsikirjoitetaan Hollywoodissa yhteistyössä amerikkalaisen sotateollisen kompleksin kanssa. Tämä kaikki on kriitikoiden mukaan isoa bisnestä, joka ei tule johtamaan totuuteen vaan leffalipputuloihin.

Kuka tekee rahaa ufologialla?


Amerikkalaismediat ja kongressin johtajat uskovat uusia vahvistamattomia tarinoita vierailevista avaruusolennoista.

On esitetty väitteitä SEC:lle jätetyistä väärennetyistä tiedoista koskien salaliittoja levittäviä DOD-virkamiehiä, rokkari Tom DeLongea ja heidän pyörittämää firmaansa, jolla he levittivät vääriä UFO-väitteitä.

UFO-sekopäiden UFO-kulttien ja kulttimaisen käyttäytymisen, väkivallan ja netin häiriökäyttäytymisen lisääntyminen herättää uusia huolia.

 

kirjoittanut Art Levine

Jokaisen salaliittoteorian takana on yrityksille ja huijareille kultainen tilaisuus ansaita rahaa. UFOt eivät ole poikkeus. Tämä on käymässä jälleen kerran selväksi, kun entinen tiedustelupalvelun virkamies ja itseään ”ilmiantajaksi” kutsuva David Grusch tuli viime kuussa julkisuuteen uusilla hätkähdyttävillä ja yhä oudommilla väitteillä.

Suurelta osin kritiikittömän mediakohun tukemana hän on väittänyt, että hallitus on piilotellut salaista avaruusolentojen törmäysonnettomuuksien nouto-ohjelmaa; paavi antoi Yhdysvalloille vihjeen Mussolinin noutamasta UFOsta (joka on jo kauan sitten osoitettu huijaukseksi); Yhdysvaltain virkamiehet ovat löytäneet avaruusolentojen ruumiita; ja avaruusolennot ovat tappaneet ihmisiä. Gruschin kertomukset alusten talteenotosta ovat herättäneet vaatimuksia UFOja koskevien kongressikuulustelujen lisäämisestä, ja seuraava kuuleminen on tarkoitus järjestää edustajainhuoneen valvontakomission edessä 26. heinäkuuta. Odotettavissa on dokumenttielokuvia, kirjasopimus ja tuottoisia luentotarjouksia.

Edustaja Tim Burchett (R-TN), uusien UFO-kuulemisten toinen puheenjohtaja, on julistanut: ”Raamatussa on UFOja”.

Olemme olleet täällä ennenkin. Kaksi entistä puolustusministeriön virkamiestä, Luis ”Lue” Elizondo ja Christopher Mellon, tulivat muutama vuosi sitten julkisuuteen paljastaakseen sen, mitä he pitivät hallituksen salailuna UFOjen suhteen.

Nyt Securities and Exchange Commission on ilmeisesti valmis aloittamaan petostutkinnan yrityksestä, jonka perustamisessa he auttoivat vuonna 2017, To the Stars Academy of Arts and Sciences (TTSA), sen jälkeen, kun se oli pyytänyt miljoonia dollareita sijoituksia. Mahdollisen tutkinnan taustalla ovat myös skeptikon laajassa ilmiantovalituksessa esiin nostamat huolenaiheet sekä aiemmin SEC:n yritystä vastaan nostaman oikeusjutun sisältö, joka keskeytettiin vuonna 2019. (The Washington Spectator on saanut haltuunsa tähän oikeusjuttuun liittyviä asiakirjoja).

TTSA esitti lukuisia pseudotieteellisiä väitteitä sen jälkeen, kun se oli lokakuussa 2017 järjestetyssä tiedotustilaisuudessa julkistanut toimintansa, ja haki samalla 50 miljoonan dollarin sijoituksia. Niiden joukossa: johtajat lupasivat rakentaa Star Trek -tyylisen avaruusaluksen, jolla voi matkustaa ”hetkessä” kosmoksen halki. Sijoittajille osoitetuissa tarjouspyynnöissä he väittivät, että hanke perustui osittain (olemattomaan) poimuajoteknologiaan, joka oli ”takaisinmallinnettu” pudonneista UFOista löydetyistä todennäköisistä avaruusolentojen materiaaleista. Yrityksen toimitusjohtaja, Blink-182:n kitaristi Tom DeLonge, jopa julisti: ”Minulla on avaruusolentojen esineitä.”

Tällaisten kaukaa haettujen väitteiden esittäjien joukossa olivat näkyvästi nämä entiset vaikutusvaltaiset puolustusministeriön virkamiehet Elizondo ja Mellon, jotka molemmat olivat liittyneet DeLongen yhtiöön. Nämä samat henkilöt loivat pohjan vuoden 2017 lopulla alkaneelle UFO-mediamyrskylle, joulukuussa 2021 hyväksytylle uudelle puolustuslainsäädännölle ja viime huhtikuussa pidetyille senaatin kuulemisille. Nämä tapahtumat puolestaan ruokki tehokkaasti sitä julkisuuden ja kongressin kiinnostuksen kultakaivosta, joka on tervehtinyt David Gruschin väitettyjä paljastuksia.

Kaikki tämä kohu sai alun perin alkunsa New York Timesissa vuonna 2017 julkaistusta virheitä sisältävästä artikkelista, joka käsitteli Pentagonin 22 miljoonan dollarin salaista UFO-ohjelmaa. Kyseisen artikkelin olivat kirjoittaneet kaksi Timesin freelanceria, Leslie Kean ja Ralph Blumenthal, sekä Timesin henkilökuntaan kuuluva Helene Cooper. Kuten useat kriitikot ovat dokumentoineet, heidän tarinansa vääristeli ohjelman todellista laajuutta, ohjelman johtoa, itse ohjelman todellista nimeä ja vuosia, jolloin sitä rahoitettiin. Artikkelissa väitettiin myös, että ohjelma oli remontoinut Las Vegasissa sijaitsevia rakennuksia varastoidakseen ”materiaalia”, jonka väitettiin olevan peräisin ”tunnistamattomista ilmailmiöistä”.

Hiljattain, tämän vuoden kesäkuussa, nämä kaksi freelanceria, Kean ja Blumenthal, julkaisivat uuden, David Gruschin väitteisiin perustuvan tarinansa suhteellisen hämärällä UFO-myönteisellä The Debrief -verkkosivustolla sen jälkeen, kun New York Times, Washington Post ja Politico eivät julkaisseet heidän uutta, vahvistamatonta artikkeliaan. Kuten aiemmat Timesin artikkelit, myös tämä uusi Debrief-artikkeli ja Gruschin jatkohaastattelut muille tiedotusvälineille saivat osakseen skeptikkojen voimakasta kritiikkiä hänen tarinansa ilmeisistä ”punalipuista”.

Tästä vakuuttavasta kumoamisesta huolimatta UFO-pakkomielteinen kongressi ajaa hänen väitteitään kuin ”käärmettä pyssyyn”, mikä perustuu suurelta osin The Debrief -artikkeliin, joka kiillotti Gruschin uskottavuutta, On sattunut, että artikkelissa ei ollut mitään Gruschin tarinoita murhanhimoisista avaruusolennoista tai kuolleista avaruusolennoista. Leslie Kean itse myönsi myöhemmin: ”Halusimme pysyä kaukana [avaruusolentojen] ruumiista. Emme puhuneet siitä hänen kanssaan, emmekä ikinä laittaisi sellaista juttuun.”

Blumenthal ja Kean antoivat Twitterissä ja Facebookissa lähes identtisiä lausuntoja selittääkseen, miksi Post ei julkaissut artikkelia, joka voisi olla — jos se on totta — yksi historian suurimmista jutuista. Kuten Blumenthal kirjoitti Twitterissä: ”Washington Post ei välittänyt UAP-juttuamme (UFOt tunnetaan nykyään myös nimellä ”tunnistamattomat poikkeavat ilmiöt” eli UAP:t). Leslie ja minä veimme sen The Debriefiin, koska meillä oli kasvava paine julkaista se hyvin nopeasti. Post tarvitsi lisää aikaa, emmekä voineet odottaa.”

Vanity Fair kuitenkin kertoi, että Post piti artikkelia hallussaan viikkoja, koska toimittajien mielestä se ei ollut vielä valmis ja tarvitsi lisäselvityksiä. Blumenthal tarjosi lehdelle jalomman otteen. Kun Gruschin henkilöllisyys vuodettiin nettiin, kirjoittajat siirtyivät julkaisemaan nopeasti The Debriefiin. ”Jos vuotoja ei olisi ollut, asia olisi voinut olla toisin”, Blumenthal sanoi. Mutta ”ihmiset levittivät tarinoita internetissä, Dave sai häiritseviä puheluita, ja meistä tuntui, että ainoa tapa suojella häntä oli saada juttu julki.”

Ironista kyllä, kun Grusch halusi tuoda julkisuuteen UFO-väitteitään (joita hän myös esitti NewsNationissa), hän sanoi, että hänen kiinnostuksensa UFOihin heräsi ensimmäisestä New York Timesin artikkelista, jonka Kean oli kirjoittanut yhdessä Blumenthalin kanssa — tämä loi näköjään itseään vahvistavan väärän tiedon ja dokumentoimattomien väitteiden kehän.

Alkuperäisen Timesin artikkelin jälkeen on erityisen merkillepantavaa, että molempien puolueiden poliitikot ja tiedotusvälineiden vastapuolet ovat yksimielisiä asiasta. Fox News ja muutamaa artikkelia lukuun ottamatta New York Times väittävät kumpikin, että meillä on todennäköisesti vieraillut avaruusolentojen aluksia, jotka saattavat muodostaa mahdollisen uhan kansalliselle turvallisuudelle.

On toki järkevää uskoa, että jonkinlaista älyllistä elämää voi olla olemassa muualla maailmankaikkeudessa. Monille usko siihen, että kehittyneet avaruusolennot ovat vierailleet luonamme, tarjoaa lähes uskonnollisen ja samalla ”tieteellisen” mielekkyyden, kun usko perinteisiin uskontoihin katoaa. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole vielä esitetty lopullisia todisteita niiden monien erilaisten dramaattisten ja usein hyvää tarkoittavien väitteiden tueksi, joissa kaikenlaiset salaperäiset ja selittämättömät ilmiöt yhdistetään maan ulkopuoliseen alkuperään.

Tai kuten Michael Shermer, Skeptic-lehden perustaja, sanoo kaikista UFO-todisteista, joita on tarjottu 75 vuoden aikana: ”Ei mitään.

Asiaa pahensi vielä se, että Timesin vuoden 2017 artikkelissa salattiin julkisuudelta, että suuri osa Pentagonin tutkimuksesta oli itse asiassa omistettu ihmissusityyppisten olentojen ja aaveiden jahtaamiseen artikkelissa mainitun urakoitsijan omistamalla maatilalla. Kyseessä oli kiinteistömoguli Robert Bigelow, joka oli ohjelman kongressin suojelijan, silloisen senaatin enemmistöjohtajan Harry Reidin, sinnikäs UFOjen puolustaja- ja lahjoittajakaveri. Nyt Bigelow, joka ehkä aavisti uuden tilaisuuden saada lisää rahoitusta paranormaalille tutkimukselle, on Ron DeSantisin suurin lahjoittaja — 30 miljoonaa dollaria — sekä hänen vuoden 2022 kuvernöörikilpailuunsa että äskettäin käynnistettyyn presidentinvaalikampanjaansa.

Vaikutusvaltainen Timesin artikkeli, jota ei koskaan peruttu, johti uuteen liittovaltion UFOihin liittyvään lainsäädäntöön, jota vauhditti suurelta osin sen raportointi sensaatiomaisista, joskin kyseenalaisista laivaston ”UFO-videoista”, jotka näyttivät esittävän lentäviä esineitä, jotka liikkuivat selittämättömällä tavalla. Elizondo oli hankkinut nämä videot ollessaan vielä Pentagonissa; Mellon väitti myöhemmin vuotaneensa ne Timesille, oletettavasti freelancer Leslie Keanin välityksellä.

Luis Elizondo

Hämmästyttävää kyllä, Mellonin ja Elizondon yhteistoiminnallinen julkisuus- ja lobbaustyö huipentui siihen, että presidentti Biden allekirjoitti viime joulukuussa maanpuolustuslain (National Defense Authorization Act, NDAA), joka sisälsi määräyksen, jonka mukaan on tutkittava hallituksen mahdollista salailua maahansyöksyneiden avaruusolentojen ajoneuvojen ja -ruumiiden osalta.

Tämä kahden puolueen yksimielisyys syntyi osittain TTSA:n johtajien sinnikkyyden ansiosta. Vaikka DeLonge uskoo UFOjen puolestapuhujista kaikkein hulluimpiin — pahansuovat avaruusolennot kävelevät keskuudessamme — hänen energiansa ja rahansa ovat saaneet kokoon mahtavan lobbausjoukon. Hän on jälleen julkisuudessa, koska hänen rockyhtyeensä Blink-182 kokoontui uudelleen viimeisimmillä Coachella-festivaaleilla ennen maailmankiertueelle lähtöä, ja hänen musiikkia soittava videoklippinsä, joissa hänellä on yllään UFO-ystävällistä yritystään mainostava t-paita, keräsivät YouTubessa yli neljä miljoonaa katselukertaa.

Vuonna 2017 DeLongen yritys väitti, että se oli mukana Elizondon ja TTSA:n perustajan, fyysikko Hal Puthoffin johtamassa tiukassa tutkimuksessa, jossa kerättiin avaruusolentojen ”metamateriaalia”, jonka he väittivät olevan aitoa. Näiden löydösten kerrottiin olevan peräisin New Mexicon Roswellin ”avaruusolentojen” putoamispaikalta, jota on pitkään pidetty nykyaikaisen UFO-mytologian perustana, mutta jonne Yhdysvaltain ilmavoimien mukaan oli itse asiassa vuonna 1947 pudonnut vakoilupallo. Joka tapauksessa osa metamateriaalista paljastui teollisuuskuonaksi 1990-luvulla. Osa metalliromusta välitettiin sitten armeijalle osana TTSA:n kanssa vuonna 2019 tehtyä lähes miljoonan dollarin sopimusta.

Puthoffia ei ehkä tunneta suuren yleisön keskuudessa yhtä hyvin kuin muita nykyisiä UFO-vaikuttajia, mutta hän on todistamattomien yliluonnollisten ja UFO-spekulaatioiden Zelig. Entinen scientologi joka on osallistunut yli 40 vuotta kestäneeseen tuloksettomaan tutkimukseen, johti CIA:n epäonnistunutta 20 miljoonan dollarin ja 23 vuoden mittaista psyykkistä ”kaukokatselua” koskevaa hanketta. Yksi hänen testaamistaan kaukokatselijoista oli skientologi Ingo Swann, joka väitti pystyvänsä antamaan yksityiskohtaisen näkymän Marsiin ja Jupiteriin mielensä avulla. Puthoff tuki myös lusikkaa taivuttelevan ”meedion” Uri Gellerin voimia; Gellerin mielen ja materian väliset voimat kyseenalaistettiin Johnny Carson Show’ssa vuonna 1973 esitetyssä karmivassa jaksossa.

Viime vuonna DeLonge tarjosi uutta, joukkorahoitteista 30 miljoonan dollarin osakeantia To the Stars, Inc:lle, joka oli hänen vuonna 2011 perustamansa yhtiö, mutta joka oli nyt sulautunut TTSA:han. Washington Spectator on saanut haltuunsa DeLongen potentiaalisille sijoittajille lähettämiä varainkeruusähköposteja, joissa hän pyysi tukea uudelleen keksimälleen yritykselle, joka perustettaessa vuonna 2011 oli edistänyt vain hänen rockmusiikkiaan ja kirjahankkeitaan — ilman mitään ”tiedeosastoja”. Nyt se on palaamassa juurilleen ja keskittymässä pelkästään viihdeprojekteihin: ”Liity meihin, kun keksimme viihdeteollisuuden uudelleen”, hän lupasi ja jätti pois kaikki viittaukset ”tieteellisiin” hankkeisiin, jotka alun perin houkuttelivat sijoittajia vuonna 2017.

Suurin osa sijoittajista ei kuitenkaan ole nähnyt mitään näkyvää tuottoa, mikä käy osittain ilmi TTSA:n ja To the Stars, Inc:n konsolidoidusta SEC-ilmoituksesta, jonka mukaan nämä kaksi yritystä ovat tappiollisia. Ne raportoivat nimittäin yhteensä 4,7 miljoonan dollarin tappioista vuosina 2020 ja 2021.

Sijoittajat eivät voineet mitenkään saada rahojaan takaisin”, Kal Korff sanoo TTSA:sta. ”Se edellyttäisi kirjaimellisesti, että avaruusolennot tekisivät yhteistyötä, syöksyisivät maahan ja antaisivat ruumiinsa käyttöön.”

Yksi TTSA:n varhaisista sijoittajista, Ryan Mangini, 42-vuotias länsirannikolla asuva tietokoneteknikko, kommentoi toimittajalle viimeisintä varainkeruuvetoomusta: ”Minä vain nauroin. Heillä on varmaan todella vaikeaa.”

SEC on vastaanottanut tutkivan skeptikon ja tiedusteluanalyytikon Kal Korffin tekemän valituksen, jossa väitetään TTSA:n syyllistyneen harhaanjohtaviin käytäntöihin ja mahdollisesti rikolliseen petokseen. UFOja koskevat kiistat ovat jatkuneet 1940-luvulta lähtien, mutta Korffin useat kantelut — joihin liittyy tuhansia sivuja todistusaineistoa ja lukemattomia asiakirjoja — ovat ensimmäinen merkittävä yritys saattaa väitetyn UFOihin liittyvän petoksen ja tuhlauksen toteuttajat vastuuseen.

Korff on esimerkiksi jättänyt liittovaltion tarkastajien neuvostolle yleiskatsauksen, joka sisälsi väitteitä väärinkäytöksistä, jotka koskivat lähinnä puolustusministeriön, oikeusministeriön ja muutamien muiden liittovaltion virastojen alihankkijoita ja henkilökunnan jäseniä. Näissä syytöksissä väitetään, että useat urakoitsijatutkijat ovat syyllistyneet petoksiin ja veronmaksajien rahojen tuhlaamiseen paranormaalien ilmiöiden tutkimuksessa. (Korff päivitti SEC-kanteensa viime marraskuussa).

Vaikka The Washington Spectator ei ole vahvistanut kaikkia Korffin SEC:lle TTSA:ta vastaan tekemän lähes 2 000-sivuisen valituksen väitteitä, se on vahvistanut Korffin SEC:lle ja muille virastoille tekemien laajempien, tuhlausta ja petoksia koskevien valitusten pääkohdat. Hyvin dokumentoidut syytökset perustuvat sekä hänen saamiinsa sisäpiirin asiakirjoihin että avoimiin tietoihin. TTSA:n valituksen osalta DeLongen, yhtiön ja Elizondon asianajajat kiistävät kaikki väärinkäytökset, samoin kuin Mellon, kun taas muut TTSA:n johtohahmot eivät ole kommentoineet syytöksiä.

”Korruptoituneet urakoitsijat, jotka ovat huijanneet veronmaksajia vuosikymmeniä, jatkavat tätä, ja nyt meillä on pyöröovi yksityisen yrityksen ja Hollywoodin sekä politiikan ja valtion virastojen välillä”, Korff toteaa, joka ensimmäisen kerran valitti ilmiantajana SEC:lle TTSA:sta vuonna 2018. Korff on tutkiva journalisti, joka kirjoittaa nykyään Intian englanninkieliseen Daily World -lehteen, Roswellia käsittelevän uraauurtavan kirjan kirjoittaja ja pienen tutkimusorganisaation, CriticalThinkers.orgin, puheenjohtaja. Hän on työskennellyt konsultoivana analyytikkona tiedustelupalveluiden kanssa täällä ja ulkomailla terrorismin vastaisissa hankkeissa sekä Lawrence Livermoren kansallisessa laboratoriossa.

***

Sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa oli aiemmin tänä vuonna spekuloitu kovasti outojen lentävien esineiden alasampumisista, presidentti Biden tarjosi kansakunnalle epämääräisiä vakuutteluja. Hän sanoi helmikuussa, että kolme viimeisintä alasammuttua miehittämätöntä alusta olivat ”todennäköisesti kytköksissä yksityisiin yrityksiin, virkistyskäyttöön tai tutkimukseen” — eivätkä ne liittyneet 4. helmikuuta alasammuttuun valtavaan kiinalaiseen vakoilupalloon. Muutama päivä ennen Bidenin puhetta Valkoisen talon lehdistösihteeri Karine Jean-Pierre katsoi tarpeelliseksi julistaa tiedotustilaisuudessa: ”Näissä viimeaikaisissa alasampumisissa ei ole mitään viitteitä avaruusolennoista tai Maan ulkopuolisesta toiminnasta.” (Hän oli pakotettu osittain siksi, että Yhdysvaltain ilmatilaa valvova ilmavoimien kenraali oli aiemmin kieltäytynyt sulkemasta pois avaruusolentoja.)

Jean-Pierren puolustava julistus Valkoisen talon toimittajille — jota ei aikaisempina vuosikymmeninä voitu kuvitella — kuvastaa UFO-hulluutta, joka on viime vuosina vallannut valtamediaa ja Washingtonia. Vaikutusvaltainen sanoma on toiminut: Niukka enemmistö amerikkalaisista uskoo nyt, että sotilaslentäjien havaitsemat UFOt ovat todennäköisesti todiste älykkäästä Maan ulkopuolisesta elämästä. Useimmat asiantuntijat raportoivat kuitenkin, että lentäjät ovat epäluotettavia havaitsijoita (skrollaa tämän artikkelin loppuun otsakkeeseen lentäjien luotettavuudesta).

Yleisön lisääntynyt vaatimus UFOjen paljastamisen lisäämisestä johti toukokuussa 2022 kongressin kuulemistilaisuuksiin ja Pentagonin uuden toimiston — All-domain Anomaly Resolution Office (AARO) — perustamiseen, jonka tehtäväksi annettiin UFOjen tutkiminen. Uusi toimisto julkaisi viime tammikuussa raportin, jossa todettiin yli 360 aivan uutta väitettyä havaintoa sotilashenkilöstön tekemistä UAP-havainnoista.

Nämä havainnot seurasivat aiempaa Pentagonin raporttia, jonka kongressin valtuuttama tunnistamattomien ilmailmiöiden toimikunta (UAPTF) julkaisi vuonna 2021. Tuolloin tämä paneeli oli tutkinut 144 lentävää esinettä ja todennut, että 143 niistä oli ”selittämättömiä”. Huomattavaa on, että kyseisessä vuoden 2021 raportissa ei ollut suljettu pois avaruusolentojen selitystä.

Mutta vaikka Pentagonin uusi raportti vuodelta 2023 selitti noin puolet uusista havainnoista ilmapalloiksi, sekamelskaksi tai lennokeiksi, se oli tarpeeksi epämääräinen saadakseen UFO-uskovaiset aloittamaan laajoja hyökkäyksiä meneillään olevaa ”valtavaa peittelyä” vastaan, kuten edustaja Tim Burchett (R-TN) kuvaili sitä. Burchett johtaa edustajainhuoneen valvontakomitean uutta tutkimusta Gruschin ilmiantoväitteistä, ja hän on kongressissa asiantuntijalähde selittämättömiä ilmiöitä koskevissa asiantuntijalausunnoissa. Burchett on erityisen huolissaan muukalaisista mahdollisesti aiheutuvasta turvallisuusuhasta: ”He voivat tehdä meistä hiilibriketin”, hän sanoi heinäkuun alussa. Ja todisteeksi avaruusolentojen avaruusaluksista kongressiedustaja on julistanut: ”Raamatussa on UFOja.”

Tällaiset salaliittolaiset näkemykset kirjattiin lakiin, kun presidentti Biden viime vuonna allekirjoitti National Defense Authorization Actin. Sen mukaan puolustusministeriön UFO-jahdin toimiston on tehtävä ”historiallinen tutkimus” tiedustelu- ja sotilasyhteisön osallisuudesta väitetyissä UFOissa ja niiden havainnoissa vuosikymmenten aikana.

Tutkimus alkaa vuonna 1945 tapahtuneesta oletetusta UFO-onnettomuudesta Trinityn ydinvoimalaitoksella, joka sijaitsee 210 kilometriä Los Alamosista etelään New Mexicossa. Aina klikkiotsikoita etsivä New York Times tarttui tilaisuuteen ja kysyi: ”Laskeutuivatko avaruusolennot Maahan vuonna 1945?”.

Timesin hyväuskoinen toimittaja ei puhunut yhdellekään skeptikolle tästä pienistä avaruusolennoista kertovasta tarinasta, joka perustuu ufologi Jacques Valléen keräämiin, nyt jo iäkkäiden koululaisten ”muistikuviin”. Timesin artikkelin ilmestymisen jälkeen julkisuutta kannattava tutkija D. Dean Johnson on paljastanut perusteellisesti Trinity-tapahtuman tärkeimpien ”todistajien” kehittyneen huijauksen. Johnson paljasti, että he valehtelivat lähes kaikista uraansa ja väitettyä avaruusonnettomuutta koskevista seikoista, ja osoitti, että he myös muuttivat tarinoitaan lähes 20 vuoden ajan yrittäessään tehdä rahaa pitkillä tarinoillaan.

Lainsäädäntö ja viimeaikaiset kuulemiset kongressissa ovat kuitenkin ruokkineet näkemystä, jonka mukaan avaruusolentojen ohjaamat UFOt ovat todennäköisesti vierailleet luonamme ja voivat muodostaa uhan kansalliselle turvallisuudelle. Ainakin näin ovat kertoneet yleisölle useimmat suuret tiedotusvälineet, Pentagon, kaapelitelevisio-ohjelmat, hyväuskoisia sijoittajia hyväksikäyttävät yritykset ja johtavat poliitikot Washingtonissa. (Yksi vaatimaton poikkeus: UFO-myönteinen NASA:n paneeli ilmoitti hiljattain, ettei se ole vielä nähnyt ”vakuuttavia todisteita” avaruusolentojen osallisuudesta.)

”Kongressin jäsenet työskentelevät todistetusti valehtelijoiden kanssa luodakseen vainoharhaista lainsäädäntöä, joka heijastaa ufologisia salaliittoteorioita ja fantasioita enemmän kuin todellista elämää”, huomautti skeptikko Jason Colavito vaikutusvaltaisessa blogissaan viime vuonna ja tuomitsi uuden puolustuslain varhaisen version.

Näiden ja niihin liittyvien fantastisten ajatusten räjähdysmäinen leviäminen, jota tukee valtavirran uutisointi kautta koko ideologisen kirjon, auttaa innoittamaan tiettyjä UFO-vaikuttajien seuraajia vaaralliseen ja uhkaavaan kulttimaiseen käyttäytymiseen. Näitä epätodennäköisiä uskomuksia vahvisti Tucker Carlson ennen kuin hänet pakotettiin ulos Foxilta, ja niitä edistivät muut Foxin juontajat sekä liberaalit tiedotusvälineet. Huonosti tarkistettu journalismi on auttanut legitimoimaan salaliittoteorioita, jotka puolestaan ovat innoittaneet fanatismin kulttuuria. Joissakin äärimmäisissä esimerkeissä on ollut jopa tapauksia, joissa muutamat häiriintyneet kiihkoilijat ovat ajautuneet tappamaan perheenjäseniään.

Siitä huolimatta tunnetut UFOjen puolestapuhujat, kuten entiset puolustusministeriön virkamiehet Mellon ja Elizondo, korostivat uuden UAP:n raportin merkitystä ja laajaa puolustuslakia, jonka säätämisessä he olivat mukana. ”Olen puhunut useiden uskottavien ihmisten kanssa, jotka väittävät, että Yhdysvalloilla on hallussaan todisteita avaruusolentojen teknologiasta”, Mellon julisti raportin julkistamisen jälkeen. Hän ja muut kannattajat väittivät, että nämä paljastukset olisivat tulossa pian, kiitos puolustuslain uusien ilmiantajansuojien. Sitten David Grusch astui parrasvaloihin viime kuussa ja auttoi herättämään uudelleen henkiin julkisuudessa vallitsevan vimmaisen vimmaisuuden sellaisten koskaan todistamattomien UFO-tarinoiden ympärillä, joita aiemmat epäilyttävät ”ilmiantajat”, kuten Elizondo, olivat levittäneet vuosien, jopa vuosikymmenien ajan.

***

SEC esitti vuonna 2019 muun muassa vääriä väitteitä petoksista valmistellessaan mahdollista oikeudenkäyntiä TTSA:ta ja sen virkamiehiä vastaan, josta lopulta luovuttiin. Kaikki yhtiön silloiset tärkeimmät toimijat mainittiin SEC:n luonnoksen ensimmäisellä sivulla osallisuudesta väitettyyn sijoittajapetokseen. Virasto syytti heitä ja TTSA:ta alustavissa syytöksissään ”olennaisesti vilpillisistä väitteistä, joiden tarkoituksena oli tarkoituksellisesti huijata sijoittajia, jotta nämä olisivat pakotettuja sijoittamaan TTSA:han, vaikka sen julkiset väitteet olivat valheita”, kuten otteista yhä luottamuksellisesta asiakirjasta käy ilmi.

SEC:n virkamiehet ovat kieltäytyneet kommentoimasta pyyntöjä, jotka koskivat sekä Korffin viimeisimmän yhtiötä vastaan nostaman kanteen että vuoden 2019 kieliluonnoksen tarkastelua vielä vireille panemattomassa oikeusjutussa. DeLongen ja To the Starsin (entinen TTSA) asianajaja Paul Bowles on sanonut, että SEC:n lakiluonnoksen sisältämät väitteet olivat ”perustuivat valheisiin ja olivat täysin perusteettomia”. Hänen mukaansa yhtiö on aina ”noudattanut kaikkia SEC:n, liittovaltion ja osavaltioiden lakeja ja määräyksiä”.

Alkuperäinen SEC:n tutkimus pysähtyi muutamaksi vuodeksi sen jälkeen, kun kanteen luonnos oli laadittu. Yksi syy tähän oli se, että koronavirus oli kaatanut alkuperäisen tutkinnan parissa työskennelleet keskeiset asianajajat, ja yksi heistä kuoli. Tämän lisäksi SEC:n oikeusasiamiehen, joka erosi huhtikuussa 2022, väitettiin sabotoineen satoja eri asioita koskevia tietovuotajakanteluita SEC:n tarkastusviraston ja Bloomberg Law -lehden syyskuussa julkaiseman yksityiskohtaisemman selvityksen mukaan. Nyt, kun uusi oikeusasiamies on valittu, virasto on osoittanut uutta kiinnostusta tarkastella uudelleen Korffin päivitettyjä syytöksiä TTSA:ta vastaan.

Uusi oikeusasiamies Stacey Puente otti Korffiin yhteyttä nopeasti viime vuoden lopulla. Hänen toimistonsa kannusti Korffin mukaan — ja kuten tämä toimittaja on riippumattomasti vahvistanut — häntä tekemään päivitetyn kantelun TTSA:n petossyytöksistä. Oikeusasiamiehen henkilökunta kehotti Korffia jättämään kantelunsa täytäntöönpano-osaston ilmiantajan toimistoon, jotta se voisi päättää, aloittaako se tutkimuksen. (SEC on kieltäytynyt kommentoimasta mitään toimiaan tai TTSA:han liittyviä asioita.)

Vuonna 2019 laaditussa ja sittemmin hylätyssä SEC:n kanteenluonnoksessa esitettiin myös kysymyksiä yhtiön mahdollisista osakejärjestelmistä. SEC:n julkaisematon alkuperäinen kanne sisälsi spekulaatioita siitä, että DeLonge ja hänen siskonsa olisivat saattaneet harjoittaa laitonta ”pump and dump” -osaketoimintaa.

Robert Warren, entinen IRS:n erikoisagentti, joka tarkasteli yhtiön SEC-asiakirjoja The Washington Spectatorin pyynnöstä, ehdotti, että yhtiön enimmäkseen tilintarkastamattomista talousraporteista löytyy useita mahdollisia ”punaisia lippuja”. Warren on vuosikymmeniä tutkinut petoksia ja toimii kirjanpidon professorina Radfordin yliopistossa; hän puhuu tässä omasta eikä yliopiston puolesta.

SEC:lle jätetyt TTSA-raportit paljastavat 56 miljoonan dollarin  alijäämään, joka on kertynyt vuoteen 2021 mennessä, mikä perustuu Warrenin mukaan DeLongelle ja muutamalle johtajalle maksettuihin, villisti yliarvostettuihin osakkeisiin. ”Mitä he ovat tehneet, että heidän osakkeensa on arvostettu 56 miljoonaan dollariin?” hän kysyi ja viittasi ”käteisnälkäiseen” yhtiöön, joka myös siirsi osakkeitaan sidosyritysten välillä. ”Tämä näyttää siltä, että he yrittävät rokottaa itseään veroja vastaan”, hän teoretisoi. ”Petokset rakastavat monimutkaisuutta.”

SEC:n henkilökunta kehotti Korffia tekemään asiasta erillisen valituksen verovirastolle.

TTSA:n asianajaja Bowles ei vastannut tämän toimittajan kysymyksiin yhtiön verokäytännöistä.

***

TTSA:n sijoittajat ovat suuttuneet yhä enemmän siitä, että yhtiö ei ole vastannut heidän vuosia kestäneisiin pyyntöihinsä saada tietoja vanhoista TTSA:n osakkeistaan. Tuo aiemmin mainittu, nyt tyytymätön sijoittaja Ryan Mangini oli ottanut yhteyttä vapaaehtoiseen TTSA:han ja tarjonnut 1 000 dollarin sijoitusta vuonna 2017. ”Olin hyvin innoissani siitä, että voisimme oppia muukalaisteknologiasta, jotta voisimme auttaa hyödyttämään maailmaamme ja ihmiskuntaa”, hän sanoi.

Silti hän ei vieläkään tiedä hallussaan olevien alkuperäisten TTSA:n osakkeiden todellista arvoa, vaikka hän sai viime heinäkuussa uuden ostopyynnön. Hän sanoo: ”Se ei koske vain minua — niin monet ihmiset ovat käärmeissään, ja niin monet sijoittivat paljon enemmän rahaa kuin minä.”

Yksi huolestunut sijoittaja valitti SEC:lle, ja muut sijoittajat ovat ilmaisseet epäilyksensä sosiaalisessa mediassa, kuten yksityisessä Facebook-ryhmässä. Eräs Reddit-käyttäjä kirjoitti: ”Ainoa syy ostaa osakkeita on, jos olet DeLonge-fani ja haluat antaa hänelle rahaa hänen albumeihinsa ja hänen unelmaansa NASDAQ-listatusta viihdeyhtiöstä.”

DeLongen pseudotieteellisen yrityksen, TTSA:n, epäonnistuminen edustaa niin monia lupauksia ja hypeä, jotka ovat leimanneet UFO-alaa vuosikymmenien ajan ja jotka lopulta kariutuvat. UFOista lopullisena todisteena tarjotut sumuiset videot kumotaan pian perusteellisesti; Elizondon kaltaiset ”UFO-messiaat” ennustavat avaruusolentoihin perustuvan teknologian julkaisemista tai hallituksen ”paljastuksia” UFOista — mutta jotenkin näiden lupausten täyttyminen jää aivan nurkan taakse; ja pian paljastuva salainen kätkö, jossa on pudonneita UFOja ja kuolleita avaruusolentoja, ei koskaan ilmesty.

”Sijoittajat eivät voineet mitenkään saada rahojaan takaisin”, Korff sanoo TTSA:sta. ”Se edellyttäisi kirjaimellisesti, että avaruusolennot tekisivät yhteistyötä, syöksyisivät maahan ja antaisivat ruumiinsa käyttöön.”

Elizondo ja Mellon liittyivät alun perin TTSA:han vuonna 2017, mutta jättivät yrityksen vuoden 2020 lopussa, ja heidän mukaansa suurelta osin siksi, että ”tieteellinen” tehtävä oli häviämässä viihteelle.

Mellon vastasi sähköpostitse: ”En ole enkä ole koskaan ollut TTSA:n virkailija tai työntekijä. En ollut hallituksessa, en saanut palkkaa enkä ollut vastuussa mistään yrityksen tekemistä päätöksistä. Minulla ei ole mitään syytä uskoa, että SEC tai joku muu tutkii minua.”

Hän on teknisesti oikeassa TTSA:n asemiensa suhteen, mutta Mellonia kuvailtiin yhtiön ”kansallisen turvallisuuden neuvonantajaksi”. Koska Mellon oli entinen apulaispuolustusministeri George W. Bushin ja Clintonin hallintojen aikana tiedustelusta vastaavana apulaispuolustusministerinä, Mellon antoi uskottavuutta kontakteillaan. (Hänen arvovaltansa ei ole heikentynyt edes TTSA:n avajaispressikonferenssin jälkeen vuonna 2017, jossa hän paljasti valokuvatodisteita UFOsta, joka osoittautui ilmapalloksi).

Sähköpostiviestissään Puthoff ei vastannut suoraan mihinkään oleelliseen kritiikkiin, mutta hän huomautti: ”Pandemian vuoksi [TTSA:n] rahoitus loppui, joten meidän oli vetäydyttävä suunnitellusta teknologian kehittämisohjelmastamme.” Hän toimii nyt uudistetun yrityksen johtokunnassa.

TTSA:n tarina on osoitus siitä, että monet maamme johtavista tiedotusvälineistä ja instituutioista — ja niiden johtajat — edistävät kritiikittömästi täysin todistamattomia UFO-väitteitä ja nielevät ne.

***

Kuten olemme nähneet, TTSA, jota johti aikoinaan entinen puolustusministeriön virkamies ja rokkari Tom DeLonge, joutuu SEC:n valvontaan, ja se saattaa olla häviämässä UFO-kullanhuuhdonnan, jonka luomiseen se on kontriboinut. Silti Pentagon ja sen mahtava medianäkyvyys on vaikuttanut merkittävästi meneillään olevaan UFO-villitykseen usein ristiriitaisilla ja vaikeaselkoisilla kommenteillaan lausunnoissaan, raporteissaan ja lehdistölausunnoissaan.

Pentagon ei tuolloin virallisesti tunnustanut kolmea kiistanalaista laivaston videota oletetuista UFOista, jotka Luis Elizondo ja TTSA alun perin saivat haltuunsa ja jotka Times julkaisi vuosina 2017 ja 2018. Yli kaksi vuotta Timesin juttujen jälkeen Pentagon julisti videot ”aidoiksi”. Ei ole yllättävää, että tämä kielenkäyttö vahvisti käsitystä, että avaruusolennot olivat mukana.

Sitten, kuten edellä mainittiin, Pentagon julkaisi vuonna 2021 alkuperäisen UAP-toimikunnan raportin, joka ei sulkenut pois avaruusolentoja. Mutta tuo ilmeisen epätasapainoinen havainto on äskettäin joutunut uuden tarkastelun kohteeksi sen jälkeen, kun omituinen tohtori Travis Taylor tuli julkisuuteen ilmoittaakseen, että hän itse asiassa oli toimikunnan ”johtava tutkija”. Fyysikko Taylor on itseoikeutetusti ”avaruusolentojen invaasion” asiantuntija, joka suhtautuu myönteisesti avaruusolentojen saapumiseen ja on esiintynyt säännöllisesti History Channelin ohjelmissa Secret of the Skinwalker Ranch ja Ancient Aliens.

Ei liene yllätys, että viimeisin itsestään totuudenpuhujaksi kutsuttu David Grusch oli Taylorin kollega kyseisessä UAP-toimikunnassa vuosina 2019-2021. Itse asiassa Gruschin ”ilmiantajan” tiedusteluyhteisön ylitarkastajalle tekemän valituksen ja useiden eri haastattelujen keskeisenä piirteenä on se, että UAP-toimikuntaa ja kongressia pidettiin pimennossa salaisista avaruusalusten nouto-ohjelmista.

Aiemmin tänä vuonna Jay Stratton, entinen merivoimien tiedustelupalvelun upseeri, joka johti samaa UAP-toimikuntaa, kertoi julkisuuteen oman uskonsa UFOjen todennäköiseen muukalaisperäisyyteen, ja tämä oli jälleen yksi lisä Maan ulkopuolisia tarinoita kertovien hallituksen virkamiesten huimaavaan joukkoon.

New York Postin videotoimittaja Steven Greenstreet on paljastanut Strattonin nimettömäksi Pentagonin virkailijaksi uudessa kirjassaan Skinwalkers at the Pentagon. Strattonin hahmo (jonka nimi kirjassa on Jonathan Axelrod) väittää, että häntä ja hänen perhettään ”tartutti” ja terrorisoi poltergeistin kaltainen ”liftari” ja muita olentoja, jotka seurasivat häntä kotiinsa Pohjois-Virginiassa Utahissa sijaitsevalta Skinwalker Ranchilta. (Stratton itse ei ole kiistänyt sitä, että hänet on kuvattu kirjassa nimellä ”Axelrod”.)

Skinwalkers at the Pentagon

Lisäksi tämän vuoden maaliskuussa Pentagonin uutta UAP-toimistoa johtava, näennäisen objektiivinen tutkija Sean Kirkpatrick kirjoitti yhdessä Harvardin entisen tähtitieteen laitoksen puheenjohtajan Avi Loebin kanssa tutkielman, jossa esitettiin luultavasti toistaiseksi silmiinpistävin havainto: ”Pentagonin virkailija ehdottaa, että aurinkokunnassamme lymyilevä muukalaisemoalus voisi tarkkailla meitä pienillä luotaimilla”, otsikoi Space.com, avaruuteen suuntautunut uutissivusto.

Kirkpatrick esiintyi huhtikuussa senaattori Kirsten Gillibrandin (D-N.Y.) johtaman senaatin asevoimien alakomitean edessä. On mielenkiintoista huomata, että huhtikuun 19. päivän kuulemistilaisuudessa Kirkpatrick sanoi valaehtoisesti, että hänen toimistonsa ei ole toistaiseksi löytänyt ”mitään uskottavia todisteita Maan ulkopuolisesta toiminnasta”. Tämä todistus on kuvaava esimerkki Pentagonin virkamiesten joskus ristiriitaisten lausuntojen raivostuttavasta kaavasta.

Gillibrand on senaattori Marco Rubion (R-Fla.) ohella vankka UFO-uskovainen, joka on saamassa puoluerajat ylittävää tukea UFO-tutkimuksen lisäämiselle kiinalaisten ilmapallon ja muiden alasampumisten jälkeen. Rubio puolestaan pysyy Gillibrandin vauhdissa kilpajuoksussa UFO-otsikoista. Gruschin tultua esiin kesäkuussa Rubio kertoi NewsNationille puhuneensa muiden korkea-arvoisten hallituksen virkamiesten kanssa, jotka sanovat vahvistavansa Gruschin väitteet.

Kongressi pyrkii edelleen edistämään ”tietojen paljastamista” ja rahoittamaan täysimääräisesti entistä epäuskottavampia pyrkimyksiä. Huhtikuun kuulemistilaisuudessa Gillibrand jatkoi Pentagonin virkamiesten kuulustelua siitä, miksi UAP-toimistoa ei ole rahoitettu täysimääräisesti. Yli vuoden kestäneiden neuvottelujen aikana Gillibrand tai kukaan muu kongressin jäsen ei maininnut missään vaiheessa hallituksen aiempien paranormaalien tutkimusten tuhlausta ja valheellisia ”havaintoja”.

Siitä, että UFO-melodraamaan suhtaudutaan hyvin vakavasti hallituksen korkeimmilla tasoilla, on osoituksena uusi lakiesitys, jonka Gillibrand auttoi viemään läpi senaatin tiedustelukomiteassa kesäkuun lopulla. Tämä yksimielisesti hyväksytty laki edellyttää, että kaikki julkisen ja yksityisen sektorin virkamiehet ja tiedemiehet, joilla on tietoa avaruusolentojen takaisinmallinnusohjelmista ja muista salaisista hankkeista, ilmoittautuvat seuraavien kuuden kuukauden aikana.

UFOjen puolustaminen kongressissa sai jälleen uuden sysäyksen heinäkuussa, kun senaatin enemmistöjohtaja Chuck Schumer esitti kahden puolueen yhteisen lainsäädännön (jota Gillibrand tuki), jonka tarkoituksena on tarkistaa kaikki UAP:hin liittyvät tiedot ja pakottaa poistamaan niiltä turvaluokitus ja julkaisemaan ne ajoissa. Saman lakiehdotuksen mukaan hallitus ottaisi haltuunsa myös kaikki tällä hetkellä yksityisessä hallinnassa olevat ”biologiset todisteet ei-ihmisälystä”.

”Kongressin jäsenet työskentelevät todistetusti valehtelijoiden kanssa luodakseen vainoharhaista lainsäädäntöä, joka heijastaa ufologisia salaliittoteorioita ja fantasioita enemmän kuin todellista elämää”, huomautti skeptikko Jason Colavito vaikutusvaltaisessa blogissaan viime vuonna ja tuomitsi uuden puolustuslain varhaisen version.”

Skeptinen tutkija Kal Korff pyrkii kuitenkin estämään tämän ryntäyksen kohti ”tuhlailevia” uusia etsintöjä avaruusolentojen avaruusalusten ja ruumiiden löytämiseksi. Hän on tällä viikolla jättämässä eettisiä valituksia kongressin johtavia ufopuolustajia — muun muassa senaattoreita Schumeria, Gillibrandia ja Rubiota — vastaan ja syyttää heitä veronmaksajien varojen käyttämisestä valheisiin ja myytteihin.

(Gillibrandin toimisto ei vastannut toimittajan sähköposti- ja puhelintiedusteluihin, jotka koskivat väitettyjä petoksia ja tuhlausta hallituksen aiemmissa UFO-ohjelmissa.)

Vaikka kongressi oli UFOjen jäljillä, akatemian johtohahmot ja heidän kollegansa valtion virastoissa jatkoivat omia tutkimuksiaan todistamattomista avaruusolentojen vierailuista.

Sean Kirkpatrickin laatimassa Harvardin asiakirjaluonnoksessa Pentagonin huippututkija antoi hyväksyntänsä Loebin pitkäaikaisille väitteille, joiden mukaan suuri komeetan kaltainen Oumuamua-niminen esine oli itse asiassa avaruusalus. Loebin yhdessä Kirkpatrickin kanssa kirjoittamassa paperissa, jota ei ole vielä vertaisarvioitu, spekuloidaan myös, että salaperäinen avaruusobjekti lähettää pieniä ”voikukan siemeniä” sisältäviä luotaimia.

Kansainvälisen avaruustutkimusinstituutin (International Space Science Institute, ISSI) kokoama kansainvälinen asiantuntijaryhmä kiisti nämä yleiset väitteet jo vuonna 2019 ja totesi, että tämä ensimmäinen aurinkokunnassamme nähty tähtienvälinen taivaankappale on ”luonnollista alkuperää”.

Tätä kritiikkiä korosti jälleen muutama kuukausi sitten Nature-lehdessä kaksi tähtitieteilijää, jotka totesivat, että sen outo liikkeellelähtö selittyy parhaiten sen ytimestä karkotetulla vedyllä.

Suurelta osin UFOjen ympärillä jo käynnissä olevan poliittisen, sotilaallisen ja mediamylläkän ansiosta meneillään oleva UFO-jahti sai lisää arvostusta, kun Avi Loeb tuli alalle vuonna 2021. Loebin uusi Harvardissa sijaitseva Galileo Project aikoo käyttää suuritehoisia teleskooppeja ja tekoälyohjelmistoja, joiden avulla Loeb voi mahdollisesti kaapata teräväpiirtokuvia avaruusolentojen aluksista ja suodattaa pois kuvat proosallisemmista ilmassa olevista kohteista.

Loebin väitteet uudesta tieteellisestä kurinalaisuudesta on kuitenkin horjutettu sen jälkeen, kun hän aloitti tämän hankkeen. Hän on ottanut ”tutkimusyhteistyökumppaneikseenLuis Elizondon ja joukon kiistanalaisia UFO-puolustajia (sekä ainakin yhden skeptikon).

Kannattajiin kuuluu uraauurtava mystikko ja UFO-tutkija Jacques Vallée, Loebin virallisen tutkimusryhmän ansioitunut jäsen, joka uskoo avaruusolentojen olevan ”ulottuvuuksienvälisiä olentoja” — ja joka auttoi saamaan puolustuslainsäädännön läpi, jotta hän voisi jatkaa nyt kiistettyä väitettään, jonka mukaan Yhdysvallat on jo saanut haltuunsa avaruusaluksen, jossa oli pieniä avaruusolentoja, Trinityn tapahtumapaikalla vuonna 1945. Loeb on toivottanut tervetulleeksi myös väitetyn brittiläisen huijarin Nick Popen, joka, vaikka hän on vain entinen puolustusministeriön (MoD) matalan tason virkailija, väitti johtaneensa MoD:n UFO-ohjelmaa, jota ministeriön mukaan ei ole koskaan ollut olemassa. Häntä kuitenkin kutsutaan säännöllisesti Fox Newsin ”ufoasiantuntijaksi”.

Washington Spectatorille lähettämässään sähköpostivastauksessa Pope väittää, että väitteet siitä, ettei hän ollut puolustusministeriön UFOjen huippututkija, ovat ”valheita”, jotka ovat peräisin ”internet-trolleilta”. Hän väittää — ilman mitään konkreettisia todisteita — että suurin osa 1990-luvulle asti ulottuvista MoD:n virallisista asiakirjoista, joissa hänen rooliaan kuvataan pelkkänä julkisiin kirjeisiin vastanneena virkailijana, on ”väärennetty, muokattu tai asiayhteydestä irrotettu”.

Asiakirjat ovat kuitenkin helposti esillä sellaisilla skeptisillä sivustoilla kuin NickPopeWatch.com. Esimerkiksi vuonna 1999 vastauksena ufologi James Eastonin kyselyyn, jossa hän kyseenalaisti Popen väitteen, että hän ”johti Britannian hallituksen UFO-projektia”, ministeriö vastasi, että hän työskenteli ”sihteeristössä” ja että vain pieni osa hänen hallinnollisista tehtävistään liittyi yleisön UFOja koskeviin tiedusteluihin vastaamiseen.

”Puolustusministeriö ei ole tutkinut yhtään tapausta, jossa olisi kyse avaruusolentojen sieppauksesta, viljakuvioista tai eläinten silpomisesta”, ministeriön tiedottaja kirjoitti Eastonille. Vuosien mittaan puolustusministeriö on pyrkinyt säännöllisesti lyttäämään tämän laajalti ylistetyn ”UFO-asiantuntijan” tutkimusväitteitä Popen kirjoissa ja haastatteluissa.

On todellakin yksi ministeriön kirje, jota Pope ei voi hylätä väärennöksenä: sen on kirjoittanut Nick Pope itse ufologi Philip Mantlelle, joka on johtava UFOjen kannattaja ja kirjailija: ”Emme ole tietoisia mistään todisteista, jotka tukisivat Maan ulkopuolisen elämän olemassaoloa”, Pope kirjoitti. Hän on kuitenkin niin kritiikittömästi julkisuudessa MoD:n entisenä UFO-tutkinnan johtajana, että hän on ilmeisesti huijannut jopa Britannian kansallisarkistoa, joka pyysi häntä promoamaan salassa pidettävien UFO-tiedostojensa julkaisemista.

Vaikka Popen usein mainostetut pätevyydet kyseenalaistetaan yhä useammin, media ja tosiuskovaiset kiinnittävät häneen yhä huomiota. Pope on esimerkiksi yksi neljästä pääpuhujasta Ancient Aliens Live -kiertueella, joka edistää teoriaa, jonka mukaan avaruusolennot ovat vierailleet maapallolla miljoonien vuosien ajan. Yhdeksänkymmenen minuutin mittainen ”live-elämys” on tarkoitus järjestää ainakin kymmenessä osavaltiossa syksyllä, ja lippujen normaalihinta on jopa 100 dollaria.

Kiista Popen roolista valtiolla voi hyvinkin päätyä oikeuteen. Korff teki kesäkuun lopussa useita valituksia paikallisille lainvalvontaviranomaisille Popea vastaan Arizonassa ja Kaliforniassa, jossa Pope asuu, muun muassa väitetyistä rikoksista, kuten ”kuluttajapetoksista”. Hän aikoo myös tehdä tässä kuussa valituksia SEC:lle suuria kaapeliverkkoja vastaan, jotka ovat esittäneet Popea ja mainostaneet tämän väitetysti vilpillisiä Britannian hallituksen todistuksia huippututkimuksena. Toimittaja kävi sähköpostitse läpi uudet syytökset Popen kanssa, joka kiisti jälleen kaikki syytteet. (Lisää tästä keskustelusta täällä.)

Loeb unohti tällaiset huolenaiheet neuvonantajiaan kohtaan ja ihailee erityisesti entisten hallituksen virkamiesten asiantuntemusta, jota he tuovat hänen hankkeeseensa. ”He ovat miettineet näitä aiheita ja heillä on runsaasti kokemusta. Kun tieteellinen todistusaineisto on tarpeeksi hyvä, heidän tulkinnoistaan tulee tärkeitä”, hän sanoo. Ja nyt hän liittyy uudestaan UFO-rahoituksen ryntäykseen ja vääntää Carl Saganin lentävän lauseen omaan muotoonsa julistamalla: ”Poikkeukselliset todisteet vaativat poikkeuksellista rahoitusta.”

Itse asiassa hän etsii uusia tapoja hankkia UFO-dollareita, ja kaikki tämä yleisen edun nimissä: hän on ollut mukana perustamassa uutta Copernicus Space Corporation -yhtiötä, jonka tavoitteena on rakentaa pieniä tekoälyyn perustuvia ”droneparvia”, jotka pystyvät seuraamaan yläpuolellamme olevia kohteita — mahdollisesti UFOja — taivaalla. Hänen ”visionääristen” tieteellisten neuvonantajiensa joukossa on Stanfordin yliopiston immunologi ja aloitteleva ufoilija Garry Nolan, joka on lainannut akateemisia todistuksiaan erilaisille UFO-paljastuskampanjoille ja -hankkeille, mukaan luettuna häpeään joutuneen australialaisen toimittajan Ross Coulthartin dokumenttielokuva lopullisista todisteista avaruusolentojen teknologiasta. Viimeksi Coulthart haastatteli David Gruschia NewsNationille.

Mihin toimiin liittovaltion virkamiehet lopulta ryhtyvätkin TTSA:ta tai muita väitettyjä huijareita vastaan, kongressin, Pentagonin, joidenkin vaikutusvaltaisten tiedemiesten ja tiedotusvälineiden viime aikoina antama uskottavuus UFOille ruokkii myös fanaattisuutta sekä New Age -liikkeissä että äärioikeistossa. Kultit mainostavat QAnon-tyylistä ”tapahtumaa”, joka ennustaa avaruusolentojen ”paljastumista” ja joukkopidätyksiä, ja Donald Trump on nyt antanut sille vastakaikua, kertoo arvostettu New America Foundationin disinformaatiotutkija ja Washington Spectatorin kolumnisti Dave Troy.

Samaan aikaan skeptikot kohtaavat kasvavia uhkia UFO-fanaatikkojen taholta, sillä rajoittamattomat tiedotusvälineet ja itsekkäät julkisuuden henkilöt ovat hyödyntäneet UFO-kertomuksia, jotka auttavat ruokkimaan hallituksen vastaista vainoharhaisuutta. Esimerkiksi demokraattien presidenttiehdokas Robert F. Kennedy Jr. on tarttunut rokotevastaisen salaliittoliikkeen syleilyä pidemmälle ja noussut UFOjen kelkkaan lupaamalla ”ensimmäisenä päivänä” avata kaikki ”avaruusolento- ja UFO-tiedot”.

Kuten muidenkin aikoinaan liian kaukaa haetuilta vaikuttaneiden salaliittojen, kuten QAnonin, ”Stop the Steal” -porukan ja rokotevastaisen liikkeen, kohdalla, rajoittamattomat sosiaalisen median algoritmit yhdistettyinä valtavirran tiedotusvälineiden uutisointiin voivat radikalisoida miljoonia ihmisiä ja saada jotkut kääntymään väkivaltaan.

UFO-salaliittoteorioiden edistämisessä Foxille on lisäviehätyksenä se, että avaruusolennot eivät voi toimia haastemiehinä oikeudessa. Niinpä samana päivänä, kun Tucker Carlson erotettiin, silloinen 19.00-juontaja Jesse Watters kysyi: ”Voisivatko UFOt olla Teksasin lehmien silpomisten takana?” — ja jätti huomiotta, että tällaiset silpomiset on kumottu 50 vuoden ajan luonnollisilla selityksillä.

Vaikka useat nykyaikaiset salaliittoteoriat, kuten rokotevastaisuusliike, saavat vaikutteita niin edistysmielisiltä ja New Age -liikkeiltä kuin oikeistolta, UFO-salaliittouskomus näyttää olevan ainoa, jota ruokkii Fox Newsin lisäksi myös liberaalien poliittisten ja medialaitosten tukipilarit, kuten New York Times.

Esimerkiksi eräässä toisessa Timesissa julkaisemassaan artikkelissa Blumenthal ja Kean viittasivat siihen, että Pentagonin yhä käynnissä oleva salainen UFO-ohjelma tutki mahdollisia Maan ulkopuolisia materiaaleja. Vahvistukseksi toimittajat siteerasivat laitapuolen astrofyysikkoa Eric Davisia, Pentagonin alihankkijaa ja Hal Puthoffin (yksi TTSA:n perustajista) liittolaista.

Davis kertoi Blumenthalille ja Keanille pitäneensä Pentagonille ja senaatin asevoimien komitealle salaisia briiffauksia, joissa käsiteltiin ”avaruusajoneuvojen, joita ei ole tehty tällä planeetalla” noutamista. Kuten tunnettu skeptikko Robert Sheaffer on ehdottanut, ”Davis olisi yhtä hyvin voinut kertoa heille pääsiäispupusta ja hammaskeijusta, joista hänellä on yhtä paljon todisteita — ei yhtään.”

On huolestuttavaa, että toimittajat eivät antaneet Davisin taustasta olennaisia yksityiskohtia ja asiayhteyttä. Tämä laiminlyönti on ilmeisesti johdonmukainen heidän tapansa jättää pois tiedot, jotka voisivat heikentää heidän avainlähteitään. Davis esimerkiksi väitti, että ”poltergeistajoi häntä takaa Skinwalker Ranchilta, ja useissa ”tieteellisissä” artikkeleissa hän edisti käsityksiä madonreikien kautta tapahtuvasta aikamatkustuksesta, joista yhtä rahoitti Pentagonin 22 miljoonan dollarin ohjelma paranormaalia tutkimusta varten. Hän on viime aikoina toimittanut tietoja David Gruschille, joka on toistanut joitakin Davisin aiempia väitteitä avaruusalusten palauttamisesta.

Yhtä huolestuttavaa on se, että UFO-salaliittoväitteiden valtavirtaistuminen antaa mahdollisuuden entistäkin kummallisemmille tarinoille ja hurjille huijauksille. Esimerkiksi Gruschin uutisoinnin jälkeen voidaan ottaa huomioon tohtori Steven Greerin, entisen ensiapupoliklinikan lääkärin, julkisuuskampanja. Hän on vakavasti otettavalta vaikuttava ”UFO-paljastuksen” puolestapuhuja, joka ei ole vuosikymmeniin koskaan esittänyt todennettavissa olevia todisteita, mutta on rahoittanut valtavia summia dokumenttielokuvia varten (mukaan lukien yksi, jossa muumioitunut sikiö esitetään kuolleena avaruusolentona); hän on valheellisesti väittänyt, että hän on henkilökohtaisesti tiedottanut — toisin kuin lähettänyt pyytämättömiä asiakirjoja — jokaiselle amerikkalaiselle presidentille Reaganista lähtien UFOihin liittyvistä asioista; ja hän veloittaa seuraajiltaan jopa 5 000 dollarin suuruisia ”lukukausimaksuja”, jotta he voivat ottaa yhteyttä avaruusolentoihin ”tutkimusmatkoilla”.

Greer kävi 12. kesäkuuta National Press Clubissa julistamassa räjähtäviä löydöksiään: hän ”raportoi” 700 yhä nimettömänä pysyttelevän ilmiantajan perusteella, jotka hänen mukaansa pelkäävät liikaa julkisuutta, että hallituksella on noin 150 salaista avaruusolentojen maanalaista tukikohtaa, joita hallitus peittelee — ja jotka ovat piilossa Yhdysvaltain presidentiltä.

UFOjen ympärillä vallitseva kulttimainen hulluus voi myrkyttää haavoittuvia ihmisiä, ja se johti erään #UFOTwitterissä aktiivisen hullun uskovaisen kaninkoloon: hänen olemassa olevaa vainoharhaista skitsofreniaansa vahvistivat ilmeisesti UFO-vaikuttajien villit väitteet, joiden kanssa hän oli yhteydessä Twitterissä, mikä johti lopulta siihen, että hän puukotti isäänsä 110 kertaa. Hän alkoi uskoa, että hänen isänsä oli Antikristus, samalla kun hän vetosi sekä ”Ashtar Command” -myyttiin että seuraamaansa merkittävään UFO-”kokijaan” Christopher Blesdoe Sr:iin, joka väitti olleensa yhteydessä enkeliolentoihin. (Kaukana siitä, että Blesdoe olisi joku eristäytynyt sekopää, hän on kirjoittanut hyvin vastaanotetun uuden kirjan UFO of God, jonka esipuheen on kirjoittanut Jim Semivan, entinen CIA-operatiivi, joka oli mukana perustamassa TTSA:ta ja on edelleen nykyisen yhtiön varatoimitusjohtaja.)

Samoin brittiläisen David Icken ajama outo teoria avaruusolentojen risteytymisestä pahojen ”liskoihmisten” luomiseksi oli keskeinen uskomus kalifornialaiselle surffikaupan omistajalle Matthew Colemanille, joka tappoi kaksi lastaan vuonna 2021, koska hän uskoi, että nämä olivat perineet äitinsä reptiliaani-DNA:n.

Kaikki eivät anna näiden haitallisten mytologioiden luojille ja sanansaattajille vapaita käsiä. Skeptikko Steven Cambian, joka isännöi Truthseekers-videopodcastia, joka on esitellyt näitä murhatapauksia, kysyy: ”Jos ihmiset syöttävät yleisölle enimmäkseen valheellisia tarinoita, onko heillä vastuu?”

***

Kävi ilmi, että TTSA ei ainoastaan hyödyntänyt UFOihin liittyvää hypeä — yhtiö myös työskenteli sen synnyttämiseksi.

New York Times auttoi käynnistämään uuden UFO-hulluuden yli viisi vuotta sitten pomminomaisella raportillaan 22 miljoonan dollarin salaisesta UFO-tutkimusohjelmasta. Timesin artikkeli oli osa sarjaa, joka julkaistiin ensimmäisen kerran joulukuussa 2017 ja jossa esiteltiin salaperäisiä ”lejeerinkejä” ja kolme merivoimien videota, joiden väitetään esittävän UFOja, mukaan lukien yksi ”Tic Tacin” muotoinen esine. TTSA sai kaikki kolme videota ensimmäisenä haltuunsa Elizondon ja Mellonin kautta.

Mick West

Myöhemmin videot kumottiin perusteellisesti. Visuaalinen asiantuntija ja tunnettu skeptikko Mick West on vuosien ajan tarjonnut järkeviä visuaalisia selityksiä pyörivistä kameroista ja muista visuaalisista efekteistä kaikille kolmelle Timesissa esitetylle videolle — selityksiä, jotka Pentagon on lopulta hyväksynyt useimpien julkaisemiensa sotilasvideoiden osalta. Westin mukaan Tic-Tac oli todennäköisemmin kaukana oleva suihkukone.

FLIR Tic-Tac Navy video screenshot

TTSA:n kerrotaan luovuttaneen nämä videot Timesille Leslie Keanin kautta, toimittajan, joka on pitkään edistänyt UFO-teorioita lehdistössä, lobannut UFOjen avoimuuden puolesta ja ollut väleissä TTSA:n kanssa.

New Yorkerin mukaan Kean tapasi lokakuussa 2017 Pentagonin entisen virkamiehen Mellonin sekä Puthoffin ja Elizondon Pentagonin lähellä sijaitsevan hienostohotellin baarissa luottamuksellisen tiedotustilaisuuden merkeissä hallituksen UFO-ohjelmasta. Jälkikäteen tarkasteltuna tämä hienovarainen kohtaaminen johti UFO-manian valtavirtaistumiseen amerikkalaisen institutionaalisen elämän korkeimmilla tasoilla kongressista ja Pentagonista eliittimediaan ja akatemiaan. Ei ole mikään yllätys, että kaiken tämän lähes hysterian myötä UFO-fanaatikkojen yhä kiihkeämmät salaliitto-uskomukset ja -käyttäytyminen ovat lisääntyneet.

Nykyinen UFO-pakkomielle juontaa juurensa Lue Elizondoon, joka Pentagonin työntekijänä pyysi harhaanjohtavasti kolme laivaston UFO-videota vain sisäiseen käyttöön. Sitten Christopher Mellon vuoti ne TTSA:lle, kun he molemmat liittyivät yhtiöön — ja lopulta New York Timesille.

Kean oli yksi harvoista kannustajista, jotka siunasivat TTSA:ta julkisuudella, kun se lanseerattiin lokakuussa 2017, mukaan lukien HuffPostissa julkaistu juttu TTSA:n mahdollisesta ”maailmaa muuttavasta teknologiasta” — joka julkaistiin päivää ennen DeLongen TTSA-julkistusta.

Jo ennen kaikkea vuoden 2017 UFO-pöhinää Kean kehui HuffPostissa ja UFO-konferensseissa parhaaksi UFO-todistukseksi Chilen hallituksen virkamiesten julkaisemaa UFO-videota, joka osoittautui liian lähellä kameran linssiä pörrääväksi kärpäseksi. Kean väittää, että Chilen kärpäs-UFOna pidetty tapaus on yhä ratkaisematta, ja viittaa ristiriitaisiin kuva-analyyseihin.

Tämän toimittajan haastattelussa hän kieltäytyi vastaamasta kysymyksiin mahdollisesta puolueellisuudesta Timesin raportoinnissa. Hän julistaa koko uransa ajan: ”Olen aina yrittänyt tuoda esiin uskottavaa tietoa julkaisemalla juttuja. Kyse on faktoista, ei mielipiteistä”.

Keanin vuoden 2017 Times-artikkelista jätettiin pois tiedot Pentagonin 22 miljoonan dollarin ohjelman tärkeimmästä painopisteestä: ihmissusien, poltergeistien ja muiden outojen olentojen tutkimisesta Utahissa sijaitsevalla maatilalla. Tämä tutkimus paljastettiin kokonaisuudessaan vuonna 2021 julkaistussa kirjassa Skinwalkers at the Pentagon, jonka ovat kirjoittaneet hankkeen tutkimusjohtaja Colm Kelleher ja Pentagonin ohjelmapäällikkö James Lacatski puolustustiedustelupalvelusta (DIA). Tutkiessaan raportteja ”Isojalka-olennoista” ja ”poltergeist-ilmiöistä” kirjoittajat väittivät löytäneensä ”pienen dinosauruksen ja ison majavan kummajaishybridin”, joka oli 150-kiloisen sian kokoinen, sekä seitsemän jalkaa pitkän ”suden kaltaisen olennon . . . joka seisoi kahdella jalalla”.

Tuo yliluonnollinen metsästys suoritettiin pääasiassa Utahissa sijaitsevalla Skinwalker Ranchilla. Sen omisti Robert Bigelow, Pentagonin urakoitsija ja Harry Reidin läheinen ystävä. Senaattori oli järjestänyt salaisen 22 miljoonan dollarin Pentagon-ohjelman, jota rahoitettiin vuosina 2008-2010. Hankkeen johtava tutkija Kelleher sanoo, että tuon ohjelman pitäisi toimia ”mallina” tulevalle tutkimukselle. Itse asiassa se näytti tuottavan vain 38 spekulatiivista ”tutkimus”-julkaisua sellaisista marginaalisista aiheista kuin ”näkymättömyysverhoutuminen” — ja joitakin vahvistamattomia ”havaintoja”. Jopa Kelleher myönsi toisessa yhdessä kirjoittamassaan kirjassa Hunt for the Skinwalker, että tila ei ollut tuottanut vankkoja todisteita vuosikymmeniin.

Hunt for the Skinwalker

Ronald Pandolfi, CIA:n tiede- ja teknologiaosaston tutkija ja vaikutusvaltainen UFO- ja paranormaalien ilmiöiden tutkimuksen tarkkailija vuosikymmenien ajan, on kutsunut Pentagonin rahoittamaa UFO-tutkimusta ”teknokameraksi”, kuten Kal Korffin saamista tuntikausia kestäneistä äänitallenteista käy ilmi osana asiaan liittymätöntä oikeusjuttua. Pandolfi ja CIA ovat kieltäytyneet kommentoimasta asiaa.

Olipa Skinwalker Ranchilla mitä kummallisuuksia tahansa, Leslie Kean on myöntänyt tietävänsä Pentagonin ohjelman oudosta laajuudesta, mutta päätti olla paljastamatta sitä. ”Näkökulma, jonka otin raportoinnissani, oli yrittää saada aiheelle uskottavuutta”, hän julisti Showtimen dokumentissa U.F.O. Kuten Kean kertoi toimittajalle: ”Tieto on kerrottava vaiheittain. Ihmisten on totuttauduttava tähän pikkuhiljaa.”

UFO-uutisointi on selvästi hyödyttänyt Timesin tulosta, sillä alkuperäiset joulukuun 2017 jutut keräsivät ainakin arviolta miljardi katselukertaa maailmanlaajuisen uutisoinnin ansiosta. ”New York Timesin tahallisesti harhaanjohtava AATIP Pentagon UFO-juttu auttoi ansaitsemaan ennennäkemätöntä maailmanlaajuista näkyvyyttä ja paljon kaivattuja tuloja New York Timesille seuraavaksi kahdeksi vuodeksi”, Korff sanoo. Ralph Blumenthal, useiden Timesin UFO-juttujen toinen kirjoittaja, kehuskeli Keanin kanssa tehdyssä yhteisessä haastattelussa: ”Nuo [laivaston] videot ovat edelleen katsotuimpia, eniten sähköpostitse lähetettyjä ja Facebookissa eniten käytettyjä kuvia, joita Times on koskaan julkaissut”. Yleisön halu nähdä nuo kuvat on loputon.”

Suuret tiedotusvälineet eivät ole ainoastaan hyödyntäneet UFO-viehätystä, vaan myös paljon julkisuutta saanut entinen puolustusministeriön virkamies Lue Elizondo näyttää menestyneen. Hänestä tuli läpimurtotähti History Channelin Unidentified-sarjassa, jota esitettiin kaksi kautta. Hän ja Kean ovat saaneet kirjasopimuksia, HBO:n elämäkertaelokuvan ja uuden National Geographicin sarjan, jossa heitä molempia pidetään ristiretkeläisinä totuudenpuhujina.

Elizondon uskottavuus on kuitenkin kyseenalainen. Sen lisäksi, että Elizondon ansioluettelo herättää huolta (skrollaa tämän artikkelin alareunaan Elizondon ansioluetteloa käsittelevän otsakkeen kohdalla), hänen entinen yhteistyökumppaninsa Jeremy McGowan, joka oli mukana keskeytetyssä dokumenttielokuvassa, on paljastanut Elizondon väitetyt valheet useissa asioissa.

Eniten häntä kuitenkin suututti Elizondon yritys manipuloida häntä väittämällä, että hänellä oli ”kaukokatseluvoimia”, jotka ennustivat nimeltä mainitsemattoman henkilökohtaisen katastrofin, joka kohtasi McGowanin muutaman vuoden päästä tulevaisuudessa. ”Se oli aivoraiskausta”, hän on sanonut ja samalla kertonut minulle: ”Se oli kulttimaista käytöstä”.

Sillä välin Elizondosta on tullut salamanisku vaaralliselle uudelle raivolle, joka on vallannut joitakin salaliittoihin suuntautuneita UFO-uskovaisia ja -vaikuttajia, jotka vaativat hallitukselta ”paljastusta nyt” sen väitetyistä kohtaamisista avaruusolentojen kanssa. Tätä raivoa ruokkivat myös lähetystoimittaja George Knapp ja elokuvantekijä Jeremy Corbell, jonka Netflix-elokuvassa esiteltiin huijari-”tiedemies” Bob Lazaria, ja he väittävät, että hallituksella on elävä avaruusolento ja maahan syöksyneitä ajoneuvoja, joista se ei ole kertonut meille.

Kaikki tämä lisää raivoa, jota eräät UFO-fanaatikot lietsovat ja vaativat tietoja palavin sanankääntein. Videoilla, joissa julistetaan ”Anna ruumiiden osua lattiaan” (sittemmin poistettu) ja ”Potkaise ovi maahan”, Corbell pyrkii lietsomaan tosiuskovaisia väkivaltaisella retoriikalla. Jopa eräät aiemmin mainitun NASA:n paneelin huippututkijat ja Pentagonin UFO-tutkimusviraston päällikkö Sean Kirkpatrick valittivat toukokuussa, että heihin kohdistuu häirintää, joka muistuttaa niitä rumia hyökkäyksiä ja uhkauksia, joita nettiskeptikot jo kohtaavat.

”Rinnakkaistapauksessa on kyse Pizzagatesta”, sanoi Damé Lackaff, joka isännöi skeptistä Area 503 YouTube -podcastia ja käyttää taiteilijanimeä ”Manny”. Lackaff teki kriittisen dokumentin Lue Elizondosta, ja sekä hän että hänen tyttöystävänsä joutuivat kohtaamaan doxxingia ja uhkauksia raivoisilta Elizondo-mielisiltä faneilta ja podcasteilta sen jälkeen, kun Lue oli lähettänyt ei-niin-verhotun viestin: ”Karmalla on taipumus maksaa takaisin”.

”Kauanko kestää, ennen kuin joku Luen seuraajista ampuu jonkun?” Lackaff kysyy. (Elizondon asianajaja Danny Sheehan kertoi toimittajalle, ettei hän itse ollut tietoinen näistä hyökkäyksistä, mutta ei kumonnut väitteitä.)

Muun muassa Kal Korff on yrittänyt pysäyttää UFO-tutkimuksen harhaisen harjoittamisen ja siihen käytettävät menot. Mutta hän toivoo, että hänen laajamittaiset valituksensa, jotka hän on tehnyt ylitarkastajille ja lainvalvontaviranomaisille, saattaisivat vihdoin tuoda vastuuvelvollisuuden. Tämä on osa laajempaa suunnitelmaa, jota hän kutsuu nimellä ”Operaatio Pandoran lipas” ja jonka tarkoituksena on paljastaa ja saattaa oikeuden eteen useita korkean profiilin väitettyjä paranormaaleja huijareita. ”Kuluttajapetos on rikos”, sanoo Korff, joka myös kehittää todisteita paikallisille ja osavaltioiden syyttäjille. Lisäksi hän ostaa osakkeita yrityksistä, jotka omistavat Lue Elizondon kirjojen kustantajan William Morrow’n ja johtavan UFO-propagandaverkoston History Channelin, tarkoituksenaan tehdä petosilmoituksia niitä vastaan.

Hän on edelleen huolissaan siitä, että tiedotusvälineet esittävät Elizondon kaltaisia UFO-promoottoreita jaloina ilmiantajina: ”Amerikan kansaa ei ainoastaan johdeta tahallisesti harhaan, vaan veronmaksajien dollareita tuhlataan.”

Korff pilkkaa sitä, mitä hän kutsuu ”ufoliittisuudeksi”, joka yhä loukkaa hallitusta ja mediaa, ja väittää: ”Tässä on kyse paljon suuremmasta aiheesta kuin avaruusolennoista: kyse on salaliittohöpinöistä, jotka tuhoavat Amerikkaa.”

###

Tulisiko pilotteihin luottaa UFOjen havaitsijoina?

Monet UFO-puolustajat viittaavat usein lentäjähavaintoihin tukeakseen väitteitään. Kaupallisten ja sotilaslentäjien havainnot ovat kuitenkin tunnetusti epäluotettavia, kuten arvostettu uraauurtava UFO-tutkija J. Allen Hynek Northwesternin yliopistosta totesi vuonna 1977 julkaistussa arvovaltaisessa Hynekin UFO-raportissaan.

Hynek havaitsi, että lentäjillä oli paljon enemmän ”virheellisiä käsityksiä” kuin siviileillä keskimäärin: lähes yhdeksänkymmentä prosenttia. Leslie Kean tukeutui vahvasti heidän näkemyksiinsä vaikutusvaltaisessa kirjassaan UFOs (2010): Generals, Pilots and Government Officials Go On The Record.

Sitä vastoin entinen astronautti Scott Kelley, joka kannatti UAP:iden tutkimista ja oli 31. toukokuuta 2023 pidetyn NASA:n julkisen paneelin jäsen (johon viitataan tässä artikkelissa), kertoi kyseisessä kokouksessa, kuinka helppoa oli tehdä visuaalisia virheitä. Esimerkiksi lentäessään F-14-hävittäjällä hän kääntyi takaisin nähdäkseen tutkaoperaattorinsa mielestä todennäköisen UFOn, mutta huomasi, että se olikin Bart Simpson -ilmapallo.

Kuten Space.com kertoi paneelin jälkeen julkaistussa jatkoartikkelissa: Kelly sanoi, että viime vuosina tiedotusvälineissä suosituksi tulleet UAP-havaintoihin liittyvät poikkeukselliset väitteet…… johtuvat suurelta osin siitä, että kun lentää veden yllä tai avaruudessa, kohteiden nopeutta ja kokoa voi olla vaikea arvioida vertailupisteiden puuttuessa.

”Jos näet jotain, jonka tiedät olevan lentokone, ja tiedät yleensä, kuinka suuria lentokoneet ovat, voit kertoa suhteellisen etäisyyden”, Kelly sanoi. ”Mutta kun sinulla ei ole mitään vertailukohtia, olipa kyseessä sitten avaruus tai lentäminen veden yllä, se on todella ympäristö, joka on altis optisille harhoille.” Kelly lisäsi, että vääränlaiset havainnot eivät koske vain ihmisen silmämunia, vaan myös monilla hävittäjissä ja muissa lentokoneissa olevilla antureilla on samoja ongelmia.

Kuka on Luis “Lue” Elizondo ja mikä oli hänen todellinen roolinsa Pentagonissa?

Vahvistamattomien ja todistamattomien väitteiden kyllästämässä maisemassa on myös ollut vaikea saada selville tosiasioita useiden suorasukaisempien UFOjen kannattajien elämäkerroista. Useimmat toimittajat ovat mainostaneet Lue Elizondoa Pentagonin UFO-tutkimusohjelman entisenä johtajana. Elizondon väitettä AATIP (Advanced Aerial Threat Identification Program) -nimisen salaisen ohjelman johtajana toimimisesta ei kuitenkaan ole koskaan vahvistettu, kuten The Intercept kertoi ensimmäisenä vuonna 2019. Kriitikot kuitenkin huomauttavat, että tätä Elizondon väitettä, jonka Times julkaisi ensimmäisen kerran vuonna 2017, on toistettu loputtomasti uutistoimituksissa, jotka ovat kritiikittömästi lainanneet alkuperäistä juttua ”leikkaa ja liitä -journalismin” avulla, mikä on epätavallisen yleistä UFO-alan uutisoinnissa.

Asioiden mutkistamiseksi Timesin vuoden 2017 artikkelissa sekoitettiin virheellisesti AATIP (joka todellisuudessa oli pientä, epävirallista ja rahoittamatonta ”toimintaa”) AAWSAP-ohjelmaan (Advanced Aerospace Weapon Systems Application Program), joka oli todellinen 22 miljoonan dollarin Pentagon-ohjelma, jota johti Pengagonin James Lacatski, puolustustiedustelupalvelun (Defense Intelligence Agency, DIA) virkailija; jälkimmäisen ohjelman todellinen nimi ja laajuus oli tiedossa vasta toukokuussa 2018.

Tähän päivään asti ohjelman tarkka nimi, sen päivämäärät ja toiminnot sekä se, mikä ja milloin Elizondon tarkka rooli oli hallituksen UFOjen tutkimisessa, jos sellaista oli, on muuttunut Pentagonin ja erityisesti Elizondon eri kertomusten mukaan. Itse asiassa, kuten UFO-tutkija John Greenewaldin haltuunsa saamasta uudesta puolustusministeriön sisäisten muistioiden arkistosta käy ilmi, jopa Elizondon välittömät esimiehet Pentagonissa olivat hämmentyneitä sen jälkeen, kun Timesin vuoden 2017 juttu tuli julki, hänen väitteistään, että hän johti AATIP:n UFO-ohjelmaa.

Garry Reid, silloinen USDI:n puolustusministeriön tiedustelupalvelun johtaja, kirjoitti muistiossaan, että Elizondo oli ”suurentanut rooliaan” ja ”parhaan tietämykseni mukaan hänellä ei ollut mitään AATIP:hen liittyviä työtehtäviä”. (Ilmeisesti AAWSAP oli niin yliluonnollinen matopurkki, ettei ohjelmaa edes sisäisesti kutsuttu sen oikealla nimellä.) Reidin muistiossa sanottiin myös, että Elizondo väitti, että hänelle oli useiden vuosien ajan annettu tehtäväksi supersalainen UFOja koskeva projekti (ks. 4. sivu) suoraan puolustusministeri James Mattisille, ja että ”kenellekään USDI:ssä ei ollut myönnetty lupaa tähän ohjelmaan, eikä hän halunnut keskustella siitä enempää”. Reid totesi: ”Keskustelin hänen väitteistään korkeiden virkamiesten kanssa, jotka todennäköisesti olisivat tienneet tällaisesta järjestelystä, mutta en pystynyt perustelemaan niitä.”

Kun uudet paljastukset AAWSAP:sta tulivat julki vuonna 2018, Elizondo sanoi ensin, ettei hänellä ollut mitään roolia AAWSAP:ssa, mutta myöhemmin hän alkoi väittää, että hänellä oli myös AAWSAP:ssa useita johtotehtäviä. Ohjelman todelliset johtajat ovat kiistäneet nämä väitteet ja ilmoittaneet, ettei hän ole koskaan työskennellyt siellä. Kuten eräs entinen Pentagonin virkamies, joka tuntee AAWSAP-ohjelman, kertoi suorasukaisesti tälle toimittajalle: ”Lue Elizondolla ei ollut mitään roolia AAWSAP-ohjelmassa.”

Elizondon asianajaja Danny Sheehan, joka uskoo vahvasti UFOihin, vaati, että Elizondolla oli kaikki väittämänsä työpaikat, kun taas Elizondo pilkkasi kritiikkiä ”valikoivaksi”.

 

Artikkelin julkaissut Washington Spectator

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.